Οχτώ χρόνια φυλάκισης με αναστολή
- Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10
Ποινή φυλάκισης οχτώ χρόνων με αναστολή -λόγω μειοψηφίας της έδρας- επιβλήθηκε χθες το απόγευμα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου στον πρώην διοικητή του ΙΚΑ Μυκόνου, Βασίλη Παπαβασιλείου ο οποίος πριν μία εβδομάδα κάθισε στο εδώλιο με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, έπειτα από καταγγελίες που κατατέθηκαν εναντίον του.
Καταδικαστικές ήταν επίσης οι αποφάσεις για τις εμπλεκόμενες στην υπόθεση Παναγιώτα Μάρκου και Μαρία Κοντιζά στις οποίες επιβλήθηκαν ποινές ανασταλτικού χαρακτήρα, δύο ετών και δέκα μηνών αντίστοιχα.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας στις αρχές του 2013. Ο κ. Παπαβασιλείου και μία ακόμη υπάλληλος κατηγορήθηκαν ότι κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο ΙΚΑ Μυκόνου, εξέδιδαν ψευδείς βεβαιώσεις κατ' εξακολούθηση, αλλά και ότι εκβίαζαν πολίτες, με σκοπό να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά, ως αντάλλαγμα για να “ρυθμίσουν” τις προσωπικές υποθέσεις τους.
Μετά από καταγγελία κατοίκου της Μυκόνου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο διοικητής δεν τήρησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει στον ίδιο, η υπόθεση πήρε τη νομική οδό με τις καταγγελίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Η Δικαιοσύνη απέδωσε και στους δύο βαρύτατες ποινές. Συγκεκριμένα, στον πρώην διοικητή επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 ετών, χωρίς η απόφαση να μπορεί να ανασταλεί και στην υφιστάμενή του επτά χρόνια φυλάκιση.
Υπόθεση με “πλούσιο” παρελθόν
Σημειώνεται ακόμα ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη υπόθεση του ΙΚΑ Μυκόνου, που οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, καθώς το 2012 ανακοινώθηκε από τον τότε υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη ότι το υποκατάστημα της Μυκόνου βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές που ελέγχονται διεξοδικά και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, αλλά και από τη Δικαιοσύνη.
Όπως προέκυψε από έρευνες, αλλά και επώνυμες καταγγελίες πολιτών, ο Διευθυντής του τοπικού καταστήματος και ομάδα έμπιστων υπαλλήλων αποσπούσαν χρηματικά ποσά από επιχειρηματίες και άλλους εύπορους που επέλεξαν το νησί είτε για την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων, είτε για την κατασκευή της παραθεριστικής ή μόνιμης κατοικίας τους.
Καθοριστικές οι καταθέσεις των μαρτύρων
Το “γαϊτανάκι” των αποκαλύψεων ξεκίνησε με την καταγγέλλουσα Λεμονιά Ραφαήλ, η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε πέσει και η ίδια θύμα του συγκεκριμένου κυκλώματος. Η κ. Ραφαήλ, βασική μάρτυρας στην εκδίκαση της υπόθεσης, κατέθεσε ότι επειδή η ίδια είχε αρνηθεί να καταβάλει τα χρήματα που της ζητούσαν από τη διοίκηση, έφτιαξαν πλαστά ένσημα και τα ταχυδρόμησαν. Η ίδια είχε προσκομίσει και σχετικά έγγραφα, μέσα από τα οποία φαινόταν ότι η υπογραφή του εργοδότη δεν υπάρχει στις εκθέσεις ελέγχου οικοδομοτεχνικών έργων. Γι' αυτό το λόγο ισχυρίστηκε ότι τα έγγραφα ήταν “μαγειρεμένα” από τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ Μυκόνου, σε συνεργασία με τις δύο υπαλλήλους της υπηρεσίας οι οποίες βρέθηκαν επίσης στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Σημειώνεται ότι για δωροδοκία με το ποσό των 2.000 ευρώ κατήγγειλε τον πρώην διοικητή Μυκόνου και ο δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας Χρήστος Χρηστούλης.
“Αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου”
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαβασιλείου τόσο στην κατάθεσή του, όσο και σε αποκλειστικές δηλώσεις της “Κοινής Γνώμης” κατά τη διάρκεια της δίκης, χαρακτήρισε και τις δύο καταγγελίες “παράλογες”. “Οι ίδιοι έχτισαν τεράστια ακίνητα εκατομμυρίων ευρώ και ισχυρίζονται ότι ενώ δεν έκαναν καμία παράβαση, εντούτοις τους ζητούσα χρήματα για να μην τους τιμωρήσω για τις παρανομίες τους” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως “όταν δεν έχεις κάνει παράβαση, δεν φοβάσαι κανέναν υπάλληλο”. Τόνισε μάλιστα πως σε περίπτωση δωροδοκίας προκειμένου να παραγραφούν παραβάσεις για ακίνητα εκατομμυρίων ευρώ, το ποσό που θα ζητούσε κάποιος δεν θα ήταν 2.000 ευρώ, αλλά πολύ περισσότερα. Καταλήγοντας, επανέλαβε πως “στόχος και των δύο μαρτύρων ήταν να ακυρώσουν πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί, εκμεταλλευόμενοι το νόμο 4014/2011, σύμφωνα με τον οποίο, όποιος πληρώνει τις αυθαιρεσίες που έχει στην πολεοδομία, δεν θα πληρώνει τα αντίστοιχα ένσημα στο ΙΚΑ”.
Μάρτυρες με νομικές περιπέτειες
Σημειώνεται ότι μάρτυρας στην υπόθεση η οποία επιβεβαίωσε μέσα από την κατάθεσή της τη δωροδοκία του κ. Παπαβασιλείου από τον κ. Χρηστούλη ήταν μία πρώην υπάλληλος του ΙΚΑ, η οποία στο παρελθόν συνελήφθη μαζί με ιδιώτη λογιστή για τα -κατά περίπυωση- αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα εκβίασης, απόπειρα εκβίασης κατ' εξακολούθηση και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Είχε προηγηθεί μάλιστα σχετική καταγγελία του πρώην Διοικητή του ΙΚΑ Μυκόνου, ο οποίος ισχυριζόταν ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος απαιτούσε από αυτόν χρήματα, μέσω του ιδιώτη λογιστή, προκειμένου στην ακροαματική διαδικασία της ποινικής υπόθεσης που εκκρεμούσε μέχρι σήμερα σε βάρος του, να μεταστρέψει την αρχική μαρτυρική κατάθεσή της. Όπως είχε δημοσιευθεί στα Μέσα, ο κ. Παπαβασιλείου, ο οποίος αντέδρασε με τον εκβιασμό καθώς το χρηματικό ποσό που του ζητούσαν οι δύο συλληφθέντες του φάνηκε μεγάλο, επικοινώνησε με την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., μετά τη συνάντηση που είχε με το λογιστή, προκειμένου να καταγγείλει τον εκβιασμό. Κατόπιν οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, το ζευγάρι συνελήφθη επ' αυτοφόρω.
Υπογραμμίζεται ότι σε δέκα ημέρες θα κατατεθεί έφεση από τον κ. Παπαβασιλείου προκειμένου η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και ο ίδιος να μην εκτίσει την ποινή φυλάκισής τους.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς
21 Νοε. 2022 - 12:07 - 8 μήνες μετά
10 Ιαν. 2014 - 9:07 - Παραπέμφθηκε σε νέα δίκη
6 Ιουν. 2013 - 6:00 - Διαδικτυακές απάτες με αγοραπωλησίες ΙΧ - Εξαρθρώθηκε κύκλωμα από την Αστυνομία
26 Νοε. 2024 - 9:45 - Νάξος: Χειροπέδες σε 65χρονο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας
25 Νοε. 2024 - 12:43