Έλεγχος και δίωξη για κακοποίηση μεγάλου αριθμού ζώων στη Μύκονο

  • Τρίτη, 9 Ιουνίου, 2020 - 13:25

Επώνυμη καταγγελία προς το Αστυνομικό τμήμα Μυκόνου και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, πραγματοποίησαν η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (67 Σωματεία) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 118 Ζωοφιλικών Σωματείων.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, η Ομοσπονδία έχει λάβει πολλές καταγγελίες για κάτοικο της Μυκόνου, σχετικά με «κακοποιήσεις κατ’ εξακολούθηση, παράνομη, βασανιστική και βίαιη συμπεριφορά στα ίδια τα ζώα του, εκβιασμό συμπολιτών του, και πάντα με την επισήμανση όλων των καταγγελλόντων να μη γίνει γνωστό το όνομά τους διότι φοβούνται ότι απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα από αυτόν».

Όπως συνεχίζει η καταγγελία:

«Συγχρόνως μας έχουν επισημάνει το άσχημο ιστορικό αυτού του ανθρώπου (εις βάρος του καταδίκες για φόνο και προβλήματα ψυχοπάθειας) όπως αναφέρουν, με πολλές επώνυμες καταγγελίες πολιτών εις βάρος του, ενώ η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ευρέως στην κοινότητα της Μυκόνου είναι ότι αυτόν «δεν τον ακουμπάει η αστυνομία».

Ο εν λόγω καταγγελόμενος έχει στην κατοχή του ιπποειδή, αγελάδες, αρνιά και σκύλους. Κακοποιεί δε σύμφωνα με τις πληροφορίες όλα τα ζώα του.

Συγκεκριμένα οι καταγγελίες αναφέρονται σε παστουρωμένα ζώα ως καθημερινή μόνιμη τακτική, ιπποειδή με δεμένα πόδια αλλά και αγελάδες με δεμένο πόδι με κεφάλι με αποτέλεσμα να μη μπορούν όχι μόνο να κινηθούν αλλά ούτε να δουν, τονίζουν δε ότι είναι κτηνοτρόφος και τα ζώα αυτά υποφέρουν στα χέρια του, τα μεταχειρίζεται με μεγάλη βαναυσότητα. Ειδική αναφορά έχει γίνει για κακομεταχείριση των σκύλων του ( ενεργητική και παθητική κακοποίηση) καθώς επίσης ότι κλέβει σκύλους από ιδιοκτήτες προκειμένου μετά να ζητήσει χρήματα για να τους επιστρέψει. Εκφοβίζει τους πάντες και στο νησί «έχει δικούς του νόμους».

Μας ενημέρωσαν για περιστατικά που αγελάδες λόγω του διαρκούς παστουρώματος είχαν τεράστιες πληγές στα σχεδόν σαπισμένα πόδια τους (γνώστης κάποιων εκ των περιστατικών ως αναφέρθηκε είναι πιθανόν ο κτηνίατρος κ. Κώστας Κωνσταντίνου), ενώ ο δράστης αυτό που έκανε όταν το πρόβλημα έγινε αντιληπτό ήταν να σφάξει τα ζώα για να προλάβει να πουλήσει το κρέας τους πριν πεθάνουν από μόλυνση.

Υπάρχει μαρτυρία ανθρώπου που τον είδε να σέρνει ένα ιπποειδές –μάλλον μουλάρι- γονατιστό στην άσφαλτο πατώντας δυνατά το γκάζι του αυτοκινήτου του επειδή αυτό δεν προχωρούσε.

Επειδή οι παράνομες πράξεις του συγκεκριμένου ανθρώπου γίνονται καταφανώς με πρόθεση και σε διαρκή και ημερήσια βάση

Επειδή το αποτέλεσμα της μόνιμης αυτής και ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς του είναι η παράνομη, βασανιστική και βίαιη μεταχείριση των ζώων, η ακατάπαυστη κακοποίησή τους αλλά και ο εκφοβισμός και εκβιασμός άλλων ανθρώπων, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας

Επειδή τα αδικήματα ως μας περιγράφονται είναι ειδεχθή με συνέχεια και ένταση

Επειδή ο ίδιος εκ της ιδιότητος του έχει αναλάβει τη φύλαξη και τη φροντίδα πολλών ζώων ενώ ταυτόχρονα έχει ιδιαίτερη εκ του νόμου υποχρέωση να φροντίζει για την ασφάλεια των ζώων του, αντ’ αυτού είναι αυτός ο ίδιος που τα κακοποιεί ενώ οφείλει να τα φροντίζει.

Επειδή το φωτογραφικό υλικό που επισυνάπτεται, αποτελεί αποδεικτικό υλικό καταφανούς παράνομης κακοποίησης ζώων

Επειδή σωρεία καταγγελιών αναφέρεται σε περιστατικά και πράξεις που συνιστούν την πραγμάτωση του αδικήματος της ενεργητικής κακοποίησης ζώων κατ’ εξακολούθηση με φυσικό αυτουργό τον ίδιο τον ιδιοκτήτη τους, προκαλώντας βλάβη της υγείας των ζώων, τραυματισμούς και συγχρόνως βαριά ψυχολογική κακοποίηση [κάποια εκ των καταγγελιών δε αναφέρει πως «τα ζωντανά του, είναι τόσο ταλαιπωρημένα που αν θα μπορούσαν θα είχαν αυτοκτονήσει»].

Επειδή δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε επ’ ουδενί σε καμία άκρη της χώρας μας, να υπάρχουν παράνομοι που όχι μόνο δεν τιμωρούνται για τις πράξεις τους ως ο νόμος ορίζει, αλλά να ορίζουν οι ίδιοι δικούς τους κανόνες εκφοβίζοντας τους νομοταγείς πολίτες, και εκθέτοντας σοβαρά τις Αρχές του τόπου μας

Επειδή μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του ο άνθρωπος αυτός ζώα τα οποία βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο

Επειδή η κακοποίηση ζώου είναι πλημμέλημα βάσει του αρ. 16 παρ. 1 του Ν.4039/12 που ορίζει ότι «απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού» και αρ. 20 παρ. 2 του Ν.4039/12, που ορίζει ότι οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, αλλά και διοικητικά πρόστιμα της τάξης έως 30.000 ευρώ ανά ζώο

Επειδή όπως ορίζει η παρ. 1 του αρ. 19 του ν. 4039/2012 με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη και το ζώο παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Αν η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, η αφαίρεση είναι οριστική

Επειδή όπως ορίζει η παρ. 4 του αρ. 20 του ν. 4039/2012 η κλοπή οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών και χρηματική ποινή μέχρι τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, ενώ η κλοπή κυνηγετικού σκύλου ή σκύλου βοήθειας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) μέχρι οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ.

Επειδή ο νόμος είναι σαφής με όλες τις διευκρινήσεις ( Εγκύκλιοι Α.Π.: 1/2013, 4/2014. 2/2020) και σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. 1837/108300/2.8.2018 Εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί «Προστασίας των Ιπποειδών εργασίας» https://pfpo.gr/wp-content/uploads/2018/08/prostasia_ippoi020818.pdf

και την υπ’ αρ. πρωτ.9302/18/959529 διαταγή του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Δ. Αυγερινού,

αλλά και την αναφορά του παστουρώματος στο βηματολόγιο της ΕΛΑΣ τον Οκτώβριο του 2016

και το παστούρωμα είναι σαφέστατη, βαριά μορφή κακοποίησης των ζώων

Επειδή σωρεία άλλων παρανομιών προκύπτουν από τις καταγγελίες που έχουμε λάβει, για τις εγκαταστάσεις του ως κτηνοτρόφου και ζωέμπορα αλλά και τον εκφοβισμό και εκβιασμό συμπολιτών του

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΖΗΤΑΜΕ

Άμεσο και ενδελεχή έλεγχο όλων των περιγραφόμενων, έρευνα, αυτοψία, έλεγχο των εγκαταστάσεων και των ζώων του προαναφερόμενου, έλεγχο των εγγράφων (βιβλιαρίων, ΑΔΑΜΙ) των υπό την κατοχή του ζώων, επιβολή διοικητικών προστίμων και τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, άμεση και οριστική αφαίρεση των ζώων και μεταφορά τους σε ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τα όσα ο νόμος ορίζει.

Σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε για τις νόμιμες ενέργειές σας ΑΜΕΣΑ, καθόσον ο κίνδυνος της ζωής των ζώων του είναι διαρκής, καθημερινός, ακατάπαυστος και ο ιδιοκτήτης απολύτως ακατάλληλος».