Στην πρώτη γραμμή τουριστικά νησιά των Κυκλάδων στα οποία φέρεται να “ταξιδεύουν” σημαντικές ποσότητες συγκεκριμένων ναρκωτικών σε θαλαμηγούς

Από ήπιες συλλήψεις σε υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης

Στην ατζέντα των περιφερειακών δυνάμεων της Λιμενικής και Αστυνομικής Αρχής κυρίως οι απλές υποθέσεις

 

Ιδιαίτερο συντονισμό, στοχευμένες ενέργειες και τεκμηριωμένα στοιχεία απαιτούνται για να λάβουν τέλος σοβαρές υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, των οποίων, την έρευνα αναλαμβάνουν οι κεντρικές διοικήσεις των Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών ακόμη κι αν πρόκειται για γεγονότα που αφορούν στο νησιώτικο χώρο.

“Πρωταγωνιστές” τέτοιων υποθέσεων - κυρίως τη θερινή περίοδο όπου συρρέει κύμα επισκεπτών στα νησιά -, σύμφωνα με όσα έρχονται τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα από αναφορές του Αθηναϊκού Τύπου αποτελούν κορυφαίοι αλλά και ανερχόμενοι τουριστικοί προορισμοί των Κυκλάδων, όπως ενδεικτικά καταγράφονται η Μύκονος, η Πάρος καθώς και η Ίος, όπου οι αφιξοαναχωρήσεις πολυτελών σκαφών πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση.

Όπως γίνεται γνωστό, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τον εντοπισμό μεγάλης συμμορίας που διακινεί ποσότητες κοκαΐνης σε θαλαμηγούς, υπόθεση για την οποία μέχρι σήμερα δεν μπορεί να γίνει γνωστό κανένα στοιχείο, καθώς η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιεί τις ανάλογες έρευνες.

Τουριστικοί προορισμοί υποδέχονται “βαποράκια” σε θαλαμηγούς

Βάσει των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας εδώ και τέσσερις ημέρες, η Αστυνομία φαίνεται να βρίσκεται στα ίχνη οργανωμένου κυκλώματος που απλώνει τη δράση του σε γνωστά νησιά των Κυκλάδων, έχοντας μάλιστα και VIP πελάτες που ταξιδεύουν σε αυτά με κότερα και πολυτελείς θαλαμηγούς. Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζονται σε δημοσιεύματα, πραγματοποιείται διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης με πελάτες, πρόσωπα γνωστά στο χώρο της high society (υψηλή κοινωνία), οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να ακριβοπληρώνουν ακόμη και ελάχιστα γραμμάρια της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας. Αποστολές φέρεται να γίνονται με ιδιωτικά μικρά σκάφη από αλλοδαπούς “βαποράκια” οι οποίοι γνωρίζουν πώς και πού θα κατευθυνθούν, με την παράδοση των ναρκωτικών να πραγματοποιείται ακόμη κι εν πλω. Πέραν της αναφοράς για διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης, γίνεται λόγος και για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων χασίς, με τους “μεταφορείς” αυτών, να επιβιβάζονται και σε πλοία της γραμμής ώστε να προωθήσουν στις λεγόμενες “πιάτσες” των νησιών, τις ναρκωτικές ουσίες.

Βάσει των ίδιων δημοσιευμάτων, οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν προχωρήσει εντατικά και σε βάθος, με το παζλ της συγκεκριμένης υπόθεσης διακίνησης να εκτιμάται ότι “δένει” σταδιακά και σύντομα θα αποκαλυφθούν τα ίχνη της συγκεκριμένης σπείρας, η οποία ξεκινά τη δράση της – κατά πάσα πιθανότητα - από περιοχή της Αττικής.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, στα κεντρικά γραφεία οι σοβαρές υποθέσεις

Στο πλαίσιο μίας συνολικότερης αναφοράς, αξίζει να σημειωθεί πως, τόσο σοβαρές υποθέσεις παραμένουν στην ευθύνη και στην αρμοδιότητα ειδικών κλιμακίων στα Αρχηγεία τόσο της Αστυνομίας, όσο όμως και του Λιμενικού Σώματος, δεδομένων των προσεκτικών και συντονισμένων βημάτων που απαιτούνται να γίνονται για την εξιχνίαση των υποθέσεων και την εξάρθρωση των κυκλωμάτων.

Βάσει δε, των δυνάμεων που διαθέτουν περιφερειακά οι συγκεκριμένες Αρχές, πρέπει να τονισθεί πως, μονοπωλεί τις αρμοδιότητές τους, ο καθημερινός έλεγχος και οι αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου στα νησιά, με τα ημερήσια ενημερωτικά δελτία που τις αφορούν να “περιορίζονται” σε πιο ήπιες περιπτώσεις υποθέσεων ναρκωτικών, οι οποίες στη συντριπτική πλειοψηφία τους αφορούν σε περιστατικά χρήσης και σε αντίστοιχες συλλήψεις κυρίως για μικρές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Αναφορικά με τις Λιμενικές Αρχές, πρέπει να αναφερθεί, πως, ετησίως, πριν την έναρξη της θερινής περιόδου και κυρίως στους νησιώτικους προορισμούς που αποτελούν τουριστικές επιλογές για χιλιάδες επισκεπτών, δίδονται ιδιαίτερες κατευθύνσεις ώστε να εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και τα αντανακλαστικά των δυνάμεων που διαθέτουν σε κάθε νησί, να είναι ιδιαιτέρως αυξημένα.

Η στελέχωση με περισσότερο αριθμό λιμενικών αν και αποτελεί ένα πάγιο αίτημα πανελλαδικά, ωστόσο είναι ευθύνη της Πολιτείας, της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και του αρμόδιου Υπουργείου, εκ μέρους των οποίων όμως, τα τελευταία έτη και σε περιόδους εφαρμογής μνημονίων, δεν έχει υπάρξει έμπρακτη απάντηση.

Βάσει του ρεπορτάζ της εφημερίδας, ένα ακόμη αίτημα χρόνων, για το οποίο κατά καιρούς έχουν ασκηθεί πιέσεις από τις περιφερειακές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος είναι να δημιουργηθούν περιφερειακές ομάδες δίωξης ναρκωτικών που θα επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες σοβαρές υποθέσεις, ωστόσο πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει συναντήσει την προσδοκώμενη ανταπόκριση. Ως εκ τούτου, η κύρια ατζέντα των μεγάλων υποθέσεων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, πίσω από τις οποίες κρύβονται οικονομικά συμφέροντα αλλά και γνωστά ενδεχομένως πρόσωπα, παραμένουν στα κεντρικά γραφεία των Αρχών.

Σημαντικές επιτυχίες στο μέτρο του εφικτού

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται η κατάσταση και στις περιφερειακές διευθύνσεις της Αστυνομίας, με το θέμα της εντατικοποίησης των ελέγχων κυρίως το καλοκαίρι, να απασχολεί έντονα και τις υφιστάμενες δυνάμεις να υπερβάλουν εαυτόν προκειμένου να ανταποκριθούν σε κάθε επίπεδο. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως, δίδονται ανάλογες κατευθύνσεις για τα πεδία στα οποία η Αστυνομία πρέπει να δίνει έμφαση, ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις -όχι στο σύνολο των νησιών – και με την ενεργοποίηση των ομάδων ΔΙΑΣ για να καλυφθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το εύρος των αρμοδιοτήτων που οι αστυνομικοί έχουν.

Στο πλαίσιο της αποτελεσματικότητας της δουλειάς τους και με φόντο το θέμα των ναρκωτικών ουσιών στα νησιά των Κυκλάδων, πέραν των απλών συλλήψεων που καταγράφονται καθημερινά στα ενημερωτικά δελτία της Αστυνομίας και αφορούν κυρίως σε συλλήψεις για χρήση ή μεταφορά μικρών ποσοτήτων, εντάσσονται και άξια λόγου γεγονότα όπως - ενδεικτικά πρέπει να αναφερθεί -, η εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε ηρωίνη στη Σαντορίνη φέτος, τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, η εν λόγω υπόθεση αφορούσε στη σύλληψη δύο ημεδαπών ηλικίας 25 και 47 ετών για κατοχή και διακίνηση ηρωίνης στο κοσμοπολίτικο νησί, ενώ σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία και για κατοχή λαθραίων τσιγάρων. Η λίστα της Αστυνομίας περιλαμβάνει επίσης δεκάδες συλλήψεις με ένα ακόμη παράδειγμα να αποτελεί η σύλληψη τριών ατόμων στη Ίο για αγοραπωλησία ναρκωτικών.