Η ανακύκλωση ως τρόπος ζωής
- Σήμερα - 6:15
Στο πλαίσιο της συνεχούς ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών για τη σωστή ανακύκλωση, ο Δήμος Τήνου και η ΚΟΙΝΣΕΠ «Καλλονή – Κελλιά» παρουσιάζουν μία καινούργια καμπάνια που θα περιέχει τόσο ενημερωτικό υλικό, όσο και σχετικό βίντεο ευαισθητοποίησης.
Το περιεχόμενο της νέας καμπάνιας
Το πρώτο βίντεο έχει πρωταγωνιστή έναν από τους εργαζόμενους που αναλαμβάνουν τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών. Ο κ. Σουράνης, που είναι εργαζόμενος στην ΚΟΙΝΣΕΠ, εξηγεί τη διαδικασία της διαλογής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά. Στο βίντεο, αναφέρεται στην ανάγκη για σωστό διαχωρισμό των υλικών από τους πολίτες πριν από την αποκομιδή, ώστε η διαδικασία της ανακύκλωσης να είναι πιο αποτελεσματική. Δίνει έμφαση στη σημασία της καθαρότητας των υλικών και της αποφυγής της αναμίξεως ανακυκλώσιμων με άλλα απόβλητα, που δυσχεραίνουν τη δουλειά του.
Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει ότι "η σημασία ενός απλού ξεβγάλματος στις συσκευασίες και της σωστής διαλογής των απορριμμάτων είναι κρίσιμη για να διατηρηθεί καθαρό το ανακυκλώσιμο φορτίο. Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τη διαφορά με μικρές καθημερινές κινήσεις που θα βοηθήσουν στη βελτίωση του όλου συστήματος με διαλογή στην πηγή. Ενημερωθείτε, ευαισθητοποιηθείτε και αφιερώστε 1 λεπτό από το χρόνο σας για τη σωστή διαλογή των απορριμμάτων. Με αυτό τον τρόπο, διευκολύνετε τη σημαντική δουλειά που γίνεται πίσω από τις διαδικασίες ανακύκλωσης και ενθαρρύνετε όλους να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή. Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί τους ανθρώπους που εργάζονται στην ανακύκλωση και να κάνουμε τη ζωή όλων λίγο πιο εύκολη".
Μ. Δελλατόλας: "Θεωρώ ότι το σκουπίδι που δεν πετάμε στην ανακύκλωση θα το βρούμε μπροστά μας"
Ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα ανακύκλωσης και μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Καλλονή – Κελλιά», Μάνθος Δελλατόλας μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τη νέα καμπάνια με τον Δήμο Τήνου, τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται στη διαλογή των προϊόντων ανακύκλωσης αλλά και στην εκπαίδευση του κόσμου, πάνω στο συγκεκριμένο τομέα.
Πως άρχισε η δράση της ΚΟΙΝΣΕΠ «Καλλονή – Κελλιά» και τι προσφέρετε ουσιαστικά στο νησί με τη δραστηριοποίησή σας;
Όπως γνωρίζετε εδώ στην Τήνο έχουμε μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση την Καλλονή Κελλιά που ασχολείται από το 2012 με την ανακύκλωση συσκευασιών και όχι μόνο. Από τότε γίνεται πάρα πολύ μεγάλη και εμπεριστατωμένη δουλειά και πλέον έχουμε φτάσει τους 400 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών το χρόνο. Μιλάμε για γυαλί, πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο και οικιακές συσκευές. Όλα αυτά άρχισαν από μία παρέα και δεν είναι χρηματοδοτούμενο από πουθενά και αυτό είναι το αξιέπαινο, καθώς οι τοπικοί συνεταιρισμοί είναι απόδειξη ότι μπορούν να δουλέψουν, να κάνουν έργο και να είναι βιώσιμοι. Πριν από μας ο Δήμος δεν ήταν εγγεγραμμένος στο μητρώο αποβλήτων και δεν γίνονταν ανακύκλωση στο νησί. Πλέον δουλεύουμε συνεταιρικά με τον Δήμο, καθώς ο Δήμος κάνει την συλλογή των υλικών από τους μπλε κάδους και έρχονται σε μας και κάνουμε τη διαλογή και τον καθαρισμό, τα παλετοποιούμε και τα στέλνουμε προς πώληση στην Αθήνα.
