Ευαισθητοποίηση και αφύπνιση της κοινωνίας
- Τρίτη, 9 Ιουλίου, 2024 - 06:16
Με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, αλλά και την αφύπνιση της κοινωνίας απέναντι σε κάθε μορφής βίας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ στην έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, εκδήλωση με θέμα την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Η εκδήλωση, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, είχε ως κεντρικούς ομιλητές, στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου (ΚΕΦΙ), με σημαντικές παρεμβάσεις επί του θέματος τόσο από τον Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου, όσο και από την πρώην αντιδήμαρχο, Αγγελική Πρίντεζη.
"Δεν είσαι μόνη"
Την έναρξη της ανοιχτής συζήτησης με το κοινό, πραγματοποίησε η νέα πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Ποσειδωνίας, Πέρσα Παύλου η οποία αναφερόμενη στον στόχο της εκδήλωσης "Ενημερώνομαι, Προλαμβάνω και Δρω", παρέδωσε τη "σκυτάλη" στην ψυχολόγο του Συμβουλευτικού Κέντρου, Χριστίνα Μακρίδου, που έκανε μία βαθιά παρουσίαση, επικεντρώνοντας στο πως ορίζεται η έμφυλη βία, την οποία και συναντάμε μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία.
"Η έμφυλη βία δεν είναι μόνο η σωματική, καθώς αυτή μπορούμε να τη συναντήσουμε σε πολλές μορφές, όπως είναι η ψυχολογική ή και η λεκτική, η οικονομική, η κοινωνική, η σωματική, αλλά και η σεξουαλική", τόνισε απευθυνόμενη προς το κοινό η κα. Μακρίδου, επικεντρώνοντας στη συνέχεια στη βία που εντοπίζονται μέσα στην οικογένεια, τη λεγόμενη ενδοοικογενειακή βία.
"Η ενδοοικογενειακή βία, είναι η κάθε είδους ψυχολογική, λεκτική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική ή απειλή βίας από πρώην ή και νυν συντρόφους ή μεταξύ άλλων μελών μιας οικογένειας" υποστήριξε, αναφερόμενη στη συνέχεια στον "κύκλο" της βίας με επίκεντρο τη λέξη "δεν θα ξανά γίνει" που συνήθως, όπως υποστήριξε, επαναλαμβάνεται με πιο βίαια επεισόδια, ακόμα και μοιραία για τη σωματική ακεραιότητα του θύματος.
Η ψυχολόγος του ΚΕΦΙ, μίλησε και για τις επιπτώσεις, ψυχολογικές, κοινωνικές, οικονομικές και σωματικές που υφίσταται το κάθε θύμα, καταλήγοντας στο τι μπορεί να κάνει τόσο το ίδιο, όσο και το κοινωνικό σύνολο.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι "η γυναίκα η οποία αντιμετωπίζει περιστατικά βίας θα πρέπει να απευθυνθεί καθ’ όλο το 24ωρο σε ένα από τα Συμβουλευτικά Κέντρα, τηλεφωνώντας στο 15900, προκειμένου να μιλήσει με εξειδικευμένο προσωπικό, ακολουθώντας παράλληλα και άλλα βήματα, όπως στο να απευθυνθεί στην αστυνομία, κάνοντας παράλληλα δήλωση κακοποίησης, αλλά και ιατροδικαστική εξέταση, να επισκεφθεί μία νοσηλευτική μονάδα για την επούλωση των τραυμάτων και τέλος να επικοινωνήσει με εξειδικευμένες υπηρεσίες".
Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κα. Μακρίδου και με σύνθημα "Δεν είσαι μόνη", αναφέρθηκε στα 11 χρόνια λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου, καλώντας όλες εκείνες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν θέμα βίας, να επικοινωνήσουν με τη δομή, η οποία παρέχει σύμβουλο υποδοχής, κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο και βεβαίως νομική υποστήριξη.
Να σημειωθεί ότι στο Συμβουλευτικό Κέντρο, που παρέχει κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, καθώς επίσης εργασιακή και νομική συμβουλευτική, έχουν απευθυνθεί από το 2013, έτος δημιουργίας του, πάνω από 900 γυναίκες που έχουν υποστεί βία ή και πολλαπλές διακρίσεις. Οι σύμβουλοί του έχουν πραγματοποιήσει 4.500 συνεδρίες, καθώς και πάνω από 400 δράσεις δικτύωσης ή και συνεργασίες με αρχές και φορείς σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Ενδοοικογενειακή βία και νομικό πλαίσιο
Εκτός από την ψυχολόγο του ΚΕΦΙ, τοποθέτηση έκανε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και η νομικός του Συμβουλευτικού Κέντρου, Ελένη Σταμπουλίδου, η οποία αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο που διέπει την ενδοοικογενειακή βία.
Σύμφωνα με την ίδια, στις πράξεις της ενδοοικογενειακής βίας εντάσσονται ο βιασμός και η ασέλγεια, η παράνομη βία και η απειλή, η σωματική βλάβη η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και η θανατηφόρα σωματική βλάβη.
Όπως δήλωσε, μετά την τελευταία τροποποίηση του σχετικού νόμου, που έχει εφαρμογή από 1η Μαΐου του 2024, είναι πλέον αυτεπάγγελτη η δίωξη, κάτι που σημαίνει ότι οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να ενεργήσουν άμεσα, απέναντι στην τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος ενδοοικογενειακής βίας.
Η κα. Σταμπουλίδου έκανε επίσης αναφορά και στα "Safe Houses", στους ασφαλείς δηλαδή διαμορφωμένους χώρους που έχουν δημιουργηθεί για τη φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών, όπως και στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, με στόχο τη διευκόλυνση της άμεσης απομάκρυνσης των θυμάτων από το οικογενειακό τους περιβάλλον και τη διαμονή τους σε χώρους καταλυμάτων.
Τέλος, αναφορά έκανε και για το "Pnic Button", το λεγόμενο "κουμπί πανικού", το οποίο εφαρμόζεται από τις αστυνομικές υπηρεσίες, στα κινητά τηλέφωνα γυναικών που αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας. "Τέτοια εφαρμογή διαθέτει και η αστυνομική υπηρεσία της Σύρου", τόνισε χαρακτηριστικά.
"Μικρός ο αριθμός των περιστατικών που φθάνουν στις αστυνομικές αρχές"
Για το θέμα της οικογενειακής βίας και τα περιστατικά που είχε αντιμετωπίσει με τη συνδρομή της Κοινωνικής Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της θητείας της στην προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, αναφέρθηκε και η Αγγελική Πρίντεζη, διαχειρίστρια της ιστοσελίδας alithinesgynaikes.gr, η οποία συμμετείχε στο πάνελ των βασικών ομιλητών της εκδήλωσης.
Σύμφωνα με τα όσα είπε "πάρα πολλά θύματα τα οποία καταλήγουν στο νοσοκομείο της Σύρου, για τις πρώτες βοήθειες, δηλώνουν ότι έπεσαν από τις σκάλες, φοβούμενες τις συνέπειες που μπορούν να έχουν όταν αναγκαστούν να επιστρέψουν στην οικία τους. Σε μία συνάντηση που είχαμε πραγματοποιήσει στο τμήμα της Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομίας, μας είχαν ενημερώσει ότι πολύ λίγες περιπτώσεις φθάνουν στο σημείο της καταγγελίας", σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί και στη Σύρο ένα κέντρο φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες.
Κλείνοντας, η κα. Πρίντεζη αναφέρθηκε στην ανάγκη της ευαισθητοποίησης, αλλά και στην εκπαίδευσης της νέας γενιάς πάνω στο θέμα της βίας.
"Η Εισαγγελία έχει σημαντικό και καταλυτικό ρόλο"
Καταλυτική ήταν και η παρέμβαση του εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου, ο οποίος μετά το τέλος των τοποθετήσεων, αναφέρθηκε στη σημασία που μπορεί να διαδραματίσει σε τέτοιου είδους θέματα η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση της νέας γενιάς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η βία, ακόμη και τα περιστατικά απώλειας ζωής, προκαλούνται από άτομα που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του θύματος.
Μάλιστα, με παραδείγματα τα οποία έχει βιώσει ο ίδιος μέσα στις δικαστικές αίθουσες, μετέφερε στο κοινό, πως το θύμα που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία, προσπαθεί μέσω των καταθέσεών της να "σώσει" το θύτη της, προσπαθώντας να ωραιοποιήσει μία κατάσταση η οποία σίγουρα ελλοχεύει κινδύνους.
"Αυτή είναι μία εικόνα που εντοπίζουμε συχνά", τόνισε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι "η Εισαγγελία έχει πολύ μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων, ως την πρόληψη. Όταν συμβεί ένα περιστατικό και βρει το θύμα το θάρρος να μεταβεί στην Εισαγγελία, ο εισαγγελέας μπορεί να το προστατεύσει, να εξουδετερώσει, να "απονευρώσει" τον κίνδυνο ο οποίος ελοχεύει από τη συμπεριφορά του συζύγου ή του συντρόφου και να το διασφαλίσει σε ένα τέτοιο σημείο που θα του επιτρέψει στο πως θα κινηθεί στο άμεσο μέλλον", επισήμανε.
Ο κ. Τσορμπατζόγλου, εκτός από τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας, αναφέρθηκε και στα περιστατικά μπούλινγκ τα οποία έχει αντιμετωπίσει στη Σύρο, ακόμη και σε παιδιά της Α΄ Γυμνασίου, υπογραμμίζοντας ότι με τη συνδρομή της αστυνομίας, στο πλαίσιο της πρόληψης, διεξάγει προσωπικές επισκέψεις σε διάφορους χώρους του νησιού, όπως σε παιδικές χαρές και αθλητικούς χώρους.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Ήταν μία ηρωίδα της εποχής της"
21 Οκτ. 2024 - 6:16 - Σύρος: Εορτασμός της ημέρας της Εθνικής Αντίσταση
19 Νοε. 2024 - 11:31 - Κάθε 10 λεπτά μία γυναίκα δολοφονείται από μέλος της οικογένειάς της
16 Νοε. 2024 - 11:55 - Σύρος: Χαμηλή πίεση του νερού σε πολλές περιοχές της Ερμούπολης
13 Νοε. 2024 - 11:38 - "Μηδενική ανοχή στη βία"
11 Νοε. 2024 - 6:16