Στην παγκόσμια ελίτ του κρασιού η Σαντορίνη
- Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024 - 06:17
Μία σημαντική προσπάθεια έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα, που φιλοδοξεί να "εκτοξεύσει" σε ακόμη ψηλότερα επίπεδα το κρασί της Σαντορίνης. Πρωτοστάτης στην ιδέα να ενταχτεί η Σαντορίνη και τα νησιά του Αιγαίου στο παγκόσμιο δίκτυο Great Wine Capitals, είναι ο καταξιωμένος Έλληνας Master of Wine, Γιάννης Καρακάσης. Η φιλοδοξία αυτή θα υποστηριχτεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, αλλά και τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Το δίκτυο Great Wine Capitals Global Network (GWCGN), που ιδρύθηκε το 1999, αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ των πιο διάσημων και αναγνωρισμένων οινικών περιοχών του κόσμου, με σκοπό την προώθηση του οινικού τουρισμού, της βιωσιμότητας και της επιχειρηματικής ανάπτυξης. Το δίκτυο παρέχει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, ιδεών και εμπειριών μεταξύ των μελών του, προάγοντας την κοινή ανάπτυξη και καινοτομία στον οινικό τομέα.
Στο Νο 2 παγκοσμίως ένα ελληνικό κρασί, ξεπέρασε Riesling και Barolo -Το αποθεώνει το Taste Atlas. Με έδρα το Παρίσι, το GWCGN προωθεί πόλεις και περιοχές που συνδυάζουν κοινά οικονομικά και πολιτιστικά συμφέροντα. Παράλληλα, συνδέει αυτή τη στιγμή 12 κορυφαίες οινοπαραγωγικές πρωτεύουσες, προωθώντας την ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και εμπειριών, καθώς και τη συνεργασία σε κοινές προκλήσεις και ευκαιρίες.
Γ. Καρακάσης: "Tο ελληνικό κρασί πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο"
Ο καταξιωμένος Έλληνας Master of Wine, Γιάννης Καρακάσης, που είχε τη συγκεκριμένη σκέψη, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για αυτό το εγχείρημα, τονίζοντας ότι "το ελληνικό κρασί πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο και το αποτύπωμα του είναι όλο και μεγαλύτερο στις διεθνής αγορές, οπότε θεωρώ ότι είναι αναμενόμενο, ότι η προσθήκη μιας ελληνικής οινικής περιοχής ή πόλης, ως great wine capital. Θεωρώ ότι είναι μία φυσιολογική εξέλιξη που ουσιαστικά επιβραβεύει όλη αυτή την πορεία του ελληνικού κρασιού. Από αυτό προσδοκούμε, ότι εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή, που έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτή, η Σαντορίνη και η ευρύτερη περιοχή του νησιών του Αιγαίου πελάγους, θα είναι ανάμεσα σε θρυλικές περιοχές του κρασιού, όπως είναι το Μπορντό της Γαλλίας και άλλες σημαντικές οινικές περιοχές. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει το ελληνικό κρασί να βοηθηθεί από διάφορες συνέργειες, που απορρέουν από τέτοια network. Ουσιαστικά ενισχύουμε το αφήγημα του ελληνικού κρασιού, το αφήγημα της Σαντορίνης και των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου πελάγους".
"Τα κρασιά της Σαντορίνης δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν, από τα μεγαλύτερα κρασιά του κόσμου"
Σε ότι αφορά στο κρασί της Σαντορίνης και την εικόνα που έχει ο ίδιος γι' αυτό, επεσήμανε πως "εγώ θα πω με πάσα ειλικρίνεια, ότι τα κρασιά της Σαντορίνης δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν, από τα μεγαλύτερα κρασιά του κόσμου. Αυτό παλιότερα ακούγονταν ως κάτι γραφικό, αλλά δεν είναι και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά, ακόμα και από τυφλές δοκιμές. Όμως δίπλα στα κρασιά της Σαντορίνης, εφόσον μιλάμε για Αιγαίο πέλαγος, πρέπει να δούμε την πολύ μεγάλη εξέλιξη που έχουν τις τελευταίες δεκαετίες και άλλα νησιά του Αιγαίου, πάνω στο κομμάτι του κρασιού, καθώς γίνονται αξιόλογες προσπάθειες. Βεβαίως, η Σαντορίνη βγαίνει μπροστά, όμως η συζήτηση αφορά και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό".
"Το χαλάζι δημιουργεί πρόβλημα και για την επόμενη χρόνια"
Σε ότι αφορά τις καιρικές συνθήκες, τη λειψυδρία και το περυσινό χαλάζι, που προκάλεσαν ζημιές στις καλλιέργειες, ο κ. Καρακάσης, ανέφερε ότι, "πέρυσι το πρόβλημα δημιουργήθηκε κυρίως λόγω του χαλαζιού, διότι το χαλάζι δημιουργεί πρόβλημα και για την επόμενη χρόνια. Τα μπουμπούκια στις καλλιέργειες, δημιουργούνται ένα χρόνο πριν, οπότε αν κατέστρεψε κάποιες κληματίδες, που είχαν μέσα μπουμπούκια, αυτό επηρεάζει τον τρύγο και τις επόμενης χρονιάς. Χρειάζεται τουλάχιστον ενός χρόνος να επανέλθει το φυτό και σε συνδυασμό με την ξηρασία, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Δυστυχώς όμως και το γεγονός με τη λειψυδρία είναι έντονο και δεν είναι εύκολο να υποστηρίξεις τον αμπελώνα".
Η Σαντορίνη στο επίκεντρο
Ως μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Κρασιού GWCGN, η Σαντορίνη και τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους θα αποκομίσουν πολυάριθμα οφέλη Με την Σαντορίνη στο επίκεντρο, τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, διαθέτουν την ποιότητα, την εμπειρία, τη γνώση και τον ενθουσιασμό να συμβάλλουν δυναμικά στην παγκόσμια οινική κοινότητα. Μέσω αυτής της ενέργειας, αναδεικνύεται τη δέσμευσή τους για συνεχή ανάπτυξη, προδιαγράφοντας ένα λαμπρό μέλλον για τον οινικό τουρισμό και τις επιχειρήσεις στην περιοχή, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει την εντυπωσιακή πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα του οίνου τα τελευταία χρόνια.
Με την πρωτοβουλία αυτή, η Σαντορίνη φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως οινική πρωτεύουσα, ισάξια με θρυλικές περιοχές όπως το Μπορντό, η Ριόχα και η Κοιλάδα της Νάπα. Ως μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Κρασιού GWCGN, η Σαντορίνη και τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους θα αποκομίσουν πολυάριθμα οφέλη, κυρίως μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών με άλλες κορυφαίες οινοπαραγωγικές περιοχές διεθνώς, καθώς και μέσω της δημιουργίας νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και καινοτομιών. Συνεπώς, όλο το ελληνικό κρασί θα επωφεληθεί από αυτή τη σημαντική εξέλιξη.
Ποιο είναι το δίκτυο Great Wine Capitals
Είναι το μόνο τέτοιο δίκτυο που περιλαμβάνει τον λεγόμενο «Παλιό» και «Νέο» κόσμο του κρασιού και στοχεύει να ενθαρρύνει τα ταξίδια, την εκπαίδευση και τις επιχειρηματικές ανταλλαγές μεταξύ των διάσημων οινοπαραγωγικών περιοχών της Αδελαΐδας | Νότια Αυστραλία, Μπιλμπάο | Rioja (Ισπανία), Bordeaux (Γαλλία), Cape Town | Cape Winelands (Νότια Αφρική), Hawke’s Bay (Νέα Ζηλανδία), Λωζάνη (Ελβετία), Μάιντς | Rheinhessen (Γερμανία), Mendoza (Αργεντινή), Πόρτο (Πορτογαλία), Σαν Φρανσίσκο | Napa Valley (ΗΠΑ), Valparaìso | Κοιλάδα της Καζαμπλάνκα (Χιλή) και Βερόνα (Ιταλία).
Το δίκτυο, το οποίο ιδρύθηκε το 1999, έχει αναπτύξει και εισαγάγει πολλά έργα, πρωτοβουλίες και προγράμματα με στόχο την επίτευξη αριστείας στον τουρισμό, τις επιχειρηματικές υπηρεσίες και την εκπαίδευση στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμμαχίας των διάσημων οινοπαραγωγικών περιοχών του. Το παγκόσμιο δίκτυο Great Wine Capitals στοχεύει να ενισχύσει την οινική εμπειρία για όλους όσους επισκέπτονται τις περιοχές και τις πόλεις του και να υποστηρίξουν τα ίδια τα μέλη τους για να αξιοποιήσουν στο έπακρο την εξαιρετική κουλτούρα, την κληρονομιά και τη γεωγραφική τους αρετή.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ρομέν Γαβράς: Και στη Σαντορίνη τα γυρίσματα της νέας του ταινίας
30 Δεκ. 2024 - 19:44 - Σαντορίνη: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα έναν 52χρονο
10 Δεκ. 2024 - 15:00 - Σαντορίνη: Εγγραφές στη Φιλαρμονική και στα τμήματα Χορωδίας του Δήμου
22 Νοε. 2024 - 11:23 - Κρουαζιέρα: Υπό προϋποθέσεις η επανεξέταση του ύψους για τα τέλη επιβατών σε Σαντορίνη και Μύκονο
30 Οκτ. 2024 - 9:08 - Παρακολούθηση του Κολούμπου
24 Οκτ. 2024 - 6:15