"Πονοκέφαλος" για τη Δημοτική Αρχή και τους αθλητικούς συλλόγους η κατάσταση που επικρατεί στη Β΄ Κλειστή Αίθουσα

Αβέβαιο το μέλλον

Φραγκίσκος Βακόνδιος: "Το πρόβλημα των αθλητικών υποδομών είναι ένα μεγάλο "καυτό" θέμα που αντιμετωπίζει ο Δήμος"

Αλαλούμ επικρατεί με το θέμα της Β΄ Κλειστής Αίθουσας του δημοτικού αθλητικού κέντρου της Σύρου, καθώς και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση στην ολοκλήρωση του έργου της στατικής του ενίσχυσης.

Αυτό έχει ως συνέπεια να βρίσκεται κυριολεκτικά στον "αέρα" και η νέα αθλητική σεζόν, δημιουργώντας την έντονη δυσαρέσκεια αλλά και την εύλογη ανησυχία των αθλητικών συλλόγων του νησιού.

Για μία "καυτή πατάτα" στα χέρια της Δημοτικής Αρχής, κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, δηλώνοντας στην "Κοινή Γνώμη" ότι αναζητούνται οι βέλτιστες λύσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί κυρίως η χρηματοδότηση που απαιτείται για να υλοποιηθεί το πολυπόθητο έργο.

Αύξηση του κόστους έως και 20%

Χωρίς ουσιαστικά να έχει βρεθεί η πολυπόθητη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της στατικής ενίσχυσης, που θα καταστήσει ασφαλές τον αθλητικό χώρο της Β΄ Κλειστής Αίθουσας, βρίσκεται η Δημοτική Αρχή, με αποτέλεσμα να παραμένει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο η συγκεκριμένη αθλητική αίθουσα θα μπορέσει να φιλοξενήσει θεατές τη νέα αθλητική χρονιά.

Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στην αύξηση του ποσού που απαιτείται για τα έργα, αύξηση που αγγίζει ακόμη και το 20%, του υπολογιζόμενου αρχικού ποσού των 300.000 ευρώ που είχε εξασφαλιστεί για αυτό το ποσό το 2018.

Να σημειωθεί ότι για την Β΄ Κλειστή Αίθουσα υπήρχε μελέτη που είχε εκπονηθεί σε συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Σύρου - Ερμούπολης. Η συγκεκριμένη μελέτη που προέβλεπε έργα της τάξεως των 370 χιλ. ευρώ, είχε πληρωθεί από την Περιφέρεια, είχε δημοπρατηθεί το 2017, το 2018 είχε παραληφθεί από τον Δήμο, αλλά δυστυχώς παρόλο που δημοπρατήθηκε δεν προχώρησε λόγω διάλυσης της εργολαβίας .

"Η μελέτη του 2018 που είχαμε για το έργο και δεν υλοποιήθηκε ποτέ, είχε μία χρηματοδότηση της τάξης των 300 χιλιάδων ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών. Από εκεί και πέρα, λόγω της αύξησης των τιμών, θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, ο οποίος είναι αυξημένος της τάξης του 10% με 20%. Αυτό σημαίνει ότι η κοστολόγηση του έργου προκειμένου να ολοκληρωθεί, θα είναι περί τα 450 με 500 χιλ. ευρώ", σημειώνει στην εφημερίδα, ο κ. Βακόνδιος.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει σχεδιασμός για την εξεύρεση του επιπλέον ποσού, περί των 200.000 ευρώ, που χρειάζεται για να προχωρήσει το έργο, ο αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών τονίζει ότι "αυτό θα καλυφθεί είτε μέσω κάποιου προγράμματος, είτε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Θα χτυπήσουμε όλες τις "πόρτες". Τόσο ο δήμαρχος, όσο η υπηρεσία Τεχνικών Έργων, αλλά και οι ομάδες, όλοι ψάχνουμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση".

Στην επισήμανση τι προβλέπει να ισχύσει για την επόμενη αθλητική χρονιά, ο αντιδήμαρχος υπογραμμίζει ότι "ουσιαστικά το συγκεκριμένο θέμα χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Το ένα αφορά στα έργα και το δεύτερο στην πυρασφάλεια. Τον Νοέμβριο του 2023 πάρθηκε η άδεια για προσωρινά μέτρα πυρασφάλειας, με σκοπό να έχει το γήπεδο τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την διεξαγωγή αγώνων με την παρουσία κοινού, θεατών δηλαδή. Αυτό προϋπόθετε ότι θα έπρεπε να γίνει και το έργο της Β' Κλειστής Αίθουσας".

Ταυτόχρονα δηλώνει ότι "τη δεδομένη στιγμή και σε συνεννόηση με το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου, αναζητούμε το καλύτερο σενάριο για το μέλλον των γηπέδων. Στο να γίνονται δηλαδή οι προπονήσεις μέχρι να γίνει κάποιο άλλο γήπεδο ή διαφορετικά προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, να τα κλείσουμε όλα και για ένα χρόνο να είμαστε χωρίς κανένα γήπεδο ουσιαστικά".

"Χωρίς θεατές οι αγώνες"

Στην επισήμανση ότι είναι αβέβαιο το μέλλον της νέας αθλητικής χρονιάς, ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγώνες με θεατές το γήπεδο του βόλεϊ.

"Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου έχει οριστεί στους εννέα μήνες, οπότε και σήμερα να βρούμε τα χρήματα και να το δημοπρατήσουμε, δεν προλαβαίνουμε τη νέα αθλητική σεζόν. Συγκεκριμένα, για να φτάσουμε στον εργολάβο πρέπει να γίνει διαγωνισμός, να γίνουν όλες οι διαδικασίες και να περάσουν από τη Δημοτική Επιτροπή ώστε να υπάρξουν αποφάσεις. Για το 2024 δεν νομίζω πως είναι εφικτό. Είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε”, αναφέρει ο αντιδήμαρχος", τονίζοντας ότι το πρόβλημα των αθλητικών υποδομών είναι ένα μεγάλο "καυτό" θέμα για τη Δημοτική Αρχή.

"Είμαστε ουσιαστικά χωρίς γήπεδο μπάσκετ, χωρίς γήπεδο βόλεϊ, συν και τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι ανοιχτοί αθλητικοί χώροι", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βακόνδιος.

Καταλήγοντας, για το συγκεκριμένο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον αθλητικό τομέα του νησιού, επισημαίνει ότι τόσο εκείνος, όσο και το Τμήμα Αθλητισμού, διά μέσω του εντεταλμένου, Δομένικου Σαγκινέτου βρίσκονται σε επαφή με τους αθλητικούς συλλόγους, υποστηρίζοντας ότι ειδικά για την ομάδα βόλει του Φοίνικα, υπάρχει συνεννόηση με την πρόεδρό της, Δώρα Καρτάνου, ψάχνοντας, όπως είπε, μία λύση για το συγκεκριμένο θέμα.