Διήμερο δράσεων στη Σύρο από το Σωματείο Ατόμων με προβλήματα όρασης "Αρωγή"

Για 2η χρονιά το "Σκάκι στα τυφλά"

Άννα Μαρία Φώσκολου: "Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε πως ένας άνθρωπος χωρίς όραση είναι σε θέση να ζει με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις"

Ένα διήμερο γεμάτο από μουσική και παιχνίδι, θα υλοποιήσει στη Σύρο, το Σωματείο Ατόμων με προβλήματα όρασης "Αρωγή".

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη δεύτερη διοργάνωση που θα υλοποιήσει το Σωματείο με τίτλο "Σκάκι στα τυφλά", με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, αλλά και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκακιστών Σύρου και τον Σκακιστικό Σύλλογο Ρόδου "Ιππότης".

Για τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στο νησί στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, οι οποίες μάλιστα θα πλαισιωθούν και από μία μαγευτική μουσική βραδιά στο θέατρο "Απόλλων", μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", η πρόεδρος της "Αρωγής" Άννα Μαρία Φωσκόλου.

Επί ίσης όροις

Η "ΑΡΩΓΗ" το Σωματείο ατόμων με προβλήματα όρασης Νομού Κυκλάδων με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, αλλά και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκακιστών Σύρου και τον αντίστοιχο Σκακιστικό Σύλλογο Ρόδου "Ιππότης", θα διοργανώσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Σύρο την δράση "Σκάκι στα τυφλά".

Στη δράση, η οποία θα λάβει χώρα στην πλατεία Μιαούλη και συγκεκριμένα στον προαύλιο χώρο της παιδικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σύρου, παίκτες με οπτική αναπηρία θα αγωνιστούν επί ίσοις όροις, με όποιον το επιθυμεί, ώστε να διαπιστώσει ότι το σκάκι είναι ένα πνευματικό παιχνίδι όπου όλοι μπορούν να απολαύσουν χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 10 το πρωί του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου, αλλά και στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Παράλληλα με το αγωνιστικό τμήμα, η εικαστικός και art therapist, Έλενα Τονικίδη, θα βοηθήσει τους μικρούς, αλλά και τους μεγαλύτερους συμμετέχοντες, να δημιουργήσουν μαζί της, σε μια συμβολική κίνηση ως εικαστική χειρονομία, ένα μικρό πολύχρωμο ροκέ, το οποίο αποσκοπεί στην συμμετοχή της κοινότητας, στην κατανόηση, αλληλεπίδραση, προστασία και αποδοχή της οπτικής αναπηρίας.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 8 και μισή το βράδυ στο θέατρο Απόλλων, θα πραγματοποιηθεί μία μουσική βραδιά, με τίτλο "Αόρατες Νότες".

Δράσεις για όλους

"Το "Σκάκι στα Τυφλά", είναι η δεύτερη συνεχόμενη εκδήλωση που πραγματοποιούμε στην Ερμούπολη. Πρόκειται για μία δράση που θα λάβει χώρα στην πλατεία Μιαούλη, έξωθεν της Δημοτικής Παιδικής Βιβλιοθήκης, όπου θα υπάρχουν και οι απαιτούμενες σκακιέρες", υπογράμμισε στην εφημερίδα με αφορμή το διήμερο των δράσεων, η πρόεδρος του Σωματείου "Αγωγή", η οποία μάλιστα το χαρακτήρισε και ως μία "μαγική" διαδικασία, στην οποία, όπως τόνισε, μπορούν να λάβουν μέρος τόσο εκείνοι που βλέπουν, όσο και όλοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης.

"Είναι μαγικό άνθρωποι που βλέπουν να συναγωνίζονται με εκείνους που αντιμετωπίζουν οπτική αναπηρία. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι όταν δεν βλέπεις έχεις περιορισμένες δυνατότητες και ότι δεν θα είσαι σε θέση να παίξεις αυτό το συγκεκριμένο παιχνίδι. Όμως το σκάκι απαιτεί γνώσεις, καθώς είναι ένα πνευματικό παιχνίδι, που μπορεί να το απολαύσουμε χωρίς περιορισμούς", επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Η κα. Φωσκόλου αναφερόμενη στη διοργάνωση, δήλωσε ότι αυτή διεξάγεται από το Σωματείο που εκπροσωπεί, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκακιστών Σύρου, όσο και με τον αντίστοιχο της Ρόδου με την επωνυμία "Ιππότης".

"Μέλη του Συλλόγου της Ρόδου θα βρίσκονται το συγκεκριμένο διήμερο στη Σύρο και πρέπει να σημειώσω σε αυτό το σημείο, ότι ο συγκεκριμένος έχει δημιουργήσει τμήματα σκάκι στα οποία μπορούν να λάβουν μέρος και άτομα με αναπηρία", υποστήριξε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι στη δράση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, μπορεί να λάβει μέρος όποιος το επιθυμεί, καθώς η πρόσκληση και η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

"Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όποιον ή όποια επιθυμεί να ζήσει αυτήν την εμπειρία, μιας και εάν το τολμήσει μπορεί να κλείσει τα μάτια και να παίξει με τις ειδικές ανάγλυφες σκακιέρες που έχουμε δημιουργήσει. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση, αν αναλογιστούμε ότι και η περσινή ανάλογη εκδήλωση που είχαμε πραγματοποιήσει, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και αποδοχή από τον κόσμο", σημείωσε στην εφημερίδα.

Εκτός όμως από το τουρνουά με το σκάκι, η "Αρωγή" θα διοργανώνει και μία μουσική συναυλία την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 8 και μισή το βράδυ, στο θέατρο "Απόλλων". Πρόκειται για μία ιδιαίτερα όμορφη βραδιά, με τίτλο "Αόρατες νότες", όπου θα λάβουν μέρος οι μουσικοί Δημήτρης Θαρενός, Φωτεινή Διαμαντοπούλου, Λουκία Κυριαζή και Νίκος Βαρθαλίτης, οι οποίοι είναι άτομα με οπτική αναπηρία.

"Ουσιαστικά μιλάμε για μία βραδιά όπου οι νότες θα κυλήσουν αόρατα ανάμεσά μας, αγγίζοντας την σκέψη και το μυαλό όλων μας. Οπότε οι συμμετέχοντες θα πρέπει να κλείσουν τα μάτια και να αφεθούν. κλείστε τα μάτια και αφεθείτε. Σας περιμένουμε για να ζήσουμε μαζί αυτή την μοναδική εμπειρία. Πρέπει να πω ότι η βραδιά αυτή πραγματοποιείται για την στήριξη της "Αρωγής", ώστε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε το έργο και τις δράσεις μας, που ως σκοπό έχουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο για την οπτική αναπηρία", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε πως ένας άνθρωπος χωρίς όραση είναι σε θέση να ζει με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας. Ένας άνθρωπος χωρίς όραση είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται, να διασκεδάζει, να μορφώνεται, να εξελίσσεται, να δημιουργεί όπως όλοι οι συνάνθρωποί μας. Θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε δίπλα μας και τις δύο αυτές ημέρες ώστε να δημιουργήσουμε ακόμη μερικές όμορφες αναμνήσεις και εμπειρίες.", κατέληξε η κα. Φωσκόλου.

Κλείνοντας την αναφορά της για το διήμερο των δράσεων και ερωτώμενη για τα επόμενα σχέδια του Σωματείου, η πρόεδρος της "Αρωγής", έκανε γνωστό ότι επόμενος "σταθμός" είναι οι ενημερωτικές επισκέψεις που θα πραγματοποιήσουν στις σχολικές μονάδες, καθώς όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό τα νέα παιδιά να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν με αυτό που λέμε αναπηρία.

Ετικέτες: