Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποια κυμαινόμενα τιμολόγια χάνουν την επιδότηση Αυγούστου

  • Σήμερα - 9:05

Τα κίτρινα τιμολόγια ρεύματος με τιμή κάτω από 14 λεπτά/κιλοβατώρα δεν θα λάβουν επιδότηση 1,6 λεπτά/κιλοβατώρα το μήνα Αύγουστο σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ που δημοσιεύτηκε χθες.

Πρόκειται για τα κίτρινα τιμολόγια με μικτά χαρακτηριστικά, που έχουν λανσάρει κάποιοι προμηθευτές, και προσφέρουν στους πελάτες τους σταθερή προνομιακή τιμή για 3 ή 5 μήνες με τιμές της κιλοβατώρας από τα 9,3 ως τα 11 λεπτά.

Ειδικότερα, η σχετική απόφαση προβλέπει ότι δικαιούχοι της επιδότησης του Αυγούστου, που καθορίστηκε στα 1,6 λεπτά/κιλοβατώρα καθίστανται όσοι έχουν τιμή κυμαινόμενου τιμολογίου μετά την εφαρμογή τυχόν εκπτώσεων για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024 υπερβαίνει τα εκατόν σαράντα ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (140 €/MWh), ή 14 λεπτά/κιλοβατώρα.

Ειδικότερα η απόφαση με τίτλο «Τροποποίηση της αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/12468/434/09.02.2022 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄603), όπως ισχύει, για την χορήγηση επιδότησης της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών καταναλωτών και καταναλωτών ειδικών τιμολογίων τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024», αναφέρει:

«Στο άρθρο 2 “Δικαιούχοι της επιδότησης” προστίθεται 15ο και 16ο εδάφιο ως εξής: “Για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024, δικαιούχοι είναι οι οικιακοί καταναλωτές, καθώς και οι καταναλωτές που είναι δικαιούχοι των ειδικών τιμολογίων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με πράσινο ή κίτρινο χρώμα όπως ορίζονται με την ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/120637/2107/21.11.2023, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Ειδικά, για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με κίτρινη σήμανση που έχουν μεικτά χαρακτηριστικά σταθερής και κυμαινόμενης τιμής, δικαιούχοι της επιδότησης καθίστανται μόνο στην περίπτωση που η τελική τιμή μετά την εφαρμογή τυχόν εκπτώσεων για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024 υπερβαίνει τα εκατόν σαράντα ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (140 €/MWh)”.

Η ίδια απόφαση προβλέπει ότι στην περίπτωση καταναλωτών του Κοινωνικού Τιμολογίου, η επιδότηση αυξάνεται στα 5 λεπτά /κιλοβατώρα.

Ειδικότερα, αναφέρει: Στην παρ. 3 προστίθεται 18ο εδάφιο ως εξής: “Για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024, για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ) και οι οποίοι είναι δικαιούχοι επιδότησης σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας, χορηγείται μοναδιαία επιδότηση επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ίση με το ποσό των πενήντα ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (50€/MWh).”».

Ποια είναι τα μικτά κίτρινα τιμολόγια που εξαιρούνται από την επιδότηση του Αυγούστου

Για να μπορέσουν οι εταιρείες προμήθειας να αυξήσουν την πιστότητα των νέων πελατών τους, άνοιξαν μια νέα κατηγορία τιμολογίων, τα κίτρινα σταθερά και… ημισταθερά τιμολόγια. Δηλαδή κίτρινα τιμολόγια, αλλά με σταθερή τιμή για 2 ή 3 ή 5 μήνες…

Στην κατηγορία κίτρινα «σταθερά» για λίγους μήνες, η Elpedison έχει το κίτρινο Elpedison Win στα 11 λεπτά/KWh για Ιούνιο και Ιούλιο (όταν το πράσινο της ίδιας εταιρείας είναι στα 14,8/KWh και 18 λεπτά/KWh) και το Elpediosn Flex επίσης στα 11 λεπτά μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η ΗΡΩΝ για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο με το YELLOW ONE HOME προσφέρει, τελική τιμή 9,36 λεπτά/kWh, (με έκπτωση συνέπειας) σταθερή και για τους 3 μήνες.

Η NRG προσφέρει το υβριδικό nrg hybrid, με τιμή 9,5 λεπτά/KWh για ένα χρόνο για τις πρώτες 200 KWh και για τις υπόλοιπες κυμαινόμενη τιμολόγηση με βάση τον τύπο του κίτρινου. Συνδυάζει τη σιγουριά της σταθερής τιμής για τη βασική κατανάλωση και την ευκαιρία για ενέργεια βάσει κόστους για τις extra κιλοβατώρες του μήνα, χωρίς χρέωση αναπροσαρμογής και χωρίς δέσμευση συμβολαίου.

Πηγή:mononews.gr