Απολογισμός Λιμενικής και Αστυνομικής Αρχής Σύρου αναφορικά με τους ελέγχους που διεξήχθησαν το διάστημα των απαγορεύσεων μετακίνησης

Οι νησιώτες επέδειξαν ατομική ευθύνη απέναντι στα μέτρα

Υπευθυνότητα επέδειξε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε Σύρο και Κυκλάδες απέναντι στις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν στις ελεύθερες μετακινήσεις προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, όπως αναφέρουν απολογιστικά η Λιμενική και η Αστυνομική Αρχή, το ανθρώπινο δυναμικό των οποίων επιφορτίστηκε με τους απαραίτητους ελέγχους σε τοπικό επίπεδο.

Ειδικότερα, στη Σύρο και τις Κυκλάδες υπήρξε ένας μικρός αριθμός βεβαίωσης παραβάσεων αναφορικά με τα μέτρα της Κυβέρνησης καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών του Μαρτίου και κατά τον μήνα Απρίλιο έως και τις 3 Μαΐου, οπότε και είχε απαγορευθεί η άσκοπη μετακίνηση, γεγονός που όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι από το Λιμενικό και την Αστυνομία, φανερώνει το υψηλό αίσθημα ευθύνης των νησιωτών σε έκτακτες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, υπήρξε ένας συστηματικός και καθημερινός έλεγχος των πολιτών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν φέρουν το απαραίτητο έντυπο μετακίνησης μαζί τους ή αν έχουν αποστείλει σχετικό μήνυμα στο 13033. Σύμφωνα τόσο με τον Λιμενάρχη Σύρου, Γιάννη Βαμβακούση, όσο και με τον υπεύθυνο Τύπου της Αστυνομίας, Πέτρο Βασιλάκη, οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα, αντιλαμβανόμενοι την αξία της προστασίας δημόσιας υγείας απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού.

Πέραν των απαγορεύσεων άσκοπης μετακίνησης εκτός οικίας όμως, ο κ. Βαμβακούσης τοποθετήθηκε και για τους ελέγχους στα πλοία, όπως και για τα μέτρα απαγόρευσης της υποβρύχιας αλιείας και του θαλάσσιου λουτρού ενώ ρωτήθηκε και για τις πρόσφατες εικόνες συγχρωτισμού πολιτών σε τραπεζοκαθίσματα στο παραλιακό μέτωπο, κάτι που γίνεται αυθαίρετα και χωρίς γνώση των επιχειρηματιών.

Τα δύο πρόσωπα έδωσαν και αριθμητικά στοιχεία για τους ελέγχους και τα πρόστιμα, τα οποία αποδεικνύουν πως η Σύρος και οι Κυκλάδες επέδειξαν άξια παρατήρησης συμμόρφωση με τα επιβληθέντα μέτρα.

Ελεγχόμενη η κατάσταση στη Σύρο. Ελάχιστες παραβάσεις

Αναλυτικότερα, ο Λιμενάρχης Σύρου τόνισε εξ αρχής πως η τήρηση των μέτρων έφερε αποτέλεσμα σε πανελλαδικό επίπεδο, μιλώντας στη συνέχεια για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο.

“Προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 η Πολιτεία έλαβε κάποια έκτακτα μέτρα, τα οποία εκ του αποτελέσματος καταδεικνύουν ότι αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν και ο χρόνος κατά τον οποίο αυτά ελήφθησαν, υπήρξαν άκρως αποτελεσματικά.

Αυτό προκύπτει από τα κρούσματα που προέκυψαν στη χώρα και γενικότερα από τις συνθήκες που επικράτησαν πανελλαδικά και που σε καμία περίπτωση δεν έχει διαφύγει η κατάσταση όπως σε άλλα κράτη” παρατήρησε πρωτίστως ο Γιάννης Βαμβακούσης, υπενθυμίζοντας πως, “από 20 Μαρτίου ετέθη περιορισμός της κυκλοφορίας κάθε τύπου πλοίων προκειμένου να μη διακινούνται ελεύθερα οι επιβάτες από την ηπειρωτική χώρα στα νησιά, ενώ επίσης, από 22 Μαρτίου ετέθη ο περιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε για το έργο της Λιμενικής Αρχής Σύρου: “Από την ίδια ημέρα η Υπηρεσία μας ξεκίνησε να κάνει αυστηρούς ελέγχους στους χώρους αρμοδιότητάς μας”, λέγοντας ακόμη πως, “Πραγματικά ήταν εντυπωσιακή η πειθαρχία και η συμμόρφωση των πολιτών του νησιού με τα μέτρα που ελήφθησαν και γι αυτό υπήρξε και αυτή η άκρως ελεγχόμενη κατάσταση στο νησί”.

Ερωτηθείς να μιλήσει με στοιχεία για τη διενέργεια των ελέγχων αλλά και τον αριθμό των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν, ο Λιμενάρχης υπήρξε σαφής: “Η Υπηρεσία μας, καθ΄ όλο το διάστημα των συγκεκριμένων μέτρων (22/3 - 3/5) διενήργησε περίπου 800 ελέγχους. Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν 5. Αυτό καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι οι πολίτες της Σύρου με απόλυτη πειθαρχία και απόλυτη συναίσθηση της ατομικής ευθύνης συμμορφώθηκαν με τα μέτρα και περιόρισαν τις μετακινήσεις τους”.

Ο ίδιος θέλησε να επισημάνει δε, πως, η λιμενική δύναμη έκανε ελέγχους σε όλα τα παραλιακά μέτωπα που είναι οι χώροι ευθύνης της, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης.

“Είναι ένας πολύ μικρός αριθμός παραβάσεων εν αντιθέσει με τους πολυάριθμους ελέγχους που κάναμε, οι οποίοι περιορίζονται στον χώρο αρμοδιότητάς μας που είναι η χερσαία ζώνη λιμένα, όπως και άλλα παραλιακά μέτωπα της Σύρου. Εκεί παρ΄ όλες τις συχνές περιπολίες που κάναμε, πραγματικά δεν έγιναν έλεγχοι επειδή δεν υπήρχε τέτοια αναγκαιότητα λόγω της παντελούς συμμόρφωσης. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των ελέγχων έγιναν στην Ερμούπολη καθώς η χερσαία ζώνη λιμένα είναι και η κεντρική οδική αρτηρία της πόλης. Το 90% των οχημάτων κινείται σε αυτήν την οδική αρτηρία”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Βαμβακούσης παρατήρησε πως είναι γνωστό ότι στη σωματική άσκηση δεν εντάχθηκε το κολύμπι και η υποβρύχια αλιεία, ενώ θέλησε να τονίσει πως, “η υποβρύχια δραστηριότητα απαγορεύθηκε και για τον μήνα Μάιο όχι για λόγους λήψης μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά επειδή ισχύει μία διάταξη προ πολλών ετών που τον μήνα Μάιο απαγορεύεται η ερασιτεχνική υποβρύχια αλιεία”.

Συνεχείς οι έλεγχοι στο λιμάνι και στα πλοία

Ρητές απαγορεύσεις εφαρμόστηκαν αυτό το διάστημα και στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, με τη λιμενική δύναμη να βρίσκεται σε σταθερή βάση στο λιμάνι της Ερμούπολης.

“Έχουμε και απαγορεύσεις στην κυκλοφορία πλοίων και μεταφοράς επιβατών από την ηπειρωτική χώρα προς τα νησιά. Κάποιοι περιορισμοί έχουν αρθεί και έχει επιτραπεί να μετακινούνται κάποιοι πολίτες για λόγους άσκησης εργασίας, πέραν των ισχυόντων που ήταν για λόγους υγείας και για κάποιες έκτακτες περιπτώσεις και κατηγορίες πολιτών. Πλέον από τις 4 Μαΐου και για λόγους άσκησης εργασίας επιτρέπεται η μετακίνηση κάποιων προσώπων (αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) σε χώρους που έχει επιτραπεί να λειτουργούν οι επιχειρήσεις” ανέφερε ο κ. Βαμβακούσης, εξηγώντας πως οι λιμενικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ελέγχων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας σε τοπικό επίπεδο.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν το Λιμεναρχείο Σύρου εξακολουθεί να πραγματοποιεί συστηματικά τους ελέγχους που έχουν επιβληθεί, απάντησε καταφατικά. “Ναι. Ελέγχους κάνουμε σε καθημερινή βάση στα πλοία και σε επιβάτες που αποβιβάζονται. Διεξάγουμε καθημερινούς ελέγχους από πλοία είτε προερχόμενα από την ηπειρωτική χώρα, είτε προερχόμενα από νησιά. Κάνουμε αυστηρούς ελέγχους τόσο για όσους επιβιβάζονται, όσο και για όσους αποβιβάζονται. Κι αυτοί οι έλεγχοι, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν οι επιβάτες φέρουν τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα και πιστοποιητικά που τους επιτρέπουν να ταξιδέψουν”. Αναφορικά με τις διαπιστώσεις της Λιμενικής Αρχής Σύρου για τη στάση των επιβατών, ο ίδιος σημειώνει: “Και εδώ υπάρχει μία συμμόρφωση και μία ατομική ευθύνη υψηλού επιπέδου”.

Παραλιακό μέτωπο Ερμούπολης: Συνεχίζονται οι συστάσεις μετά την άρση των μέτρων

Με φόντο την απελευθέρωση των μετακινήσεων των πολιτών εκτός της οικίας τους, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονος συγχρωτισμός στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις νέων που κάθονται σε τραπεζοκαθίσματα, χωρίς αυτό να επιτρέπεται μέχρι στιγμής αφού οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν “λουκέτο”.

Ερωτηθείς ο Λιμενάρχης για τη στάση των λιμενικών απέναντι σε τέτοιες εικόνες, τόνισε τα ακόλουθα: “Είναι μία πολύ εύστοχη παρατήρηση. Όντως έχει αυξηθεί η κυκλοφορία των πολιτών μετά από μία πολυήμερη παραμονή τους υπό κατ΄ οίκον περιορισμό, με αποτέλεσμα όντως κάποιες φορές να υπάρχει συγχρωτισμός από μεμονωμένες παρέες. Λειτουργούμε σε συμβουλευτικό επίπεδο πάντα και όταν υποπέσει στην αντίληψή μας συγχρωτισμός μεταξύ παρεών, παρεμβαίνουμε και κάνουμε συστάσεις και παρέχουμε συμβουλές ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός για λόγους ευνόητους και προκειμένου να αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία”.

Ο ίδιος σχετικά με την ανταπόκριση των πολιτών απέναντι σε αυτές τις συστάσεις πρόσθεσε μάλιστα πως, “Τα μέλη που αποτελούν αυτές τις παρέες ευτυχώς λαμβάνουν υπόψιν αυτές τις συστάσεις και ανταποκρίνονται άμεσα. Λειτουργούμε συμβουλευτικά προς τον κόσμο. Ευχαριστώ τον κάθε πολίτη του νησιού που λαμβάνει υπόψιν τις συστάσεις των λιμενικών οργάνων”.

Ανταπόκριση δυνάμεων στα νέα δεδομένα

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο κ. Βαμβακούσης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημοσίως το προσωπικό του Λιμεναρχείου Σύρου, του οποίου προΐσταται, για την προσαρμογή και την εργασία του σε αυτές τις νέες έκτακτες συνθήκες που επέβαλλε η πανδημία του κορωνοϊού.

“Το προσωπικό του Λιμεναρχείου πραγματικά έδωσε τον καλύτερό του εαυτό και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους με τη σειρά μου. Με συναίσθηση ευθύνης έκαναν το καθήκον τους και το καθήκον τους αυτή τη φορά αφορούσε όχι ένα σύνηθες θέμα που διαχειρίζονταν τα λιμενικά όργανα, αλλά ένα θέμα που αφορούσε τη δημόσια υγεία και το έκαναν με απόλυτη ευθύνη. Αυτό έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα” δήλωσε ο ίδιος με ικανοποίηση.

Βεβαιώθηκαν 657 παραβάσεις σε όλες τις Κυκλάδες

Παρόμοιες είναι οι διαπιστώσεις και από πλευράς Αστυνομίας σχετικά με τη στάση των πολιτών απέναντι στα μέτρα που επιβλήθηκαν και ουσιαστικά τους στέρησαν – για λόγους δημόσιας υγείας – την ελευθερία των μετακινήσεων για διάστημα 45 ημερών.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Τύπου, Πέτρο Βασιλάκη, σε επίπεδο νομού Κυκλάδων: “Από την αρχή της εφαρμογής των μέτρων μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει 14 συλλήψεις και έχουν βεβαιωθεί 657 παραβάσεις. Ειδικότερα, από την αρχή Απριλίου μέχρι και σήμερα έχουμε περίπου 7.600 ελέγχους ενώ σε επίπεδο περιφέρειας Ν. Αιγαίου γίνονταν από 1.500 έως 2.000 έλεγχοι ημερησίως”.

Βάσει των όσων υπενθύμισε ο ίδιος, οι εν λόγω έλεγχοι “αφορούσαν την εφαρμογή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και των Προεδρικών Διαταγμάτων που στόχευαν στην αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού”.

Σχετικά με τις πρωτόγνωρες συνθήκες στις οποίες κλήθηκε να ανταποκριθεί η αστυνομική δύναμη των Κυκλάδων, ο κ. Βασιλάκης παρατήρησε πως υπήρξε αποτέλεσμα καθώς εξ αρχής σχεδιάστηκε η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση των αστυνομικών.

“Υπήρξε συντονισμός. Καταρχήν εφαρμόσαμε και εμείς τα μέτρα προστασίας που επιβλήθηκαν. Ρυθμίσαμε τη λειτουργία των Υπηρεσιών μας κατά τέτοιο τρόπο που δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στο να έχουμε αστυνομικούς στην πρώτη γραμμή διασφαλίζοντας και τους ίδιους με μέτρα αυτοπροστασίας, ώστε να συμβάλουμε σε όλον τον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας”.

Στην ερώτηση αν το ζήτημα της υποστελέχωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών στον νησιωτικό νομό έθεσε δυσκολίες στην κάλυψη των ελέγχων όλων των νησιών, απάντησε με σαφήνεια: “Όσες διαθέσιμες δυνάμεις είχαμε, τις χρησιμοποιήσαμε και κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους όλο το 24ωρο. Βασικός στόχος ήταν οι προτροπές και οι συμβουλές είτε στα σημεία των ελέγχων, είτε μέσων των social media με σχετικά βίντεο”.

Συνεργασία από τους πολίτες

Σε συνέχεια της ενημέρωσής του, ο κ. Βασιλάκης κλήθηκε να μιλήσει και για την ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στις συστάσεις και τους ελέγχους της Αστυνομίας.

“Διαπιστώσαμε ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα ή κάτι που να χαρακτηριστεί σαν πρόβλημα. Υπήρξε συνεργασία από τον κόσμο και αυτό ήταν το πιο σπουδαίο. Αυτή η συνεργασία αποδεικνύεται και από τους ελέγχους. Όταν κάνεις τόσες χιλιάδες ελέγχους και έχεις λίγες παραβάσεις, προκύπτει αυτό το συμπέρασμα”.

Σχολίασε μάλιστα πως, “Οι έλεγχοι πάντως στις Κυκλάδες και με το διάστημα των λίγων ημερών του Μαρτίου φθάνουν περίπου στους 10.000”.

Να παραμείνουμε υπεύθυνοι”

Ο ίδιος δε, ρωτήθηκε για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και τη συνέχιση των ελέγχων σε επιχειρήσεις. “Όσο τα μέτρα χαλαρώνουν, τόσο χαλαρώνουν και οι έλεγχοι από εμάς. Δεν έχουμε πλέον την απαγόρευση της κυκλοφορίας, οπότε κάνουμε ελέγχους πια σε επιχειρήσεις εστίασης. Πλέον το ποσοστό των ελέγχων μειώνεται σημαντικά, ωστόσο, όσο υπάρχουν μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν προχωράμε κανονικά και με συνέπεια στο έργο μας”.

Τέλος, κλείνοντας τις δηλώσεις του, επεσήμανε πως, “Οι ΚΥΑ έχουν συγκεκριμένες προβλέψεις και βαδίζουμε βάσει των μέτρων και των ανακοινώσεων της σταδιακής άρσης τους. Οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να παραμένουν υπεύθυνοι”.