Προσάραξη τουρκικού πλοίου ανοιχτά της Μυκόνου

Το τουρκικό εμπορικό πλοίο "Yusuf Cepnioglu" με προορισμό την Τυνησία προσάραξε το απόγευμα της Παρασκευής σε βραχώδη περιοχή βόρεια της Μυκόνου, πλησίον του Φάρου Αρμενιστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση, μετά την πρόκληση μεγάλης εισροής υδάτων, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν το μηχανοστάσιο, οι δεξαμενές καυσίμων και τα 204 κοντέινερ που μετέφερε.
Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Λιμενικού Σώματος, καθώς σήμερα το πρωί στις 07:15 το Ναυαγοσωστικό σκάφος 511 ξεκίνησε από το Λιμεναρχείο της Σύρου και λίγο αργότερα ξεκίνησε την επιχείρηση διάσωσης των 11 εκ των 14 ναυαγών, που είχαν εγκαταλείψει το πλοίο και είχαν επιβιβαστεί σε πλωτή σχεδία. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο νησί της Μυκόνου.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος σήμερα το απόγευμα: 

Οι εναπομείναντες δύο (02), Πλοίαρχος και Υποπλοίαρχος, αρχικά παρέμειναν επί του πλοίου, με δική τους πρωτοβουλία, αναμένοντας οδηγίες της εταιρείας του πλοίου, αρνούμενοι να το εγκαταλείψουν, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις του Ελικοπτέρου SuperPuma της Πολεμικής Αεροπορίας που ευρίσκετο στο σημείο. Ενώ το ελικόπτερο SuperPuma είχε αποχωρήσει από το σημείο, παραμένοντας σε ετοιμότητα στη Μύκονο, επιδεινώθηκε  απότομα η κατάσταση του πλοίου, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των δύο ναυτικών. Τελικώς, Πλοίαρχος και Υποπλοίαρχος, παρελήφθησαν από Ελικόπτερο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που συνέδραμε στην επιχείρηση.

Στην περιοχή του συμβάντος έχει παρατηρηθεί ρύπανση, περιορισμένης μέχρι στιγμής έκτασης, δεδομένου ότι το πλοίο φέρει ποσότητες καυσίμων κίνησης, diesel και λιπαντικών.

Στο σημείο παραμένουν ναυαγοσωστικό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα ιδιωτικό ρυμουλκό για παρακολούθηση της εξέλιξης της κατάστασης του πλοίου και της προκληθείσας ρύπανσης.

Από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. έχει ενεργοποιηθεί το Περιφερειακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρύπανσης, ενώ παράλληλα στη Μύκονο μεταβαίνει εξειδικευμένο κλιμάκιο της ανωτέρω αρμόδιας Διεύθυνσης.

Ταυτόχρονα, η Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, αποστέλλει ομάδα διερευνητών για τη διεξαγωγή τεχνικής διερεύνησης επί του ανωτέρω ναυτικού ατυχήματος.

Ετικέτες: