"Απόβαση" του "Χαμόγελου του Παιδιού" στην Τήνο με ιατρικές εξετάσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια

Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας

Οι γιατροί που εθελοντικά συμμετέχουν στο προληπτικό πρόγραμμα, θα εξετάσουν δωρεάν όλα τα παιδιά που θα επισκεφτούν τα κινητά πολυϊατρεία "Ασκληπιός Ι και ΙΙ"

Δωρεάν προληπτικές ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις στα παιδιά της Τήνου, θα διενεργήσει από σήμερα έως και την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, το "Το Χαμόγελο του Παιδιού".

Σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή του νησιού, γιατροί που εθελοντικά συμμετέχουν στο προληπτικό πρόγραμμα, θα εξετάσουν τα παιδιά που θα επισκεφτούν τα κινητά πολυϊατρεία "Ασκληπιός Ι και ΙΙ", ενώ θα παρέχουν και αναλυτική ενημέρωση στους γονείς, μέσω του ατομικού δελτίου εξέτασης.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του οργανισμού στην Τήνο, θα διοργανωθούν, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο, επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων του νησιού, όπως επίσης και ανοιχτή εκδήλωση - ομιλία για τους γονείς και κηδεμόνες.

Προληπτικές οδοντιατρικές, παιδιατρικές και οφθαλμολογικές εξετάσεις

Από σήμερα Δευτέρα έως και την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της δράσης προληπτικής Ιατρικής - Οδοντιατρικής "ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ" που υλοποιεί ο οργανισμός "Το Χαμόγελο του Παιδιού" από το 2002, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν προληπτικές οδοντιατρικές, παιδιατρικές και οφθαλμολογικές εξετάσεις στα παιδιά και τους μαθητές του Δήμου Τήνου.

Η δράση διοργανώνεται από "Το Χαμόγελο του Παιδιού", σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το Κέντρο Υγείας Τήνου και τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου και με την αρωγή του ΟΠΑΠ.

Για την υλοποίηση της δράσης "Το Χαμόγελο του Παιδιού", θα διαθέσει τα κινητά πολυϊατρεία "Ασκληπιός Ι και ΙΙ" που έχει στη διάθεσή του ο οργανισμός και στα οποία θα βρίσκονται εθελοντικά ιατροί και συγκεκριμένα οδοντίατροι, παιδίατροι, οφθαλμίατροι, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό του οργανισμού.

Σκοπός είναι η παροχή δωρεάν εξετάσεων σε όλα εκείνα τα παιδιά που θα επισκεφθούν τα πολυϊατρεία, καθώς επίσης και η αναλυτική ενημέρωση σε κάθε παιδί, αλλά και στον συνοδό του για την κατάσταση της υγείας του, για τη σημασία της πρόληψης, παραδίδοντάς του μάλιστα και το ατομικό δελτίο εξέτασης.

Τα σημεία εξετάσεων

Τα Κινητά Πολυϊατρεία "Ασκληπιός Ι και ΙΙ" θα βρίσκονται στην προβλήτα του λιμανιού και συγκεκριμένα στο μνημείο "Έλλη", από σήμερα έως και την Πέμπτη, ενώ οι εξετάσεις θα διενεργούνται από τις 8 και μισή το πρωί έως και τις 4 και μισή το απόγευμα, με τη δράση της προληπτικής ιατρικής - Οδοντιατρικής "ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ" να λαμβάνει όλα τις απαραίτητες μεθόδους τήρησης όλων των μέτρων ασφάλειας.

"Το Χαμόγελο του Παιδιού" πραγματοποιεί προληπτικές ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις σε όλα τα παιδιά, με έμφαση σε όσα ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικά κέντρα, βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό ή λόγω οικονομικών, άλλων δυσκολιών δεν έχουν κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα. Από την έναρξη της δράσης το 2002 μέχρι και σήμερα έχουν υποστηριχθεί 166.905 παιδιά. Το πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας, βάσει μνημονίων συνεργασίας που έχει υπογράψει ο οργανισμός με τα ως άνω Υπουργεία, αλλά και σε συνεργασία πάντα με περιφερειακούς και τοπικούς φορείς και συλλόγους, με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πρόληψης και ευαισθητοποίησης στα παιδιά.

Επιμορφωτικές εκδηλώσεις σε εκπαιδευτικούς και γονείς

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του οργανισμού" Χαμόγελο του Παιδιού" στο νησί, μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής, θα διοργανωθούν και επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων του νησιού σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Τήνου.

Συγκεκριμένα, σήμερα από τις 6 το απόγευμα έως και τις 8 το βράδυ, θα λάβει χώρα σεμινάριο με θέμα "Διαχείριση κρίσεων στη σχολική μονάδα".

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου, ενώ αύριο Τρίτη 22 Οκτωβρίου, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση με θέμα "Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός",

Τέλος, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα, στη Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού «Μοσχούλα» του Δήμου Τήνου, θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτική εκδήλωση για γονείς με θέμα "Προκλήσεις στην Εφηβεία".

Το μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο Τήνου

Με γνώμονα την εξέλιξη, αλλά και την ενδυνάμωση της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας για την υποστήριξη των παιδιών, των νέων και των οικογενειών της ευρύτερης περιοχής, τον περασμένο Απρίλιο ο Δήμος Τήνου υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με το "Το Χαμόγελο του Παιδιού".

Με στόχο την αξιοποίηση των ολιστικών δράσεων και της τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει "Το Χαμόγελο του Παιδιού", οι δύο πλευρές συναποδέχθηκαν και συναποφάσισαν την ανάπτυξη αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, την ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών, καθώς και την ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών, τόσο στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, όσο και στο πεδίο της παρέμβασης και προστασίας των παιδιών.

Για την υλοποίηση των ανωτέρω, "Το Χαμόγελο του Παιδιού" θέτει στη διάθεση του Δήμου Τήνου το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του, καθώς και το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του.

Συγκεκριμένα, "Το Χαμόγελο του Παιδιού", μεταξύ άλλων, έχει θέσει στη διάθεση του Δήμου, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, την Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111 και την Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους ενήλικες 1017.

Επίσης, τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ, τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του Οργανισμού στον τομέα της Εξαφάνισης ανηλίκων (116000 και AMBER ALERT HELLAS) και στον τομέα εξαφάνισης ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο (1017 και Missing Alert Hellas), καθώς και την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», τις Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής για παιδιά και τα υπερσύγχρονα Κινητά Πολυϊατρεία "ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ" και "ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ" και οι οποίες βρίσκονται από σήμερα στο νησί.