Η Σύρος και το θέατρο Απόλλων θα φιλοξενήσουν τον "Γαστρονόμο" και τα 17α ετήσια "Βραβεία Ποιότητας"

Συνάντηση τοπικών παραγωγών και σεφ

Αλέξης Αθανασίου: "Θα αποτελέσει μία πολύ καλή προβολή της Σύρου, καθώς θα βρεθεί στο επίκεντρο εντύπων της "Καθημερινής", του "Γαστρονόμου", αλλά και άρθρων σε ιστοσελίδες"

Στη Σύρο και πιο συγκεκριμένα στον χώρο το θεάτρου Απόλλων, θα διεξαχθεί η γιορτή για τα 17α "Βραβεία Ποιότητας" που διοργανώνει κάθε χρόνο ο "Γαστρονόμος" και η εφημερίδα "Καθημερινή".

Πάνω από 200 καλεσμένοι, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, δημόσια πρόσωπα, ειδικοί της γαστρονομίας, αλλά και αγρότες, μεταποιητές και σεφ της Σύρου, αλλά και όλων των Κυκλάδων, θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα του νομού, στις 20 Οκτωβρίου, λαμβάνοντας μέρος σε εκδηλώσεις γαστρονομίας, αλλά και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων.

Για μία σημαντική εκδήλωση, μέσω της οποίας θα υπάρξει ιδιαίτερη προβολή του νησιού, μέσω εντύπων και ιστοσελίδων, έκανε λόγο ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της εισήγησης του θέματος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

"Η Σύρος θα αποτελέσει επίκεντρο της γαστρονομίας"

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου αφορμή για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης βράβευσης στη Σύρου, στάθηκε η διεξαγωγή της εκδήλωσης "Η Παλιά Αγορά της Ερμούπολης, τον περασμένο Απρίλιο στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης, όπου παρέστησαν και στελέχη της "Καθημερινής".

"Αφορμή για τη διενέργεια των 17ων ετήσιων Βραβείων Ποιότητας του "Γαστρονόμου", ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας με την αναβίωση της οδού Χίου, στην οποία βρέθηκαν και στελέχη της εφημερίδας "Καθημερινή". Έλαβαν διάφορες συναντήσεις και συζητήσεις, διότι επιθυμία τους είναι η συγκεκριμένη τελετή βράβευσης να διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετικά σημεία και πόλεις της Ελλάδας", σημείωσε ο κ. Αθανασίου, υποστηρίζοντας ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τη Σύρο να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης πολλών Κυκλαδιτών, αλλά και τοπικών σεφ, οι οποίοι θα θα παρουσιάσουν τοπικά προϊόντα και γαστρονομία.

"Ο θεσμός αυτός που έχει καθιερωθεί από την "Καθημερινή" έχει ως στόχο την ανάδειξη του έργου των μικρών αγροτών, μεταποιητών και εμπόρων τροφίμων από όλη την Ελλάδα. Πρόπερσι διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, πέρσι στην Αλεξανδρούπολη, με σειρά

φέτος να έχουν οι Κυκλάδες. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για τη Σύρο και σε αυτό το πλαίσιο προέκυψε και αυτή η συνεργασία. Οι εμπλεκόμενοι συμμετέχοντες είναι πολλοί, όπως ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, καθώς και Δήμοι των Κυκλάδων", υποστήριξε στην εισήγησή του.

Κλείνοντας, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση θα λάβει μεγάλη προβολή, μέσα από την οποία θα αναφέρεται και η Σύρος.

"Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει εκτενέστατη δημοσιογραφική κάλυψη αλλά και προβολή με τη Σύρο να υπάρχει σε όλα τα έντυπα της "Καθημερινής", του "Γαστρονόμου", σε άρθρα σε ιστοσελίδες. Θεωρώ λοιπόν ότι μιλάμε για μία πολύ καλή διαφήμιση της Σύρου", επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ψήφισαν κατά της δαπάνης των 12.000 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο Δήμος, εκτός της παραχώρησης του θεάτρου Απόλλων, θα πρέπει να συμβάλει στη συγκεκριμένη διεξαγωγή και με το ποσό των 12.000 ευρώ, κάτι που βρήκε αντίθετους συμβούλους της ελάσσονος μειοψηφίας και συγκεκριμένα τον Παύλο Χρυσαφίδη και τον Νίκο Αλμπανόπουλο.

"Η "Καθημερινή" έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τις εκδηλώσεις της. Εμείς δεν είμαστε η Περιφέρεια που δεν προσφέρουμε κάτι, διότι προσφέρουμε τον χώρο του θεάτρου Απόλλων και κάθε φορά που αυτό γίνεται, σημαίνει και δαπάνη για τον δημότη. Δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει να καταβάλουμε ένα τόσο μεγάλο ποσό ή το οποιοδήποτε ποσό για αυτή την εκδήλωση και είμαι κατά", δήλωσε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο κ. Αλμπανόπουλος.

Την ίδια ώρα, ο Παύλος Χρυσαφίδης σημείωσε ότι "το must της εκδήλωσης είναι ότι γίνεται στη Σύρο και όχι ότι η Σύρος φιλοξενεί αυτή την εκδήλωση. Τα 12.000 ευρώ θεωρώ ότι είναι υπερβολικό ποσό και πιστεύω ότι ο Δήμος δεν θα έπρεπε να καταβάλει αυτό το ποσό. Βεβαίως να δείξει τη φιλοξενία του και να ευχαριστήσει για αυτή τη διοργάνωση, αλλά δεν μπορώ να ταχθώ υπέρ των 12.000 ευρώ και για αυτό θα καταψηφίσω τη συγκεκριμένη δαπάνη".

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης του "Γαστρονόμου"

Η βραδιά του "Γαστρονόμου" που θα λάβει χώρα στη Σύρο αποτελείται από δύο χωριστά μέρη, που θα πραγματοποιηθούν τόσο στο θέατρο Απόλλων, όσο και στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης.

Το πρώτο κομμάτι αφορά στην τελετή βράβευσης που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Απόλλων και κατά την οποία θα βραβευτούν με απόλυτα και αδιάβλητα δημοσιογραφικά κριτήρια, μικροί παραγωγοί των Κυκλάδων, οι οποίοι, όπως επισημαίνεται, με το πείσμα τους και τον μόχθο τους κατάφεραν να παράξουν μοναδικής ποιότητας προϊόντα.

Το δεύτερο μέρος αφορά στη γιορτή των σεφ που θα διεξαχθεί στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης. όπου οι σεφ του "Γαστρονόμου" σε συνεργασία με τους αντίστοιχους από τη Σύρο, θα μαγειρέψουν για τους καλεσμένους μοναδικά εδέσματα με προϊόντα των Κυκλάδων.

Η όλη βραδιά θα λάβει στη συνέχεια εκτενή δημοσιότητα από τα Μέσα Ενημέρωσης του Ομίλου της "Καθημερινής" και του ΣΚΑΪ.

Όπως αναφέρει στο σχετικό έγγραφό του ο "Γαστρονόμος" και η "Καθημερινή", η τελετή βράβευσης θα πλαισιωθεί με εκτενέστερη δημοσιογραφική έρευνα για τους εν δυνάμει βραβευθέντες, δημοσιογραφικά ρεπορτάζ για τις Κυκλάδες, συνεχή κάλυψη και παρουσίαση θεμάτων που αφορούν στις Κυκλάδες και τους Κυκλαδίτες.

Να σημειωθεί ότι η αρχή ήδη έχει γίνει με ένα μεγάλο έντυπο αφιέρωμα στις μαγείρισσες των Κυκλάδων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα με επίκεντρο την τοπική γαστρονομία.