Στο επίκεντρο η μείωση της χρήσης του πλαστικού
- Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024 - 06:15
Με θέμα την πλαστική ρύπανση το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία της Σύρου (ΚΕΠΕΑ), εγκαινίασε το βράδυ του Σαββάτου την πρώτη επίσημη συντονισμένη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των φορέων και της αυτοδιοίκησης του νησιού.
Στόχος αυτού του "στρογγυλού τραπεζιού" που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και των δράσεων της 2η γιορτής για την αειφορία "Αειforéver 2024", είναι η διενέργεια συντονισμένων ενεργειών από τον Δήμο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων.
Κεντρικό όραμα, της συγκεκριμένης συνάντησης είναι η Σύρος να αποτελέσει το πρώτο πιλοτικό νησί χωρίς "πλαστικά".
Κεντρική θέση του "Αειforéver 2024" η πλαστική ρύπανση
Με κεντρική θέση στο πρόγραμμά του "Αειforéver 2024" την πλαστική ρύπανση, το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία της Σύρου πραγματοποίησε το διήμερο Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Ιουνίου, μία σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, στο χώρο της έπαυλης Τσιροπινά στην Ποσειδωνία.
Παράλληλα με τις δράσεις του CPF και της OPUS, διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου ένα "στρογγυλό τραπέζι" με τους φορείς του τόπου για να συζητούν πάνω στο ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης και της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων.
Στόχος της ανοιχτής αυτής δράσης είναι το ΚΕΠΕΑ να αποτελέσει τον δημιουργικό εκείνο "πόλο" που θα δώσει μια ακόμα ώθηση σε όσες θετικές πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει, έτσι ώστε η Σύρος να πρωτοστατήσει στην μάχη κατά των πλαστικών, αλλά ταυτόχρονα το "Αειforéver 2024" να μετατραπεί σε ένα "Zero Plastic Waste festival" στις Κυκλάδες.
"Μπορούμε να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση;"
Με το ερώτημα "μπορούμε άραγε να αλλάξουμε κάτι ή είμαστε καταδικασμένοι να πνιγούμε στο πλαστικό;", οι συνεργάτες του ΚΕΠΕΑ Σύρου υποδέχθηκαν τους φορείς του νησιού, σε μία δίωρη ανταλλαγή απόψεων και κυρίως προτάσεων πάνω στο θέμα της μείωσης των απορριμμάτων και ιδιαίτερα της πλαστικής ρύπανσης.
Εκπρόσωποι του Δήμου, του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Πανεπιστήμιου και Συλλόγων, όπως είναι η WWF Ελλάς, η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριάς και το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, συζήτησαν επί του θέματος, αναλύοντας τους παράγοντες της υπερκατανάλωσης των πλαστικών αντικειμένων, τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καταθέτοντας ταυτόχρονα προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν συλλογικά, προκειμένου να υπάρξει το εφικτό αποτέλεσμα.
"Πληγή η χρήση των πλαστικών από κατοίκους και επιχειρήσεις"
Με κεντρικό γνώμονα ότι είναι πλέον μονόδρομος η μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και με συντονιστή της συζήτησης τον Τζώρτζη Μακρυωνίτη, χημικό, πρώην δήμαρχο Ποσειδωνίας και πρώην αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νοτίου Aιγαίου, οι συμμετέχοντες μέσω δεδομένων, επικεντρώθηκαν στους τρόπους μέσω των οποίων κάτοικοι και κυρίως ο επιχειρηματικός κόσμος της Σύρου, θα μπορέσει με σταθερά βήματα, να περάσει σε ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης της καθημερινότητά τους.
Στο επίκεντρο τέθηκε το θέμα της υπερκατανάλωσης των πλαστικών μπουκαλιών νερού από τους δημότες, αλλά και η χρήση πλαστικής σακούλας τόσο από τις μεγάλες επιχειρήσεις των σούπερ μάρκετ, όσο και των τοπικών επιχειρήσεων, με τους παρευρισκομένους να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κλάδος της εστίασης και της φιλοξενίας, λειτουργεί ως "πληγή" για την δημιουργία μεγάλου όγκου απορριμμάτων, τα οποία λόγω της μη σωστής ανακύκλωσης από την πηγή, δημιουργούν γενικότερη ρύπανση, αλλά και επιπλέον πρόβλημα στο ήδη κορεσμένο κύτταρο του ΧΥΤΑ της Σύρου.
Προς αυτή την κατεύθυνση οι ομιλητές συμφώνησαν στο ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά κυρίως των παιδιών μέσα από τις σχολικές κοινότητες, κάτι το οποίο επιτελεί και το ΚΕΠΕΑ, προκειμένου να υπάρξει περιβαλλοντική εκπαίδευση, όπως επίσης θα πρέπει να αναθεωρηθεί το θέμα της ανακύκλωσης στο νησί, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά.
Στο συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, ο οποίος σκιαγράφησε την κατάσταση που επικρατεί με τις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις και πελάτες, αποδεχόμενος την πρόταση που κατατέθηκε ότι θα πρέπει, με πρωτεργάτη τον Δήμο, αλλά και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, να υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες ώστε να δοθούν τα κίνητρα και στα καταστήματα, αλλά και τους πολίτες, προκειμένου με σταθερά βήματα να περάσουν σε ένα άλλο μοντέλο χρήσης, όπως είναι αυτό της πάνινης τσάντας.
Μάλιστα, στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση προκήρυξης ενός διαγωνισμού μέσω Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Εμπορικού Συλλόγου και Επιμελητηρίου, πιστοποίησης επιχειρήσεων που λειτουργούν χωρίς πλαστική σακούλα, πλαστικά μπουκάλια και άλλα είδη που επιβαρύνουν το περιβάλλον.
"Πόσιμο νερό στις βρύσες των δημοτών"
Για το θέμα της υπέρογκης χρήσης και κατανάλωσης των πλαστικών μπουκαλιών στη Σύρο, τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Σύρος Εξ Αρχής", Νίκος Αλμπανόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ΔΕΥΑΣ να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις τους πολίτες σχετικά εάν είναι ή όχι πόσιμο το νερό που τρέχει στις βρύσες των σπιτιών της Σύρου.
Ο κ. Αλμπανόπουλος, κάνοντας μία μεγάλη αναφορά στα έργα που είχαν γίνει το 2002 με την αλλαγή του παλαιού δικτύου σε όλη την Ερμούπολη, διερωτήθηκε γιατί αυτό το νερό δεν είναι πόσιμο, τονίζοντας ότι "ο Δήμος έχει το καθήκον να φτιάξει πόσιμο νερό το οποίο θα δίνει με μικρό κόστος και θα είναι ασφαλές για την υγεία του. Μόνο με αυτό το μέτρο θα μπορούμε να μειώσουμε δραστικά την αγορά πλαστικών μπουκαλιών. Γιατί μέχρι και σήμερα η ΔΕΥΑΣ δεν έχει απαντήσει για το αν είναι ασφαλές για κατανάλωση το νερό που τρέχει στις βρύσες μας; Είναι μέγιστη αποτυχία να μην μπορείς να πεις στον κόσμο να κάνει αυτό που κάνουν οι πολίτες σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Να ανοίξει δηλαδή τη βρύση του και να πιει το νερό".
Στο πλαίσιο αυτό, οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι στην μείωση των πλαστικών μπουκαλιών, εκτός από την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Αλμπανόπουλος, θα βοηθήσει η επέκταση αλλά και καλή συντήρηση των μηχανημάτων παροχής πόσιμου νερού που υπάρχουν στη Σύρο, όπως και η τοποθέτηση σε κεντρικά σημεία υπαίθριων βρυσών, για χρήση τους από τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.
"Αλλαγή νοοτροπίας και καμπάνια ενημέρωσης"
Στη συζήτηση τοποθετήθηκε εκ μέρους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ο αντιδήμαρχος Νίκος Σκευοφύλακας, ο οποίος εστίασε στο γεγονός της καμπάνιας ενημέρωσης, τονίζοντας ότι θα λειτουργήσει ως "μοχλός", για την αλλαγή της νοοτροπίας που έχουν οι πολίτες απέναντι στη χρήση των πλαστικών, αλλά και στο θέμα της ανακύκλωσης.
Ο κ. Σκευοφύλακας, επικεντρώνοντας στο θέμα και φέρνοντας ως παράδειγμα τα προγράμματα που εφαρμόζει το ΚΕΠΕΑ σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, τόνισε ότι η εκπαίδευση θα πρέπει να εστιαστεί στην ευαισθητοποίηση των παιδιών, οι οποίοι είναι και οι αυριανοί πολίτες της Σύρου.
"Πρέπει να μάθουμε να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ με τη δική μας σακούλα. Είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να βάλουμε στη ζωή μας", όπως και πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε εναλλακτικούς τρόπους για την κατανάλωση του νερού", σημείωσε ο αντιδήμαρχος, δηλώνοντας θετικός στην εγκατάσταση περισσότερων μηχανημάτων πόσιμου νερού, επισημαίνοντας παράλληλα, απαντώντας ουσιαστικά στο θέμα που έθιξε ο Νίκος Αλμπανόπουλος, ότι "η ΔΕΥΑΣ θα πρέπει να απαντήσει σχετικά με το νερό που τρέχει στις βρύσες μας".
Κλείνοντας, οι συμμετέχοντες της ανοιχτής συζήτησης δήλωσαν ότι είναι θετικοί στο να προχωρήσουν με κοινές συνεργασίες και δράσεις για τη δρομολόγηση προτάσεων που θα αφορούν τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, δηλώνοντας ότι έγινε μια πολύ σημαντική αρχή για το συγκεκριμένο θέμα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Cinedoc: Τα πράσινα ντοκιμαντέρ του ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης
3 Φεβ. 2024 - 10:59 - Πέθανε ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο σε ηλικία 112 ετών
26 Νοε. 2024 - 16:36 - Θεσσαλονίκη: Ειδική σήμανση σε 50 καταστήματα που θα προσφέρουν καταφύγιο σε θύματα έμφυλης βίας
26 Νοε. 2024 - 15:17 - Σάμος: Νεκρά 6 παιδιά σε ναυάγιο - "Οι διακινητές τους πέταξαν στη θάλασσα" λέει ο δήμαρχος
26 Νοε. 2024 - 11:55 - Οδεύουν στην 7η χρονιά παρουσίας στο νησί
26 Νοε. 2024 - 6:16