Διεπιστημονικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Δίκτυο Αρχιπέλαγος και τη Providenza στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Συνεργασία διεθνών και τοπικών κοινοτήτων

Από τις 17 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, οι διεθνείς καλλιτέχνες θα βρίσκονται στη Σύρο για το πρώτο μέρος της έρευνάς τους, πραγματοποιώντας μια σειρά από εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό

Διεθνείς καλλιτέχνες, στο πλαίσιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος "Communities Between Islands", θα φιλοξενήσει για άλλη μία φορά η Σύρος.

Πρόκειται για τον τρίτο κύκλο εργασιών που υλοποιεί το Δίκτυο Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με τη Providenza, που έχουν ως στόχο την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ διεθνών καλλιτεχνών και τοπικών κοινοτήτων στην Κορσική, τη Σαρδηνία και τη Σύρο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, από τις 17 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, οι καλλιτέχνες θα βρίσκονται στο νησί για το πρώτο μέρος της έρευνάς τους, πραγματοποιώντας μια σειρά από εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό.

Διανησιωτικά καλλιτεχνικά έργα

Το διεπιστημονικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα Communities Between Islands (CBI) ανακοινώνει την έναρξη του τρίτου και τελευταίου κύκλου του με τίτλο «…and so we’ll end up singing». Σε συνέχεια των προηγούμενων κύκλων που επιμελήθηκαν το Δίκτυο Αρχιπέλαγος και η Providenza το φθινόπωρο και την άνοιξη του 2024, αυτό το κεφάλαιο αναπτύσσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ διεθνών καλλιτεχνών και τοπικών κοινοτήτων στην Κορσική, τη Σαρδηνία και τη Σύρο.

Για το "Κεφάλαιο #03: ...and so we'll end up singing", όπως τιτλοφορείται ο τρίτος κύκλος, το Cherimus προσκάλεσε τους καλλιτέχνες Maya Aghniadis (1991, Ελλάδα/Λίβανος), Roberto Casti (1992, Ιταλία) και Lukas De Clerck (1994, Βέλγιο) να διερευνήσουν τις διασυνδέσεις των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου με το πέρασμα του χρόνου μέσα από πρωτότυπα, διανησιωτικά καλλιτεχνικά έργα. Κάθε έργο τους εμβαθύνει στα πολιτισμικά και ηχητικά τοπία της Σύρου, της Κορσικής και της Σαρδηνίας, εστιάζοντας στον ρυθμό, τη μελωδία και τον επαναπροσδιορισμό των παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Συνδυάζοντας στοιχεία από το παρελθόν και το παρόν, προσδοκούν να δημιουργήσουν μια εικασιακή, κοινή μουσική αφήγηση που ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια.

Τα εργαστήρια

Στο πρώτο εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί από τη Maya Aghniadis την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στις 5 το απόγευμα, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τη δημιουργική δυναμική του ρυθμού και της μελωδίας βάσει ενός καθορισμένου τέμπο και με επίκεντρο τη νότα Ρε. Οι συμμετέχοντες θα ηχογραφήσουν τις αυθόρμητες αντιδράσεις τους, όπως αυτές θα προκύψουν από τη συναισθηματική τους κατάσταση και την προσωπική τους σύνδεση με το τέμπο και την τονικότητα που θα καθοδηγούν τη δημιουργικότητά τους. Στη συνέχεια, οι ηχογραφήσεις τους θα συνδυαστούν για να δημιουργήσουν ένα τελικό συλλογικό κομμάτι, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές συναισθηματικές εκφράσεις και ερμηνείες της ομάδας.

Το έργο της Aghniadis διερευνά την αλληλεπίδραση μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος και συνυφαίνει πολιτισμικά και ακουστικά νήματα της Σύρου, της Κορσικής και της Σαρδηνίας. Ενσωματώνει επίσης στοιχεία από εργαστήρια όπου διαφορετικές ομάδες παίζουν μαζί, χωρίς να έχουν συναντηθεί ποτέ, βάσει μιας συγκεκριμένης νότας και ρυθμού, δημιουργώντας ένα πλούσιο ψηφιδωτό ήχων και εμπειριών.

Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 5 το απόγευμα θα ακολουθήσει το εργαστήριο με τον Lukas De Clerck.