Είδαμε το βίντεο από τη νέα καμπάνια για την ανακύκλωση που κάνετε σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου. Τι σκοπό έχει το συγκεκριμένο βίντεο και τι μήνυμα θέλετε να περάσετε με τη νέα καμπάνια;
Ένας μεγάλος επιβαρυντικός παράγοντας είναι τα μεταφορικά, καθώς τα τελευταία χρόνια έγιναν πολύ μεγάλες αυξήσεις και δυσκολευόμαστε πολύ να τα πληρώσουμε. Έχει αυξηθεί δηλαδή το λειτουργικό κόστος αλλά δεν έχουν να αυξηθεί τα υλικά τα οποία πουλάμε, με αποτέλεσμα να προκαλείται μία οικονομική δυσχέρεια. Με την καμπάνια που ξεκινάμε με τον Δήμο Τήνου, που έχει κυκλοφορήσει ήδη ένα βίντεο και θα βγούνε κι άλλα βίντεο στη συνέχεια, προσπαθούμε να λειτουργήσει στην πράξη η διαλογή στην πηγή. Δηλαδή τα τέσσερα ρεύματα που βρίσκονται στους κάδους της γειτονιάς, ο πολίτης να τα αναγνωρίζει και να πετάει στον κάθε κάδο τα σωστά υλικά. Με αυτό θα πετυχαίνουμε να είναι πιο καθαρά τα υλικά έτσι ώστε να γλιτώσουμε εργατοώρες για τον καθαρισμό των ανακυκλώσιμων ειδών. Έχουμε ειδικούς κάδους με τέσσερα διαφορετικά χρώματα για το γυαλί, το πλαστικό, το χαρτί και το αλουμίνιο με τον λευκοσίδηρο. Η διαλογή στην πηγή θεωρούμε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να γίνεται σωστά η ανακύκλωση και αυτό προσπαθούμε να ενισχύσουμε με τον Δήμο, αυτή τη στιγμή, κάνοντας αυτή την καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών. Θεωρώ ότι το σκουπίδι που δεν πετάμε στην ανακύκλωση θα το βρούμε μπροστά μας. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να εξαφανιστούν τα σκουπίδια αν δεν τα διαχειριστούμε σωστά.
Ουσιαστικά, πως μπορεί να είναι βιώσιμη μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση σαν τη δική σας; Οι άνθρωποι που βοηθούν στις εργασίες, το κάνουν εθελοντικά ή έχουν μισθοδοσία;
Για να καταλάβετε μετά τη συλλογή των ανακυκλώσιμων ειδών αυτά μεταφέρονται στην έδρα μας και γίνεται ο διαχωρισμός τον ειδών. Αυτή η εργασία πραγματοποιείται από τέσσερις υπαλλήλους οι οποίοι είναι Τηνιακοί και είχαν ανάγκη από κάποια δουλειά. Ουσιαστικά λοιπόν με αυτή την επιχείρηση δώσαμε θέση εργασίας σε τέσσερις οικογένειες. Αυτοί οι άνθρωποι πληρώνονται από εμάς από την αξία δηλαδή και τα χρήματα που παίρνουμε από τα υλικά που πουλάμε.
Προφανώς χρειάζεται εκπαίδευση του κόσμου για το σημαντικό κομμάτι της ανακύκλωσης. Ο κόσμος της Τήνου, είναι εκπαιδευμένος; Πόσο συμμετέχει και βοηθάει στις δράσεις σας;
Υπάρχουν πάντα όπως σε κάθε τόπο και οι ευαισθητοποιημένοι, αλλά και οι αδιάφοροι. Ευτυχώς στις μικρές κοινωνίες επειδή βλέπουμε, γνωρίζουμε τις γειτονιές και τους ανθρώπους, όπως και το τι πετάει ο καθένας, οι περισσότεροι είναι τυπικοί και σε ελάχιστες περιπτώσεις θα δεις ανθρώπους να πετάνε τα κοινά σκουπίδια σε μπλε κάδους. Για παράδειγμα στην Αθήνα παρατηρούμε σε μπλε κάδους να υπάρχει 40 με 50% περιεκτικότητα από κανονικά σκουπίδια, που κάτι τέτοιο αυξάνει και το κόστος διαλογής και το κόστος του Δήμου. Αυτό που εμείς εδώ στην Τήνο το προσφέρουμε δωρεάν, τον διαχωρισμό δηλαδή, στην Αθήνα πληρώνεται κανονικά από τον Δήμο ανά τόνο. Αν είναι βρώμικα τα ανακυκλώσιμα υλικά το κόστος είναι πολλαπλάσιο από ότι αν είναι καθαρά. Αν είναι καθαρά, αυτό εξυπηρετεί και τον Δήμο αλλά και το περιβάλλον σαν λειτουργική διαδικασία.
Τι έχετε να πείτε για τα φαινόμενα που παρατηρούνται, με υπαλλήλους των Δήμων, σε κάποιες περιοχές, οι οποίοι αδειάζουν τους μπλε κάδους στα απορριμματοφόρα που προορίζονται για τα σκουπίδια;
Η εντολή από τους προϊσταμένους Καθαριότητας σε κάποιες περιπτώσεις είναι να είναι άδειοι οι κάδοι και όχι να πηγαίνουν τα υλικά στο κατάλληλο σημείο. Πολλοί Δήμοι πέφτουν σε αυτή την παγίδα αλλά θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνεται αυτό, γιατί είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να διαχωρίζονται και να ανακυκλώνονται τα υλικά. Αυτό συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις είτε επειδή δεν υπάρχει η προσωπικό, είτε επειδή οι υπάλληλοι δεν είναι εκπαιδευμένοι. Αυτή είναι μία πολύ λάθος εικόνα που μεταφέρεται και κάποιοι που κάνουν ανακύκλωση απογοητεύονται και ίσως και να σταματάνε.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου για την ανακύκλωση
12 Ιουλ. 2024 - 16:44 - "Τα παιδιά είναι οι πρωταθλητές της ανακύκλωσης"
28 Ιουν. 2024 - 6:18 - Άμεσες εξελίξεις για την ανακύκλωση στην Τήνο
9 Φεβ. 2024 - 6:18 - Επισπεύδεται η εγκατάσταση ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων στην Τήνο
20 Ιαν. 2023 - 6:18 - Μικρές κινήσεις που αλλάζουν για λίγο τον κόσμο
14 Δεκ. 2022 - 6:16