Τίμησαν τους ήρωες του 1821
- Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025 - 06:20
Με την έπαρση της Ελληνικής σημαίας, στο Δημαρχείο της Ερμούπολης, από το σώμα των Ελλήνων Προσκόπων, αλλά και με την παρέλαση στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης ολοκληρώθηκαν χθες, οι φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στη Σύρο.
Μαθητές από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σπουδαστές, πρόσκοποι, Σύλλογοι και εκπρόσωποι από το ΤΕΘ Ερμούπολης, ύψωσαν με υπερηφάνεια τη γαλανόλευκη σημαία, τιμώντας τους ήρωες του 1821, που αγωνίστηκαν και πολέμησαν για μία ελεύθερη Ελλάδα.
Με κάθε επισημότητα η παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη
Με λαμπρότητα και με την επισημότητα που ορίζει τη εθνική επέτειος, αλλά και με την παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι η μεγάλη παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Σύρου, του Συλλόγου Πελοποννησίων Σύρου "Ο Γέρος του Μωριά", του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου "Ο Εύξεινος Πόντος", του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, της μαθητιώσας νεολαίας, του Συλλόγου Δρομέων Ελπίδας Αιγαίου, του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και ένοπλου πεζοπόρου τμήματος του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης.
Στην παρέλαση παραβρέθηκαν ο αρχιερατικός επίτροπος και εφημέριος του ιερού ναού της Παναγίας στα Χρούσσα π. Φλαβιανός Αλμπέσκου, εκπροσωπώντας τον μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεο Β’, ο οποίος απουσίαζε εκτός Σύρου, καθώς επίσης και εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας, η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, του Υπουργείου Υγείας, Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Πολύκαρπος Πολυχρονάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, καθώς και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, των θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών, αλλά και των σωμάτων ασφαλείας του νησιού.
Μετά το πέρας της επετειακών εκδηλώσεων στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, από τη χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου.
Μήνυμα ελπίδας, αγάπης και αλληλεγγύης
Ιδιαίτερη συγκίνηση σκόρπισαν τα μέλη του Συλλόγου Δρομέων Ελπίδας Αιγαίου, που έχοντας στο πλευρό τους τον Κωνσταντίνο παρέλασαν με το αμαξίδιό του, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί στην κατάμεστη από κόσμο, πλατεία Μιαούλη.
Να σημειωθεί ότι την παρέλαση "σημάδεψε" για άλλη μία χρονιά και η εμφάνιση των μαθητών του Πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου, οι οποίοι εμφανίστηκαν - όπως και κατά τη διάρκεια της στεφάνωσης -, κρατώντας σημαία με το σήμα της ειρήνης, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στα πέρατα της γης, αλλά κυρίως σε εκείνες τις περιοχές που συνεχίζονται οι εχθροπραξίες, όπως συμβαίνει στη Γάζα και στην Ουκρανία.
Η έπαρση της σημαίας και η επίσημη δοξολογία στο ναό του Αγίου Νικολάου
Νωρίς το πρωί της ημέρας της εθνικής επετείου, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων πραγματοποίησε την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο δημαρχιακό μέγαρο του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, με τις επετειακές εκδηλώσεις να συνεχίζονται με την επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία του ιερού κλήρου, εκπροσώπων της πολιτείας, του α' και β' βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού, της Πυροσβεστικής και του Λιμεναρχείου, των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, της σχολής εμποροπλοιάρχων, αλλά και πολιτών.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, των κομμάτων και των συλλόγων της Σύρου, στο Εθνικό Ηρώο της πόλης.
Παράλληλα, εκτός από την Ερμούπολη, θρησκευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις κατά τόπους ενορίες του νησιού, όπου μετά το πέρας αυτών, ακολούθησε προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τοπικών αρχών και μαθητών των εκπαιδευτικών μονάδων στα μνημεία πεσόντων σε Άνω Σύρο, Βάρη, Γαλησσά και Ποσειδωνία.
"Ελεύθεροι είμαστε όταν υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας"
Μετά το πέρα της δοξολογίας στον ναό του Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τη διευθύντρια του Βαμβακάρειου Γυμνασίου Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου και καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας, Μελπομένη Γαβριήλ.
Η κα. Γαβριήλ στον λόγο της έκανε μνεία για τη διπλή σημασία της επετείου, καθώς αυτή - όπως ανέφερε στον πανηγυρικό της - είναι άρρηκτα ενωμένη με τη θρησκευτική αίγλη, αλλά και την εθνική δόξα.
"Στεκόμαστε στον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Νικολάου, στον ναό που στέκει σύμβολο της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου, για να αποδώσουμε τιμή σε μια από τις ενδοξότερες στιγμές της ιστορίας μας: την Επανάσταση του 1821. Μια μέρα διπλής σημασίας, καθώς συμπίπτει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τον χαρμόσυνο χαιρετισμό της ελπίδας και της αναγέννησης", σημείωσε, τονίζοντας ότι η 25η Μαρτίου αποτελεί ένα σύμβολο της αδάμαστης θέλησης ενός λαού που αρνήθηκε να ζει γονατιστός.
"Η 25η Μαρτίου δεν είναι απλώς μια ημερομηνία· είναι το σύμβολο της αδάμαστης θέλησης ενός λαού που αρνήθηκε να ζει γονατιστός. Είναι η ανάγκη για την κατάκτηση της Ελευθερίας, που βγήκε από ψυχές αποφασισμένες να αναμετρηθούν με τη σκλαβιά, με την τυραννία, με την ίδια την ιστορία. Η φλόγα της επανάστασης δεν γεννήθηκε ξαφνικά. Υπήρχε ήδη, κρυμμένη στους ψιθυριστούς ύμνους των σκλαβωμένων Ελλήνων και Ελληνίδων, στα όνειρα και τα σχέδια των Φιλικών που προετοίμαζαν σιωπηλά τη μεγάλη ώρα. Και όταν η στιγμή ήρθε, οι Έλληνες σήκωσαν τα όπλα. Ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, η Μπουμπουλίνα, ο Μακρυγιάννης, ο Παπαφλέσσας και τόσοι άλλοι ανώνυμοι μαχητές που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Ο καθένας τους έγραψε με αυτοθυσία μία σελίδα της επανάστασης. Όμως, η ελευθερία δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο αγώνας είχε προδοσίες, εμφύλιες διαμάχες, απογοητεύσεις, απώλειες. Ωστόσο το θαύμα έγινε", τόνισε χαρακτηριστικά.
Η διευθύντρια του Βαμβακάρειου Γυμνασίου Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, στάθηκε και στο ρόλο που έπαιξε την περίοδο εκείνη και η Σύρος, η οποία δέχθηκε τους πρόσφυγες, "σφυρηλατώντας", όπως είπε χαρακτηριστικά, ένα νέο μοντέλο κοινωνίας.
"Η Σύρος, το νησί μας, μπορεί να μην βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των πολεμικών συγκρούσεων, αλλά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση και τις συνέπειές της. Εδώ, σε αυτό το νησί, βρήκαν καταφύγιο οι πρόσφυγες από τα σφαγισμένα νησιά, τη Χίο, τα Ψαρά, την Κάσο. Στην Ερμούπολη, που τότε γεννιόταν μέσα από τις στάχτες της καταστροφής, σφυρηλατήθηκε ένα νέο μοντέλο κοινωνίας: μια κοινωνία αλληλεγγύης, ανεκτικότητας και δημιουργίας. Μέσα από αυτήν τη διαδρομή, η Σύρος μάς διδάσκει ότι η επανάσταση ήταν και μια πράξη ψυχής, ανθρώπινης δύναμης, πίστης και πολιτισμού. Το νησί μας έγινε σύμβολο ανασυγκρότησης, απόδειξη πως ο ελληνισμός δεν καταστρέφεται· αναγεννιέται", ανέφερε στην ομιλία της.
Μιλώντας στη συνέχεια για το νόημα της ελευθερίας και υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι κάτι δεδομένο, αλλά ένας διαρκής αγώνας για την κατάκτησή της, δήλωσε ότι "ελεύθεροι είμαστε όταν υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας. Ελεύθεροι είμαστε όταν δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να φοβάται ή να εφησυχάζει. Ελεύθεροι είμαστε όταν στεκόμαστε όρθιοι απέναντι στην αδικία, όταν έχουμε το θάρρος να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο. Αλλά ας μην ξεχνάμε, η ελευθερία απαιτεί ευθύνη. Όπως έλεγε ο μεγάλος μας στοχαστής Νίκος Καζαντζάκης, «μην καταδέχεσαι να ρωτάς, θα νικήσουμε; θα νικηθούμε; Πολέμα»".
