Ζαχαράκη: Αυξάνονται οι ωφελούμενοι για τον Προσωπικό Βοηθό

  • Χθες - 16:53

Για αύξηση των ωφελούμενων του προγράμματος για τον «Προσωπικό Βοηθό» έκανε λόγο η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αναφερόμενη στην ψήφιση του νομοσχεδίου με τίτλο: «Μέτρα για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιριών, των μη εισηγμένων ανώνυμων εταιριών και των δημοσίων επιχειρήσεων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας του ΕΚ – Ρυθμίσεις για την ενδυνάμωση των πιλοτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Για τη μετεγκατάσταση στον Έβρο:

Στην οικονομική ενίσχυση έως 10.000 ευρώ για 1.000 δικαιούχους οι οποίοι θα μετεγκατασταθούν στους Δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, στο νομοθετικό έργο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εν γένει, αλλά και στις κοινωνικές παρεμβάσεις με τις οποίες δίνονται λύσεις σε υπαρκτά κοινωνικά ζητήματα δημιουργώντας ένα πιο δίκαιο, προσβάσιμο και συμπεριληπτικό κράτος, αναφέρθηκε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την ψήφιση με ευρεία πλειοψηφία του νομοσχεδίου με τίτλο: «Μέτρα για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιριών, των μη εισηγμένων ανώνυμων εταιριών και των δημοσίων επιχειρήσεων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας του ΕΚ – Ρυθμίσεις για την ενδυνάμωση των πιλοτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Αναφερόμενη η Υπουργός, στην οικονομική ενίσχυση που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσε η Σοφία Ζαχαράκη, επεσήμανε ότι «η δημογραφική κρίση που αντιμετωπίζει ο Έβρος αποτελεί ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας, όχι μόνο για την τοπική κοινωνία, αλλά και για τη συνολική εθνική στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης. Η ρύθμιση προβλέπει οικονομική ενίσχυση έως 10.000 ευρώ για όσους επιλέγουν να μετεγκατασταθούν και να εγκαταστήσουν την κύρια κατοικία τους σε ακριτικούς δήμους. Προσδοκία μας αποτελεί, μέσω του προγράμματος κάλυψης εξόδων μετεγκατάστασης, να ωφεληθούν 1.000 δικαιούχοι, οι οποίοι θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους και θα εγκατασταθούν στους δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου. Η ρύθμιση αυτή, ωστόσο, δεν είναι μια αποσπασματική λύση - αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνολικής κυβερνητικής πολιτικής και σημαντικής προτεραιότητας. Το ΥΚΟΙΣΟ σκοπεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση κοινωνικών παρεμβάσεων, όπως μεταξύ άλλων:

  • Ανακαίνιση παιδικών σταθμών και ΚΑΠΗ. 
  • Ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Μέγιστο ποσό ενίσχυσης 40.000€ για 2 έτη (20.000 ευρώ ανά έτος). Η χρηματοδότηση θα καλύπτει λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, εργοδοτικές εισφορές, δαπάνες συμβουλευτικής, λογιστικής υποστήριξης (2.500.000 ευρώ).

Συμπληρώνω το επιτόκιο που δόθηκε στο «Σπίτι μου ΙΙ» για την περιοχή του Έβρου, που ευνοεί ζευγάρια και νέους να βρουν σπίτι εκεί. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της περιοχής αποδεικνύονται, μέσω της παρουσίασης των τοπικών Σχεδίων Ανάπτυξης, των οποίων την επίβλεψη έχει ο Υπουργός Επικρατείας, Θανάσης Κοντογεώργης». 

Όπως διευκρίνισε χαρακτηριστικά η Σοφία Ζαχαράκη, «δεν αποτελεί όμως η ρύθμιση ούτε μια μεμονωμένη και αποσπασματική προσπάθεια σε σχέση με το δημογραφικό πρόβλημα και την περιφερειακή ανάπτυξη. Αντιθέτως, είναι κατ' ουσίαν μια πρώτη πιλοτική εφαρμογή, η οποία, εάν στεφθεί με επιτυχία, μπορεί να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό μιας ευρύτερης στρατηγικής που μπορεί, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν παρόμοια δημογραφικά προβλήματα».

Στη συνέχεια η Υπουργός μιλώντας παρέθεσε το πλήρες νομοθετικό έργο του ΥΚΟΙΣΟ τονίζοντας ότι, «το παρόν νομοσχέδιο είναι κομβικό. Είναι ένα νομοσχέδιο που έρχεται να προσθέσει έναν ακόμα κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα κοινωνικών παρεμβάσεων που έχουμε εφαρμόσει αυτούς τους 19 μήνες στο ΥΚΟΙΣΟ.

  1. Ενισχύσαμε τη διοικητική υποδομή και τον προϋπολογισμό του Υπουργείου. Όταν ξεκινήσαμε τον Ιούλιο του 2023, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ήταν μια νέα δομή, χωρίς διοικητικό πλαίσιο και οικονομική αυτοτέλεια. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, το Υπουργείο έχει μετατραπεί σε έναν σύγχρονο μηχανισμό κοινωνικής πολιτικής, με έναν προϋπολογισμό που για το 2025 φτάνει τα 3,79 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 70 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με το 2024.
  2. Θέσαμε μπροστά αυτό που έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν: Παρουσιάσαμε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό. Ένα συγκροτημένο σχέδιο 20 δισ. ευρώ, στηριγμένο σε 5 άξονες και με περισσότερες από 100 δράσεις που δεν μένουν στα χαρτιά. 
  3. Στο πλαίσιο της υλοποίησής του, θα δημιουργήσουμε 13 Περιφερειακά Σχέδια Δράσης, ώστε κάθε περιοχή να έχει στοχευμένες πολιτικές δημογραφικής ανάκαμψης. Παράλληλα, το Παρατηρητήριο για το Δημογραφικό που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, θα έρθει για να διασφαλίσει τη διαρκή παρακολούθηση και αξιολόγηση των μέτρων.
  4. Μετά από χρόνια απραξίας στον τομέα της στέγασης, υλοποιούμε, συνολικά ως Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα διευρυμένο πλέγμα προγραμμάτων συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Στην κορωνίδα αυτών, το πρόγραμμα "Σπίτι μου" και το βελτιωμένο «Σπίτι μου ΙΙ» για να καλύψουν πλέον 30.000 δικαιούχους. Στις 21 Φεβρουαρίου ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το "Ανακαινίζω-Νοικιάζω" με αναβαθμισμένα και πιο γενναία κίνητρα στους ιδιοκτήτες να επαναφέρουν στην αγορά κλειστά ακίνητα. 
  5. Κάνουμε πράξη την αποϊδρυματοποίηση. Ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής ενισχύεται, με διπλασιασμό των επιδομάτων για παιδιά με αναπηρία στα 750 ευρώ και σημαντική αύξηση για παιδιά τυπικής ανάπτυξης στα 525 ευρώ. Το επίδομα αυτό συνεχίζει να αποδίδεται και μετά την ενηλικίωση των παιδιών, επιβραβεύοντας την πολύτιμη αποστολή των ανάδοχων γονέων. Επιπλέον, η αναβάθμιση της πλατφόρμας anynet το 2023 οδήγησε σε ταχύτερη επεξεργασία αιτήσεων για αναδοχή και υιοθεσία, προάγοντας τη φροντίδα των παιδιών σε ένα πιο οικείο περιβάλλον. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν 70 νέα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για νέους ηλικίας 15-26 ετών, προϋπολογισμού 12,7 εκ. ευρώ από το ΤΑΑ. Οι φορείς μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να χρηματοδοτηθούν για την ίδρυση μιας Μονάδας Ημιαυτόνομης Διαβίωσης μέχρι τις 30/06/2025. 
  6. Το πρόγραμμα "Πρώιμη Παρέμβαση", προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ από το ΤΑΑ έρχεται για να καλύψει 2.500 παιδιά ηλικίας 0-6 ετών με αναπηρίες ή αναπτυξιακές διαταραχές.
  7. Προχωρήσαμε σε αύξηση του προϋπολογισμού των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας στα 25 εκατ. ευρώ το 2025 από 20,3 εκατ. ευρώ το 2024, ώστε να παρέχουν σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. 
  8. Δώσαμε μεγάλη μάχη για τις παρατάσεις των συμβάσεων covid συνολικά 413 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2025, κρίθηκαν σκόπιμες και αναγκαίες προκειμένου να παρασχεθεί φροντίδα και ασφάλεια στους ευάλωτους συμπολίτες μας που φιλοξενούνται στις δομές.
  9. Επεκτείνουμε το πρόγραμμα "Νταντάδες της Γειτονιάς» με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Τα 967 συμφωνητικά που έχουν ήδη συναφθεί στους 62 δήμους, ξεπερνώντας στο διπλάσιο τις αρχικές προβλέψεις ήταν ένα πολύ θετικό δείγμα ώστε να προχωρήσουμε στην πανελλαδική του εφαρμογή. Και προφανώς υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση, με πολύπλευρη πιστοποίηση. Δεν εντάσσονται άτομα αμφιβόλου υποβάθρου. 
  10. Πετύχαμε υψηλή απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συμβασιοποιήθηκαν έργα ύψους 176,5 εκατ. ευρώ, με το 43,4% των πόρων να αξιοποιείται, ενώ το 2025, η απορροφητικότητα του Υπουργείου θα φτάσει το 65,4%.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό είναι μεταρρυθμιστικό έργο. Και αυτό συνεχίζουμε σήμερα, με το παρόν νομοσχέδιο».

Η Υπουργός, στην ομιλία της απαντώντας στην αντιπολίτευση υπογράμμισε, χαρακτηριστικά: «Μας κατηγορούν ότι η πολιτική μας δεν αποδίδει, ότι οι συμπολίτες μας με αναπηρία συνεχίζουν να αποκλείονται από την αγορά εργασίας. Ας είμαστε απολύτως ειλικρινείς: ναι, τα ποσοστά απασχόλησης των Ατόμων με Αναπηρία παραμένουν χαμηλά. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο δεν αποφεύγουμε να κοιτάξουμε στα μάτια και να το αντιμετωπίσουμε.

Το ποσοστό απασχόλησης των Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα, με τα πιο επίσημα στοιχεία της ΕΕ, αυξήθηκε από 32,6% το 2019 σε 38,1% το 2021. Αυτή η αύξηση των 5,5 ποσοστιαίων μονάδων είναι η 4η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος παρέμεινε σταθερός, η Ελλάδα κατάφερε να παρουσιάσει αυξητική τάση. Μάλιστα, ξεπεράσαμε χώρες με παραδοσιακά ισχυρές κοινωνικές πολιτικές, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Δανία.

Και όλα αυτά, πριν ακόμα εφαρμοστούν πλήρως οι μεγάλες πρωτοβουλίες μας άνω των 130 εκατομμυρίων ευρώ σε προγράμματα, δράσεις και παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην άρση των περιορισμών και των εμποδίων και στην αποκατάσταση όρων πλήρους ισότητας και αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία για την εργασιακή ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρία. 

Και οπωσδήποτε, δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε περί αποσπασματικότητας στις πολιτικές για τα Άτομα με Αναπηρία, όταν αυτή τη στιγμή υλοποιείται, υπό τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, η Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030, που διαρθρώνεται σε 7 πυλώνες και 27 κομβικούς στόχους.

Το κείμενο της Στρατηγικής τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση. Κατατέθηκαν συνολικά 367 τοποθετήσεις—298 εκ των οποίων στο προσβάσιμο περιβάλλον της Ψηφιακής Πύλης για Άτομα με Αναπηρία. 

Εστάλησαν επιπλέον 13 επιστολές προς τον Συντονιστικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και από την αποδελτίωση, επεξεργασία και ανάλυση των τοποθετήσεων προέκυψαν συνολικά 512 σχόλια».

Το παρόν νομοσχέδιο, όπως επεσήμανε η Υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, «έρχεται να παρατείνει τη διάρκειά του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού, διασφαλίζοντας ότι:

Θα υπάρχει συνέχιση και κατοχύρωση του Προγράμματος έως το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, οπότε και θα ξεκινήσει μετά η καθολική εφαρμογή του Προγράμματος, μέσα από το ΕΣΠΑ.

