«Οι αντοχές και το φιλότιμο άρχισαν να στερεύουν»
- Τρίτη, 24 Μαΐου, 2016 - 23:02
Το ζήτημα της υποστελέχωσης των Αστυνομικών Σταθμών και Τμημάτων των Κυκλάδων, μια «ανάσα» πριν την θερινή τουριστική περίοδο, επαναφέρει με έγγραφό της προς τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, αλλά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων (ΕΑΥΚ).
Σε μία αναλυτική, λεπτομερέστατη και εμπεριστατωμένη αναφορά, στα ζητήματα που προκύπτουν, τόσο από την έλλειψη μονίμων αστυνομικών, όσο και από την ετεροχρονισμένη τοποθέτηση δοκίμων στις υπηρεσίες, η ΕΑΥ Κυκλάδων, σκοπεύει στην ευαισθητοποίηση των ιθυνόντων, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη μέριμνα, για την ασφάλεια των νησιών, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεψιμότητας, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
«Αρνητικά αποτελέσματα για το τουριστικό προϊόν»
Όσον αφορά στα νησιά της Μυκόνου και της Θήρας, τα οποία αποτελούν δύο από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, από την ΕΑΥΚ κρίνεται επιτακτικά αναγκαία η ενίσχυση των Α.Τ. που εδρεύουν στα νησιά αυτά, όπου έχουν επιπλέον και Κρατικούς – Διεθνείς Αερολιμένες στην αρμοδιότητά τους, ώστε πέραν της ενίσχυσης των δεκαπέντε αστυνομικών που έγινε από τον Απρίλιο, να ενισχυθούν περαιτέρω με αστυνομικό προσωπικό, καθόσον η τουριστική κίνηση ξεκίνησε ήδη με την άφιξη τουριστών, με αυξητική τάση.
«Αν θέλουμε να μιλάμε για στήριξη του τουρισμού και ποιοτική ανάπτυξη των παροχών μας προς τους επισκέπτες μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον σημαντικό τομέα της ασφάλειας», σημειώνεται, ενώ «η πιθανή ανεπαρκής αστυνόμευση, σ’ αυτή τη γεωγραφική περιοχή, που θα οφείλεται καθαρά σε έλλειψη αστυνομικού δυναμικού, και κάθε σημαντικό γεγονός αστυνομικής φύσεως, που θα προκύψει ένεκα αυτής, δύναται να αποτελέσει παγκόσμια είδηση με αρνητικά αποτελέσματα για το τουριστικό προϊόν της χώρας και την εν γένει εικόνα του Σώματος της ΕΛΑΣ».
Τονίζεται ιδιαίτερα, ότι η Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων, έχει στην εδαφική της αρμοδιότητα και αστυνομεύει 24 κατοικημένα νησιά, στα οποία λειτουργούν 11 Αστυνομικά Τμήματα, ένα Τμήμα Ασφάλειας και 14 Αστυνομικοί Σταθμοί, με την Ένωση να υποστηρίζει, πως «λόγω της εδαφικής νησιωτικής ιδιομορφίας αλλά και της προβληματικής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, μεταξύ των νησιών, δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η μη έγκαιρη ενίσχυση με αστυνομικό προσωπικό των νησιών μας, τόσο σε τακτικά όσο και σε έκτακτα περιστατικά».
«Η έλλειψη προσωπικού που παρουσιάζουν οι Υπηρεσίες των νησιών μας, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε σχέση με το παρελθόν και αγγίζει συνολικά το ποσοστό του 31%. Αξίζει να σας αναφέρουμε την παρουσία ενός και μόνο αστυνομικού σε Αστυνομικούς Σταθμούς, όπως αυτός της Σικίνου, της Φολεγάνδρου και της Ανάφης», αναφέρει η επιστολή.
Αίτημα έγκαιρης τοποθέτησης μονίμων σε όλες τις μονάδες
Η υποστελέχωση που υπάρχει σε αστυνομικό προσωπικό στα αστυνομικά τμήματα των νησιών, έχει γνωστοποιηθεί και στο παρελθόν στη πολιτική και φυσική ηγεσία, ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΑΥΚ, «τα αιτήματά μας για περαιτέρω ενίσχυση δεν έλαβαν δυστυχώς την αναμενόμενη και ανάλογη των πραγματικών αναγκών της περιοχής μας απόκριση. Ευελπιστούμε την τρέχουσα χρονιά να υπάρξει μέριμνα, ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες μας».
Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ με τις υπ’ αριθμ 6001/7/5673-ιγ από 21-03-2016 και 6502/24/99 από 19-5-2016 Διαταγές του, γνωστοποίησε πως θα υπάρξει ενίσχυση μόνο των Αστυνομικών Υπηρεσιών που αστυνομεύουν Κρατικούς Αερολιμένες, με μόνιμο αστυνομικό προσωπικό, καθώς και με δόκιμους αστυφύλακες. Ως ημερομηνία άφιξης των δοκίμων ορίζεται η 21/06/2016, η οποία κρίνεται «ετεροχρονισμένη με βάση τις πραγματικές ανάγκες (η τουριστική περίοδος στη Μύκονο και Θήρα ξεκίνησε ήδη και μέχρι τον Ιούνιο θα φτάσει στο ζενίθ)».
Στη σχετική Διαταγή ενίσχυσης των αστυνομικών υπηρεσιών, όπως τονίζεται, δεν συμπεριλήφθηκαν Αστυνομικά Τμήματα και Αστυνομικοί Σταθμοί των Κυκλάδων, «τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική κίνηση, πλην όμως δεν έχουν αερολιμένες, ενισχύονταν όμως στο παρελθόν πάντοτε με μόνιμο προσωπικό και δόκιμους αστυφύλακες. Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό τουλάχιστον την θερινή περίοδο από 01/06/2016 έως 31/08/2016 όλων των Αστυνομικών Τμημάτων και Αστυνομικών Σταθμών των Κυκλάδων».
«Κύριε αρχηγέ, στο έγγραφό μας, όπως βλέπετε δεν κάνουμε καμία αναφορά για την καταστρατήγηση των ωραρίων εργασίας και άλλων παραβιάσεων των δικαιωμάτων μας. Δεν είμαστε φυγόπονοι, είμαστε ευσυνείδητοι δημόσιοι λειτουργοί και αγαπάμε την πατρίδα μας, αλλά οι αντοχές και το φιλότιμό μας έχουν αρχίσει να στερεύουν. Για τους λόγους αυτούς και λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω ενδελεχώς εκτεθειμένα, κύριε Αρχηγέ, σας καλούμε να ενισχύσετε άμεσα με μόνιμο αστυνομικό προσωπικό όλες τις υπηρεσίες των νησιών μας και ακόμη οι δόκιμοι αστυφύλακες που πρόκειται να τοποθετηθούν σε αυτές, να τοποθετηθούν από αρχές Ιουνίου, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και φέτος στις απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου και να παρέχουμε στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες το αγαθό της ασφάλειας που δικαιούνται και αξίζουν.
Ανεπαρκής η ενίσχυση για τη θερινή περίοδο
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, κ. Κεφάλας Ευάγγελος, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη», για την επιστολή προς το Αρχηγείο, καθώς, δεν είναι δύσκολο να παρατηρήσει κανείς, πως ανάλογα έγγραφα, εκ μέρους της Ένωσης, αποστέλλονται, σχεδόν κάθε χρόνο, πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, ζητώντας από τους αρμόδιους, τη στελέχωση των Υπηρεσιών στα νησιά, οι οποίες πάγια βρίσκονται αντιμέτωπες με την υποστελέχωση.
«Προσπαθούμε, κατά κάποιο τρόπο, να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας, διότι τις περισσότερες φορές, φτάνουμε στην έναρξη της σεζόν και δεν έχουμε δει καμία σημαντική ενίσχυση των Υπηρεσιών», εξήγησε. «Η αλήθεια είναι, ότι ειδικά πέρσι, έπειτα από τα σχετικά έγγραφά μας, είχαμε δει βελτίωση της στελέχωσης σε σημαντικό βαθμό, κάτι το οποίο φέτος ίσως και να μην είναι τόσο πιθανό, απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε».
Όπως έχει τονίσει πολλές φορές, τόσο από τις ανακοινώσεις της Ένωσης, όσο και μέσα από το βήμα της εφημερίδας, ο κ. Κεφάλας επανέλαβε την ιδιαίτερη και πολύπλευρη σημασία της ύπαρξης ικανής αστυνομικής δύναμης στα νησιά με αεροδρόμια και δη, διεθνείς αερολιμένες, καθώς κατά τη διάρκεια της περιόδου επισκεψιμότητας, δεν είναι λίγοι οι υπάλληλοι, που δεσμεύονται στην αστυνόμευση εντός του αερολιμένα, «με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ολοκληρωμένη κάλυψη αστυνόμευσης στο υπόλοιπο του κάθε νησιού. Τα αεροδρόμια είναι ένας “βραχνάς” – ας μου επιτραπεί η έκφραση – που απαιτεί μεγάλη αστυνομική δύναμη κάθε χρόνο».
Το θετικό γεγονός της μερικής απελευθέρωσης των προσλήψεων στο Δημόσιο και η τοποθέτηση Δοκίμων, για την κάλυψη των αναγκών στα νησιά με αεροδρόμια, δεν αρκεί σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΥΚ, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις. «Τα παιδιά αυτά είναι Δόκιμοι. Όπως λέει και η λέξη, η εγκατάστασή τους έχει σκοπό την πρακτική εκπαίδευση, δεν μπορούν να ασκήσουν πλήρη καθήκοντα. Ναι μεν, είναι μία χείρα βοηθείας, σαφώς, ωστόσο εφόσον δεν έχουν τη δυνατότητα άσκηση καθηκόντων μονίμων, χρειάζονται μόνιμοι για την επιτήρησή τους», εξηγεί, υπογραμμίζοντας, πως αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, είναι η απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.
Πέραν όμως, από τα νησιά, που διαθέτουν αεροδρόμια και μέσω των αποφάσεων της Διοίκησης της ΕΛΑΣ προβλέπεται να στελεχωθούν στοιχειωδώς, η Ένωση αξιώνει επιπλέον μέριμνα και για τα υπόλοιπα νησιά, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Κεφάλα, «φέτος, δεν θα ενισχυθούν με δόκιμους ή μόνιμο προσωπικό, όπως άλλες χρονιές, όπως όλα δείχνουν προς το παρόν. Αντίθετα, τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε μόνιμο προσωπικό, το οποίο αποσπαζόταν στην Ίο, την Τήνο, την Κέα, τη Σέριφο, τη Σίφνο, την Άνδρο, ακόμη και στο Α.Τ Ερμούπολης».
«Στη Φολέγανδρο ή στη Σίκινο, υπάρχει μόνο ένας συνάδελφος και δεν προβλέπεται η ενίσχυση αυτών των μονάδων. Κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν τι μπορεί να κάνει ένας μόνο αστυνομικός; Αν σε αυτά τα νησιά βρίσκονται το χειμώνα 500 κάτοικοι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα γίνουν περισσότεροι από 2.000. Αυτός ο αριθμός δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί από ένα και μόνο άτομο», ανέφερε.
Όπως σημείωσε, η Ένωση είναι σε θέση να γνωρίζει, πως υπάρχει ενδιαφέρον από αστυνομικούς, που υπηρετούν ΑΤ και ΤΑ της ηπειρωτικής Ελλάδας, και ιδιαίτερα της Αττικής, προκειμένου να αποσπαστούν στα νησιά το καλοκαίρι, και μάλιστα αδαπάνως, δηλαδή χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει η πρόθεση μετακίνησής τους.
«Είναι τελείως διαφορετικό να υπάρχουν 9 αστυνομικοί σε ένα νησί και άλλο να υπάρχουν 10. Η ενίσχυση ακόμη και με έναν αστυνομικό υπάλληλο σε μία μικρή μονάδα, αποκτά άλλο νόημα και άλλη σημασία. Στην περίπτωση της Αθήνας, αν υπάρχουν 1.000 αστυνομικοί και γίνουν 1.001, ή 999 δεν έχει καμία απολύτως διαφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Επιθυμούμε και προσδοκάμε τα έσοδα από τον τουρισμό και η ασφάλεια είναι ένας τομέας επένδυσης κατά την εκτίμησή μας. Σημασία δεν έχουν μόνο τα κτίρια και οι υποδομές, αλλά και η επαρκής αστυνόμευση», τόνισε, συμπληρώνοντας πως το αίσθημα ασφάλειας του επισκέπτη, αποτελεί κίνητρο επίσης, προκειμένου να επιλέξει ξανά έναν προορισμό για τις διακοπές του.
Όσον αφορά στη Σύρο και με βάση τα στοιχεία της Ένωσης, σχετικά με τις εκτιμώμενες ελλείψεις σε προσωπικό, όπου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, φτάνει το 50%, ο κ. Κεφάλας επεσήμανε, ότι αν και αρκετοί, μπορεί να μην το γνωρίζουν, υπάρχουν σαφείς ελλείψεις. «Αρκεί να σας πω, ότι πριν από δύο χρόνια, ζήσαμε το οξύμωρο, να μην υπάρχει περιπολικό πολλές φορές στους δρόμους της Ερμούπολης».
Αν και από την πλειοψηφία των ιθυνόντων στις κεντρικές υπηρεσίες της Αττικής, πολλάκις δεν γίνεται αντιληπτό το γεγονός, ότι ακόμη και τα μικρά νησιά έχουν ανάγκες αστυνόμευσης και φύλαξης, οι ελλείψεις δημιουργούν τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται και μαζί του και τα περιστατικά.
Δεν είναι λίγα τα φαινόμενα παραβατικών περιστατικών, όπως ενδεικτικά επαιτεία, παράνομο εμπόριο, μικροκλοπές , διαρρήξεις, εμπορία ναρκωτικών και άλλα μικρά –σχετικά- αδικήματα, τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους και μάλιστα σε έξαρση στη νησιωτική χώρα, με την αύξηση της επισκεψιμότητας.
Έλλειψη ενδιαφέροντος από Διοίκηση και κοινωνία
Κλείνοντας, ο κ. Κεφάλας διεμήνυσε, πως δεν αποτελεί υποχρέωση της Ένωσης η αποστολή αιτημάτων για στελέχωση των μονάδων, παρ’ όλα αυτά, βρίσκεται αναγκασμένη να το κάνει, καθώς ούτε οι επαΐοντες των Αθηνών, ούτε οι τοπικοί φορείς, είτε πολιτικοί είτε κοινωνικοί, δεν φαίνεται να προβαίνουν σε αντίστοιχες ενέργειες, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα την ΕΛΑΣ και τις τοπικές κοινωνίες.
«Θα έπρεπε η Διοίκηση η ίδια να ζητά ενίσχυση των υπηρεσιών της. Η κοινωνία η ίδια. Οι Δήμοι, οι τοπικοί άρχοντες, θα έπρεπε να ζητούν την ικανοποιητική παρουσία της αστυνομίας. Φυσικά και υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, φλέγοντα, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, αλλά γιατί να θεωρείται δευτερεύον το ζήτημα της ασφάλειας;», σημείωσε. «Αυτός είναι και ο λόγος, που η επιστολή μας κοινοποιείται σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να μην υπάρξει καμία δικαιολογία, ότι αγνοούν την κατάσταση και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Διότι, υπάρχουν και οι επικεφαλής Δήμων, που θυμούνται την Αστυνομία, μόνο όταν ζητούν να “γράψει” οχήματα. Να κινητοποιηθεί αστυνομική δύναμη, προκειμένου να αντλήσει ο Δήμος έσοδα, αφού τα πρόστιμα των κυκλοφοριακών παραβάσεων πηγαίνουν στα δημοτικά ταμεία. Δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει μόνο αυτό», τόνισε κλείνοντας, υποστηρίζοντας, πως τα μείζονα ζητήματα, αφορούν κυρίως στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών, που μία υποστελεχωμένη Υπηρεσία δεν μπορεί να καλύψει.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα- 20 συλλήψεις
12 Φεβ. 2023 - 14:05 - Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης Ν. Αιγαίου
12 Ιουλ. 2021 - 11:48 - Νέο ηχογραφημένο μήνυμα της Αστυνομίας για τις περιπολίες λόγω κορωνοϊού
24 Μαρ. 2020 - 16:27 - “Όχι στη συγκάλυψη”
16 Οκτ. 2018 - 6:19 - Διαδικτυακές απάτες με αγοραπωλησίες ΙΧ - Εξαρθρώθηκε κύκλωμα από την Αστυνομία
26 Νοε. 2024 - 9:45