Στα "κάγκελα" ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών

Αγανάκτηση και δυσφορία

"Η Περιφέρεια έπραξε έγκαιρα όλα όσα της αναλογούσαν", δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη" ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης

Προβληματισμός επικρατεί στην τοπική κοινωνία της Σύρου, καθώς το πρώτο "κουδούνι" για την έναρξη της σχολικής χρονιά, βρίσκει πολλούς μαθητές, αλλά και γονείς να είναι κυριολεκτικά στον "αέρα" από τα προβλήματα που εντοπίζονται στην μεταφορά των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το ζήτημα προκλήθηκε, κυρίως για τις σχολικές μονάδες της Άνω Σύρου, του 5ου Δημοτικού Σχολείου, της Βάρης-Μάννα, της Ποσειδωνίας, καθώς και για τα Νηπιαγωγεία Φοίνικα και Ποσειδωνίας, από την μη εκδήλωση ενδιαφέροντος, τουλάχιστον και μέχρι χθες, από τους μεταφορείς έργου, στην προκειμένη περίπτωση από τα ΚΤΕΛ Σύρου.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, με τον οποίο χθες το πρωί πραγματοποίησε και συνάντηση. Μάλιστα, η επιστολή έχει κοινοποιηθεί τόσο στον δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, όσο και όλους τους αρμόδιους για το θέμα φορείς.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες της "Κοινής Γνώμης", υπάρχει πρόθεση εκ μέρους των ΚΤΕΛ Σύρου να καταθέσει έως την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, αίτηση στον προκηρυχθέντα διαγωνισμό, για τον οποίο στις αρχές του μηνός επανεκδόθηκε για τρίτη φορά πρόσκληση.

"Να αρθεί η άνιση μεταχείριση των μαθητών"

Τη διαμαρτυρία του για τη μη μεταφορά των μαθητών που κατοικούν στο Κίνι, εκφράζει με επιστολή του προς τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου.

Μέσω της επιστολής τους, η οποία κοινοποιήθηκε προς τον δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξη Αθνασίου, τη Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου, στην πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή του Δήμου και την Ένωση Γονέων Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, καλούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έστω και την τελευταία στιγμή να βρεθεί η "χρυσή τομή", ώστε να αρθεί η άνιση μεταχείριση που υφίσταται οι μαθητές της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας.

"Δύο μόλις μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2024-2025, πληροφορηθήκαμε τόσο από τον διευθυντή του σχολείου μας, όσο και από ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στα τοπικά ΜΜΕ, ότι - τουλάχιστον μέχρι τώρα - κανένας φορέας με δικαίωμα μεταφορικού έργου δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το δρομολόγιο Κίνι - Άνω Σύρος και επιστροφή, το οποίο εξυπηρετεί μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, καθώς και μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σύρου", υποστηρίζει η Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στην επιστολή, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός της μη μεταφοράς των μαθητών αιφνιδίασε τους γονείς, ανατρέποντας τον καθημερινό προγραμματισμό δεκάδων οικογενειών.

"Αιτιολογημένα και αναπόφευκτα, οι γονείς είναι ανάστατοι και προβληματισμένοι, καθώς ελάχιστες ώρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, καλούνται να βρουν οι ίδιοι λύση σε ένα πρόβλημα που η πολιτεία θα έπρεπε να έχει ήδη διευθετήσει, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές με τις τόσες ιδιαιτερότητες τους. Η χορήγηση του επιδόματος γονικής μέριμνας μπορεί να εξετάζεται ως (τελευταία) λύση, ωστόσο υπάρχουν οικογένειες που δεν θα μπορέσουν ούτε αυτή να αξιοποιήσουν", αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής, καλώντας τους αρμόδιους να δώσουν έστω και την ύστατη στιγμή λύση στο πρόβλημα, το οποίο οδηγεί στην άνιση μεταχείριση των μαθητών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, καθώς και οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σύρου.

"Στο πλαίσιο αυτό, ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ζητάμε έστω και την ύστατη στιγμή, να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να αποκατασταθεί άμεσα η άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, καθώς και οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σύρου όσον αφορά στην απρόσκοπτη μεταφορά τους προς και από τις σχολικές μονάδες τους. Τα παιδιά μας έχουν τα ίδια δικαιώματα, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά της Σύρου".

"Εμείς από την πλευρά μας κάναμε τα αδύνατα δυνατά"

"Το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών εντοπίζεται σε όλη το νησί, καθώς αυτοί που έχουν δικαίωμα για το συγκεκριμένο μεταφορικό έργο, ΚΤΕΛ, δεν έχουν υποβάλει αίτηση ενδιαφέροντος μέχρι στιγμής", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη" ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι από την πλευρά της η Περιφέρεια έπραξε έγκαιρα όλα όσα της αναλογούσαν.

Στην ερώτηση που κατά τη δική του άποψη εντοπίζεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Λεονταρίτης είπε ότι σε αυτό θα πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιοι των ΚΤΕΛ Σύρου.

"Σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουν τα ΚΤΕΛ και όχι εγώ. Εμείς κάναμε ότι οφείλαμε να πράξουμε. Δηλαδή να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για τη μεταφορά των μαθητών (περίπου 275.000 ευρώ για την κάθε σχολική χρονιά, επιπλέον των χρημάτων που δίνονται για τη μεταφορά μαθητών με ταξί) και να προχωρήσουμε έγκαιρα τις διαδικασίες. Και αυτό κάναμε. Εκδώσαμε πρόσκληση στις 7 Ιουλίου χωρίς ανταπόκριση. Επανεκδώσαμε δεύτερη πρόσκληση ενδιαφέροντος στις 7 Αυγούστου και πάλι χωρίς κατάθεση ενδιαφέροντος από τα ΚΤΕΛ ή κάποιον ιδιώτη και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία της τρίτης προσφοράς, χωρίς και πάλι να υπάρχει ανταπόκριση", υποστήριξε.

Στην επισήμανση ότι είναι ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζεται κάθε χρόνο, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, σημείωσε ότι "εμείς κάναμε τα αδύνατα δυνατά να υπάρξουν οι ευνοϊκότεροι όροι ακόμη και για το ΚΤΕΛ, αλλά και για όποιον άλλον ενδιαφερόμενο", υπογραμμίζοντας στο τέλος των δηλώσεών του "ότι τα ΚΤΕΛ όλων των άλλων νησιών ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για την μεταφορά των μαθητών, πλην αυτού της Σύρου, το οποίο μέχρι και αυτή την ώρα".

"Στο και 5' αναζητείται η λύση για άλλη μια χρονιά"

Για ένα πολύχρονο πρόβλημα που διαιωνίζεται από χρονιά σε χρονιά, έκανε λόγο με δηλώσεις της στην "Κοινή Γνώμη" η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Φραγκίσκα Μηλιού, η οποία χθες το μεσημέρι με την παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους των ΚΤΕΛ Σύρου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε είναι σημαντικό να αλλάξουν οι όροι της διάταξης της υπουργικής απόφασης που διέπουν τη μεταφορά των μαθητών, καθώς υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις στη νησιωτική χώρα και δη στις Κυκλάδες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι διαδικασίες για το διαγωνισμό θα πρέπει να γίνονται πολύ νωρίτερα χρονικά, αρχίζοντας από τη λήξη της σχολικής χρονιάς κάθε έτους.

"Θέση της Ένωσης Γονέων είναι ότι αυτό το θέμα είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο το αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει η υπουργική απόφαση για τη μεταφορά των μαθητών στη νησιωτική χώρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπιζόμαστε με τα ίδια κριτήρια όπως την ηπειρωτική χώρα. Επίσης, συμπληρωματικά, αυτή η διαδικασίες θα έπρεπε να ολοκληρώνονται τον Μάιο με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, προκειμένου να υπάρχει το χρονικό διάστημα αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων", υποστήριξε η κα. Μηλιού.