Καφές: Μεσοσταθμική αύξηση από 0,40 έως 0,70 ευρώ στην τιμή του

  • Σήμερα - 8:12

Μεσοσταθμική αύξηση από 0,40 έως 0,70 ευρώ στην τιμή του καφέ, που απολαμβάνουν στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, θα βλέπουν στο εξής οι καταναλωτές που θα κάθονται στα καταστήματα εστίασης, μετά την άνοδο του ΦΠΑ από το 13% στο 24%. Παράλληλα, οι επαγγελματίες του χώρου αναμένουν σαφέστατη μείωση της κατανάλωσης στον καφέ, η οποία ανά πελάτη μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 50%.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων αλλά και της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι η απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει μετά από δύο χρόνια τον ΦΠΑ από το 13% στο 24% ουσιαστικά «βάζει πλάτη» στις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες στο χώρο της εστίασης σε βάρος των μικρών επιχειρηματιών.

Να σημειωθεί ακόμα ότι ο κ. Καββαθάς αναμένει νέα αύξηση στην τιμή του καφέ από το ερχόμενο φθινόπωρο, η οποία θα οφείλεται στη συνεχή άνοδο της διεθνούς τιμής του καφέ.

«Όσοι πίνουν δύο καφέδες, θα κόψουν τον έναν»

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, πλέον η κατανάλωση καφέ σε τραπέζι καταστήματος που διαθέτει σερβιτόρο υπόκειται σε ΦΠΑ 24%. Σε περιπτώσεις delivery ή take away καθώς και όταν ο πελάτης πίνει δύο γουλιές από τον καφέ του σε πλαστικό ποτήρι στο σταντ μιας επιχείρησης, χωρίς να απασχολείται σερβιτόρος, ο ΦΠΑ βρίσκεται στο 13%.

Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ στον καφέ, όταν καταναλώνεται στο κατάστημα, ανέβηκε ξανά στο 24% μετά από δύο χρόνια που είχε πέσει στο 13%.

«Υπήρχε μία δέσμευση από τον πρωθυπουργό προς εμάς ότι ο ΦΠΑ στον καφέ θα παραμείνει στο 13% και μετά από τα δύο αυτά χρόνια. Δυστυχώς, όμως, αυτή η δέσμευση δεν υλοποιήθηκε. Το αποτέλεσμα της ανόδου του ΦΠΑ είναι να αυξηθεί πλέον η τιμή του καφέ από 0,40 έως 0,70 λεπτά και όσοι από τους πελάτες μας έπιναν δύο καφέδες στα μαγαζιά μας την ημέρα, στο εξής να πίνουν έναν», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Καββαθάς

«Χτυπάει τα χαμηλά εισοδήματα»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων και της ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ακόμα ότι η επάνοδος του ΦΠΑ στο 24% μετά από δύο χρόνια ουσιαστικά αποτελεί χτύπημα στα χαμηλά εισοδήματα ενώ αντίθετα ενισχύει τις πολυεθνικές αλυσίδες.

«Στα καφενεία οι παππούδες κάθονται, πίνουν έναν καφέ και παίζουν ένα τάβλι. Σε αυτά ο ΦΠΑ αυξάνεται και ο καφές γίνεται ακριβότερος. Αντίθετα στις μεγάλες αλυσίδες take away ο ΦΠΑ στον καφέ παραμένει στο 13%. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η απόφαση για άνοδο του ΦΠΑ στον καφέ αποτελεί ένα χτύπημα στα χαμηλά εισοδήματα προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων. Επίσης, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε και να πούμε ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης ίσως να έχει ως στόχο τη συγκεντροποίηση της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλο λάθος στον κλάδο να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο ίδιο αντικείμενο. Ενώ η κυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι θέλει να χτυπήσει την ακρίβεια, με τέτοιες αποφάσεις ουσιαστικά ενισχύει την ακρίβεια», τονίζει ο κ. Καββαθάς.

Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ότι τουλάχιστον μέσα στο καλοκαίρι ο κλάδος δε θα προχωρήσει σε κάποια μορφή κινητοποίησης, με αφορμή την άνοδο του ΦΠΑ στον καφέ. Ωστόσο, θα εκφράσει τη διαμαρτυρία της μέσα από διάφορα διαφημιστικά σποτ, ώστε να διατηρήσει το θέμα «ζεστό».

Πηγή:ethnos.gr

Ετικέτες: