"Ένα δώρο από τη Νάξο", το νέο βιβλίο με τοπικές γλυκές συνταγές της Μαριέττας Γαλάνη

Η ανάμνηση και η νοσταλγία... έχουν γεύση

Μ. Γαλάνη: "Είναι ένα "πάντρεμα" των παλιών συνταγών μέσα από μία σύγχρονη ματιά και προσέγγιση, με επίκεντρο πάντα την τοπική παράδοση"

“Ένα δώρο από την Νάξο” με τοπικές γλυκές συνταγές, είναι το νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε η Απειρανθίτισσα, Μαριέττα Γαλάνη.

Πρόκειται για μία έκδοση που εμπεριέχει παραδοσιακές συνταγές γλυκών, με τοπικά προϊόντα, με μνήμες και παράδοση, "παντρεμένα" με το παρελθόν και το παρόν της Νάξου.

"Είναι μία καταγραφή από εδέσματα, όπως αυτά που στρωνόταν και ακόμη στρώνονται μέσα από τα "τραταμέντα τση κουβέντας", δηλαδή μέσα από τις συναντήσεις της οικογένειας, των φίλων, αλλά και της γειτονιάς", δηλώνει χαρακτηριστικά στην "Κοινή Γνώμη", η συγγραφέας και εκδότης, κα. Γαλάνη.

Τα "τραταμέντα τση κουβέντας"

Τα "τραταμέντα τση κουβέντας", μέσα από το βιβλίο "Ένα δώρο από την Νάξο” της Μαριέττας Γαλάνη, έρχεται να καταγράψει αυτή τη φορά τις γλυκές συνταγές της Νάξου.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση της κα. Γαλάνη, η οποία το 2020, είχε παρουσιάσει παραδοσιακές συνταγές του φημισμένου χωριού από όπου κατάγεται, την Απείρανθο της Νάξου.

Το βιβλίο ζαχαροπλαστικής της ερευνήτριας μαγείρισσας Μαριέττας, παρουσιάζει συνταγές, μέσα από τις οποίες αναδύονται γεύσεις, μυρωδιές και αναμνήσεις του παρελθόντος, συνδυασμένες με το σήμερα, μέσα πάντα από τη δική της ματιά.

Δίνοντας ένα στίγμα για το νέο της βιβλίο, δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα, ότι σκοπός του νέου εγχειρήματός της, είναι να παρουσιάσει όλα εκείνα τα γλυκά εδέσματα που προσφερόταν κατά τη διάρκεια των συνάξεων συγγενών, φίλων, αλλά και γειτόνων και τα οποία πάντα συνόδευαν τον καφέ ή διάφορα άλλα ροφήματα, όπως άλλωστε αναφέρει και ο τίτλος "τραταμέντα τση κουβέντας".

"Μάζεψα γεύσεις, μυρωδιές, πήρα κουβέντες, γέλια, τις ιστορίες που έζησα και άκουσα στις ρύμνες, τα πρόσωπα, τα λόγια τους, τα τίμια Ευαγγέλια, που ανάθρεψαν της ιερής παράδοσης τις μνήμες. Πάντρεψα με ευλάβεια, της γης τις πρώτες ύλες, προσθέτοντας πρωτότυπες ιδέες και σταγόνες, από το κουσκούσι του καφέ που πίνανε οι φίλες, τα καλοκαίρια στις αυλές, στη σάλα τους χειμώνες. Έχοντας στο παλιό τα αυτιά, στο σύγχρονο τα μάτια, συνδύασα ανάμνηση, μεράκι, νοσταλγία κι έφτιαξα νέες συνταγές που έχουνε κομμάτια, από τ’ ατόφια της ζωής, απ’ της ψυχής τα θεία", δηλώνει χαρακτηριστικά.

"Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μαγειρεύω. Μεγάλωνα με τις μυρωδιές των πολίτικων φαγητών και των γεύσεων που έφερε η προγιαγιά μου από την Κωνσταντινούπολη. Μεγαλώνοντας άρχισα να συνειδητοποιώ πως η παρασκευή του φαγητού, είναι αυτό που αγαπάω πραγματικά να κάνω στη ζωή μου" τονίζει η κα. Γαλάνη, η οποία συμπληρώνει ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να καταγράψει τις τοπικές συνταγές της Νάξου, προβάλλοντας και τα προϊόντα του νησιού.

"Αυτό ακριβώς έπραξα και στο πρώτο μου βιβλίο με παραδοσιακές συνταγές φαγητών της Νάξου. Εμπεριείχε δηλαδή από "πειραγμένες" συνταγές που έφερε η γιαγιά μου από την Πόλη, τα παραδοσιακά της Απειράνθου, αλλά και άλλων χωριών της Νάξου. Φυσικά με κάποιες παραλλαγές, αλλά και μυστικά που έχει η κάθε μαγείρισσα και νοικοκυρά", υποστήριξε.

Στην ερώτηση εάν ήταν δύσκολη η καταγραφή και αποτύπωση όλων αυτών των συνταγών που εμπεριέχονται στο βιβλίο των 110 σελίδων, η συγγραφέας υπογράμμισε ότι "μου πήρε 2,5 χρόνια, αλλά άξιζε το κόπο. Ευχαριστώ μέσα απ' τη καρδιά μου όσους ήταν μαζί μου σε αυτό το όμορφο και δύσκολο μαζί ταξίδι και μου το έκαναν ακόμα πιο μαγευτικό".

Στην επισήμανση πόσο σημαντική είναι η καταγραφή των τοπικών συνταγών του κάθε νησιού, η κα. Γαλάνη υπογράμμισε ότι "είναι πολύ σημαντικό, διότι οποιαδήποτε συνταγή εκτελείται σήμερα ακόμη και από τους μεγάλους σεφ, έχουν ως αρχή την παράδοση. Όλες αυτές έρχονται από τις γιαγιάδες μας και επιβάλλεται να κρατάμε τις αναμνήσεις, αλλά και την γαστρονομία του τόπου μας".

"Με ενδιαφέρει να δημιουργώ με τοπικά προϊόντα της Νάξου"

Η Μαριέττα Γαλάνη αναφερόμενη στην γαστρονομία, μίλησε και για τα τοπικά προϊόντα που παράγει το κάθε νησί, τονίζοντας ότι ως πρωταρχικό της μέλημα είναι η δημιουργίες της, είτε γλυκές, είτε αλμυρές, εμπεριέχουν ως πρώτη ύλη, τα προϊόντα (τυρί, μέλι, οπωροκηπευτικά), που παράγει η Νάξος.

"Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προϊόντα που υπάρχουν στη γη, όπως είναι και τα βότανα. Να βασιζόμαστε σε αυτά που έχουν καταγράψει οι παλαιότερες γενιές", υποστήριξε η κα. Γαλάνη, προσθέτοντας ότι "αυτό που πάντα φροντίζω είναι στις δημιουργίες μου είναι να χρησιμοποιώ τα προϊόντα που παράγει η Νάξος. Υπάρχουν αγνά υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε", ενώ συμπλήρωσε πως σε όλα αυτά κύριος παράγοντας είναι η υπομονή και η αγάπη της για την μαγειρική τέχνη.

Κλείνοντας τις δηλώσεις στην εφημερίδα, έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας, έχει ως στόχο την έκδοση και νέου βιβλίου.