Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Σίφνος λόγω έλλειψης νερού

Προληπτικά μέτρα απέναντι στην υπερκατανάλωση

Μαρία Ναδάλη: "Είναι μία κίνηση προκειμένου να προλάβουμε δυσάρεστα γεγονότα μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου"

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω της αυξημένης έλλειψης του νερού, αλλά και της υπερκατανάλωσης που παρατηρείται, κηρύχθηκε το νησί της Σίφνου.

Μάλιστα, την απόφαση αυτή, κατοχύρωσε με επείγουσα ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θέτοντας το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι τις 22 Ιουλίου.

"Η κατανάλωση του νερού τον μήνα Ιούνιο αυξήθηκε κατά 100%. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα και πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, ώστε να αφυπνιστούμε όλοι, ώστε να μη ζήσουμε χειρότερες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου", δήλωσε στην "Κοινή Γνώνη" η δήμαρχος της Σίφνου, Μαρία Ναδάλη.

Η απόφαση της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας

Η Σίφνος είναι το πρώτο νησί των Κυκλάδων που τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω έλλειψης, αλλά και υπερκατανάλωσης του νερού.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους χειμερινούς μήνες με την έλλειψη, κυρίως των βροχοπτώσεων, αλλά και η αύξηση των νέων ξενοδοχείων, καταλυμάτων και πισινών, έφεραν στο σημείο "μηδέν" τη Σίφνο.

Η σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που θέτει το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και που φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, αναφέρει “αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σίφνου της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης και για έναν μήνα, ήτοι έως και 22 Ιουλίου 2024.

Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας”.

"Καμπανάκι" κινδύνου

Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο στο νησί, που οι τέσσερις αφαλατώσεις που λειτουργούν, δυστυχώς δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί από τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που διαμορφώνονται λόγω και της καλοκαιρινής περιόδου.

Προς αυτή την κατεύθυνση και με σκοπό την αποσόβηση δυσάρεστων καταστάσεων τόσο στους μόνιμους κατοίκους, τους επιχειρηματίες, αλλά και τους επισκέπτες, η Δημοτική Αρχή της Σίφνου καταφεύγει σε προληπτικά μέτρα, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου, προκειμένου να σταματήσει η άσκοπη κατανάλωση νερού, η οποία για τον μήνα Ιούνιο αυξήθηκε στο 100%.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο, Μαρία Ναδάλη, η απόφαση για να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, έχει προληπτικό χαρακτήρα, καθώς όπως τόνισε "εκείνο το γεγονός που μας έκανε να ανησυχήσουμε ιδιαίτερα είναι τα στοιχεία κατανάλωσης του Ιουνίου, τα οποία ήταν διπλάσια σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Συνεχίζουμε να βλέπουμε κάποιες περιπτώσεις με αλόγιστη χρήση και κατασπατάληση του νερού. Υπάρχει, μάλιστα, μια εκτίμηση, ένας υπολογισμός πως ως τον Οκτώβριο θα καταναλωθούν 390.000 κυβικά λίτρα, που το ίδιο το νησί δε μπορεί να υποστηρίξει".

Ο κ. Ναδάλη σημείωσε ότι "αυτή η σχεδόν διπλάσια κατανάλωση, κι ενώ έχουμε ακόμα μπροστά μας τον Ιούλιο, αλλά και τον μήνα Αύγουστο όπου ο τουρισμός είναι μεγαλύτερος, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ανοικοδομήσεις σε βίλες με πισίνες και μεγάλους κήπους, που απαιτούν πολύ νερό".

Στην ερώτηση πόσες αφαλατώσεις αυτή τη στιγμή λειτουργούν στο νησί, η δήμαρχος δήλωσε ότι παρέχουν νερό τέσσερις αφαλατώσεις, δύο θαλασσινού και δύο υφάλμυρου νερού, αλλά και κάποιες γεωτρήσεις, οι οποίες όμως είναι ανενεργές λόγω της ανομβρίας.

"Πρέπει να τονίσω ότι το πρόβλημα έγινε πολύ μεγάλο επίσης, γιατί υπήρξε πρόβλημα σε ένα από τα τέσσερα σημεία αφαλάτωσης στο νησί, το ένα από τα δύο στον Πλατύ Γυαλό, που άφησε χωρίς υδροδότηση για αρκετές μέρες δύο οικισμούς. Πρόκειται για μια μονάδα αφαλάτωσης 1.000 κυβικών Έχει γίνει πολύ δουλειά στα δίκτυα", υπογράμμισε, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου για να εγκριθεί η δημιουργία μιας νέας μονάδας αφαλάτωσης 1.000 κυβικών, η οποία, αν εγκριθεί, θα πάρει πολύ χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να αποσυμφορήσει τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το φετινό καλοκαίρι.

"Πρέπει να υπάρξει μια γενικότερη συνείδηση στην χρήση του νερού και όχι να αντιμετωπίζεται με μια οικονομική λογική του στυλ "μπορώ να το πληρώσω, θα καταναλώνω όσο θέλω", διότι, αντιλαμβάνεται κάποιος, ότι δε γίνεται να έχει ένας άφθονο νερό για να ποτίσει τον κήπο του και να γεμίζει την πισίνα του και στο διπλανό σπίτι να μην έχουν να πλυθούν. Έχουμε προτείνει στους ιδιώτες να χρησιμοποιηθούν και τις στέρνες που υπάρχουν, όπου υπάρχουν" δήλωσε η δήμαρχος του νησιού, σημειώνοντας ότι για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει συνεργασία όλων, κατοίκων, επαγγελματιών και επισκεπτών.

Κλείνοντας, η δήμαρχος Σίφνου υποστήριξε ότι η απόφαση να τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μπορεί να λειτουργήσει προς τη θετική κατεύθυνση, φτάνει να "ακούσει ο κόσμος τις εκκλήσεις μας . Κάποιοι άνθρωποι συνεργάζονται, βοηθούν και έχουν μειώσει την κατανάλωση του νερού, κάποιοι άλλοι ακόμη δεν έχουν ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο. Πιστεύω όμως ότι θα κινηθεί στην σωστή κατεύθυνση γιατί έχουμε ακόμη ένα ολόκληρο καλοκαίρι μπροστά μας".

 

Ετικέτες: