Ρεύμα: Έκρηξη στις τιμές χονδρεμπορικής με άλμα 60% των τιμών

  • Σήμερα - 9:52

Συνθήκες ενεργειακής κρίσης που χτυπούν καμπανάκι για την πορεία των τιμολογίων του Αυγούστου, διαμορφώνει η εκτίναξη της τιμής της χονδρεμπορικής σήμερα στα 184,79 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 60% με την τιμή να εκτοξεύεται μέσα στην ημέρα έως τα 500 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζει και ο ευρωπαϊκός χάρτης τιμών, ο οποίος κοκκινίζει και σε άλλες αγορές με την τιμή της μεγαβατώρας να διαμορφώνεται σήμερα στην Ουγγαρία στα 263,99 ευρώ/MWh ενώ υψηλές είναι και οι τιμές στα Βαλκάνια όπου στη διασυνδεδεμένη αγορά της Βουλγαρίας η τιμή της μεγαβατώρας συμβαδίζει με την χώρα μας και στη Ρουμανία προσέγγισε τα 190 ευρώ.

Ο Ιούλιος κάνει ποδαρικό λόγω καύσωνα με υψηλές τιμές στο ρεύμα καθώς μέχρι σήμερα 11 Ιουλίου, η χονδρεμπορική εμφανίζεται υψηλότερη κατά 15% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς διαμορφώνεται στα 113,93 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 98,89 ευρώ.

Η στοχαστικότητα των ΑΠΕ ευθύνεται για άλλη μια φορά για τις ημερήσιες μεγάλες διακυμάνσεις τιμών χονδρεμπορικής καθώς τις μεσημεριανές ώρες που υπάρχει άφθονη ηλεκτρική ενέργεια οι τιμές είναι χαμηλές και εκτινάσσονται τις βραδινές ώρες όπου τα φωτοβολταϊκά αποσύρονται και η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια είναι μεγάλη ειδικά αυτές τις μέρες του καύσωνα.

Παρά τα μελτέμια τα αιολικά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες και επιστρατεύονται για αυτό οι ακριβές μονάδες ορυκτών καυσίμων.

Αν η εικόνα αυτή παγιωθεί και τις επόμενες μέρες, εκτιμήσεις της αγοράς μιλούν για διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των τιμών του ρεύματος και τον επόμενο μήνα έως και 20%, έχοντας ήδη ένα σερί αυξήσεων χρεώσεων από τις αρχές του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι οι ανατιμήσεις στα πράσινα τιμολόγια ξεκίνησαν από τον Ιούνιο -με αυξήσεις από 12% έως 70% και αναμένεται να συνεχιστούν και τον επόμενο μήνα όπου θα δούμε αυξήσεις και στα ex-post κίτρινα τιμολόγια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, λόγω του διασυνοριακού εμπορίου, η τιμή της Ουγγαρίας παρασύρει προς τα πάνω όλα τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης – μεταξύ των οποίων και την ελληνική.

Οι ειδικοί του κλάδου επισημαίνουν πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε μία σειρά ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην κεντρική και νότια Ευρώπη, οι οποίες λειτουργούν με περιορισμένη δυναμικότητα, ενώ προς ώρας είναι εκτός λειτουργίας και ο πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας, που θα μπορούσε να συγκρατήσει τις αυξήσεις. Τα προβλήματα αυτά αναμένεται να επιλυθούν μέσα στον μήνα, ωστόσο το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για σημαντική αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών στην πορεία.

Πηγή:newmoney.gr

Ετικέτες: