«ΠΑΤΡΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ»

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ: Μόνο η εγκληματική ομάδα δεν ήταν… μαϊμού

  • Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2020 - 06:24

Από Θάνος Περβολαράκης

Εντυπωσιάζει ο αριθμός των εκατομμυρίων που σύμφωνα με την Αστυνομία ζημίωνε για μεγάλο διάστημα  η χαρακτηρισμένη ως εγκληματική ομάδα (προσφάτως εξαρθρώθηκε)  αρκετές εταιρίες στον χώρο της ένδυσης, υπόδησης, αρωμάτων κοκ., αλλά και το κατ’ εκτίμηση ύψος των διαφυγόντων δασμών προς το κράτος.

Παράλληλα, ζαλίζει ο όγκος των εκατομμυρίων απομιμήσεων και υλικών παρασκευής τους που βρέθηκαν σε δύο αποθήκες στην εθνική οδό Ηρακλείου Μοιρών και στην περιοχή της Τυλίσου.

Μόνο από τα μέχρι χθες στοιχεία, καθώς η έρευνα συνεχίζεται και κατά πληροφορίες έχουν προκύψει και νέα στοιχεία και πειστήρια, είναι αρκετό  να αντιληφθεί κανείς ότι  πρόκειται για την ίσως μεγαλύτερη υπόθεση λαθρεμπορίου που έχει αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο της ένδυσης, υπόδησης και αρωματοποιίας στη χώρα.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ αποτελούν την εκδοχή της ΕΛΑΣ, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή η θέση των ατόμων που συνελήφθησαν και απολογούνται τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης.

Η αρχική πληροφορία

Όλα φαίνεται να ξεκίνησαν από πληροφορίες τόσο προς το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΓΑΔΚ όσο και σε υπηρεσίες ελέγχου φοροδιαφυγής και γενικότερα αντιμετώπισης οικονομικών εγκλημάτων. Οι πληροφορίες αυτές «στοχοποιούσαν» συγκεκριμένο άτομο, έναν 37χρονο, κάτοικο νομού Ηρακλείου για λαθρεμπόριο.

Χρειάστηκε για να ελεγχθεί η ακρίβειά της πληροφορίας  να γίνει έρευνα πολλών εβδομάδων, το αποτέλεσμα της οποίας άνοιξε τις πόρτες … παράνομων αποθηκευτικών χώρων λαθραίων κατά την ΕΛ.ΑΣ προϊόντων και μονάδων παραγωγής αρωμάτων. Να σημειωθεί ότι όλα τα αντικείμενα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χαρακτηρίζονται ως απομιμήσεις άριστης κατασκευής.

Η επιχείρηση των Αρχών για να εισβάλουν στα άδυτα των χώρων αυτών έγινε την προηγούμενη Παρασκευή το πρωί. Συμμετείχαν εκτός από την Αστυνομία, το ΣΔΟΕ Αττικής και της  νεοσυσταθείας υπηρεσία του Τελωνείου Ηρακλείου ((4ο Τμήμα Κ.Ο.Ε. Ηρακλείου Κρήτης ΕΛ.Υ.Τ. Αττικής  της ΑΑΔΕ)

Μέσα στους χώρους αυτούς που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν άνθρωποι που εργάζονται και πιάστηκαν επί τω… έργω.

Διαπιστώσεις

Στην αποθήκη που βρέθηκε στην Ηρακλείου- Μοιρών, την οποία είχε μισθώσει ο 37χρονος (χαρακτηριζόμενος ως εγκέφαλος) οι αστυνομικοί βρήκαν σύμφωνα με πληροφορίες,  μια καθετοποιημένη αλυσίδα παραγωγής πλαστογραφημένων αρωμάτων. Η μονάδα αυτή, λένε δημοσιογραφικές πληροφορίες, περιλάμβανε μηχανήματα εκτυπώσεων, εμφιάλωσης, καζάνια, εκατομμύρια μπουκαλάκια.

Ότι δηλαδή μπορεί να βρει κανείς σε ένα εργοστάσιο παρασκευής αρωμάτων. Υπήρχαν, όμως και αποθηκευτικοί χώροι, για τα αρώματα η παρασκευή και τυποποίηση των οποίων ολοκληρωνόταν. Στελέχη των Διωκτικών Αρχών εκτιμούν ότι αυτό το εμπόρευμα κατέληγε σε τουριστικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε καταστήματα που λειτουργούν ηλεκτρονικά στο διαδίκτυο.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε επίσης, ότι κατασχέθηκαν περισσότερες από 1900 συσκευασίες μικροποσότητας εμπορικής κάνναβης, αλλά και πάρα πολλές  μάσκες προστασίας από τον Covid19.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στον συγκεκριμένο χώρο όταν έγινε η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ βρέθηκαν να εργάζονται και συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί και τρεις Έλληνες. Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες εκείνη τη στιγμή. Ακόμη, να αναφερθεί ότι βρέθηκαν ετικέτες επώνυμων εταιριών περισσότερα από 350 χιλιάδες τεμάχια, περίπου ένα εκατομμύριο καπάκια των μπουκαλιών, εκατοντάδες χιλιάδες κουτιά συσκευασίας κοκ.

Στη δεύτερη αποθήκη στην περιοχή της Τυλίσου, η οποία είχε επίσης εκμισθωθεί από τον 37χρονο βρέθηκαν 496 χιλιάδες τεμάχια παραποιημέων προϊόντων ένδυσης, υπόδησης, αρωματα, γυαλιά ηλίου, τσάντες, ζώνες καπέλα, μαγιό κοκ. Στο αυτοκίνητο του 37χρονου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν έξι χιλιάδες μασκών προσώπου.

Στην Αττική από την έρευνα του ΣΔΟΕ βρέθηκαν δύο ακόμη εταιρίες που προμήθευαν με πρώτες ύλες τον 37χρονο. Σε μία εταιρία με χημικά προϊόντα βρέθηκαν οι μήτρες αρωμάτων επώνυμων προϊόντων. Στη δεύτερη εταιρία κατασκευής χαρτικών προϊόντων  στην Αττική επίσης βρέθηκαν στάμπες επώνυμων εταιριών, σταμπωτικά μηχανήματα, σφραγίδες κοκ.

Με βάση τα παραπάνω η αστυνομία κάνει λόγο για τη δράση μιας εγκληματικής ομάδας, που αποτελείται από τουλάχιστον εννέα μέλη και τα οποία είχαν συγκροτήσει επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση, με σκοπό την τέλεση διαφόρων κακουργημάτων, όπως πλαστογραφία, «περί σημάτων και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η σύλληψη του 37χρονου

Αστυνομικοί αναζήτησαν και τελικώς συνέλαβαν τον 37χρονο. Στο σπίτι του – σε περιοχή του Ηρακλείου βρέθηκαν περισσότερες από 635 χιλιάδες ευρώ, περίπου πέντε χιλιάδες Γουάν, χαρτονομίσματα από τη Ρουμανία, τον Καναδά, λίρες Τουρκίας. Επίσης, βρέθηκαν πολλές δεσμίδες διαφόρων τραπεζών, τιμολόγια παροχής υπηρεσιών και περίπου 30 επιταγές διαφόρων τραπεζών συνολικού ποσού 316 χιλιάδων ευρώ.

Για τις Αρχές, το ίδιο άτομο, θεωρείται ως ο αρχηγός της ομάδας. Κι αυτό γιατί εκτός από την ατομική επιχείρηση που είχε στο όνομά του και ασχολούνταν με εισαγωγές αρωμάτων και καλλυντικών, διαχειριζόταν δύο ακόμη επιχειρήσεις που ήταν στο όνομα δύο γυναικών. Η ταυτότητας τους είναι γνωστή και αναζητούνταν. Για την ΕΛ.ΑΣ πρόκειται για «αχυράνθρωπους».

Το ΣΔΟΕ Αττικής φέρεται επίσης να προχώρησε σε κατασχέσεις διαφόρων παραστατικών που φανέρωναν το ρόλο που είχε ένας 40χρονος. Ο συγκεκριμένος φέρεται από τις Αρχές να προμήθευε τον 37χρονο με παράνομη πρώτη ύλη αλλά και ετικέτες που είχαν στοιχεία γνωστών εταιριών αρωμάτων. Σε μια από τις αποθήκες που ελέγχθηκαν βρέθηκαν δεκάδες μεταλλικά – γυάλινα φιαλίδια με την ονομασία επώνυμων εταιριών, σήματα εταιριών και άλλα.

Σαράντα εννέα εκατομμύρια

Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τις εταιρίες στις οποίες ανήκουν τα σήματα που χρησιμοποιούσε η συγκεκριμένη ομάδα, ενώ έστειλαν και τις εκθέσεις των πραγματογνωμόνων. Σύμφωνα με τους ειδικούς η μέχρι και χθες οικονομική ζημιά των δικαιούχων των σημάτων φθάνει  τα 49 εκατομμύρια ευρώ!

Ίσως με την ολοκλήρωση των ελέγχων από όλες τις εμπλεκόμενες εταιρίες το νούμερο αυτό εκτοξευθεί. Αναφορικά με τον προσδιορισμό των διαφυγόντων δασμών εκτιμάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου ότι φτάνει τις 168 χιλιάδες ευρώ. Τέλος, να σημειωθεί ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και έχουν βρεθεί κι άλλα πειστήρια.