Στο αρχοντικό Κοή οι διοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου

Με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, φίλων και υποστηρικτών του Animasyros

Για άλλη μία χρονιά, η εταιρεία kois-optics και ο Σταύρος Κοής φιλοξένησαν στο αρχοντικό Κοής τους επίσημους καλεσμένους του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου που πραγματοποιείται επί 17 χρόνια, κάθε Σεπτέμβριο, στη Σύρο.

Το "παρόν" σε αυτή την ομολογουμένως εξαιρετική μικρή γιορτή ξενάγησης στην ιστορία του περίφημου αρχοντικού, αλλά και στην εν γένει στην πολιτιστική ιστορία της Σύρου, έδωσαν καλλιτέχνες, φίλοι και υποστηρικτές του Animasyros.

Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Βασίλης Καραμητσάνης, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και παρουσιαστής Γιώργος Καπουτζίδης, ο κριτικός κινηματογράφου, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, αλλά και εκπρόσωποι του animation από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στο επίκεντρο η ιστορία

Μία ξενάγηση στην πολιτισμική ιστορία της Σύρου και κυρίως στο αποτύπωμα που έχει αφήσει μέσω των νεοκλασικών κτηρίων της, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι δεκάδες καλλιτέχνες, φίλοι και υποστηρικτές του Animasyros 2024.

Σε μία διαφορετική βραδιά στο αρχοντικό Κοή. την περασμένη Παρασκευή, ο ιδιοκτήτης του μοναδικού αυτού κτηρίου, Σταύρος Κοής, όχι μόνο ξενάγησε τους επισκέπτες του στο αρχοντικό, αλλά με τη συνδρομή του Παύλου Χατζηγρηγορίου, ιδρυτή της HERMES και μέλος και του Ινστιτούτου Σύρου, αναφέρθηκε στην ιστορία του συγκεκριμένου κτηρίου.

Ο κ. Κοής εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες προς το Animasyros και τον Βασίλη Καραμητράνη για τη δυνατότητα που του έδωσε γι' αυτή τη συγκεκριμένη παρουσίαση, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "με την ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και με το Τμήμα Μηχανικών και Σχεδίασης της Σύρου, καθώς με την ομάδα HERMES έχουμε κάνει πολλές δράσεις και κινήσεις ώστε να πετύχουμε το εγχείρημα. Δηλαδή να έχουμε ένα "Σπίτι-Μουσείο" της δημιουργίας ενός "σπιτιού - μουσείου".

Από την πλευρά του, ο Παύλος Χατζηγρηγορίου, παρουσίασε στους δεκάδες συμμετέχοντες την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR – Augmented Reality) που υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η οποία αντλεί έμπνευση από την επιβλητική οροφογραφία του μεγαλοπρεπούς σαλονιού του παλιού αστικού σπιτιού.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε, "χρησιμοποιώντας την κάμερα ενός τάμπλετ, μπορούμε να ανακαλύψουμε σε κάποιες γωνίες του σαλονιού ψηφιακούς χαρακτήρες να συζητούν μεταξύ τους, όπως π.χ. τον Ερμή με τον Κολοκοτρώνη, που έχουν κατέβει και οι δυο τους από ψηλά και έχουν ζωντανέψει, και τώρα συζητούν πώς γίνεται να βρίσκονται μαζί στην ίδια ζωγραφιά".
Την ίδια ώρα, τόνισε ότι "μέσα από τις στιχομυθίες αυτές, ο επισκέπτης παίρνει μια καλή γεύση τού πώς μπορεί να ήταν η Ερμούπολη στην εποχή της μεγάλης άνθησής της και αποκτά μια ουσιώδη πρώτη εικόνα για τον χαρακτήρα και την ιστορία του νησιού".

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι καλεσμένοι, εκτός από την περιήγηση στο μοναδικό αρχοντικό της Ερμούπολης, είχαν την ευκαιρία να γευτούν εδέσματα ελληνικών παραδοσιακών γεύσεων, ενώ βραδιά πλαισιώθηκε με συνοδεία πιάνου από την Στέλλα Γιαλόγλου.