  • Δεν κρίνεται ως αποτυχημένο το πρόγραμμα επειδή μέχρι σήμερα έχουμε 1300 ωφελούμενους, που δεν είναι το τελικό νούμερο.
  • Αυξάνονται διαρκώς οι ωφελούμενοι με στόχο να φτάσουμε τουλάχιστον τους 1800 στη φάση αυτή της πιλοτικής εφαρμογής της υπηρεσίας.
  • Πολύ σύντομα, θα γίνει και νέα διαδικασία ανάδειξης ωφελουμένων από τις υπάρχουσες εγκεκριμένες αιτήσεις, από την οποία θα προκύψουν επιπλέον ωφελούμενοι.
  • Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στην ώρα της. Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι θα εφαρμοστεί το 2026 αυτούσιο το πρόγραμμα, αυτή είναι άλλωστε η λειτουργία των πιλοτικών προγραμμάτων. 
  • Θα αναβαθμίσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα συμπεράσματα από την εφαρμογή του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 23, θα είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στην εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας. Γιατί έτσι εξασφαλίζουμε: 

  • Διαφάνεια στην καταβολή επιδομάτων. 
  • Επιτυγχάνεται αποτροπή φαινομένων εκμετάλλευσης των ευάλωτων συμπολιτών μας από τρίτους.
  • Διασφαλίζεται ότι τα ποσά που δίνονται κατευθύνονται στις πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων.

Κάτι πολύ σημαντικό: 

  • Προφανώς δεν κοστίζει 10 εκ. ευρώ ένα πληροφοριακό σύστημα. Αντίθετα το 85% των πόρων θα κατευθυνθεί σε κίνητρα επιβράβευσης όσων χρησιμοποιούν την προπληρωμένη κάρτα μέσα από λοταρία».

Το πρόγραμμα Αθηνά όπως γνωρίζετε υλοποιείται από τα τμήματα αγωγής και φροντίδας των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Στην Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε ένα θεσμοθετημένο παιδαγωγικό πλαίσιο στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ούτε κάποιο σταθμισμένο στα βρέφη και νήπια της χώρας ψυχομετρικό εργαλείο ανιχνευτικού ελέγχου της γνωστικής λειτουργίας.

Και πρέπει φυσικά να επισημάνω πως το πρόγραμμα «Αθηνά», όπως αναφέρεται στο άρθρο 30 παρακολουθείται από το Εθνικό Συμβούλιο Αγωγής και φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία».

Κλείνοντας την ομιλία της η Σοφία Ζαχαράκη, είπε: «Σήμερα ανοίγουν περισσότεροι νέοι δρόμοι για την κοινωνική πολιτική της χώρας. Μπορεί η αντιπολίτευση να βλέπει μόνο αποσπασματικές διατάξεις. Εμείς βλέπουμε ανθρώπους.

  • Βλέπουμε τον γονιό που θέλει ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί του και πλέον θα το βλέπει να λαμβάνει σωστή προσχολική αγωγή.
  • Βλέπουμε τον συμπολίτη μας με αναπηρία, που ζει σε έναν λαβύρινθο εμποδίων.
  • Βλέπουμε τον άνθρωπο που χρειάζεται στήριξη στην καθημερινότητά του, και θέλει να έχει δίπλα του τον Προσωπικό Βοηθό, όχι ως πείραμα, αλλά ως θεσμό.
  • Βλέπουμε τον δικαιούχο ενός επιδόματος, που δεν θα περιμένει πλέον σε ουρές ούτε θα δυσκολεύεται για να λάβει τα χρήματα που δικαιούται.

Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική που χαράσσουμε. Με θάρρος. Με αποφασιστικότητα. Με έργο που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Είναι υψηλοί οι σκοποί. Μας ενώνουν πολλά. Δεσμευόμαστε ότι τα επόμενα που θα φέρουμε στη βουλή έχουν να κάνουν με κοινωνική οικονομία, δημογραφικό και παιδική προστασία».

liberal.gr