Καμία αλλαγή δεν περιλαμβάνεται στα θερινά δρομολόγια της δημοτικής αστικής συγκοινωνίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Στην ίδια πεπατημένη

Φραγκίσκος Βακόνδιος: "Κρατήσαμε τον πίνακα των εκτελούμενων δρομολογίων του καλοκαιριού του 2023"

Χωρίς την έστω και ελάχιστη ενδυνάμωση των δρομολογίων στην Ερμούπολη, τίθενται από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου σε ισχύ τα θερινά δρομολόγια της δημοτικής αστικής συγκοινωνίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Στην ίδια πεπατημένη των τελευταίων ετών, με τη μόνη διαφορά, την αλλαγή της αφετηρίας στην περιοχή της Δόξας, με αφορμή την επανακυκλοφορία του δρόμου στο Βούρλη, τα δρομολόγια των mini bus παρουσιάζουν αρκετά μειονεκτήματα, κυρίως με τη συχνότητα σύνδεσης της Ερμούπολης με την Άνω Σύρο, όσο και με τη μη σύνδεση με το νέο πάρκινγκ της Λαλακιάς.

"Από την χειμερινή περίοδο τα δρομολόγια θα επανεξεταστούν τόσο από την Επιτροπή Συγκοινωνιών, όσο και από τη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σύρου-Εμούπολης", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη" για το θέμα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

"Παραμένουν ως είχαν τα δρομολόγια"

Δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο θερινό πρόγραμμα των δρομολογίων των mini bus στην Ερμούπολη, το οποίο θα ισχύσει από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Από μία πρώτη ανάγνωση του προγράμματος, καταλαβαίνει κανείς, ότι ουδεμία προσθήκη ή αλλαγή έχει επέλθει σε αυτό, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για μία αντιγραφή των προηγούμενων ετών, παρά το γεγονός πως οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται.

Στο ερώτημα εάν έγινε εκείνος ο προγραμματισμός των δρομολογίων, προς όφελος κυρίως των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της Σύρου, απαντά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος ουσιαστικά δηλώνει ότι η μοναδική αλλαγή που έχει υπάρξει, είναι η μεταφορά της αφετηρίας της Δόξας.

"Κρατήσαμε τον σχεδιασμό των περσινών δρομολογίων. Το μόνο που άλλαξε είναι η αφετηρία του δρομολογίου "Δόξας - Αθλητικού Κέντρου", η οποία από την περιοχή του Αγίου Νικολάου, λόγω της ελεύθερης πλέον διέλευσης της περιοχής του Βούρλη, επανήλθε στην αρχική της μορφή, δηλαδή στην Δόξα', επισημαίνει.

Στην ερώτηση εάν έχουν προστεθεί κάποια επιπλέον δρομολόγια προς την Άνω Σύρο, λόγω και της μεγάλης επισκεψιμότητας που παρουσιάζει ο μεσαιωνικός οικισμός, αλλά κυρίως για την εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων, ο κ. Βακόνδιος υποστήριξε ότι και αυτά παρέμειναν ως είχαν. "Από την χειμερινή περίοδο θα επαναξιολογηθούν τόσο από την Επιτροπή Συγκοινωνιών, όσο και από τη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σύρου-Εμούπολης. Προκειμένου να μην υπάρξει κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου μια κάποια αναστάτωση με τα δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας, κρατήσαμε τον πίνακα των εκτελούμενων δρομολογίων του καλοκαιριού του 2023", σημειώνει ο κ. Βακόνδιος.

Τέλος, στην επισήμανση εάν τελικά συνδέθηκε το νέο πάρκινγκ της Λαλακιάς, το οποίο παρουσιάζει έντονη επισκεψιμότητα οχημάτων, καθώς είναι το κοντινότερο σημείο στάθμευσης με το κέντρο της Ερμούπολης, ο κ. Βακόνδιος τόνισε ότι "αυτό δεν έχει γίνει, καθώς είναι ένα από τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Για την ώρα δεν έχει προγραμματιστεί η σύνδεση του συγκεκριμένου χώρου με τα mini bus, αλλά είναι το αμέσως επόμενο που πρέπει να γίνει".

Μεγάλη "ριγμένη" η Άνω Σύρος

Εκτός όλων των άλλων θεμάτων που παρουσιάζουν και τα φετινά δρομολόγια της δημοτικής αστικής συγκοινωνίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, έρχεται να προστεθεί και το αρνητικό που παρουσιάζει σχετικά με τη σύνδεση της Ερμούπολης με τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα δρομολόγια εκτελούνται ανά δύο ώρες και συγκεκριμένα, από τις 8 το πρωί έως και τις δύο το μεσημέρι και από εκεί και πέρα πραγματικά επικρατεί το απόλυτο χάος, καθώς η επόμενη σύνδεση είναι στις 7 και μισή το απόγευμα.

Δηλαδή, παρουσιάζεται ένα μεγάλο κενό περί των πέντε ωρών, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα δρομολόγιο προς Άνω Σύρο, τη στιγμή που το νησί βρίσκεται μεσούσης της θερινής περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες καλοκαιρινοί επισκέπτες που δεν έχουν την πολυτέλεια να έχουν στη διάθεσή τους δικό τους μεταφορικό μέσο, κυρίως λόγω των πανάκριβων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, θα πρέπει να βρουν εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς τους στην Άνω Σύρο, είτε να μην την επισκεφθούν καθόλου.

Η συγκεκριμένη άποψη των μη συχνών δρομολογίων προς τον μεσαιωνικό οικισμό σίγουρα δεν ανταποκρίνεται και αναμφισβήτητα λειτουργεί αποτρεπτικά, πρώτων στις αυξημένες ανάγκες τόσο των μόνιμων κατοίκων της Άνω Σύρου, όσο και των παραθεριστών που έχουν επιλέξει να διαμείνουν σε κάποια καταλύματα της συγκεκριμένης περιοχής.

"Πρώιμη η συζήτηση για την επιβολή εισιτηρίου"

Για ακόμη μία φορά, όπως έχει υπάρξει και στο παρελθόν, τέθηκε επί τάπητος η επιβολή αντιτίμου - εισιτηρίου στην αστική συγκοινωνία, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, το οποίο θα αφορά στους επισκέπτες του νησιού.

Το θέμα προέκυψε μέσω της "πρότασης" του αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκου Σκευοφύλακα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με θέμα την έγκριση των θερινών δρομολογίων.

Ο κ. Σκευοφύλακας, μεταξύ άλλων, είπε χαρακτηριστικά προς τα μέλη της Επιτροπής ότι "κάποια στιγμή θα πρέπει να εξετάσουμε τη επιβολή εισιτηρίου από τους επισκέπτες του νησιού", κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης "Σύρος Εξ Αρχής", Νίκου Αλμπανόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς η αστική συγκοινωνία που παρέχει η Δήμος, έχει θεσμοθετηθεί ως δωρεάν μετακίνηση για όλους.

Η "Κοινή Γνώμη" απευθύνθηκε για το θέμα στον αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, Δημήτρη Κοσμά, ο οποίος δήλωσε ότι "υπάρχει μία σκέψη, αλλά αυτή τη στιγμή είναι κάτι πολύ πρώιμο για να συζητηθεί".