Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας και η Aegean Rebreath ενώνουν τις δυνάμεις τους ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Σημαντική περιβαλλοντική δράση στη Σαντορίνη

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, προσκαλεί άπαντες να συμμετέχουν ενεργά στη δράση που θα λάβει χώρα στο Αλιευτικό Καταφύγιο Βλυχάδας της Σαντορίνης.

Τι θα περιλαμβάνει η δράση

Συγκεκριμένα, οι δράσεις υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών αρχίζουν το Σάββατο 8 Ιουνίου στο λιμανάκι της Βλυχάδας και θα διαρκέσουν όλο το Σαββατοκύριακο. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, σε συνεργασία με την Aegean Rebreath, το Δήμο Θήρας και ομάδα 28 περίπου εθελοντών, θα βρίσκονται στο αλιευτικό καταφύγιο της Βλυχάδας για τις ετήσιες, διευρυμένες περιβαλλοντικές δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα των δράσεων

Το Σάββατο 8 Ιουνίου από τις 09:30 έως τις 18:00 και την Κυριακή 9 Ιουνίου από τις 09:00 έως τη 13:00, θα πραγματοποιηθούν υποβρύχιοι εθελοντικοί καθαρισμοί στο αλιευτικό καταφύγιο της Βλυχάδας και εκτενής χαρτογράφηση και εντοπισμός επιβαρυμένων ζωνών της περιοχής. Παράλληλα, το Σάββατο 8 Ιουνίου από τις 11:00 έως τις 19:00 θα υλοποιηθεί αποστολή ανέλκυσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στα ανοιχτά της Θηρασιάς, εκτενής χαρτογράφηση και εντοπισμός επιβαρυμένων ζωνών της περιοχής κατάδυσης.

Επιπρόσθετα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου από τις 09:00 έως τη 13:00 και το Σάββατο 4 Ιουνίου από τις 11:00 έως τη 13:00 θα πραγματοποιεί δράση εκπαίδευσης για τους μαθητές.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι παγκόσμια ημέρα η οποία εορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτος. Είναι το κύριο όχημα των Ηνωμένων Εθνών για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάστηκε το 1974. Σήμερα είναι η εκστρατεία-ναυαρχίδα για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για θέματα όπως είναι για παράδειγμα τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η θαλάσσια ρύπανση, ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η βιώσιμη κατανάλωση, τα εγκλήματα κατά της άγριας φύσης και πολλά άλλα. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν πάνω από 140 χώρες τον χρόνο. Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει διαφορετική χώρα-οικοδεσπότη των διεθνών εορτασμών της ημέρας. Η χώρα που έχει αναλάβει τον ρόλο του οικοδεσπότη περισσότερες φορές είναι το Μπανγκλαντές.

Τα διαφορετικά θέματα ανά χρονιά

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει διαφορετικό θέμα, το οποίο υιοθετούν μεγάλες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κοινότητες, κυβερνήσεις και γνωστά πρόσωπα για να υποστηρίξουν τον αγώνα για τη περιβαλλοντική προστασία. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι "η αποκατάσταση του εδάφους, η ερημοποίηση και η ανθεκτικότητα στην ξηρασία" ενώ επίσης και "Η ανθρωπότητα εξαρτάται από τη γη".