Η βασική μάρτυρας κατηγορίας για το "παραμάγαζο" του ΙΚΑ Μυκόνου, πιάστηκε για χρηματισμό

Στα χέρια των "Αδιάφθορων"

Πιο βαθιά από ότι φαίνεται είναι τα “πλοκάμια” της υπόθεσης εκβιασμού και χρηματισμού, στην οποία εμπλέκεται ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μυκόνου, Βασίλης Παπαβασιλείου.

Ακόμη και η βασική μάρτυρας κατηγορίας, πιάστηκε στα “πράσα” προχθές, αφού μετά από εκβιασμό κατάφερε να αποσπάσει ούτε λίγο ούτε πολύ, 150.000.

Η υπόθεση Παπαβασιλείου θα εκδικαστεί, μετά από πολλές αναβολές στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ η νέα κατηγορούμενη οδηγήθηκε χθες στον Εισαγγελέα.

Στα χέρια των “Αδιάφθορων”

Ζήτησε «δωράκι» ύψος 150.000 ευρώ με αντάλλαγμα τη… σιωπή της. Αυτό το ποσό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Βλαχουτσάκου, ζητούσε από τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ Μυκόνου, κ. Παπαβασιλείου, μία πρώην υπάλληλος η οποία συνελήφθη προχθές από τους άντρες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Η πρώην υπάλληλος, η οποία έπεσε στα χέρια των «Αδιάφθορων» αποτελούσε μέχρι και πριν από μερικές ημέρες, βασική μάρτυρα κατηγορίας, έχοντας δώσει εκτενείς καταθέσεις για τις τα τεκταινόμενα του πρώην διοικητή, αλλά και άλλων υπαλλήλων που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Η υπάλληλος, σύμφωνα με το αστυνομικό ρεπορτάζ, μέσω του λογιστή πλησίασε τον πρώην διοικητή και αρχικά του ζήτησε 150.000 ευρώ προκειμένου να αλλάξουν τη κατάθεσή της και να ταχθεί υπέρ του.
Όπως αναφέρεται, τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ προσέγγισε ένας λογιστής που παρεμπιπτόντως είναι φίλος της πρώην υπαλλήλου του ΙΚΑ, ο οποίος του διεμήνυσε ότι η μάρτυρας κατηγορίας προτίθενται να αλλάξει την κατάθεσή της και να ελαφρύνει την θέση του με αντάλλαγμα, το αξιοσέβαστο ποσό των 150.000 ευρώ.
Ο κ. Παπαβασιλείου, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, αντέδρασε καθώς το χρηματικό ποσό που ζητούσαν οι δύο συλληφθέντες, του φάνηκε μεγάλο.
Ο κατηγορούμενος για εκβιασμό και χρηματισμό, μετά τη συνάντηση που είχε με το λογιστή και θέλοντας να επιδείξει καλή θέληση, επικοινώνησε με την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να καταγγείλει τον εκβιασμό.
Η κινητοποίηση των «Αδιάφθορων» ήταν άμεση. Έθεσαν σε εφαρμογή οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, παγίδευσαν το ζευγάρι των εβιαστών και του φόρεσαν χειροπέδες.
Έτσι, προχθές το απόγευμα σε προκαθορισμένο ραντεβού σε περιοχή του Πειραιά, ο λογιστής παρέλαβε από τον πρώην Διευθυντή το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε, αμέσως μετά τη σύλληψή του.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στον λογιστή, στην οικία και στο αυτοκίνητό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό των 4.000 ευρώ, το οποίο δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει επαρκώς, το χρηματικό των 543 ρεάλ Βραζιλίας, δυο βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, ένα μαχαίρι και ένα κινητό τηλέφωνο με δύο κάρτες SIM, με το οποίο είχε πραγματοποιήσει συνομιλίες με την υπάλληλο του Ι.Κ.Α. αμέσως μετά την παραλαβή του ποσού, λίγο πριν την σύλληψή του.
Παράλληλα, από κλιμάκιο των «Αδιάφθορων» συνελήφθη στη Μύκονο η 46χρονη υπάλληλος του Ι.Κ.Α, στην κατοχή της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα, μέσω των οποίων βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον λογιστή και ένα βιβλιάριο τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος είχε δοθεί αρχικά στον πρώην Διευθυντή, για να καταθέσει το απαιτηθέν χρηματικό ποσό.
Επιπλέον, όπως προέκυψε από την έρευνα, η υπάλληλος είχε και πάλι απαιτήσει εκβιαστικά, τον Φεβρουάριο του 2012, από τον πρώην Διευθυντή το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ, προκειμένου να μην καταθέσει εναντίον του σε άλλη ποινική υπόθεση, η οποία τελικά συνεκδικάζεται με την επίμαχη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά, κατόπιν σχετικής παραγγελίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το “παραμάγαζο” του ΙΚΑ Μυκόνου

Αρχές του Φεβρουαρίου 2013 έσκασε η ιστορία του ΙΚΑ Μυκόνου, με βασικό πρωταγωνιστή τον πρώην διοικητή, Βασίλη Παπαβασιλείου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε στήσει μία ολόκληρη επιχείρηση στο κοσμοπολίτικο νησί, εκβιάζοντας εύπορου πελάτες, προκειμένου είτε να διεκπεραιώσει υποθέσεις ακόμη κι αν ήταν όλα νόμιμα, είτε να κάνει τα στραβά μάτια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαβασιλείου και άλλη μία υπάλληλος στις αρχές του 2013 κατηγορήθηκαν ότι κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο ΙΚΑ Μυκόνου την περίοδο του 2000, εξέδιδαν ψευδής βεβαιώσεις κατά εξακολούθηση, αλλά και ότι εκβίαζαν πολίτες με σκοπό να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά, προκειμένου να τους “τακτοποιήσουν” τις υποθέσεις τους.

Δυστυχώς για αυτούς, έπεσε στην αντίληψη ενός κατοίκου της Μυκόνου ότι οι υποσχέσεις που είχε λάβει από τον συγκεκριμένο διοικητή ότι η υπόθεσή του τακτοποιήθηκε, δεν ήταν αληθής, έκανε αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι οι πολίτες που πέφτουν “όμηροι” τέτοιων αρρωστημένων τακτικών. Κατήγγειλε τον διοικητή του ΙΚΑ και όλα τα υπόλοιπα απλά ήταν θέμα χρόνου να βγουν στην επιφάνεια. Και φυσικά δεν ήταν μόνη καταγγελία που έγινε, αλλά ακολούθησαν και άλλες.

Έτσι από την έρευνα εξακριβώθηκε ότι τα δύο αυτά άτομα που υπηρετούσαν κατά τα άλλα το κοινό καλό και είχαν ταχθεί για την εξυπηρέτηση των πολιτών, “θησαύριζαν” εκβιάζοντας, αλλά και εκδίδοντας ψευδής βεβαιώσεις.

Η Δικαιοσύνη απέδωσε και στους δύο βαρύτατες ποινές. Στο μεν πρώην διοικητή 12 χρόνια φυλάκιση, χωρίς η απόφαση να μπορεί να ανασταλεί, κάτι που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος κύριος οδηγείται στη φυλακή. Για τη μεν υφιστάμενή του, η Δικαιοσύνη απεφάνθη για 7χρονη φυλάκιση.

Δεν είναι η πρώτη υπόθεση του ΙΚΑ Μυκόνου που οδηγείται στη Δικαιοσύνη

Όμως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι η μοναδική που ταλανίζει το νησί, αφού πριν από περίπου δύο χρόνια το ΙΚΑ Μυκόνου βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο.

Συγκεκριμένα, το 2012 ανακοινώθηκε από τον τότε υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη ότι το υποκατάστημα της Μυκόνου βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές που ελέγχονται διεξοδικά και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, αλλά και από τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα λοιπόν και με τον τότε υπουργό Εργασίας, αλλά και με δημοσιεύματα που έγιναν μετά από επώνυμες καταγγελίες πολιτών, ο Διευθυντής του τοπικού καταστήματος και μερικοί έμπιστοι υπάλληλοι πρωταγωνιστούσαν σε ένα ατελείωτο πάρτι εις βάρος επιχειρηματιών και άλλων εύπορων που επέλεξαν το νησί είτε για εμπορικές δραστηριότητες, είτε για την κατασκευή της παραθεριστικής ή μόνιμης κατοικίας τους.

Μία από τις καταγγέλλουσες, ονόματι Λεμονιά Ραφαήλ, ισχυρίστηκε μάλιστα στην κατάθεσή της, αλλά και από τις αναφορές που έχουν γίνει, ότι είχε πέσει θύμα του συγκεκριμένου κυκλώματος. Στην κατάθεσή της η κ. Ραφαήλ είχε πει ότι επειδή η ίδια είχε αρνηθεί να πληρώσει χρήματα προς το Ι.Κ.Α., που της είχαν ζητήσει εκβιαστικά, έφτιαξαν πλαστά ένσημα και τα ταχυδρόμησαν.

Μάλιστα η ίδια είχε προσκομίσει και σχετικά έγραφα, από τα οποία φαινόταν ότι η υπογραφή του εργοδότη δεν υπάρχει στις εκθέσεις ελέγχου οικοδομοτεχνικών έργων. Αυτά τα έγγραφα, σύμφωνα με την ίδια, τα έφτιαξαν ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μυκόνου, μαζί με άλλες δύο υπαλλήλους της υπηρεσίας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαβασιλείου θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις αρχές Ιανουαρίου.

Ετικέτες: