Ενημερωτική εκδήλωση στη Σύρο του Cyclades Preservation Fund για τα λιβάδια της Ποσειδωνίας

"Οδηγός" προστασίας των οικοσυστημάτων

Η δράση υποστηρίζεται από τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου και χρηματοδοτείται από την Edmiston Yachting

"Σαλπάροντας υπεύθυνα στα λιβάδια Ποσειδωνίας", είναι το θέμα της ανοιχτής εκδήλωσης που θα διοργανωθεί την Παρασκευή στη Σύρο.

Η ενημερωτική και εκπαιδευτική ημερίδα διοργανώνεται από Cyclades Preservation Fund (CPF), στο χώρο του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την προστασία ενός ευαίσθητου οικοσυστήματος που συναντάμε στις Κυκλάδες.

Ανοιχτή πρόσκληση σε επαγγελματίες της θάλασσας

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 6 και μισή το απόγευμα, το Cyclades Preservation Fund (CPF) διοργανώνει στη Σύρο στο χώρο του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, μία ενημερωτική εκδήλωση,

με θέμα "Σαλπάροντας υπεύθυνα στα λιβάδια Ποσειδωνίας".

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η αξία των λιβαδιών Ποσειδωνίας, αλλά και η υπεύθυνη αγκυροβολία, στο πλαίσιο του προγράμματος Cyclades Posidonia Alert.

Να σημειωθεί, ότι η άναρχη αγκυροβόληση στα λιβάδια Posidonia oceanica στις Κυκλάδες, αποτελεί σημαντική ανησυχία λόγω των δυσμενών επιπτώσεών του στην κατάσταση των λιβαδιών. Οι άγκυρες και οι αλυσίδες των σκαφών βλάπτουν άμεσα τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, ξεριζώνοντας ή συνθλίβοντας τα φυτά θαλάσσιου χόρτου. Αυτή η φυσική βλάβη διαταράσσει τη δομή και την ακεραιότητα των λιβαδιών, μειώνοντας την ικανότητά τους να παρέχουν βιότοπο και να υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Γι' αυτό το λόγο η συγκεκριμένη εκδήλωση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαραχτήρα, απευθύνεται σε επαγγελματίες της θάλασσας, κυβερνήτες, πληρώματα και ιδιοκτήτες σκαφών, σε κατοίκους, φορείς και επισκέπτες των νησιών των Κυκλάδων, αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την προστασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας, στη θάλασσα και στις ακτές.

Η εκδήλωση θα αρχίσει με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, βασισμένες σε ένα νέο εκπαιδευτικό πακέτο που δημιούργησε το CPF για την αξία και την προστασία της

Ποσειδωνίας που περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και

διασκεδαστικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με

εκπροσώπους του Cyclades Preservation Fund (CPF), του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του

Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ανθρώπους της θάλασσας και

επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Η εν λόγω δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Cyclades Posidonia Alert,

χρηματοδοτείται από την Edmiston Yachting και υποστηρίζεται από τον Ναυτικό Όμιλο

Σύρου.

Είκοσι έξι εκπαιδευτικές δράσεις σε 14 νησιά

Το Cyclades Posidonia Alert είναι μια ενημερωτική πρωτοβουλία για την αξία της προστασίας των λιβαδιών Ποσειδωνίας, την ανάδειξη της σημασίας τους για το οικοσύστημα και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την ανάγκη για υπεύθυνη αγκυροβολία των σκαφών αναψυχής.

Υλοποιείται από το Cyclades Preservation Fund (CPF), με επιστημονικό συνεργάτη το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2021, η συγκεκριμένη δράση έχει “ταξιδέψει” σε 14 νησιά των Κυκλάδων και έχει πραγματοποιήσει 26 ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πάνω από 1.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί να έχουν ευαισθητοποιηθεί μέσω του εκπαιδευτικού κιτ για τα λιβάδια Ποσειδωνίας.

Επιπλέον, πάνω από 550 επαγγελματίες της θάλασσας, τοπικές αρχές, κοινότητες αλλά και επισκέπτες των Κυκλάδων έχουν ενημερωθεί για την αξία της Ποσειδωνίας και τις απειλές που αντιμετωπίζει.

Επίσης, έχουν εγκατασταθεί 21 ενημερωτικές πινακίδες σε 20 μαρίνες, στις οποίες μοιράζεται ενημερωτικό υλικό, με την προτροπή της αποφυγής αγκυροβολίας πάνω στα λιβάδια Ποσειδωνίας.

Η πρωτοβουλίες του Cyclades Preservation Fund (CPF) για την ευαισθητοποίηση του κοινού και ειδικών ομάδων-στόχων με στόχο τη διαφύλαξη και προστασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας στην περιοχή των Κυκλάδων, έχουν μέχρι στιγμή υποστηριχθεί από ιδίους πόρους του φορέα μέσω ιδιωτών-δωρητών καθώς και από το Seacology Foundation, την Edmiston Yachting, και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020/ΕΣΠΑ άξονας Προτεραιότητας 4, Αύξηση της Απασχόλησης και της Εδαφικής Συνοχής, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, το CPF συμμετέχει ως τοπικός εταίρος στο πρόγραμμα BLUE FOREST (Μπλε Δάση της Μεσογείου) που συντονίζει η WWF Ελλάς με τη συνεργασία και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, εστιάζοντας και πάλι στην περιοχή των Κυκλάδων.

Έντονη δραστηριότητα στις Κυκλάδες

Το Cyclades Preservation Fund (CPF) είναι ένας περιβαλλοντικός οργανισμός που υποστηρίζει πρωτοβουλίες και συλλογικότητες στις Κυκλάδες με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων των νησιών.

Με γνώμονα τις ανάγκες του πεδίου που θέτουν σε προτεραιότητα οι τοπικές κοινωνίες και που αποσκοπούν στην προστασία και διατήρηση του φυσικού κυκλαδίτικου περιβάλλοντος, το CPF παρέχει πόρους, προβολή και κατάλληλη καθοδήγηση σε τοπικούς φορείς για την υλοποίηση στοχευμένων έργων, προσφέρει ευκαιρίες δικτύωσης, επιμόρφωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων σε ενεργές τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες, ενώ παράλληλα γ σχεδιάζει, συντονίζει και υλοποιεί δράσεις και προγράμματα ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης τοπικών φορέων, κατοίκων και επισκεπτών των νησιών.

Το Cyclades Preservation Fund είναι μέλος του Conservation Collective, ενός παγκόσμιου δικτύου με 21 μέλη-οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε 12 χώρες με σκοπό την αποκατάσταση της φύσης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος.