Εγκαίνια στην Αντίπαρο για τον πρώτο σταθμό ανακύκλωσης για κουτιά αλουμινίου Αntiparos CAN Recycle στα πρότυπα του DRS (Deposit Return System)

"Τα παιδιά είναι οι πρωταθλητές της ανακύκλωσης"

Σε μία λαμπερή εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε πλήθος κόσμου και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αντιπάρου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του σταθμού ανακύκλωσης για κουτιά αλουμινίου Αntiparos CAN Recycle, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου στα πρότυπα του DRS (Deposit Return System). Τα εγκαίνια έλαβαν χώρα, τη Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 19:30, στο Δημοτικό Σχολείο της Αντιπάρου, στο οποίο βρίσκεται και ο νέος σταθμός ανακύκλωσης.

Σημαντικοί ομιλητές στην εκδήλωση

Στην ανοιχτή αυτή εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου, ενώ μίλησαν, ο δήμαρχος Αντιπάρου, Αναστάσιος Φαρούπος, ο αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., Κωνσταντίνος Κατσαρός, ο Director of the Packaging Group, European Aluminium, Maarten Labberton, η υπεύθυνη του προγράμματος «Κάθε Κουτί Μετράει», Ειρήνη Τοπουζίδου, ο συνιδρυτής της Pure Recycle, Kari Almen και οι σχεδιαστές της εγκατάστασης, Λουκάς Αγγέλου & Βάσω Ασφή (Studiolav).

Παράλληλα, πολίτες και επισκέπτες του νησιού, είχαν την ευκαιρία να εγκαινιάσουν τον σταθμό, ανακυκλώνοντας τα κουτάκια τους, ενώ κληρώθηκαν ειδικά δώρα, μεταξύ των οποίων και ένα ποδήλατο RICICLETTA® φτιαγμένο από 800 κουτάκια αλουμινίου.

Τ. Φαρούπος: "Η ανακύκλωση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος"

Ο δήμαρχος, Αντιπάρου, Τάσος Φαρούπος, στην ομιλία του, τόνισε, πως, "είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που υποδέχομαι όλους εσάς σήμερα, σε αυτό το σημαντικό για τον Δήμο μας και το περιβάλλον γεγονός. Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Αντιπάρου, σε συνεργασία με το πρόγραμμα ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου "Κάθε Κουτί Μετράει", υλοποιεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός κυκλικού συστήματος διαχείρισης αλουμινίου. Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας στη χωριστή συλλογή συσκευασιών και να τους ενθαρρύνουμε να υιοθετήσουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ανακύκλωση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές. Ο Σταθμός Ανακύκλωσης που εγκαινιάζουμε, δεν αποτελεί απλώς ένα σημείο συλλογής αλουμινίου, αποτελεί ένα λειτουργικό σημείο ανακύκλωσης και παράλληλα ένα art installation, εμπνευσμένο από το κυκλαδίτικο τοπίο και τις αμέτρητες δυνατότητες της ανακύκλωσης του αλουμινίου".

Ε. Τοπουζίδου: "Να είναι κάτι ελκυστικό και άμεσα προσβάσιμο από τον κόσμο"

Η υπεύθυνη του προγράμματος «Κάθε Κουτί Μετράει», Ειρήνη Τοπουζίδου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", για τον σημαντικό αυτό σταθμό, λέγοντας, ότι, "σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σημείο ανακύκλωσης, στον κεντρικό δρόμο του νησιού, για να είναι κάτι οικείο προς τους κατοίκους και προς τους επισκέπτες, έτσι ώστε να μπορούν να έρθουν ανά πάσα στιγμή, για να ανακυκλώνουν τα κουτάκια τους. Ταυτόχρονα, είναι και ένα σημείο στο οποίο μπορούν να βγάλουν και μία αναμνηστική φωτογραφία. Επιθυμία μας, ήταν να είναι κάτι ελκυστικό και άμεσα προσβάσιμο από τον κόσμο. Αυτό που έχουμε ως στόχο, είναι να ανακυκλώσουμε όσα περισσότερα κουτιά γίνεται και παράλληλα να υπάρχει ένα ανταποδοτικό σύστημα. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 20 επιχειρήσεις του νησιού, οι οποίες θα προσφέρουν δώρα και εκπτώσεις στους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα επιβραβεύονται για την ανακύκλωση που θα κάνουν".

Την ίδια στιγμή, σε ερώτηση για την συμμετοχή των παιδιών του νησιού στη δράση, η κ. Τοπουζίδου, τόνισε, ότι, "προς το παρόν και από τα πρώτα δείγματα που είχαμε, τους προηγούμενους μήνες, τα παιδιά ήταν οι πρωταθλητές της ανακύκλωσης. Ήταν αυτά που έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς, δίνοντας το παράδειγμα στους μεγαλύτερους".

Τι είναι το Αntiparos Can Recycle;

Το Αntiparos Can Recycle είναι ένας σταθμός ανακύκλωσης - καλλιτεχνική εγκατάσταση, εμπνευσμένη και εναρμονισμένη με το κυκλαδίτικο τοπίο. Το έργο σχεδίασε το βραβευμένο design studio Studiolav, των Λουκά Αγγέλου και Βάσως Ασφή, με στόχο όχι μόνο να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό σημείο ανακύκλωσης αλλά και ένα art installation που να επικοινωνεί το μήνυμα της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας με δημιουργικό τρόπο.

Τοποθετήθηκαν δύο μηχανήματα ανακύκλωσης Pure Smart Crushers στα οποία μπορούν να συλλέγονται και να συμπιέζονται κουτάκια αλουμινίου, κάθε μεγέθους και σχήματος. Πρόκειται για το μικρότερο μηχάνημα τύπου RVM (Reverse Vending Machine) στον κόσμο, με πατενταρισμένη τεχνολογία, που κατασκευάζεται από τη φινλανδική εταιρεία Pure Recycle και αποτελεί, οικονομικά και πρακτικά, μία αποδοτική λύση για μικρές κοινότητες όπως τα νησιά, καθώς προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση κόστους αλλά και χωρητικότητας σε όλο το μήκος της αντίστροφης εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στόχος

Βασικός στόχος είναι να αναπτυχθεί σταδιακά στο νησί ένα βιώσιμο και κυκλικό σύστημα διαχείρισης στα πρότυπα του DRS (Deposit Return System) και να εκπαιδευτούν τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες στη χωριστή συλλογή συσκευασιών, όπως τα κουτιά αλουμινίου από μπύρες και αναψυκτικά.

Πως λειτουργεί;

Κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να φέρνουν τα κουτάκια προς ανακύκλωση στον Σταθμό Ανακύκλωσης και να κερδίζουν δώρα, ενώ όλα τα έσοδα από την ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου θα δοθούν για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του σχολείου Αντιπάρου, που αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα σχολεία των Κυκλάδων.

Κάθε φορά που θα ανακυκλώνουν ένα κουτάκι, οι πολίτες θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για το σύνολο των κουτιών που έχει ανακυκλωθεί στο νησί, αλλά και τις αντίστοιχες εκπομπές CO2 που εξοικονομήθηκαν. Ταυτόχρονα, το σύστημα αναγνωρίζει το barcode, το μέγεθος, το βάρος αλλά και το υλικό, παρέχοντας πλήρη καταγραφή και αναλυτικά δεδομένα για τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγονται.

Πως να συμμετέχεις

1. Ρίχνεις το άδειο κουτάκι στο μηχάνημα.

2. Το κουτάκι προσμετράται στο σύνολο και βλέπεις ζωντανά πόσες εκπομπές CO2 βοήθησες να εξοικονομηθούν.

3. Αν όταν ρίξεις το κουτάκι σου, εμφανιστεί στην οθόνη ένα QR code, το σκανάρεις απλά με το κινητό σου και βλέπεις τι κερδίζεις

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επιχείρησης του νησιού που προσφέρουν δώρα ή εκπτώσεις: π.χ. ένα κουπόνι για δωρεάν ξαπλώστρες σε κάποιο beach bar, ένα γεύμα, μια δωρεάν διαμονή ή κάποια έκπτωση, αλλά και δώρα που προάγουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής όπως επαναχρησιμοποιούμενα μεταλλικά παγούρια. Όλα τα κουτιά αλουμινίου που συλλέγονται μέσω του προγράμματος, θα μεταφέρονται απευθείας στην ελληνική βιομηχανία αλουμινίου για να ανακυκλωθούν στην Ελλάδα, με βάση τα διεθνή πρότυπα και τις σύγχρονες τεχνολογίες που διασφαλίζουν την περιβαλλοντικά φιλική ανακύκλωση αλουμινίου.

Λίγα λόγια για το Κάθε Κουτί Μετράει

Το «Κάθε Κουτί Μετράει» έχει παρουσία σε 18 χώρες στην Ευρώπη, καθώς και στη Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Η.Π.Α. Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει όλο και περισσότερους ανθρώπους και οργανισμούς να κάνουν τη διαφορά ανακυκλώνοντας τα κουτιά αλουμινίου που χρησιμοποιούν εκτός σπιτιού, στον χώρο εργασίας, στο σχολείο, σε αθλητικές εκδηλώσεις και σε φεστιβάλ γιατί κάθε κουτί ανακυκλώνεται αμέτρητες φορές χωρίς απώλεια στην ποιότητά του.