“Τα νησιά είναι ένας ασφαλής προορισμός”
- Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2016 - 06:20
- / Eνημέρωση: 10 Αυγ. 2016 - 20:00
Κατηγορηματικός ως προς την ανάγκη συνέχισης ανάπτυξης αστυνομικού έργου, τέτοιου, που θα εξακολουθεί να προασπίζει και να ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου παρουσιάζεται ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Υποστράτηγος, Κωνσταντίνος Τσαρδινάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κατά τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και γνωστοποιήθηκαν οι κρίσεις και οι τοποθετήσεις των Υποστράτηγων της Ελληνικής Αστυνομίας, ο ίδιος μιλά σήμερα για τις αστυνομικές υπηρεσίες στον ιδιαίτερο – γεωγραφικά - χώρο του Νοτίου Αιγαίου, οι οποίες καλύπτονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό, λόγω της ορθολογικής κατανομής των δυνάμεων και του προγραμματισμού δράσης των υπηρεσιών.
Παρά τις δυσκολίες που θέτει η υποστελέχωση στην Ελληνική Αστυνομία, το Νότιο Αιγαίο απολαμβάνει άξιο λόγου αστυνομικό έργο σε κάθε επίπεδο, με τις διαθέσιμες δυνάμεις που υπηρετούν στα 42 κατοικημένα νησιά, να μεριμνούν καθημερινά για τη δημιουργία μίας πραγματικότητας που χαρακτηρίζεται από ασφάλεια κι ως εκ τούτου καθίσταται φιλόξενη για τους επισκέπτες.
Η γκάμα των ερωτήσεων που κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Τσαρδινάκης αφορά σε θέματα όπως το προσφυγικό, οι εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία, η μικρο-εγκληματικότητα, η υποστελέχωση των υπηρεσιών στο νησιώτικο σύμπλεγμα, καθώς επίσης το θέμα της γενικότερης κυκλοφοριακής αναρχίας, η επιβολή προστίμων αλλά και η συνεργασία με τις τοπικές Αρχές.
-
Βρίσκεστε ήδη ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στη θέση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή για το Νότιο Αιγαίο, που αποτελεί μία νησιώτικη περιφέρεια με ιδιαιτερότητες. Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της, “γεννούν” ζητήματα και δυσκολίες που συναντάτε στο πλαίσιο της προσπάθειάς σας για ένα αποτελεσματικό έργο στην υπηρεσία των πολιτών;
“Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση στην οποία είμαι διευθυντής είναι μία επιτελική υπηρεσία κι έχει στην αρμοδιότητά της 3 Αστυνομικές Διευθύνσεις. Πρόκειται για τη Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων, την Α΄ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου και τη Β΄ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση οφείλει να αξιολογεί τα αποτελέσματα της δράσης των υπηρεσιών καθώς και να παρακολουθεί την πορεία της εγκληματικότητας σε όλο το Νότιο Αιγαίο. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός πως οι συγκεκριμένες τρεις Αστυνομικές Διευθύνσεις καλύπτουν συνολικά την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου καθώς και πόσο σοβαρό είναι το ότι η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση αναλαμβάνει την καθοδήγηση των αστυνομικών επιχειρήσεων όταν διαταχθούν από τις προϊστάμενες υπηρεσίες. Το Νότιο Αιγαίο είναι μία μεγάλη γεωγραφικά Περιφέρεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κέντρο είναι η έδρα της Σύρου και από εδώ, την Ερμούπολη, γίνεται ο συντονισμός συνολικά. Έχουμε την ευθύνη 42 κατοικημένων νησιών, εκ των οποίων τα 24 είναι στις Κυκλάδες και τα 18 στα Δωδεκάνησα. Δεδομένης της νησιωτικότητας, δεν μπορούμε να έχουμε ανά πάσα στιγμή εύκολη μετάβαση μέσω ακτοπλοϊκών συνδέσεων από νησί σε νησί. Ούτε εμείς οι διευθυντές που συντονίζουμε τις ενέργειες και τις κινήσεις για ένα πρόβλημα, ούτε και οι αστυνομικές δυνάμεις μας. Παρόλα αυτά, ό,τι έχει προκύψει μέχρι σήμερα, έχει αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιούμε υπηρεσιακά μέσα μετακίνησης στο νησιώτικο περιβάλλον”.
