Η "Αναγεννητική Γεωργία" το θέμα εκπαιδευτικού σεμιναρίου που θα διοργανωθεί στη Σύρο από τον SFDO

Στροφή σε μία νέα μορφή καλλιέργειας

Βιβέτα Καρποντίνη: "Πρόκειται για ένα είδος καλλιέργειας, που βελτιώνει τους χρησιμοποιούμενους πόρους, αντί να τους καταστρέφει και να τους εξαντλεί"

Η αναγεννητική καλλιέργεια, μία μέθοδος δηλαδή που δεν εστιάζει μόνο στη διατήρηση των πόρων του εδάφους, αλλά φροντίζει σημαντικά για την αποκατάσταση και τη βελτίωσή τους, είναι το θέμα του διήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο στις 7 και 8 Οκτωβρίου.

Το σεμινάριο, που στοχεύει στην ενημέρωση και υποστήριξη των αγροτών στην υιοθέτηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης και διοργανώνεται από τον Οργανισμό Βιώσιμου Διατροφικού Προορισμού (SFDO), σε συνεργασία με το EIT Food, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Regenerative Agriculture Works (RAW).

Η σημασία της υγείας των εδαφών και η αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων

Το EIT Food, σε συνεργασία με τον SFDO, έχει αναπτύξει μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων -σεμιναρίων γύρω από την αναγεννητική γεωργία, με στόχο την ενημέρωση και υποστήριξη των αγροτών της νότιας Ευρώπης στην υιοθέτηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Σύρου και άλλων νησιών των Κυκλάδων, όπως είναι και η Νάξος.

Το θέμα της εκδήλωσης είναι η "Εισαγωγή στην Αναγεννητική Γεωργία: Οι Σύγχρονες Προκλήσεις του Ανθρώπινου Πολιτισμού και η Υγεία των Εδαφών ως Απάντηση σε Αυτές" και

απευθύνεται σε αγρότες, παραγωγούς, πολίτες, καταναλωτές, επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού και των τροφίμων, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να ενημερωθεί για τη σημασία της υγείας των εδαφών και τον ρόλο της αναγεννητικής γεωργίας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

"Δεν είναι κάτι άλλο από την παλιά αγροτική γνώση, εμπλουτισμένη με νέες ανακαλύψεις"

Η Βιβέτα Καρποντίνη, καλλιεργήτρια η ίδια και ιδιοκτήτρια του βιολογικού κτήματος "Βίγια" στη Σύρο, μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη" για τη θεματολογία του εκπαιδευτικού σεμιναρίου στο οποίο συμμετέχει, επισήμανε ότι αυτό επικεντρώνεται και εστιάζει, όχι μόνο στη διατήρηση των πόρων του εδάφους, αλλά "φροντίζει" σημαντικά για την αποκατάσταση και τη βελτίωσή τους, ιδίως μέσω της έντασης της κλιματικής κρίσης.

Μάλιστα, φέρνοντας ως παράδειγμα το βιβλίο "η Γη είναι αυτό που τρως" του Daniel Baertschi, εστιάστηκε στις τεχνικές πάνω στην καλλιέργεια της γης και της γεωργίας, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν ένα βιώσιμο διατροφικά τρόπο για το σήμερα, αλλά και τις επόμενες γενιές.

"Η αναγεννητική γεωργία δίνει βάση στο έδαφος, σε ένα ισορροπημένο έδαφος, το οποίο βοηθά και τη φύση, αλλά και την κλιματική αλλαγή εν γένει. Η αναγεννητική γεωργία είναι ένα είδος καλλιέργειας δηλαδή, που βελτιώνει τους χρησιμοποιούμενους πόρους, αντί να τους καταστρέφει και να τους εξαντλεί. Πρώτη προτεραιότητα είναι η υγεία του εδάφους, με τη διαχείριση του νερού, των λιπασμάτων και των άλλων παραγόντων να λαμβάνονται επίσης υπόψιν. Δεν είναι κάτι άλλο παρά παλιά αγροτική γνώση, εμπλουτισμένη με νέες ανακαλύψεις. Επίσης, στο ίδιο βιβλίο γίνεται αναφορά σε επιστημονικές έρευνες για τις βλαβερές συνέπειες που επιδέχεται το έδαφος από το όργωμα, τις εφαρμογές αγροχημικών και συνθετικών λιπασμάτων και την εξόρυξη άνθρακα", ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι σκοπός της αναγεννητικής καλλιέργειας είναι η αναστροφή του μοντέλου που υπάρχει σήμερα, θέτοντας τις βάσεις για το μέλλον.

Συμπληρώνοντας, η κ. Καρποντίνη επισήμανε ότι "η συγκεκριμένη μέθοδος δεν αφορά μόνο το θέμα του εδάφους, αλλά περιλαμβάνει τη βόσκηση, τη χρήση νερού, τη βιοποικιλότητα. Είναι ένα ολόκληρο σύμπλεγμα. Ουσιαστικά είναι αυτό που λέμε ότι πρέπει να προσέχεις για να έχεις και στο μέλλον. Βλέπουμε καθημερινά ή καλύτερα γευόμαστε την υποβάθμιση των προϊόντων, τα οποία ουσιαστικά έχουν χάσει τα θρεπτικά τους συστατικά".

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα «Ι. Ρίτσου» του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης και την επόμενη μέρα, Τρίτη 8 Οκτωβρίου, στις 4 και μισή το απόγευμα στο βιολογικό κτήμα Βίγια, στην περιοχή Χρούσσα.

Εισηγητές θα είναι ο Νικηφόρος Στειακάκης, Λειτουργικός Διευθυντής SFDO, ο Γιάννης Κορνιωτάκης, αναγεννητικός γεωπόνος και η καθώς και η Ειρήνη Τσιριμώκου, υπεύθυνη του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, θα αναπτυχθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τη σημασία του υγιούς εδάφους και τις βασικές αρχές της αναγεννητικής γεωργίας, η τρέχουσα κατάσταση του διατροφικού συστήματος, η κατανόηση της υγείας του εδάφους και της σημασίας τους, η έννοια της αναγεννητικής γεωργίας και των βασικών πρακτικών της, η πυκνότητα θρεπτικών συστατικών και ο αντίκτυπός τους στην ανθρώπινη υγεία ενώ θα γίνει η και προβολή του ντοκιμαντέρ "Kiss the Ground".

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως θα ακολουθήσει, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του σεμιναρίου, πρακτική εκπαίδευση στο βιολογικό κτήμα "Βίγια", με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.