Η κα. Γαβριήλ, κλείνοντας την ομιλία της, τόνισε ότι "ως ενεργοί πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας, η ευθύνη που έχουμε είναι μεγάλη. Η ανάγκη των ανθρώπων να ζουν ελεύθεροι και να υπερασπίζονται τις Αξίες και την κληρονομιά τους, δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν· πρέπει να ανήκει και στο μέλλον. Και το μέλλον βρίσκεται εδώ. Είναι τα παιδιά μας. Δεν αρκεί να θυμόμαστε τους ήρωες. Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας πώς να γίνουν άξιοι συνεχιστές τους. Και αν κάποτε οι Έλληνες πολέμησαν με σπαθιά, σήμερα εμείς πολεμάμε με γνώση, με πολιτισμό, με ενότητα. Ας δώσουμε σήμερα μια υπόσχεση. Μια υπόσχεση απέναντι σε αυτούς που έπεσαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι. Αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές, που δικαιούνται μια Ελλάδα δυνατή, ακέραιη, περήφανη. Ας μην επιτρέψουμε ποτέ η αδιαφορία να σβήσει το φως της ελευθερίας. Ας κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του 1821 όχι μόνο μέσα από τις γιορτές, αλλά μέσα από τις πράξεις μας και τη στάση ζωής μας.
Ας γίνουμε λοιπόν αντάξιοι των προγόνων μας, κρατώντας τη φλόγα της Ελληνικής ψυχής αναμμένη. Μαζί. Ενωμένοι. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Ιστορία της· είναι το παρόν και το μέλλον της. Συνεχίζουμε τον αέναο αγώνα έως ότου η ελευθερία γίνει αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα για όλους τους πολίτες".
Η κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της Ερμούπολης
Την παραμονή της 25ης Μαρτίου και συγκεκριμένα τη Δευτέρα το απόγευμα, ως είθισται, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στα ιστορικά μνημεία της Ερμούπολης.
Νέοι και νέες, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου του γραφείου Παιδείας, Ιωσήφ Ρούσσου, κατέθεσαν στεφάνια στα μνημεία της Ερμούπολης, αποδίδοντας τιμή στον αγώνα των προγόνων μας.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού που καταρτίστηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η στεφάνωση άρχισε από το Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στην περιοχή του Ξηροκάμπου από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου και συνεχίστηκε στην προτομή του ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου και από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.
Η πομπή των μαθητών, των σπουδαστών και των προσκόπων, μέσω των κύριων οδών της πόλης κατευθύνθηκε στο Ηρώο των Πεσόντων στην πλατεία Ηρώων, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, τους μαθητές του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Βαμβακάρειου Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων "ΔΕΛΑΣΑΛ" Σύρου, του ΕΠΑΛ Σύρου, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου και τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Ιερολοχιτών από μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Σύρου, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης από μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Βαμβακάρειου Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων "ΔΕΛΑΣΑΛ" Σύρου και του 3ου Γυμνασίου Σύρου, στην προτομή του πυρπολητή Κανάρη από μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σύρου, σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και από τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου. Τέλος, στον ανδριάντα του ναυάρχου Μιαούλη από μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου και από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ύψωσαν ψηλά τη γαλανόλευκη σημαία
26 Μαρ. 2024 - 6:19 - Σύρος: Η μαθητιώσα νεολαία τίμησε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου (Φωτο)
25 Μαρ. 2024 - 13:18 - Σύρος: Τιμή στους αγωνιστές της ελευθερίας και κατάθεση στεφάνων
24 Μαρ. 2025 - 17:12 - Η στεφάνωση στη Σύρο για την επέτειο της 25ης Μαρτίου (Φωτο)
24 Μαρ. 2024 - 17:33 - Εθνική υπερηφάνεια στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου
27 Μαρ. 2023 - 6:16