Εκδήλωση στο πλαίσιο της επετειακής 50ης Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Δήμου

Η Τήνος τίμησε τους εθελοντές αιμοδότες της

Η αξία της αιμοδοσίας είναι ανεκτίμητη και αυτό φαίνεται ότι το γνωρίζουν πολύ καλά στην Τήνο, καθώς χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότεροι πολίτες συμμετέχουν στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει ο Δήμος, ο οποίος φέτος σε μία ξεχωριστή βραδιά τίμησε όλους όσους προσφέρουν το αίμα τους, για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 28 Ιουνίου και 1η ημέρα της επετειακής 50ης Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Δήμου Τήνου, πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση προς τιμή των εθελοντών αιμοδοτών. Παράλληλα, έλαβε τιμητική βράβευση η πρώην διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας, αλλά και του κλιμακίου Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία", Αικατερίνη Παπανικολοπούλου. Την εκδήλωση συντόνισε η κα Γαρυφαλλιά Πλυτά. Όπως τόνισαν όλοι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, "η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη ανεκτίμητης αξίας και μπορεί να σώσει ζωές. Μόλις 10 λεπτά από το χρόνο μας".

Γ. Πλυτά: "Ο εθελοντισμός είναι αναμφίβολα μία από τις σπουδαιότερες πράξεις αλτρουισμού και ελπίδας"

Η συντονίστρια της εκδήλωσης, Γαρυφαλλιά Πλυτά, στο καλωσόρισμα της, στους προσκεκλημένους, μίλησε για την σπουδαιότητα της αιμοδοσίας, τονίζοντας, ότι, "η ανταπόκριση στην πρόσκληση του Δήμου ήταν αντάξια της ευγένειας του σκοπού που εκπέμπει. Πολυσήμαντη και ηχηρή, η παρουσία όλων των εκλεκτών προσκεκλημένων. Ο άνθρωπος είναι ον, φύσει κοινωνικό και πολιτικό. Ο άνθρωπος δεν δύναται να ζήσει χωρίς τους άλλους ανθρώπους. Η ανάγκη της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας, δεν καθορίζει απλά την επιβίωσή του, πράττει κάτι ανώτερο. Καθορίζει την ευζωία της ίδια του της ύπαρξης. Ο εθελοντισμός είναι αναμφίβολα μία από τις σπουδαιότερες πράξεις αλτρουισμού και ελπίδας, προς τον συνάνθρωπο. Η εθελοντική αιμοδοσία, παραμένει ως μία από τις σημαντικότερες και πλέον ελπιδοφόρες εκφάνσεις του. Τι σπουδαιότερο από το να βλέπεις τον συνάνθρωπό σου, ως αυτοσκοπό και ως προέκταση του ίδιου του εαυτού σου. Να του προσφέρεις με τη μεγαλύτερη ανιδιοτέλεια, το ίδιο σου το αίμα. Αυτό ακριβώς, φώλιασε και στη σκέψη του αειμνήστου δημάρχου Τήνου, Νικολάου Κορνάρου, ο οποίος εμπνεύστηκε το 1986 τον θεσμό της αιμοδοσίας σε αγαστή συνεργασία, με το κλιμάκιο αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία".

Α. Δεληγιάννη: "Ας μην περιμένουμε να έχουμε εμείς ανάγκη από αίμα για να καταλάβουμε τη σημασία της συμμετοχής μας"

Η έπαρχος Τήνου, Αναστασία Δεληγιάννη - Άσπρου, μιλώντας για την εθελοντική αιμοδοσία και την εκδήλωση τόνισε πως "χρέος και καθήκον όλων μας η συμμετοχή στην 50η εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει ο Δήμος Τήνου, στη μνήμη του αειμνήστου δήμαρχου Τήνου, Νικολάου Κορνάρου, σε συνεργασία με το κλιμάκιο του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία. Ας μην περιμένουμε να έχουμε εμείς ανάγκη από αίμα για να καταλάβουμε τη σημασία της συμμετοχής μας σε αυτή τη δράση. Ο Δήμος Τήνου τίμησε τους εθελοντές αιμοδότες και όσους βοήθησαν στην υλοποίηση της οργάνωσης της αιμοδοσίας στο νησί μας από το 1986 μέχρι σήμερα. Ευχή και προτροπή όλων μας να αγκαλιάσουν την αιμοδοσία τα νέα παιδιά και να την βάλουν στη ζωή τους σαν μια ελάχιστη προσφορά στην κοινωνία, στον εαυτό τους και στον συνάνθρωπο".

Π. Κροντηράς: "Είναι πράξη αγάπης, ευθύνης, αλληλεγγύης, αλτρουισμού και προσφοράς από τον άνθρωπο προς τον άνθρωπο"

Ο δήμαρχος Τήνου, βρέθηκε στη σημαντική εκδήλωση και μίλησε στους παρευρισκόμενους για το πως ξεκίνησε η εθελοντική αιμοδοσία, στην Τήνο. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι, "είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά μας γιατί ήδη με την πάροδο 38 σχεδόν χρόνων ή πιο απλά από το έτος 1986 που δημιουργήθηκε η Τράπεζα Αίματος του Δήμου Τήνου, φτάσαμε στο σημείο να πραγματοποιούμε την 50η κατά σειρά Εθελοντική Αιμοδοσία, που πραγματοποιείται πάντα σε συνεργασία με το κλιμάκιο αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Η 14η Ιουνίου κάθε έτους, έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Έτσι συνδυαστικά με την έναρξη της 50ης Εθελοντικής Αιμοδοσίας, η σημερινή ημέρα, αποτελεί μια ευκαιρία για να ευχαριστήσουμε, να τιμήσουμε και να θυμηθούμε τους επώνυμους και ανώνυμους εθελοντές αιμοδότες, αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τον ευρύτερο πληθυσμό του νησιού μας, σχετικά με την αναγκαιότητα εθελοντικής προσφοράς αίματος προς την Τράπεζα που διατηρεί ο Δήμος Τήνου".

Μιλώντας, για την εθελοντική αιμοδοσία σαν σπουδαία πράξη, ανέφερε, ότι, "η εθελοντική αιμοδοσία είναι πράξη που καταδεικνύει την αγάπη και το ενδιαφέρον του κάθε αιμοδότη προς κάθε συνάνθρωπο που χρειάζεται αίμα, ως μέσο θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας του. Είναι πράξη αγάπης, ευθύνης, αλληλεγγύης, αλτρουισμού και προσφοράς από τον άνθρωπο προς τον άνθρωπο. Είναι ένα μικρό θαύμα που γεννιέται στην ψυχή, για να καταλήξει στο σώμα εκείνου που το έχει ανάγκη. Μόλις δέκα λεπτά από τη ζωή μας φτάνουν για να σώσουν μια ολόκληρη ζωή. Στον τόπο μας η σταθερή προσέλευση στις δύο κατ’ έτος αιμοδοσίες που διοργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με το κλιμάκιο που ανέφερα πιο πάνω, μας γεμίζουν ελπίδα, αφού οι πολίτες αυτού του τόπου προσφέρουν στον συνάνθρωπο το μεγαλείο της ζωής".

"Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουμε τη δράση μας αυτή, για να διατηρήσουμε την αιμοδοσία σε ψηλά επίπεδα"

Στο κλείσιμο του λόγου, ο κ. Κροντηράς, θέλησε να τιμήσει τον εμπνευστή της δημιουργίας της Τράπεζας Αίματος του Δήμου Τήνου, λέγοντας, "επιτρέψτε μου να εξάρω την ξεχωριστή προσωπικότητα του ανθρώπου που είχε την έμπνευση δημιουργίας της Τράπεζας Αίματος του Δήμου Τήνου, τον αείμνηστο δήμαρχο Νίκο Κορνάρο, που σε δύσκολα τότε χρόνια ως προς την επικοινωνία και την ευαισθητοποίηση, κατάφερε και έκανε πραγματικότητα την Τράπεζα, που έκτοτε προσφέρει το ανεκτίμητο αγαθό, το οποίο δεν παρασκευάζεται σε κανένα εργοστάσιο, αφού παράγεται αποκλειστικά και μόνο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικά στη σημερινή εκδήλωση επιλέξαμε να τιμήσουμε το πρόσωπο εκείνο που μαζί με τον αείμνηστο δήμαρχο Νίκο Κορνάρο, «έστησαν», αν είναι δόκιμος ο όρος, την Τράπεζα Αίματος και αντιλαμβάνεσθε βέβαια ότι αναφέρομαι στην πρώην διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου "Αγία Σοφία", Αικατερίνη Παπανικολοπούλου, την γνώριμη φυσιογνωμία της κάθε αιμοδοσίας, που πλέον είναι συνταξιούχος μεν, αλλά δεν παύει να έχει ανύσταχτο ενδιαφέρον για την Τράπεζα και να την θεωρεί δικό της παιδί. Την ευχαριστώ από καρδιάς εκ μέρους όλης της Τήνου και της εύχομαι καλή ξεκούραση από τον εργασιακό της βίο. Κλείνοντας, εκφράζω τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουμε τη δράση μας αυτή, για να διατηρήσουμε την αιμοδοσία σε ψηλά επίπεδα, αφού αποτελεί θεμέλιο της κοινωνικής μέριμνας, αλλά και πράξη με υψηλά ιδανικά που στέλνει μήνυμα αγάπης και ελπίδας στον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο. Εύχομαι το παράδειγμα όλων όσων στηρίζουν έμπρακτα την Τράπεζα Αίματος του Δήμου, να δίνει διαρκώς το έναυσμα και σε πολλούς άλλους και ειδικά στους νέους μας, να γίνουν μιμητές της πράξης αυτής".