Αποστρατεύεται με τον βαθμό του Ταξίαρχου ο τέως πλέον Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, Νικόλαος Βελέντζας

Πολυετής θητεία με συνέπεια και ήθος

Ανάμεικτα συναισθήματα με φόντο τον πολυετή κύκλο του στην υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας

Με ανάμεικτα συναισθήματα χαρμολύπης αποχαιρετά την επαγγελματική - υπηρεσιακή του “οικογένεια” ο τέως πλέον Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, Νικόλαος Βελέντζας, κατόπιν των πρόσφατων κρίσεων της hγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, με τον ίδιο να αποστρατεύεται εντός των επόμενων τριάντα ημερών με τον βαθμό του Ταξίαρχου.

Γνωστός στην τοπική κοινωνία της Σύρου αλλά και των νησιών, τα οποία και υπηρέτησε επί 34 συναπτά έτη, ο κ. Βελέντζας αφήνει πίσω του πολύτιμη εμπειρία ως δίδαγμα για τους συναδέλφους του στην υπηρεσιακή καθημερινότητά τους, μέσω της προσωπικής του διαδρομής, την οποία και χαρακτηρίζει η σύνεση, η συνέπεια, το ήθος και η αφοσίωση στο δύσκολο έργο με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών.

Τα τελευταία τρία έτη, κρατώντας τα “ηνία” της Αστυνομίας στο νησιώτικο σύμπλεγμα ως Διευθυντής, υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικός, μεριμνώντας για την εποικοδομητική λειτουργία των υπηρεσιών της Αστυνομίας και την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων της.

Ιδιαίτερα προσηνής, λιτός και άνθρωπος χαμηλών τόνων, ο Νικόλαος Βελέντζας μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τα πρώτα συναισθήματά του καθώς και για τα έντονα περιστατικά που έχει κρατήσει στη μνήμη του κατά τη διάρκεια της θητείας του στους διάφορους βαθμούς, επισημαίνοντας δε, ότι τα νησιά και κυρίως η Σύρος χαρακτηρίζονται ως προορισμοί για τη χαμηλή έως και ανεπαίσθητη εγκληματικότητά τους.

Θετικές αναμνήσεις από μία πλούσια διαδρομή

Η είδηση της αποστρατείας του κ. Βελέντζα έγινε γνωστή μετά από τις σχετικές κρίσεις του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου, Κωνσταντίνου Τσουβάλα, με τη συμμετοχή του Υπαρχηγού του Σώματος, Ιωάννη Διαμαντόπουλου και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αριστείδη Ανδρικόπουλου.

Στη λίστα των προσώπων που προάγονται στον βαθμό του Ταξίαρχου εκτός οργανικών θέσεων βρίσκονται συνολικά 31 Αστυνομικοί Διευθυντές Γενικών Καθηκόντων, οι οποίοι και θα αποστρατευθούν ύστερα από τριάντα ημέρες, ανάμεσα σε εκείνους και ο τέως Διευθυντής της Αστυνομικής Υπηρεσίας στις Κυκλάδες.

“Σίγουρα υπάρχει στεναχώρια. Ο κάθε συνάδελφος που θα βρεθεί σε αυτήν τη θέση, πιστεύω θα πει το ίδιο. Δεν καταλάβαινα τα συναισθήματα των ανωτέρων μου, μέχρι σήμερα, που αποστρατεύομαι κι εγώ” δήλωσε αρχικά, αναφερόμενος σε έναν κύκλο 34 ετών, καθ΄ όλη τη διάρκεια του οποίου υπηρέτησε στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. “Ολοκληρώνεται ένας κύκλος 34 ετών, με 3,5 χρόνια διαφορά στη Σχολή Αξιωματικών. Εδώ ήρθα 18 ετών και σήμερα είμαι 52 ετών” προσθέτει, εξηγώντας πως στη θέση του διευθυντή υπηρέτησε για τρία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2013 έως και τον Φεβρουάριο του 2016. “Διευθυντής ήμουν τα 3 τελευταία χρόνια από τις 13 Μαρτίου του 2013” ανέφερε παρακάτω, λέγοντας ωστόσο, πως οι αναμνήσεις για όλη τη διάρκεια της πορείας του, στην οποία υπηρέτησε την τοπική κοινωνία, είναι πολύ καλή. “Συνολικά από τη θητεία μου έχω θετικές αναμνήσεις” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Φιλήσυχη κοινωνία οι νησιώτες. Σχεδόν μηδενική εγκληματικότητα

Κληθείς να προβεί σε έναν γενικό σχολιασμό σχετικά με τη φυσιογνωμία των νησιών σε επίπεδο ασφάλειας ως προορισμών αλλά και ως τόπων διαμονής για πολλούς κατοίκους, ο κ. Βελέντζας υπήρξε σαφής, κάνοντας λόγο για τόπους που διακρίνονται για την φιλήσυχη κοινωνία τους, στους οποίους ως εκ τούτου, δεν αναπτύσσεται βαριά εγκληματικότητα. “Οι Κυκλάδες χαρακτηρίζονται για τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Στο νομό θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εγκληματικότητα είναι σχεδόν μηδενική. Αυτό αποδεικνύεται και από την καθημερινή ενημέρωση της Αστυνομίας, όπου η διαφορά στα περιστατικά που προκύπτουν και στον βαθμό βαρύτητάς τους σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι εμφανής” τονίζει ο ίδιος, φέρνοντας ωστόσο στη σκέψη του και κάποια - λίγα σε αριθμό - ακραία γεγονότα που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια.

Από τις πιο έντονες στιγμές όπως εξηγεί, “ήταν τα γεγονότα της Μυκόνου με τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων, το έγκλημα με τον Αυστραλό Ντουζόν πάλι στη Μύκονο” ενώ ιδιαίτερο περιστατικό βαριάς εγκληματικότητας αποτέλεσε και η “σοκαριστική επίθεση στη νεαρή Μυρτώ στην Πάρο”. “Έχουμε ελάχιστα περιστατικά βαριάς εγκληματικότητας” επανέλαβε, σημειώνοντας ωστόσο, πως οποιαδήποτε άλλα, ήπιας μορφής περιστατικά σημειώνονται, αντιμετωπίζονται κι εξιχνιάζονται πάντοτε άμεσα και αποτελεσματικά λόγω και των αστυνομικών που υπηρετούν στο σώμα. “Τους θερινούς μήνες στη Σαντορίνη και στη Μύκονο αυξάνονται οι κλοπές και προκύπτουν διάφορα ήπια περιστατικά, όμως πρέπει να επαναλάβω ότι τα νησιά είναι ήσυχοι τόποι”. Αναφερόμενος ειδικότερα και στη Σύρο, ο κ. Βελέντζας τονίζει χαρακτηριστικά πως, “ η Σύρος είναι ένας τόπος εξαιρετικά ασφαλής. Οι Συριανοί μπορούν να αφήνουν τα κλειδιά τους έξω από την πόρτα”.

“Είμαι Συριανός πολίτης”

Προτού ολοκληρώσει τις λιτές δηλώσεις του, ο ίδιος εξέφρασε την αγάπη του και για τον τόπο. “Είμαι συνειδητοποιημένος Συριανός πολίτης” υπογράμμισε με χαμόγελο και συγκίνηση, προσθέτοντας πως, “Έχω εδώ τα δικαιώματά μου κι αισθάνομαι οικεία με πολλούς Συριανούς και Συριανές”. Αναγνωρίζοντας πως, λόγω της στολής, πράγματι ο κόσμος εξέφραζε τον σεβασμό του κι ενδεχομένως να τον προσέγγιζε ιδιαίτερα και με αυξημένη προσοχή, ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε πως δεν στέκεται σε αυτήν την τυπική σχέση, τονίζοντας πως, “Θα είμαι ικανοποιημένος να μου μιλούν έστω και λιγότερα άτομα μετά την αποστρατεία μου, αφού εκείνοι θα είναι και οι πραγματικοί φίλοι. Και οι πραγματικοί φίλοι υπάρχουν”. Τέλος, μιλώντας για τους συναδέλφους του, εξήγησε πως, “πλέον έκλεισε ο κύκλος που λέγεται Αστυνομία σαν οργανισμός, όμως τους συναδέλφους και όσους συνεργαστήκαμε τους έχω γνωστοποιήσει πως ό,τι χρειαστούν και μπορώ να ανταποκριθώ, θα το κάνω”.

Δύο επιπλέον αλλαγές στο Νότιο Αιγαίο

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου ρεπορτάζ, θα πρέπει να αναφερθεί πως, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησαν και οι τοποθετήσεις των Υποστράτηγων. Όσον αφορά στη Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, προκύπτει ότι νέος Αστυνομικός Διευθυντής αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Τσαρδινάκης, ο οποίος προήχθη από το βαθμό του Ταξίαρχου στον βαθμό του Υποστράτηγου, ενώ μέχρι τώρα υπηρετούσε ως Αστυνομικός Διευθυντής Πειραιά.

Τέλος, να σημειωθεί πως, αποστρατεύθηκε και ο διευθυντής και βοηθός του Γενικού της Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Κλέαρχος Καπούτσης.