Τρία απαχθέντα μέλη του πληρώματος και νεκρός ο υποπλοίαρχος

Θύμα πειρατείας πλοίο με Έλληνες ναυτικούς

Η απαγωγή τριών μελών του πληρώματος και η δολοφονία ενός υποπλοιάρχου ήταν ο τραγικός απολογισμός, για το δεξαμενόπλοιο «M/T KALAMOS», το οποίο έγινε στόχος πειρατών, στη θαλάσσια περιοχή της Νιγηρίας.

Η οκταμελής ομάδα των πειρατών, προσέγγισε το ελληνόκτητο τάνκερ με σημαία Μάλτας, που τη στιγμή εκείνη έπλεε στη θάλασσα ανάμεσα σε Νιγηρία και Καμερούν, χρησιμοποιώντας μια ξύλινη μηχανοκίνητη λέμβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των ένοπλων πειρατών και κάποιας ομάδας από το πλοίο.

Στη συνέχεια, οι πειρατές απήγαγαν τρία άτομα από το πλήρωμα, ανάμεσά τους και δύο Έλληνες, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, τα ανάγκασαν δια της βίας να επιβιβαστούν στις σωσίβιες λέμβους, τις οποίες μετά άφησαν στη θάλασσα.

Από τη συμπλοκή του πληρώματος με τους πειρατές, νεκρός έπεσε ο υποπλοίαρχος του «M/T KALAMOS», ο οποίος, μάλιστα, κατάγεται από το νησί της Άνδρου.

Ευτυχώς, τα μέλη του πληρώματος, τα οποία βρίσκονταν στις σωσίβιες λέμβους, διασώθηκαν από παραπλέοντες ψαράδες, ενώ το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο με ασφάλεια στην περιοχή.

Θ. Δρίτσας: «Βαρύ πλήγμα για την οικογένεια των Ελλήνων ναυτικών

Αναλυτικότερα, το λιμενικό ανακοίνωσε:

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες σήμερα, για περιστατικό ένοπλης επίθεσης που εκδηλώθηκε βραδινές ώρες χθες, στο M/T «KALAMOS» σημαίας Μάλτας, το οποίο βρισκόταν εν αναμονή φόρτωσης στη θαλάσσια περιοχή Qua Iboe της Νιγηρίας, με είκοσι τρία (23) μέλη πληρώματος, μεταξύ των οποίων δέκα (10) Έλληνες. Το εν λόγω πλοίο προερχόταν από Κίνα με προορισμό τη Νιγηρία, κενό φορτίου.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τραυματίστηκε θανάσιμα ο Έλληνας Υποπλοίαρχος του πλοίου, ενώ απήχθησαν τρία (03) μέλη πληρώματος, εκ των οποίων δύο (02) Έλληνες .

Σύμφωνα με συλλεγείσες μέχρι στιγμής πληροφορίες το M/T »KALAMOS» παραμένει ασφαλώς αγκυροβολημένο στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή, ενώ για το περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών για τις δικές του, κατά λόγο αρμοδιότητας, περαιτέρω ενέργειες.

O αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, για την πειρατική επίθεση στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, δήλωσε:

«Τις πρώτες απογευματινές ώρες σήμερα, το Υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε ότι χθες τη νύχτα, εκδηλώθηκε ένοπλη επίθεση κατά του Δ/Ξ πλοίου “KALAMOS”, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καμερούν και Νιγηρίας.

Κατά την επίθεση έχασε δυστυχώς τη ζωή του Έλληνας ναυτικός, ενώ απήχθησαν άλλοι τρεις, δύο Έλληνες και ένας Πακιστανός. Το υπόλοιπο πλήρωμα, στο οποίο συγκαταλέγονται επτά Έλληνες ναυτικοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είναι ασφαλές.

Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα για την οικογένεια των Ελλήνων ναυτικών. Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας, έχουν αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη μεταφορά της σωρού του νεκρού ναυτικού, τη διάσωση των ομήρων και τη διερεύνηση του συμβάντος.

Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη της Ελληνικής Πολιτείας για την τραγική απώλεια αλλά και για την περιπέτεια των τριών απαχθέντων, όπως επίσης και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειές τους, καθώς και σε όλη τη ναυτική οικογένεια.

Η περαιτέρω διαχείριση του περιστατικού απαιτεί ιδιαίτερα προσεχτικούς χειρισμούς για να επιτευχθεί η απελευθέρωση των απαχθέντων».

Καμία ενημέρωση για την τύχη των απαχθέντων

Το «ΚALAMOS» πρόκειται για πλοίο της εταιρείας «Aelos Management SA» με έδρα τον Πειραιά και συμφερόντων της οικογένειας Εμπειρίκου.

Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου, παρ’ όλα αυτά το υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η καθυστέρηση αυτή υπήρξε, λόγω του γεγονότος, πως αρχική επιθυμία της πλοιοκτήτριας εταιρείας ήταν η διατήρηση χαμηλών τόνων, σε μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τους πειρατές, για την τύχη των απαχθέντων μελών του πληρώματος.

Από το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία επαναπατρισμού της σωρού του άτυχου υποπλοίαρχου, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη πληροφόρηση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, σχετικά με την τύχη των απαχθέντων, ή τις απαιτήσεις των πειρατών, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή τους.