Η εθελοντική ομάδα "Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας" στην "Κοινή Γνώμη"

"Η δωρεά μυελού των οστών είναι ένα δώρο ζωής"

Οκτώ χρόνια ενεργούς παρουσίας σε μία προσπάθεια προσφοράς ελπίδας σε ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον καρκίνο, συμπληρώνει η ομάδα " Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας".

Δημιουργήθηκε από μια ομάδα εθελοντών το 2016 και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει όχι μόνο να εγγράψει στον κατάλογο των εν δυνάμει δοτών 2.000 μέλη, αλλά πολύ περισσότερο να έχει απτά παραδείγματα ανθρώπων, ακόμη και στη Σύρο, που δέχθηκαν αυτό το πολύτιμο δώρο ζωής.

Με αφορμή τον μήνα Σεπτέμβριο, που είναι αφιερωμένος στον παιδικό καρκίνο, τα μέλη του "Οράματος Ελπίδας" στη Σύρο, Αγγελική Πρίντεζη, Γιώργος Αλτουβάς και Γιώργος Σολάρης, μιλούν στην "Κοινή Γνώμη" για τη δωρεά του μυελού των οστών.

Να σημειωθεί ότι η ομάδα απαρτίζεται από την Αγγελική Πρίντεζη, την Αλίκη Λεονταρίτη, τον Γιώργο Σολάρη και από τους μικροβιολόγους, Γιώργο Αλτουβά και Κατερίνα Τρίτζαλη Τζαννίνη.

"Αφιερώνοντας λίγο λεπτά από το χρόνο σου μπορεί αν σώσεις μία ζωή"

"Με αφορμή τον "χρυσό" μήνα Σεπτέμβριο, που είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον παιδικό καρκίνο, η εθελοντικής μας δράση "Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας" που δραστηριοποιείται από 2016 στο νησί, συνεχίζει τις δράσεις της, ώστε να ανοίξει ακόμη περισσότερο ο κατάλογος των εθελοντών δοτών του μυελού των οστών.

Όπως γνωρίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας, βρισκόμαστε ως ομάδα παρούσα, σε εκδηλώσεις αθλητικές, αλλά και κοινωνικές που διεξάγονται στη Σύρο, με ένα και μοναδικό σκοπό. Την ενημέρωση των Συριανών για το τι είναι ο δότης του μυελού των οστών, παρακινώντας ταυτόχρονα όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό πολιτών να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια, αφιερώνοντας λίγα λεπτά από το χρόνο τους, που αυτά - όπως έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις στη Σύρο - μπορούν να εξελιχθούν ως ένα δώρο ζωής για κάποιους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο", δήλωσε το μέλος της εθελοντικής ομάδας και πρώην αντιδήμαρχος, Αγγελική Πρίντεζη.

Η κα. Πρίντεζη αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο των όλων δράσεων τους, εντάσσεται και ο στόχος της ενημέρωσης των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σύρου.

"Έχουμε κάνει αίτημα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Σύρου, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα, για όποια σχολεία το επιθυμούν, να βρεθούμε στις σχολικές αίθουσες και να μιλήσουμε στα παιδιά για το όραμα της Ελπίδας Βαρδινογιάννη, αλλά κυρίως για το τι σημαίνει δωρεά και μυελός των οστών. Για εμάς αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα μικρά παιδιά είναι η συνέχειά μας και σίγουρα είναι κάτι που θα το μεταλαμπαδεύουν και στις οικογένειές τους", σημείωσε χαρακτηριστικά.

2.000 εν δυνάμει εθελοντές δότες στη Σύρο

Από το 2016 έως και σήμερα έχουν δώσει δώσει δείγμα και έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των εν δυνάμει εθελοντών 2.000 άτομα στη Σύρο, αριθμός που σύμφωνα με την κα. Πρίντεζη, θα μπορούσε να είναι ο διπλάσιος ή ακόμη και ο τριπλάσιος βάση και του πληθυσμιακού δυναμικού του νησιού.

Παρόλο, όμως, το μικρό δείγμα, η Σύρος έχει δώσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, καθώς έχουν βρεθεί συμβατοί πάνω από 8 δότες, με κάποιους από αυτούς να έχουν δώσει ζωή σε ανθρώπους που ήρθαν αντιμέτωποι με τον καρκίνο.

Σε αυτά τα παραδείγματα αναφέρθηκε το μέλος της εθελοντικής ομάδας, Γιώργος Σολάρης.

"Θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένες χαρακτηριστικές ανθρώπινες ιστορίες που έλαβαν χώρα και στη Σύρο. Η Αγγελική και ο Γιώργος, δύο άνθρωποι που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ζουν στο νησί και που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, βρέθηκαν στη θέση του δότη και του δέκτη. Κάτι πολύ σπάνιο, καθώς συνήθως οι δότες του μυελού των οστών προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Σε αυτή όμως την περίπτωση είχαμε την ευτυχία, η Αγγελική να βρεθεί συμβατή με τον Γιώργο. Μία ιστορία που είδε το φως της δημοσιότητας και πήρε μεγάλες διαστάσεις σε όλη την Ελλάδα", σημείωσε ο κ. Σολάρης.

Κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε και σε άλλες περιπτώσεις δοτών από τη Σύρο, όπως είναι η Κατερίνα Νομικού, μητέρα τεσσάρων παιδιών, αλλά και ο Δημήτρης Πελέκης, ο οποίος προσέφερε μυελό για ένα μικρό παιδί στη Γερμανία, αλλά και αρκετοί άλλοι κάτοικοι του νησιού, που έχουν βρεθεί συμβατοί και βρίσκονται στην αναμονή.

"Υπάρχει και μία άλλη σειρά κατοίκων της Σύρου που έχουν δεχθεί μυελό και αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι καλά στην υγεία τους. Ο κόσμος θα πρέπει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, η οποία είναι μία θεάρεστη πράξη, η οποία προσφέρει ζωή σε έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας", κατέληξε.

Οι διαδικασία για να γίνει κάποιος δότης μυελού

"Είναι πολύ σημαντική η δράση και η προσφορά που άρχισε πριν από χρόνια η συγκεκριμένη εθελοντική ομάδα", σημείωσε ο μικροβιολόγος και μέλος της Συριανής ομάδας "Όραμα Ελπίδας", Γιώργος Αλτουβάς, ο οποίος στη συνέχεια ανέλυσε το πως μπορεί κάποιος, βάση ιατρικών δεδομένων, να γίνει δότης του μυελού των οστών.

Όπως είπε, πρωταρχικό στοιχείο είναι να πληρούνται βασικά κριτήρια, τα οποία έχουν ως στόχο να προστατέψουν τόσο τον δότη, όσο και τον δέκτη του μυελού.

"Βασική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών είναι να έχει

συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και να μην υπερβαίνει το 45ο έτος, καθώς επίσης και να είναι υγιείς. Συμπληρώνει μία αίτηση με τα στοιχεία του, καθώς και ένα ιατρικό ιστορικό

το οποίο είναι ενδεικτικό για τις προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει δότης.

Δίνει μια μικρή ποσότητα σίελου ή αίματος, και τα στοιχεία του δότη καταχωρούνται με έναν κωδικό, ο οποίος γνωστοποιείται στα Μεταμοσχευτικά Κέντρα που μπορεί να ζητήσουν να ελεγχθεί για περαιτέρω συμβατότητα με κάποιον ασθενή. Κανένα από τα προσωπικά του στοιχεία δεν γίνεται γνωστό. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κάποιος ότι η εγγραφή του δότη στο μητρώο δεν τον δεσμεύει να συμμετάσχει στα επόμενα βήματα της διαδικασίας εάν βρεθεί συμβατός με

κάποιον ασθενή. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ζητήσει τη διαγραφή του από το μητρώο", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αλτουβάς αναφέρθηκε και στον τρόπο της δωρεάς - συλλογής μοσχεύματος από το δότη, υπογραμμίζοντας ότι "εάν ένας εθελοντής βρεθεί αρχικά συμβατός με έναν ασθενή και

εξακολουθεί να επιθυμεί τη δωρεά, γίνονται συμπληρωματικές εξετάσεις επιβεβαίωσης της συμβατότητας και, στη συνέχεια, υποβάλλεται σε check-up για να επιβεβαιωθεί η καλή κατάσταση της υγείας του.Υπάρχουν δύο εναλλακτικοί τρόποι συλλογής αιμοποιητικών κυττάρων από το δότη. Η συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων από το μυελό και η συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα".