Ιστορική κληρονομιά και σύγχρονη γαστρονομική δημιουργία
- Χθες - 6:16
Μετά από την εκδήλωση "Η Παλιά Αγορά της Ερμούπολης", που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2024 στον αίθριο χώρο του Μουσείου Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης και η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις ακόμη και σε πανελλήνιο επίπεδο, η Λέσχη Γαστρονομίας Σύρου επανέρχεται με μια ακόμη μεγάλη διοργάνωση.
Ο λόγος για το Φεστιβάλ Γαστρονομίας, αφιερωμένο στην ζαχαροπλαστική παράδοση της Σύρου, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου στην Ερμούπολη.
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο project, με την παρουσία δεκάδων συμμετεχόντων από το νησί, την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα τύχει μεγάλης προβολής από μεγάλα έντυπα της Αθήνας.
Για το Φεστιβάλ, το οποίο εντάσσεται στις εορταστικές δράσεις για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Ερμούπολης και έχει ως στόχο την ανάδειξη της πλούσιας ζαχαροπλαστικής παράδοσης της Σύρου, συνδυάζοντας την ιστορική κληρονομιά με τη σύγχρονη γαστρονομική δημιουργία, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", εκ μέρους της Λέσχης Γαστρονομίας, ο Κώστας Μπουγιούρης.
"Η Σύρος μέσα από την πλούσια γαστρονομικής της παράδοση"
"Κάθε χρόνο με τα άτομα που απαρτίζουμε τη Λέσχη Γαστρονομίας Σύρου, διοργανώνουμε μία εκδήλωση που βασίζεται στον τομέα μας, αλλά και στην πλούσια γαστρονομική παράδοση της Σύρου. Πέρυσι είχαμε πραγματοποιήσει την "Παραδοσιακή Αγορά" στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης, η οποία είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία και είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον σε πανελλαδικό επίπεδο", τόνισε ο κ. Μπουγιούρης.
Δίνοντας περισσότερα στοιχεία για το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα στην Ερμούπολη, την 1η Ιουνίου, τόνισε ότι η φετινή εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στα παραδοσιακά γλυκά της Σύρου, με τον τίτλο "Ερμούπολη: 200 Χρόνια Ζαχαροπλαστικής Κληρονομιάς".
"Φέτος αποφασίσαμε να περάσουμε σε μία δράση που δεν έχει ξαναγίνει γενικότερα στη χώρα και θα ασχοληθούμε με το γλυκό. Η εκδήλωση αυτή με τον τίτλο με τον τίτλο "Ερμούπολη: 200 Χρόνια Ζαχαροπλαστικής Κληρονομιάς", που προγραμματίζεται για στις αρχές Ιουνίου, εντάσσεται στις εορταστικές δράσεις για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Ερμούπολης και έχει ως στόχο την ανάδειξη της πλούσιας ζαχαροπλαστικής παράδοσης της Σύρου, συνδυάζοντας την ιστορική κληρονομιά με τη σύγχρονη γαστρονομική δημιουργία. Η Σύρος πάντα είχε ως "πρωταγωνιστή" το λουκούμι, όμως πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, ότι είχε και γλυκίσματα που δεν υπάρχουν σε άλλες περιοχές της χώρας. Το μέλος της Λέσχης Γαστρονομίας, ο Αντώνης Δούκας έχει κάνει μία φοβερή δουλειά μέσα από το Ιστορικό Αρχείο, ανακαλύπτοντας πραγματικά "διαμαντάκια" της συριανής παραδοσιακής κουζίνας και ζαχαροπλαστικής. Επιπλέον και εγώ έχω έρθει σε επαφή με παλιούς επαγγελματίες ζαχαροπλάστες, προκειμένου να αναβιώσουμε γλυκά που έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Ένα από αυτά είναι η "κοπεγχάγη", αλλά και η "κουβανέζα", που είναι ένα γλυκό που φτιάχνεται μόνο στη Σύρο, αλλά και άλλα πολλά", υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση εάν θα κληθούν να συμμετάσχουν, εκτός από το τοπικό δυναμικό του νησιού και μεγάλα ονόματα, αλλά και γνώστες του αντικειμένου της ζαχαροπλαστικής, ο κ. Μπουγιούρης υπογράμμισε ότι "καλεσμένοι στη Σύρο θα είναι τα μεγαλύτερα ονόματα, καθώς και τρεις παγκόσμιοι ζαχαροπλάστες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κοντά μας θα είναι ο Στέλιος Παρλιάρος, ο Μανώλης Στήθος. Στο Φεστιβάλ, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό και σχεδιασμό, θα συμμετάσχουν ζαχαροπλάστες και παγωτατζήδες από τη Σύρο, καταξιωμένοι επαγγελματίες από την Αθήνα, καθώς και προσκεκλημένοι από το εξωτερικό", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αυτή η εκδήλωση θα λάβει χώρα είτε στην πλατεία Μιαούλη, είτε στο χώρο του θερινού σινεμά.
"Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο project το οποίο θα διαρκέσει μία ημέρα, όπου οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν παραδοσιακά γλυκά του νησιού και σε συνεργασία με τοπικά εστιατόρια, θα δημιουργήσουν σύγχρονες "εστιατορικές" εκδοχές αυτών. Επίσης, θα στηθούν πάγκοι και περίπτερα, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, όπως γλυπτά που θα αναπαριστούν παραδοσιακά γλυκά. Οπότε ακόμη βρισκόμαστε στη διαδικασία προκειμένου να αποφασίσουμε τον πιο κατάλληλο χώρο για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ. που έχουμε ως στόχο να λάβει χώρα στην Ερμούπολη", επεσήμανε ο κ. Μπουγιούρης.
Επιπλέον, αποκάλυψε ότι στη γαστρονομική αυτή εκδήλωση έχουν προσκληθεί δημοσιογράφοι από πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης, οι οποίοι θα καλύψουν, αλλά και θα προβάλλουν το Φεστιβάλ, δίνοντάς του μία μεγάλη ώθηση, ενώ παράλληλα θα διαφημίσουν και τη Σύρο.
"Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τις δύο με τρεις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από την Ημέρα του Αγίου Πνεύματος. Είναι μία ευκαιρία, να ανοίξουμε με τον καλύτερο τρόπο και την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή το Φεστιβάλ να καλύψουν η "Καθημερινή", τα "Νέα", ο "Γαστρονόμος", το "Athens Voice" κλπ. Μιλάμε για περί τους 20 δημοσιογράφους που θα καλύψουν το γεγονός. Όλες οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης θα ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα, όπου θα έχουμε και το τελικό πρόγραμμα".
Τέλος και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Μπουγιούρης δήλωσε ότι τη διοργάνωση του Φεστιβάλ την έχει εξ ολοκλήρου η Λέσχη Γαστρονομίας Σύρου, η οποία απαρτίζεται από βασικά 11 μέλη, μεταξύ άλλων, από τον ίδιο, τον Αντώνη Δούκα, τον Γιάννη Ζυγομαλά, τον Λεονάρδο Ρούσσο, τη Λίνα Φουρνιστάκη, τον Δημήτρη Πλυτά, τον Κώστα Καρακατσάνη και τον Κώστα Πρέκα.
"Σκοπός της Λέσχης είναι κατά περιόδους να πραγματοποιούνται κάποιες μεγάλες εκδηλώσεις και διοργανώσεις, που έχουν ως πηγή έμπνευσης τη Σύρο και τη γαστρονομία της", σημείωσε ο κ. Μπουγιούρης, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του στην εφημερίδα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μήλος: Εξερευνώντας το νησί με αδρεναλίνη - Καταδύσεις, αναρρίχηση, trekking
1 Μαΐου. 2025 - 9:58 - Καιρός: Πρωτομαγιά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες
1 Μαΐου. 2025 - 7:59 - Οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κυκλάδων για την αντιπυρική περίοδο
30 Απρ. 2025 - 10:26 - Λήξη συναγερμού στη Βουλή
29 Απρ. 2025 - 21:21 - Υπουργείο Ανάπτυξης: Παρατείνονται τα μέτρα συγκράτησης των τιμών στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης
29 Απρ. 2025 - 20:10