Η Κέα υποδέχεται το Φεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων, καθώς και τη γαστρονομική γιορτή, "Κείων Γεύσεις"

Ανάδειξη και προώθηση τοπικών γεύσεων και προϊόντων

Άννα Πορίχη: "Σκοπός μας είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, των παραγωγών, αλλά και η επαφή του κόσμου με αυτά"

Το Φεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων Κέας είναι μια γιορτή αρωμάτων, χρωμάτων και γεύσεων του τόπου, που διοργανώνει για άλλη μία χρονιά ο Δήμος του νησιού.

Μετά τις επιτυχημένες εκθέσεις τοπικών προϊόντων των περασμένων ετών, οι παραγωγοί και τα προϊόντα τους θα βρεθούν στην Κορησσία, αλλά και την Ιουλίδα, τον Οτζιά, τις Ποίσσες και την Κάτω Μεριά κατά τη διάρκεια τοπικών γιορτών και εκδηλώσεων, που φέτος θα διαρκέσουν από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Για το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, αλλά και για ακόμη μία ένα γιορτή, το "Κείων Γεύσεις", που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά, στις αρχές Μαΐου και αφορά στην τοπική γαστρονομία, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου, Άννα Πορίχη.

Κινήσεις εξωστρέφειας

Με βασικά συστατικά την αγάπη για τον πλούτο της τζιώτικης γης και την ανάδειξή του ως αναπόσπαστο κομμάτι της τζιώτικης πολιτιστικής κληρονομιάς, το Φεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων φέρνει και φέτος κοντά το ευρύ κοινό με τη γαστρονομία και τα προϊόντα του νησιού και γίνεται σημείο συνάντησης παραγωγών, καταναλωτών και επισκεπτών της Κέας.

Οι επισκέπτες έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια μεγάλη γκάμα εκλεκτών προϊόντων της τζιώτικης φύσης, να έρθουν σε απευθείας επαφή με τους παραγωγούς, τον μύθο και την ιστορία πίσω από κάθε προϊόν και να ενημερωθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων, να βρουν δημιουργίες από την Κέα, ενώ φεύγοντας μπορούν, εάν θέλουν, να πάρουν μαζί τους, λίγο ακόμα από Τζια, καθώς τα προϊόντα θα διατίθενται προς πώληση.

"Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ άρχισε πριν από αρκετά χρόνια ως ένα διήμερο ανάδειξης των παραδοσιακών προϊόντων του νησιού και χρόνο με το χρόνο έχει εξελιχθεί, με αποτέλεσμα να διοργανώνεται καθ' όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου", δήλωσε στην εφημερίδα, η κα. Πορίχη.

Ως σκοπός του, όπως επεσήμανε, είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, αλλά και των παράγωγών τους, τους αγρότες της Κέας, αλλά και κατ' επέκταση, σκοπός είναι η επαφή του κόσμου και κυρίως των επισκεπτών με αυτά.

"Είναι πολύ σημαντικό, όπως καταλαβαίνετε, που το Φεστιβάλ πήρε αυτή τη μορφή, δηλαδή να διοργανώνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς λειτουργεί και ως μια κίνηση εξωστρέφειας, τόσο των προϊόντων μας, όσο και του νησιού γενικότερα", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας τώρα για το καθ' εαυτό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων, υπογράμμισε ότι "κατά τη διάρκεια του, δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να αναπτύξουν μία επαφή μεταξύ τους, να ανταλλάξουν ιδέες, αλλά και να εξελίξουν αυτά που παράγουν, καθώς δεν μένουν στην πρώτη ύλη, όπως είναι το μέλι, τα αμύγδαλα, το βελανίδι. Επίσης, εκτός από τα τοπικά προϊόντα, υπάρχει η δυνατότητα ανάδειξης χειροτεχνημάτων από παραδοσιακά εργαλεία, όπως είναι ο αργαλειός, ακόμη και χειροποίητα κοσμήματα. Χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται, εντάσσοντας νέα προϊόντα, ακόμη και εκείνα που προσδιορίζουν την παράδοσή μας".

Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα κατά τις ημερομηνίες 3 Μαΐου, 7 Ιουνίου, 12 Ιουλίου, 22 και 23 Αυγούστου και 5 Σεπτεμβρίου, στις περιοχές Κορησσία, Ιουλίδα, Οτζιά, Ποίσσες και Κάτω Μεριά.

Μια "γαστρονομική γιορτή στην Ιουλίδα"

Ο Δήμος Κέας εκτός από το Φεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων, διοργανώνει και τη γαστρονομική γιορτή "Κείων Γεύσεις", η οποία έχει ως στόχο να "ταξιδέψει" κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, μέσα από μια γαστρονομική διαδρομή στον παραδοσιακό οικισμό της Ιουλίδας. Με τη συμμετοχή και τη συνεργασία τοπικών επιχειρήσεων, παραγωγών και συλλόγων, οι παρευρισκόμενοι θα την ευκαιρία να απολαύσουν κεράσματα και τοπικά προϊόντα, στα γεμάτα ζωή δρομάκια της χώρας του νησιού.

"Για πρώτη φορά διοργανώνουμε ακόμη μία εκδήλωση που αφορά στα τοπικά προϊόντα και την παράδοσή μας και συγκεκριμένα τη γαστρονομική γιορτή, "Κείων Γεύσεις" ευελπιστώντας ότι και αυτό το εγχείρημα θα μετεξελιχθεί σε ένα Φεστιβάλ Γαστρονομίας. Οπότε, εκτός από τα τοπικά προϊόντα, ερχόμαστε να αναδείξουμε και την τοπική κουζίνα της Κέας. Έχουμε απευθυνθεί σε όλους τους επαγγελματίες της εστίασης του νησιού, να παρουσιάσουν γεύσεις από την τοπική κουζίνα. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα κλείσει με παραδοσιακούς χορούς της Κέας", δήλωσε για το θέμα η αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Η γιορτή αυτή της τοπικής κουζίνας θα διεξαχθεί το Σάββατο 3 Μαΐου, από τις 6 και μισή το απόγευμα, στην περιοχή της Ιουλίδας, σε μια βραδιά γεμάτη αρώματα, παραδόσεις και τοπικές δημιουργίες.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις, Παραδοσιακό τυροκομείο Κέας "Τυράκειον", Εστιατόριο-Καφέ "Η Πιάτσα", το Παντοπωλείο "Στο Γυριστή", Υπηρεσίες Μαγειρέματος "Γεύση και Παράδοση", θα προσφέρουν κεράσματα σε όλους όσους έχουν την τύχη να παραβρεθούν στην εκδήλωση.

Επίσης, ο Σύλλογος Γυναικών Κέας "Η Μελίτη" θα παρουσιάσει έναν διαδραστικό πάγκο στον οποίο τόσο μέλη του Συλλόγου, όσο και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρασκευάσουν παραδοσιακά γλυκίσματα αμυγδάλου.

Τέλος, η βραδιά θα κορυφωθεί με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Εξωραϊστικού Συλλόγου “Καρθαία” και του Συνδέσμου Απανταχού Κείων, με την είσοδο να είναι ελεύθερη.