Σκοπός του συγκεκριμένου είναι να αναδείξει τον συναρπαστικό κόσμο του αυλού, και συγκεκριμένα του διαύλου, που παιζόταν στην αρχαία Ελλάδα, τη Μεσοποταμία και τη Ρώμη. Στο πλαίσιο μιας επιτελεστικής διάλεξης, ο De Clerck θα μοιραστεί ήχους και ιστορίες για το όργανο, το παρελθόν του και κυρίως το παρόν του, εστιάζοντας στη δική του οπτική για το όργανο και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα καλλιτεχνικό πλαίσιο. Το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό και τη δημιουργία ενός νέου αυλού από συμμετέχοντες από τη Σύρο, προσκαλώντας σε συνεργασία άτομα από τους τομείς της μουσικολογίας, του design, των εικαστικών τεχνών, της κεραμικής και άλλων τοπικών τεχνών.

Το έργο του De Clerck διερευνά τη διασταύρωση των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου μέσα από την κατασκευή αυλών από θερισμένο καλάμι (phragmites australis). Εστιάζοντας στην όψιμη περίοδο συγκομιδής στη Σύρο, το έργο εκτείνεται σε όλη το νησί, τη Σαρδηνία και την Κορσική, ενσωματώνοντας τοπικά υλικά και παραδόσεις για να δημιουργήσει μια μοναδική διανησιωτική μουσική εμπειρία.

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 5 το απόγευμα, θα λάβει χώρα το project του Roberto Casti που θα περιλαμβάνει την ηχογράφηση ενός τραγουδιού σε τρία νησιά: τη Σύρο, την Κορσική και τη Σαρδηνία. Για το εργαστήριό του στη Σύρο, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν και θα αναπτύξουν ρυθμικά στοιχεία μέσω του αυτοσχεδιασμού και της γραφής, καταλήγοντας στην ηχογράφηση ενός συλλογικού τραγουδιού. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλες και όλους, ανεξαρτήτως μουσικής εμπειρίας, και ενθαρρύνει τη μείξη παραδοσιακών οργάνων με πρωτότυπες τεχνικές σύνθεσης.

Communities Between Islands

Το Communities Between Islands είναι μια συνεργατική πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν τρεις οργανισμοί της Μεσογείου: η Providenza στην Κορσική (Γαλλία), το Cherimus στη Σαρδηνία (Ιταλία) και το Δίκτυο Αρχιπέλαγος στη Σύρο (Ελλάδα). Από τον Σεπτέμβρη του 2023 έως το τέλος του 2024, οι τρεις αυτοί οργανισμοί φιλοξενούν εννέα διεθνείς καλλιτέχνες που θα συνεργαστούν με τις τοπικές κοινότητες μέσα από προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών και εργαστήρια, δημιουργώντας νέα καλλιτεχνικά έργα εμπνευσμένα από τοπικές θεματικές και ανησυχίες. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της έρευνάς τους σε συνεργασία με τοπικούς καλλιτεχνικούς φορείς (FRAC Corsica, Museo Nivola στη Σαρδηνία και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου) και τους δήμους Bastia, Perdaxius και Σύρου-Ερμούπολης σε κάθε νησί αντιστοίχως.

To Communites Between Islands είναι ένα project του Creative Europe που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Tο Δίκτυο Αρχιπέλαγος

Τα νησιά του Αιγαίου είναι καταφύγια διασπορικού πολιτισμού, παραδοσιακής γνώσης και βιοποικιλότητας. Ωστόσο, σήμερα, επιταχυνόμενες αλλαγές όπως ο υπερτουρισμός και η παγκόσμια κλιματική κρίση ασκούν τοπικές πιέσεις σε αυτές τις παράκτιες κοινότητες, απειλώντας τα συστήματα γνώσης τους και τις περιβαλλοντικές ισορροπίες. Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο Αρχιπέλαγος αντιλαμβάνεται τις Κυκλάδες ως εργαστήρια επιτόπιας έρευνας, προγραμμάτων φιλοξενίας, εκδόσεων, ψηφιακών έργων και δημόσιων προγραμμάτων. Η πρωτοβουλία λειτουργεί στη διασταύρωση των οπτικοακουστικών πρακτικών, της πολιτιστικής ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, παρέχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις ψηφιακές συλλογές της, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής μνήμης μέσω των δράσεων τεκμηρίωσης και του δημόσιου προγράμματός της.