Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για ποικίλες δράσεις

Στο επίκεντρο η ασφάλεια των παιδιών της Κέας

Με στόχο την αποτελεσματική συνεργασία, που έχει σκοπό την ανάπτυξη ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο, αλλά και για πολλές ακόμη δράσεις, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας ο Δήμος Κέας και ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Αυτή η συνεργασία αναμένεται να φέρει πολλά οφέλη και να θωρακίσει τα παιδιά του νησιού που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ρ. Βελισσαροπούλου: "Ευελπιστούμε σε αυτή τη συνεργασία, για να στηρίξουμε τους μικρούς πολίτες της δικής μας κοινωνίας"

Η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για αυτή τη συνεργασία και το πως ξεκίνησε, τονίζοντας, πως, "το "Χαμόγελο του Παιδιού" σαν Οργανισμός, έχει αποδείξει την αξία του όλα αυτά τα χρόνια και έχει βοηθήσει πάρα πολύ την ελληνική κοινωνία. Στο νησί μας ήρθε μέσα στη χρονιά με δύο βαν, με γιατρούς που εξέτασαν τα παιδιά του νησιού, καθώς πρέπει να σκεφτούμε ότι τα παιδιά που βρίσκονται εδώ, δεν έχουν πάντα πρόσβαση σε έναν οδοντίατρο, σε ένα ωτορινολαρυγγολόγο, κλπ και πραγματικά ζήτησαν πολλά παιδιά να εξεταστούν από διάφορες ειδικότητες. Παράλληλα, είχε γίνει μία εξίσου σημαντική δράση, με ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους του διαδικτύου και το πως θα προστατευτούν. Είχαν γίνει συναντήσεις και με παιδιά και με γονείς αλλά και με εκπαιδευτικούς και έγινε αντιληπτό το πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά. Αυτό ήταν το έναυσμα, που μας έδωσε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε μία συνεργασία. Ευελπιστούμε σε αυτή τη συνεργασία, για να στηρίξουμε τους μικρούς πολίτες της δικής μας κοινωνίας που έχουν πάρα πολλές ανάγκες, τόσο για γιατρούς αλλά και σε άλλα θέματα. Εμείς νιώθουμε ότι μπορούμε να στηριχτούμε στο "Χαμόγελο του Παιδιού"".

Τι οδήγησε στην απόφαση για συνεργασία

Για να οδηγηθούν στη συνεργασία οι δύο φορείς, έλαβαν υπόψη:

  • Την ανάγκη για μια αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα τους με σκοπό την ανάπτυξη ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο.

  • Την ανάγκη για μια αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα τους με σκοπό την ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών.

  • Την ανάγκη για μια αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα τους με σκοπό την ενίσχυση των διαδικασιών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης για θέματα παιδικής κακοποίησης - παραμέλησης, οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εξαφανίσεων.

  • Την ανάγκη για ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών τόσο στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, αλληλεγγύης, προαγωγής υγειάς παιδιών όσο και στο πεδίο της παρέμβασης και προστασίας των παιδιών.

Αναγνωρίζοντας από κοινού, λοιπό, ότι τα περιστατικά παιδιών και οικογενειών που βρίσκονται σε κρίση, τα ασθενή παιδιά που δεν έχουν δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε νοσοκομεία καθώς και περιστατικά εξαφανίσεων ανηλίκων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά, κατά αρμοδιότητα φορέων. Οι εξαφανίσεις αποτελούν ένα φαινόμενο το οποίο λαμβάνει χώρα σε πολύ συχνή βάση και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Η επιτυχία στην αναζήτηση των εξαφανισθέντων ατόμων επικεντρώνεται κυρίως στη σωστή και έγκυρη εκτίμηση των κριτηρίων επικινδυνότητας για το άτομο που αναζητείται.

Η συμφωνία των δύο φορέων

Οι δύο φορείς, συναποδέχονται και δεσμεύονται, να αξιοποιήσουν τις δράσεις και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών υπό το θεσμικό και συντονιστικό ρόλο του Δήμου Κέας. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει συγκροτήσει 10 εξειδικευμένα Κέντρα δράσης, όπου κάθε ένα από αυτά στοχεύει στην πρόληψη αλλά και αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, που απασχολούν τα παιδιά, τους νέους και τις οικογένειες στη χώρα μας. Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες του Συλλόγου διαχειρίζονται σοβαρά θέματα όπως θέματα υγείας, τα φαινόμενα της βίας απέναντι στα παιδιά αλλά και μεταξύ τους, τα περιστατικά εξαφανίσεων και φυγών εφήβων, τους κινδύνους μέσα από την εσφαλμένη χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου και πολλά ακόμα.

Τα 10 εξειδικευμένα Κέντρα του "Χαμόγελου"

Τα 10 εξειδικευμένα Κέντρα δράσης του Συλλόγου και οι υπηρεσίες τους, που τίθενται στη διάθεση και του Δήμου Κέας καθημερινά, 365 ημέρες τον χρόνο, όλο το 24ωρο είναι:

1. Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας (προληπτική ιατρική και οδοντιατρική, διακομιδές, φροντίδα και δημιουργική απασχόληση παιδιών στα νοσοκομεία, κάλυψη ιατροφαρμακευτικών αναγκών, ιατρικές εξετάσεις και παρακολούθηση στα Κοινωνικά πολυϊατρεία για παιδιά κ.λπ.)

2. Εθνικό Κέντρο για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση των παιδιών (ανώνυμες και επώνυμες αναφορές για την κακοποίηση παιδιών, επιτόπια παρέμβαση για παιδιά που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, υποστήριξη και φροντίδα θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας κ.λπ.)

3. Γραμμές Υποστήριξης & Βοήθειας διαθέσιμες καθημερινά, όλο το 24ωρο, με δωρεάν κλήση και στελεχωμένες με Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους (Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS1056, Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης παιδιών και εφήβων 116111, Εθνική Γραμμή για τους αγνοούμενους ενήλικες 1017)

4. Κέντρο Υποστήριξης Ευάλωτων Οικογενειών, Παιδιών & Νέων (υλική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εργασιακή συμβουλευτική κ.λπ.)

5. Σπίτια Φροντίδας (μόνιμη φιλοξενία παιδιών θυμάτων κάθε μορφής βίας, ημερήσια φροντίδα παιδιών και των οικογενειών τους με σοβαρά προβλήματα κ.λπ.)

6. Κέντρο για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια (πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προκύπτουν από την εσφαλμένη χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου)

7. Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (άμεσες και αποτελεσματικές δράσεις για την υποστήριξη παιδιών, νέων, οικογενειών και της κοινωνίας γενικά που πλήττεται από φυσικές καταστροφές αλλά και άλλες έκτακτες καταστάσεις π.χ. σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.)

8. Κέντρο για τη Βία και τον Εκφοβισμό Bullying (πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού)

9. Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις παιδιών και Ενηλίκων (πρόληψη, αντιμετώπιση αλλά και δράσεις στο πεδίο σε περιστατικά εξαφανίσεις παιδιών, φυγών εφήβων κ.λπ., πρόληψη, αντιμετώπιση αλλά και δράσεις στο πεδίο σε περιστατικά εξαφανίσεις ενηλίκων από 18 έως 60 ετών που διατρέχουν κίνδυνο λόγω προβλημάτων υγείας κ.λπ.)

10. Ακαδημία Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης “Smile Academy” (δράσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια κ.λπ. για όλα τα θέματα που απασχολούν τα παιδιά, τους νέους και τις οικογένειες από εξειδικευμένους επιστήμονες του Οργανισμού)

Πρόληψη και αντιμετώπιση βίας

Στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών βίας (σωματική, σεξουαλική & ψυχολογική κακοποίηση, παραμέληση, bullying, παράνομη διακίνηση & εμπορία), θα πραγματοποιούνται διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία α΄ βάθμιας και β΄ βάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Κέας καθώς και στον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του Συλλόγου από εξειδικευμένους Ψυχολόγους. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η πρώτη δράση του έτους που οδήγησε στη συνεργασία

Η συνεργασία άτυπα είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό και μάλιστα η νέα χρονιά στην Κέα είχε ξεκινήσει με δράσεις για το παιδί και την οικογένεια. Ο Οργανισμός “Χαμόγελο του παιδιού” μετά από πρόσκληση του Δήμου Κέας βρέθηκε στο νησί για 5 ημέρες τον Ιανουάριο για να πραγματοποιήσει δύο παράλληλες δράσεις μεγάλης σημασίας.

Η πρώτη, μία δράση ιατρικής πρόληψης, αφορούσε δωρεάν προληπτικές ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις οι οποίες έγιναν σε πλήθος παιδιών του Δήμου μας. Η δράση έγινε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων και την αρωγή του ΟΠΑΠ.

Η δεύτερη ήταν μία εκπαιδευτική δράση με θέμα «Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο» και ήταν διαμορφωμένη κατάλληλα ώστε να απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Γ’ Δημοτικού – Γ’ Γυμνασίου, γονείς/κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς. Η δράση αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από το 2009 και την επιστημονική επιμέλεια έχει το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στην Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.