Ρόδος: Εφιαλτικές μνήμες ξύπνησε η φωτιά που εκδηλώθηκε μεταξύ Μονολίθου και Σιαννών

  • Σήμερα - 9:38

Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική στη Ρόδο και αμέσως κινητοποιήθηκε όλη η δύναμη του νησιού για την αντιμετώπιση του συμβάντος. H φωτιά χαρακτηρίσθηκε ως επικίνδυνη καθώς το σημείο που έχει εκδηλωθεί είναι δύσβατο, ενώ στην περιοχή έπνεαν ενισχυμένοι άνεμοι. Το ενδεχόμενο να πάρει διαστάσεις η φωτιά και να κατευθυνθεί προς το δάσος της Κυμισάλας ήταν ορατό γι’ αυτό και δόθηκε έμφαση από την πρώτη στιγμή στον περιορισμό της με τη βοήθεια των εναέριων πυροσβεστικών μέσων.

Στην επιχείρηση πυρόσβεσης συμμετείχαν 65 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ ρίψεις έκαναν 12 εναέρια μέσα, επτά αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα (1 ελικόπτερο Βell από το Ηράκλειο, 1 ελικόπτερο Βell από τη Σάμο, 1 ελικόπτερο Βell από την Ελευσίνα, 2 τράκτορες από την Καλαμάτα, 2 Canadair Cl 415, 3 τράκτορες και 1 ελικόπτερο Βell που βρίσκονται μόνιμα στη Ρόδο). Συνέδραμαν επίσης υδροφόρες του Δήμου και της Περιφέρειας, μηχανήματα έργων, ενώ για μία ακόμη φορά, οι δεκάδες έμπειροι εθελοντές του νησιού ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες συμβάλλοντας στην επιτυχή διαχείριση του συμβάντος.

Λόγω επικινδυνότητας, διεκόπη η κυκλοφορία οχημάτων από Σιάννα προς Μονόλιθο. Διακόπηκαν επίσης προσωρινά τα δρομολόγια των λεωφορείων από το λιμάνι της Ακαντιάς προκειμένου να μεταφερθούν πυροσβέστες στη φωτιά.

Στον τόπο του συμβάντος έσπευσαν ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευστρατίου, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος πολιτικής προστασίας Μιχάλης Θωμάτος, ο αντιδήμαρχος της ΔΕ Ατταβύρου Κωνσταντίνος Μενεγάκης, τοπικοί σύμβουλοι κ.α. οι οποίοι συμμετείχαν στον συντονισμό της επιχείρησης δασοπυρόσβεσης.

«Ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν αυξημένος λόγω του δύσβατου της περιοχής. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή δόθηκε έμφαση στην αντιμετώπιση της φωτιάς με τη βοήθεια των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Καθοριστικής σημασίας ήταν επίσης η συμβολή των εθελοντικών ομάδων μαζί με τις δυνάμεις πολιτικής προστασίας της περιφέρειας και του δήμου και βέβαια της ΠΥΡ», δήλωσε ο κ. Χρήστος Ευστρατίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Ρόδου αναφερόταν χαρακτηριστικά τα εξής: «Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή του Μονολίθου. Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εθελοντές, καθώς και εναέρια μέσα. Επιτόπου έχουν σπεύσει ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης και ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Θωμάτος».

Η μάχη με τις φλόγες συνεχιζόταν μέχρι αργά. Γύρω στις 6 το απόγευμα την ώρα που έκλεινε η έντυπη έκδοση της “δημοκρατικής”, η εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς ήταν καλύτερη. Η φωτιά είχε φτάσει μέχρι την κορυφή της δύσβατης πλαγιάς, δεν είχε επεκταθεί ωστόσο προς το παρθένο δάσος και τα εναέρια μέσα συνέχιζαν να επιχειρούν προκειμένου να σβήσει και η παραμικρή εστία και να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων λόγω των έντονων ανέμων που συνέχιζαν να πνέουν.

«Τα πράγματα πάνε καλά. Τα μέτωπα έσβησαν, ενώ συνεχίζουν ακόμη να καίνε κάποιες εστίες. Επιχειρούν ακόμη τα εναέρια. Ευτυχώς όμως δεν άνοιξε το εύρος της φωτιάς η οποία κατευθύνθηκε προς την κορυφή της πλαγιάς, όμως δεν ξέφυγε στο παρθένο δάσος. Βρισκόμαστε σε καλό σημείο και πιστεύω ότι πριν πέσει το φως του ήλιου θα έχει τεθεί το συμβάν υπό πλήρη έλεγχο», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος της κοινότητας Μονολίθου, Διαμαντής Κονίσσης.

Πάντως, η εκδήλωση της φωτιάς σε ένα τόσο δύσβατο σημείο, στη μέση του πουθενά, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Προανάκριση για την εξακρίβωση των αιτιών που προκάλεσαν τη φωτιά θα διενεργηθεί από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

Πηγή:www.dimokratiki.gr