Η κινητή εφαρμογή που λειτουργεί ήδη στην Τήνο και φιλοδοξεί να αναπτυχθεί και σε άλλα νησιά

Η Whywasteme "αλλάζει" την ανακύκλωση

Με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση για μία πιο βιώσιμη Τήνο με μηδενικά πλαστικά απόβλητα, που άρχισε από την ΚΟΙΝΣΕΠ Καλλονή Κελλιά με την αιγίδα του Δήμου Τήνου και με την υποστήριξη της BEYOND PLASTIC MED, ήρθε ξανά στο προσκήνιο η πρωτότυπη εφαρμογή Whywasteme, που έχει σκοπό να δώσει επιπλέον κίνητρα σε όσους θέλουν να ανακυκλώνουν.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση και ενημέρωση για να γίνεται πιο σωστός διαχωρισμός και ανακύκλωση των συσκευασιών μιας χρήσης από κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Συμπαραστάτης σε όλο αυτό είναι ήταν και ο ψηφιακός χάρτης με όλα τα σημεία χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης στο νησί της Τήνου, ώστε να μπορεί κάθε επισκέπτης να βρίσκει το κοντινότερο σημείο ανακύκλωσης ανάλογα με τις συσκευασίες που έχει. Ο χάρτης είναι ήδη προσβάσιμος μέσω της κινητής εφαρμογής Whywasteme (whywasteme.org) και σύντομα θα είναι διαθέσιμος και σε διαδικτυακή μορφή.

Ρ. Καρδάρα: "Η Τήνος είναι το πρώτο νησί που όλα τα σημεία χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων είναι σε έναν ψηφιακό χάρτη"

Η ιδρύτρια της εταιρείας Whywasteme, Ρόζα Καρδαρά, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την εφαρμογή που σκοπεύει να βοηθήσει το περιβάλλον αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε την ανακύκλωση. Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι, "η Whywasteme είναι μία κινητή εφαρμογή. Εμείς είμαστε μία εταιρία startup που δεν έχει σκοπό το κέρδος και προς το παρόν είμαστε μία αυτοχρηματοδοτούμενη ομάδα, με νομική οντότητα. Έχουμε ξεκινήσει από το 2021 με διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες βοήθησαν ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τη κινητή εφαρμογή που έχουμε κυκλοφορήσει από το 2023, η οποία ενθαρρύνει και διευκολύνει τουρίστες αλλά και κατοίκους να ανακυκλώνουν περισσότερο αλλά και πιο σωστά".

Μιλώντας για την εφαρμογή του προγράμματος στην Τήνο, τόνισε, ότι, "η Τήνος έχει μία πρωτιά, είναι το πρώτο νησί που όλα τα σημεία χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων είναι σε έναν ψηφιακό χάρτη και μπορεί, ο οποιοσδήποτε, ανά πάσα στιγμή, να δει που είναι το πιο κοντινό σημείο και να ρίξει εκεί τις συσκευασίες του και να καταγραφεί από το σύστημα ότι, άφησε εκεί τον συγκεκριμένο αριθμό συσκευασιών. Αυτό γίνεται μέσω της εφαρμογής και από ότι ξέρουμε δεν έχει ξανασυμβεί αυτό στα ελληνικά δεδομένα. Είναι κάτι καινούργιο που θέλουμε να το εφαρμόσουμε και σε άλλα νησιά, καθώς η εφαρμογή λειτουργεί οπουδήποτε, καθώς δεν είναι μόνο για την Τήνο. Είναι μία πλατφόρμα που σου επιτρέπει να προσθέσεις, νέες συσκευασίες ανά πάσα στιγμή".

"Στόχος μας είναι να αναπτυχθούν συνεργασίες και με άλλα νησιά"

Όσο για τον επόμενο στόχο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η κ. Καρδαρά, ανέφερε, ότι, "ο στόχος μας είναι να αναπτυχθούν συνεργασίες και με άλλους νησιωτικούς Δήμους αλλά και ηπειρωτικούς Δήμους, ώστε να μπουν και επίσημα και νέα σημεία στην εφαρμογή, γιατί τα σημεία μπαίνουν είτε σε συνεργασία με τον εκάστοτε Δήμο και επί τόπου χαρτογράφηση, όπως έγινε στην Τήνο, είτε με πρόταση από κάποιον χρήστη της εφαρμογής, όπως έγινε σε κάποιες περιοχές της Αττικής".

Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε και στα σημεία που βρίσκονται οι συγκεκριμένοι κάδοι και πόσο αυτό βοηθά, ειδικά τους τουρίστες, "αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κυρίως για τους τουρίστες, καθώς ένας κάτοικος γνωρίζει που βρίσκονται οι κάδοι στον τόπο του, όταν όμως ένας επισκέπτης, έρχεται σε ένα μέρος είναι σημαντικό να το γνωρίζει. Το πιο σημαντικό της εφαρμογής και αυτό που την διαφοροποιεί, είναι ότι για κάθε συσκευασία που ανακυκλώνει κάποιος, λαμβάνει και έναν περιβαλλοντικό πόντο, που μπορεί να τον μετατρέψει σε μία χρηματική δωρεά και να τον δωρίσει σε μία οργάνωση της επιλογής του. Αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για τους χρήστες".

Λίγα λόγια για την εφαρμογή

Η Whywasteme είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που μπορούν όλοι/ες να κατεβάσουν δωρεάν. Ο χρήστης δημιουργεί το προφίλ του εύκολα, όπως στα κοινωνικά δίκτυα και έπειτα σκανάρει τα barcode των άδειων συσκευασιών μιας χρήσης που θέλει να ανακυκλώσει (πλαστικά μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, κουτιά τροφίμων, καλλυντικά, απορρυπαντικά κλπ). Ο χρήστης μπορεί να δει πού είναι το κοντινότερο σημείο ανακύκλωσης ανάλογα με το υλικό των συσκευασιών. Μόλις πλησιάσει στο σημείο αναγνωρίζεται αυτόματα από την εφαρμογή και όταν ανακυκλώσει εκεί κερδίζει περιβαλλοντικούς πόντους για κάθε συσκευασία που ανακυκλώνει. Οι περιβαλλοντικοί πόντοι που κερδίζονται μετατρέπονται σε χρηματικές δωρεές σε Κοινωφελείς Οργανισμούς που επιλέγει ο χρήστης, κυρίως στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Έτσι, κάθε άδεια συσκευασία, όχι μόνο δεν καταλήγει στα κοινά απορρίμματα, αλλά αποκτά και περιβαλλοντική αξία -βοηθώντας για καθαρότερες ελληνικές θάλασσες και οικοσυστήματα.

Η εφαρμογή Whywasteme είναι διαθέσιμη στο whywasteme.org (επισκεπτόμενοι το site με το κινητό σας). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στην Ελλάδα για οποιαδήποτε συσκευασία μιας χρήσης.

Τα σημεία εξυπηρέτησης και τα οφέλη από το πρόγραμμα

Τα συνεργαζόμενα σημεία ανακύκλωσης της Whywasteme μπορούν να εντοπιστούν από τον ψηφιακό χάρτη που διαθέτει η εφαρμογή. Κάθε πέντε πόντοι ισοδυναμούν με 1 ευρώ, το οποίο οι χρήστες της Whywasteme μπορούν δωρίσουν σε τρεις ΜΚΟ (iSea, All for Blue, Aegean Rebreath) που δραστηριοποιούνται ενεργά στον καθαρισμό του βυθού και των ακτών στην Ελλάδα, καθώς και στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Καλλονή, που έχει αναλάβει το έργο της ανακύκλωσης στην Τήνο. Οι τρεις πρώτοι χρήστες σε επιδόσεις ανακύκλωσης, κερδίζουν δώρα από ελληνικές εταιρείες βιώσιμου σχεδιασμού με υλικά από το θαλάσσιο περιβάλλον στη λογική της επαναχρησιμοποίησης και της κυκλικής αξιοποίησης (ΡΗΕΕ, Blue Cycle, Salty Bag).

Παράλληλα, οι χρήστες μπορούν να δουν τις επιδόσεις φίλων τους, να τους ανταγωνιστούν και να προσκαλέσουν άλλους χρήστες σε ένα μοναδικό παιχνίδι ανακύκλωσης. Η εφαρμογή Whywasteme, για κινητά τηλέφωνα σε iOS και Android, είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: Whywasteme app

Ετικέτες: