«ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ»

Βολιώτες θύματα του ψευτο-ογκολόγου

  • Παρασκευή, 19 Ιουνίου, 2020 - 06:29

Στο μικροσκόπιο των ερευνών τουλάχιστον επτά άτομα, που ερευνάται αν εξαπατήθηκαν - Πώς κορόιδευε αρρώστους και αποσπούσε τεράστια ποσά - Εμφανιζόταν σαν γόνος εύπορης οικογένειας, με υψηλές γνωριμίες 

Δράση και στον Βόλο φέρεται να έχει αναπτύξει ο 47χρονος, που παρουσιαζόταν σαν εξειδικευμένος γιατρός, έπειθε ασθενείς με ανίατες νόσους να διακόψουν τη θεραπεία τους και να ακολουθήσουν τις δικές του. Ο ψευτογιατρός, που δήλωνε ότι ονομάζεται Νίκος Κοντός, συνελήφθη προχθές από την Ασφάλεια Αττικής κατηγορούμενος εκτός των άλλων και για τον θάνατο δύο ανήλικων καρκινοπαθών 14 και 16 ετών, καθώς και 76χρονου με την ίδια πάθηση, ενώ εμπλέκεται σε υπόθεση απάτης πολύ μεγάλης αξίας σε βάρος γνωστού επιχειρηματία. Φέρεται να έχει εξαπατήσει πανελλαδικά τουλάχιστον 45 ασθενείς. Από τους τρεις νεκρούς, τα παιδιά ήταν το ένα από την Κω και το άλλο από τις Σέρρες, ενώ ο τρίτος ασθενής του ήταν από την Αθήνα.

Ο τσαρλατάνος, που δεν δίσταζε να παρουσιάζεται ακόμη και σαν πράκτορας της CIA και έχει σοκάρει το πανελλήνιο με τις απατεωνιές που αποκαλύπτονται, ψάρευε «πελάτες» από εκκλησίες και μοναστήρια σε Αττική, αλλά και Βόλο, στους οποίους εμφανιζόταν ως πολύ θρήσκος, διακοσμώντας το «ιατρείο» του με πολλές εικόνες και εικονίσματα.

Μάλιστα φέρεται να επισκεπτόταν συχνά χωριά του Πηλίου και ειδικά τη Μακρινίτσα, απ’ όπου προμηθευόταν εναλλακτικά βότανα για τους ασθενείς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο των ερευνών για τη σύλληψη του ψευτογιατρού ελήφθησαν καταθέσεις και από τον Βόλο. Τουλάχιστον εφτά άτομα έδωσαν κατάθεση, που είτε είχαν πιστέψει στα λόγια του και εναποθέσει τις ύστατες ελπίδες σε εκείνον, είτε ήταν μάρτυρες αντίστοιχων υποθέσεων και έπεσαν από τα σύννεφα όταν ενημερώθηκαν τα κόλπα που χρησιμοποιούσε ο κομπογιαννίτης.

Ο θρασύτατος είχε καταφέρει να εξαπατήσει μέχρι και γιατρούς με τις δήθεν επιστημονικές του γνώσεις. Μεταξύ άλλων εξετάζεται αν συνεργαζόταν με γιατρό από τον Βόλο, τον οποίο είχε καταφέρει να εξαπατήσει.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, εμφανιζόταν ως πιστός χριστιανός και άνθρωπος της Εκκλησίας, προσεγγίζοντας τα θύματά του σε μοναστήρια, όπου κατέφευγαν οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους για να ζητήσουν, ως ύστατη ελπίδα, βοήθεια από τον Θεό και τους έπειθε να ακολουθήσουν τις οδηγίες του και τα μαντζούνια που τους πρότεινε για να θεραπευτούν.

Όταν συνελήφθη ο 47χρονος, διαπιστώθηκε πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που κατηγορείται για απάτη σε βάρος επιχειρηματία, από τον οποίο φέρεται ότι απέσπασε 55.000.000 ευρώ από το 2004 έως το 2009, υπόθεση που έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ενώ είχε βγει και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε βάρος του.

Οι αστυνομικοί εξεπλάγησαν με την εξέλιξη της έρευνας. Ο τσαρλατάνος είχε πείσει γιατρούς πως είναι συνάδελφός τους και διέθεταν το ιατρείο τους για συνεξετάζουν ασθενείς. Κάποιοι από αυτούς κλήθηκαν να καταθέσουν στην Ασφάλεια και έμειναν άναυδοι όταν πληροφορήθηκαν περί τίνος επρόκειτο.

Δύο γιατροί, ωστόσο, κατηγορούνται για συνέργεια στις απάτες, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης, γνώριζαν την πλαστοπροσωπία του 47χρονου, ενώ για τον ίδιο λόγο κατηγορείται και η σύζυγος του συλληφθέντος. Και οι τρεις δεν συνελήφθησαν λόγω παρελεύσεως του αυτοφώρου, καθώς το αδίκημα είναι πλημμέλημα, αλλά συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε από την Ασφάλεια Αττικής, πριν από περίπου 13 μήνες μετά τον θάνατο των δύο ανήλικων καρκινοπαθών, καθώς οι συγγενείς τους θεώρησαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Στην πορεία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αναφορά και από κάποιον γιατρό, που υποπτεύθηκε ότι ο 47χρονος δεν ήταν ακριβώς όπως παρουσιαζόταν.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας η δικογραφία, με όλα τα στοιχεία, εστάλη στον εισαγγελέα και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονίες και άλλα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και παραπέμφθηκε στον ανακριτή.

Επειδή το μέγεθος της δράσης του συλληφθέντoς γιατρού «μαϊμού» δεν έχει ακόμα υπολογιστεί και εκτιμάται ότι εμπλέκεται σε πολύ περισσότερες ενέργειες από αυτές που έχουν διαλευκανθεί, από την ΕΛΑΣ ζητήθηκε άδεια για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του.

Σε βάρος του οι γονείς των δύο παιδιών που πέθαναν είχαν καταθέσει μηνύσεις, αλλά δεν μπορούσαν οι αρχές να τον εντοπίσουν αφού δεν είχαν το πραγματικό του όνομα.

Την υπόθεση εποπτεύει προσωπικά ο ίδιος ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Βαγγέλης Ιωαννίδης.

Δεν ήξερε ούτε να αποστειρώνει τα χέρια του

Ο ψευτογιατρός άρχισε να μπαίνει στο στόχαστρο τελικά των αρχών τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ είχε προηγηθεί πολύμηνη έρευνα για τη δράση του.

Τον κατάλαβε ένας γιατρός από τον οποίο ζήτησε να μπει μαζί του στο χειρουργείο, καθώς τον πρόδωσε ότι δεν ήξερε ούτε να αποστειρώνει τα χέρια του πριν το χειρουργείο.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο 47χρονος εμφανιζόταν με ψευδή στοιχεία ταυτότητας, σαν γιατρός νευροογκολόγος – νευροχειρουργός - φυσιοπαθητικός, αλλά και σαν ερευνητής σπουδαίου ιατρικού κέντρου της Ελβετίας, διαθέτοντας εξειδίκευση στην παιδοχειρουργική/παιδοογκολογία, με σπουδές στην Αμερική και γνώση πρωτοποριακών μεθόδων θεραπείας.

Για τις «υπηρεσίες» του κατάφερε να αποσπάσει από τις οικογένειες των θυμάτων του πάνω από 53.000 ευρώ.

Εμφανιζόταν σαν πράκτορας της CIA

Ο απατεώνας είχε απασχολήσει τις αρχές γιατί είχε πλησιάσει γνωστό επιχειρηματία και είχε επιχειρήσει να του πουλήσει προγράμματα της CIA! Μάλιστα, του είχε συστηθεί σαν πρώην πράκτορας της Υπηρεσίας.

Ο 47χρονος «γιατρός» έβρισκε τα θύματα του είτε στο Αγιο Ορος, όπου πήγαινε για να προσευχηθεί, είτε σε θεραπευτήρια όπου δήλωνε γιατρός που ήθελε να βοηθήσει αναξιοπαθούντες αλλά έψαχνε για οικογένειες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Η μέθοδος της δράσης του

Για να ενισχύει περαιτέρω το «κοινωνικό – επαγγελματικό» του προφίλ και να γίνεται πιο πειστικός, παρουσιαζόταν σαν γόνος εύπορων οικογενειών ή/και συγγενής γνωστών οικογενειών, διοικητικό στέλεχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και στέλεχος αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας, με γνωριμίες και διασυνδέσεις στον επιχειρηματικό και πνευματικό κόσμο και σε πολλές περιπτώσεις σαν γιατρός ή/και πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συνεργός φέρεται να είναι η σύζυγός του η οποία παρουσιαζόταν σαν γόνος γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας και δυο ακόμη γιατροί για τους οποίους όμως ερευνάται ο ρόλος του καθώς σύμφωνα με δικαστικές πηγές είναι πιθανόν και αυτοί να έχουν εξαπατηθεί.

Ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθούσε, αφού προσέγγιζε ανυποψίαστους πολίτες που αντιμετώπιζαν, είτε οι ίδιοι, είτε συγγενικά τους πρόσωπα, σοβαρά προβλήματα υγείας ή ανίατες ασθένειες, τους έπειθε να διακόψουν την ιατρική τους θεραπεία και να ακολουθήσουν «θεραπεία» που τους σύστηνε ο ίδιος, υποσχόμενος πλήρη ίαση.

Η «θεραπεία» περιλάμβανε σκευάσματα, με ουσίες αγνώστου προέλευσης και χημικής σύστασης, χωρίς φαρμακευτικές ενδείξεις, τα οποία παρουσίαζε σαν δήθεν εξελιγμένα ειδικά φάρμακα – αποστάγματα, τα οποία όπως προέκυψε στο πλαίσιο της έρευνας, περιείχαν, μεταξύ άλλων, δραστικές ουσίες κάνναβης. Σκευάσματα τέτοιου τύπου κατασχέθηκαν στην οικία του, όπου βρέθηκαν 65 μπουκάλια διαφορετικών ποσοτήτων.

Απέσπασε ποσά πάνω από 50.000 ευρώ

Με τη δράση του, έθετε σε προφανή κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών που εξαπατούσε, με το πρόσχημα της ιατρικής ιδιότητας, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μία περίπτωση εξαπάτησης ασθενούς απέσπασε τουλάχιστον 15.000 ευρώ.

Τα χρηματικά ποσά τα ελάμβανε είτε σε μετρητά, είτε σε μορφή επιταγών. Στη συνέχεια, φρόντιζε να προσδίδει νομιμοφάνεια στα ποσά που αποσπούσε, κυρίως μέσω της διοχέτευσης των επιταγών στην αγορά, χωρίς να εμφαίνεται ως οπισθογράφος.

Ο αριθμός των ασθενών που εξαπάτησε εκτιμάται ότι είναι μεγάλος, ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας έχουν προσδιοριστεί 45 τουλάχιστον περιπτώσεις.

Μάλιστα, σε 3 από τις περιπτώσεις και συγκεκριμένα δύο ανηλίκων, ηλικίας 14 και 16, καθώς και 76χρονου, επήλθε ο θάνατος των ασθενών. Για τις περιπτώσεις αυτές ο συλληφθείς είχε καταφέρει να αποσπάσει πάνω από 58.000 ευρώ.

Έχουν ταυτοποιηθεί ως συνεργοί του τρεις ακόμα ημεδαποί, ενώ ερευνάται η συμμετοχή και άλλων προσώπων.