-
Στην επικαιρότητα παραμένει το μεταναστευτικό – προσφυγικό, το οποίο υπήρξε έντονο τους προηγούμενους μήνες και στο Νότιο Αιγαίο. Ποια είναι η συμβολή της Αστυνομίας στη διαχείρισή του; Απαιτήθηκε μετακίνηση δυνάμεων σε νησιά που βιώνουν έντονα το προσφυγικό; Εκπονήθηκε κάποιος ιδιαίτερος σχεδιασμός;
“Αναμφισβήτητα λόγω της γεωγραφικής θέσης του Νοτίου Αιγαίου, το μεταναστευτικό είναι το πιο σημαντικό θέμα, αφού κατά διαστήματα υπάρχει έξαρση και μεγάλη “ένταση” τόσο από τις ροές των μεταναστών που εισέρχονται στα νησιά, οι οποίες κάποιες φορές είναι μεγάλες, όσο και από τη διαχείριση του ζητήματος. Έχουμε δύο κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στην Κω και στη Λέρο με προοπτική φιλοξενίας περίπου στα 1.000 άτομα το κάθε ένα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου στα 600 άτομα στο κάθε κέντρο. Σε γενικό επίπεδο είναι σοβαρά τα ζητήματα της διαχείρισης αυτών των ανθρώπων, καθώς πρόκειται και για ανομοιογενείς ομάδες από άποψη εθνικότητας, θρησκείας κλπ. Από την αρχή της άφιξής μου στο Νότιο Αιγαίο, το μεταναστευτικό – προσφυγικό ήταν το πρώτο θέμα που μας απασχόλησε.
Από την έναρξη του “φαινομένου” υπήρξε μέσα στον σχεδιασμό της Αστυνομίας, η ανάγκη ενίσχυσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών μας, καθώς το απαιτούσε η κατάσταση. Το προσωπικό που υπήρχε δεν ήταν αρκετό για τις ανάγκες που σταδιακά αυξάνονταν. Μετακινήθηκαν αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα προς ενίσχυση των δυνάμεων σε αυτά τα νησιά. Όποτε γίνεται αυτό, λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες. Για παράδειγμα σήμερα έχουμε μειωμένες ροές ενώ την άνοιξη υπήρξε τεράστιο πρόβλημα. Καθώς πρόκειται για ένα λεπτό ζήτημα, υπάρχει εξειδίκευση του προσωπικού μας κι έχει προηγηθεί η εκπαίδευσή του αναφορικά με θέματα διαχείρισης των συγκεκριμένων ανθρώπων. Πρέπει να σημειώσω αναφορικά με το θέμα, πως υπάρχει συνεργασία και με άλλες υπηρεσίας όπως με το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και με τους τοπικούς φορείς και τις Αρχές. Σκοπός είναι να υπάρχει μία ορθή διαχείριση με τα καλύτερα αποτελέσματα”.
-
Γενικότερη διαπίστωση από την καθημερινή ενημέρωση της Αστυνομίας αποτελεί πως στο Νότιο Αιγαίο, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, δεν καταγράφονται περιστατικά βαριάς μορφής εγκληματικότητας. Θέση σας είναι πως η περιφέρειά μας αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό καθώς κι έναν ασφαλή τόπο διαβίωσης;
“Πράγματι, στην περιοχή μας δεν αντιμετωπίζουμε περιστατικά βαριάς μορφής εγκληματικότητας. Περιστατικά μικρο-εγκληματικότητας καταγράφονται πιο συχνά κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών και κυρίως Ιούλιο κι Αύγουστο και μάλιστα παρατηρούνται σε συγκεκριμένα νησιά που παρουσιάζουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Σε αυτά τα νησιά, προτού ακόμη ξεκινήσει το καλοκαίρι λαμβάνεται μέριμνα και εκπονούνται σχέδια για τον τρόπο βάσει του οποίου οι υπηρεσίες μας θα αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα. Γίνονται στοχευμένες δράσεις συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων ενίσχυσης των υπηρεσιών μας, όπως ενδεικτικά περιπολίες κ.α., προκειμένου να φροντίζουμε για την πρόληψη και την καταστολή. Προσπάθειά μας είναι να δημιουργούμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για τους πολίτες, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες.
Η Ελληνική Αστυνομία αποτελείται από στελέχη αξιόλογα, εκπαιδευμένα κι έμπειρα. Όλοι μαζί εργαζόμαστε για μία σύγχρονη κι αποτελεσματική Αστυνομία κοντά στον πολίτη με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματά του. Η τρέχουσα τουριστική περίοδος βρίσκεται σήμερα στο αποκορύφωμα της και με τη συνολική παρουσία μας δίπλα στους πολίτες, θέλουμε να αποδείξουμε όχι μόνον για το Νότιο Αιγαίο, αλλά συνολικά για τη χώρα ότι είναι ένας ασφαλής προορισμός. Κι αυτό, το σημειώνουν οι πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, οι οποίοι αισθάνονται ασφάλεια. Κάποιες μικροκλοπές κλπ, δεν αναιρούν τη θέση πως η περιφέρειά μας εν προκειμένω, είναι ένας ασφαλής προορισμός, ιδιαίτερα αγαπητός δε, που συγκεντρώνει - καθόλου τυχαία - αυξημένη επισκεψιμότητα”.
-
Άκρως σοβαρό ζήτημα είναι η υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών. Ποια είναι η κατάσταση σε Κυκλάδες και Νότιο Αιγαίο; Τί δυνάμεις διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία στα νησιά; Υπάρχουν νησιά στα οποία παρατηρείται εντονότερα το πρόβλημα της έλλειψης δυνάμεων;
“Η υποστελέχωση αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα και είναι γενικότερο πρόβλημα για την Ελληνική Αστυνομία, χωρίς να συναντάται μόνο σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, δηλαδή στην περιοχή ευθύνης μας. Είμαστε σε συνεχή κινητικότητα για την αναζήτηση κι εύρεση τρόπων προκειμένου να καλύπτουμε τις ανάγκες μας και να διευθετούμε όσα θέματα προκύπτουν. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανασύνταξη δυνάμεων και με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει., προκειμένου να καλύπτουμε τυχόν κενά που σχετίζονται με την έλλειψη δυνάμεων. Επιδιώκουμε μία ορθολογική κατανομή των αστυνομικών. Άλλωστε μας δίνει ο νόμος το δικαίωμα να μπορούμε να μετακινούμε προσωπικό αναλόγως των αναγκών μας.
Τα προβλήματα είναι σε όλα τα νησιά κοινά. Δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για μικρότερη ή μεγαλύτερη υποστελέχωση σε κάποια από αυτά. Η κατάσταση είναι παντού η ίδια, σε όλο το εύρος του νησιώτικου φάσματος. Από την πλευρά μας, καλύπτουμε τα κενά με ίδιες δυνάμεις, αλλά ενισχυόμαστε και από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Συνολικά στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων υπηρετούν 341 άτομα, στην Α΄ Διεύθυνση Δωδεκανήσου 431 αστυνομικοί και 332 στη Β΄ Διεύθυνση Δωδεκανήσου. Για τις ανάγκες της διοίκησης απασχολούνται περί τους 22 αστυνομικούς. Συνολικά το Νότιο Αιγαίο έχει δύναμη που ανέρχεται σε 1.126 άτομα”.
-
Στα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης έχει επισημανθεί πολλάκις ότι απασχολείται μεγάλη αστυνομική δύναμη λόγω των αφίξεων διεθνών πτήσεων. Αυτά τα δύο αεροδρόμια έχουν περιέλθει στην Κοινοπραξία της Fraport. Έχετε κάποια ενημέρωση σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής σε διάφορα επίπεδα λειτουργίας τους και άρα, ενδεχομένως απεγκλωβισμού κάποιων δυνάμεών σας;
“Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες όσον αφορά στη συγκεκριμένη συμφωνία για τα περιφερειακά αεροδρόμια που υποδέχονται διεθνείς αφίξεις. Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να απαντήσω για το τί θα γίνει στο προσεχές διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει αστυνόμευση. Προς το παρόν, η Αστυνομία δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο πλαίσιο, άρα, δεν θα προχωρήσω σε αναφορές για τον ρόλο μας σε αυτά.
Στο γενικότερο επίπεδο της διαχείρισης των πτήσεων, πρέπει να αναφέρω όμως, ότι δίνεται μεγάλο βάρος στα νησιά που υποδέχονται διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και πριν την έναρξη της σεζόν δόθηκε έμφαση σε επίπεδο ασφάλειας των πτήσεων μέσω της ενίσχυσης δυνάμεων. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν από την περίοδο της άνοιξης και μετά, τα γραφεία τουριστικής αστυνομίας στους αερολιμένες Μυκόνου και Σαντορίνης για την άμεση εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Υπήρξε μάλιστα έλεγχος από αρμόδιο Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των πτήσεων και τα αποτελέσματα για εμάς σε επίπεδο αξιολόγησης ήταν πολύ θετικά”.
-
Αναφορικά με το ζήτημα της υποστελέχωσης έχει αναφερθεί αρκετές φορές σε δημόσιες συνεδριάσεις αιρετών οργάνων και συγκεκριμένα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης πως, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επαρκούν για τον έλεγχο σε θέματα παράνομης στάθμευσης, κυκλοφορίας κλπ. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
“Καταβάλλουμε μία συνεχή κι αδιάκοπη προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας. Είναι θέμα που μας απασχολεί σε συνεχή βάση. Επιδιώκουμε την ενημέρωση των πολιτών και την απόκτηση εκ μέρους τους κυκλοφοριακής αγωγής και συνείδησης με σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας με απώτερο στόχο την πρόληψη, αλλά και την αποφυγή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Ακολουθούμε το στρατηγικό σχέδιο οδικής ασφάλειας 2011 – 2020, του οποίου κύριος στόχος είναι η μείωση του αριθμού και της σοβαρότητας των ατυχημάτων. Στόχος δε, είναι η αλλαγή της κυκλοφοριακής συμπεριφοράς. Πρέπει να αναφερθεί ότι σχετικά, προωθούνται και ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία ενώ η Αστυνομία κάνει εκστρατείες ενημέρωσης γενικώς με διάφορους τρόπους όπως μέσω ανακοινώσεων, εκτύπωση φυλλαδίων κ.α..
Σε πρακτικό επίπεδο, από την πλευρά μας, δίδεται έμφαση στα σημεία που παρατηρείται αυξημένο πρόβλημα και προς το σκοπό αυτό γίνονται εποχούμενες φανερές περιπολίες, συγκροτούνται κλιμάκια ελέγχων και γίνονται ειδικές εξορμήσεις (πχ. Αλκοτέστ). Δεν δίνουμε έμφαση στην καταστολή αλλά πρωτίστως στην πρόληψη. Απαιτείται όμως, η αλλαγή της κουλτούρας και της νοοτροπίας του Έλληνα και της γενικότερης οδικής συμπεριφοράς του. Όσα συνεργεία και να έχουμε για ελέγχους, πρέπει να δώσουμε έμφαση στη νοοτροπία μας. Το συγκεκριμένο θέμα αφορά σε όλα τα νησιά και όχι μόνο στη Σύρο”.
-
Αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα η κυκλοφοριακή αναρχία σε γενικότερο επίπεδο. Στο κομμάτι των παραβάσεων πώς τοποθετείται η Ελληνική Αστυνομία; Συχνά από την πλευρά του κόσμου και συγκεκριμένα της τοπικής κοινωνίας, σημειώνεται πως επιβάλλονται πρόστιμα και μάλιστα σε επισκέπτες, γεγονός που όπως ισχυρίζονται αρκετοί συμπολίτες μας, συνιστά αρνητική διαφήμιση για τον τόπο.
“Το ίδιο συμβαίνει και για εμάς όταν επισκεφθούμε το εξωτερικό, αν προχωρήσουμε σε παράβαση. Παίρνουμε την κλήση και δεν περνά από το μυαλό μας ότι μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Εκεί το θεωρούμε απόλυτα σωστό. Πρέπει να πω ότι το ίδιο πρέπει να γίνει κι εδώ. Πρέπει να εμπεδωθεί από το σύνολο των πολιτών ότι επικρατεί η νομιμότητα. Ο νόμος εφαρμόζεται σε όλους χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό πρέπει να αποτελέσει πεποίθηση και να το κατανοήσει ο κάθε πολίτης. Ο κάθε επισκέπτης πρέπει να μπορεί να απολαύσει τον τόπο που επισκέπτεται. Αυτό είναι υπόθεση όλων μας. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι εφαρμόζεται ο νόμος και προασπίζεται η ασφάλεια. Είναι δικαίωμα των πολιτών η ασφάλεια και υποχρέωσή μας να φροντίζουμε γι αυτό”.
-
Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία, τόσο το πραξικόπημα, όσο και το γενικότερο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, δεν αποκλείεται να “γεννούν” σε αρκετούς πολίτες ανησυχία για την ασφάλεια της χώρας μας. Ποιο είναι το σχόλιό σας αναφορικά με τα παραπάνω, αλλά και ποια είναι η θέση της Αστυνομίας; Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο;
“Πράγματι η Περιφέρειά μας έχει την ιδιαιτερότητα να γειτνιάζει και να αποτελεί σύνορο σε πολλά σημεία με την Τουρκία. Ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει πως όλες οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, παρακολουθούμε και παρακολουθούν τα στελέχη μας την περιοχή αρμοδιότητάς μας και καταγράφουμε ό,τι αντιληφθούμε προς την κατεύθυνση της “έντασης” ανάμεσα στις δύο χώρες. Ενημερώνουμε και ανταποκρινόμαστε άμεσα σε ό,τι χρειαστεί. Ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια. Είμαστε σε ετοιμότητα και είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε μπορεί να συμβεί”.
-
Δεδομένου του σημαντικού έργου της Ελληνικής Αστυνομίας, κρίνεται επιβεβλημένη και η συνεργασία με τις τοπικές Αρχές. Η δική σας συνεργασία με τους εκπροσώπους των Αρχών στο νησί και συνολικά στο Νότιο Αιγαίο πως “κινείται”;
“Ο ρόλος μας είναι συντονιστικός, ελεγκτικός. Το επίκεντρο είναι ο άνθρωπος, ο πολίτης. Αποστολή μας είναι να τον εξυπηρετούμε και να προσφέρουμε στους κατοίκους και τους επισκέπτες έναν τόπο ασφαλή από κάθε άποψη, προκειμένου να μπορέσουν να απολαύσουν τις ομορφιές της πατρίδας μας, οι οποίες στο Νότιο Αιγαίο είναι σε αφθονία. Άλλωστε γι αυτό η περιφέρειά μας προσελκύει τόσα εκατομμύρια κόσμου κάθε σεζόν.
Ακριβώς για την παροχή των υπηρεσιών μας στους πολίτες, πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεργασία με τις τοπικές Αρχές είναι σημαντική. Έχουμε μία επικοινωνία ιδιαίτερα εποικοδομητική με Δήμους, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, Λιμενικές Αρχές. Η συνεργασία είναι άψογη και όσα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν από κοινού, αυτά αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σε “έμπειρα χέρια” η Αστυνομική Διεύθυνση Ν. Αιγαίου
10 Απρ. 2019 - 6:20 - Αστυνομικό έργο με εφόδια εμπειρίας και γνώσης
8 Φεβ. 2018 - 6:20 - Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ν. Αιγαίου
7 Φεβ. 2018 - 14:35 - “Η Αστυνομία οφείλει να είναι κοντά στον πολίτη”
25 Ιαν. 2018 - 6:20 - Λιμενικό Σώμα: Διακομιδές ασθενών σε Κυκλαδονήσια
20 Δεκ. 2024 - 16:11