Πάτρα - Η βρεφοκτόνος μιλάει μέσα από τη φυλακή: "Κανείς δεν κατάλαβε τη ψυχική μου κατάσταση"
- Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, 2020 - 06:24
Ήταν μεσημέρι 12ης Φεβρουαρίου 2020, όταν περιπατητής στην Πλαζ της Αγυιάς Πατρών, ήρθε αντιμέτωπος μ΄ ένα μακάβριο θέαμα. H σορός νεογνού (κοριτσιού), κείτονταν στην παραλία.
Αμέσως, σήμανε συναγερμός σε Αστυνομία και Λιμενικό, για να αποδειχθεί έπειτα από έρευνες, πως το νεογέννητο είχε εγκαταλειφθεί δίπλα στο κύμα, από την ίδια του τη μητέρα. Το είχε φέρει στη ζωή, λίγες ώρες πριν, σε νοσοκομείο της πόλης. Θύμα μια αθώα ψυχή που από την πρώτη κιόλας στιγμή, που ήρθε στον κόσμο, βρέθηκε αντιμέτωπη με το πιο σκληρό πρόσωπο του.
Εννέα μήνες μετά, το τραγικό περιστατικό που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία και το πανελλήνιο, η 27χρονη σύγχρονη «Μήδεια» όπως χαρακτηρίστηκε, μιλά από τη φυλακή στην «ΠτΚ», μέσω του Πατρινού δικηγόρου της, ποινικολόγου Θεόδωρου Χρονόπουλου.
«Κανείς δεν κατάλαβε τη ψυχική μου κατάσταση. Όλοι μιλάνε χωρίς να γνωρίζουν τι περνούσα εγώ εκείνες τις ώρες. Δεν ήξερα τι έκανα. Δεν είχα καθόλου άποψη για το τι έπρεπε να κάνω. Ήμουν σε πλήρη σύγχυση», λέει.
Επιμένει ότι «ήθελε να κρατήσει το παιδί της, αλλά εγκαταλείφθηκε παντελώς, ακόμα και στο νοσοκομείο που πήγε να γεννήσει». Βάσει των ισχυρισμών της, έφυγε, δεν την είδε κοινωνικός λειτουργός, ούτε ψυχίατρος και ψυχολόγος. «Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για μια κοπέλα, μόνη της, χωρίς τίποτα, χωρίς ρούχα μωρού, που είχε μόνο 10 ευρώ στο πορτοφόλι της», προσθέτει ο κ. Χρονόπουλος
ΑΥΤΟΧΕΙΡΙΑ
Σήμερα, όπως αποκαλύπτει στην «ΠτΚ», μέσω του δικηγόρου της, «αυτό που τότε την απασχολούσε, ήταν πως θα δώσει τέλος στη δική της ζωή και όχι στο μωρό. Τελούσε σε πλήρη σύγχυση, και δεν ήξερε τι έκανε. Για περισσότερο από 3 ώρες διένυε την απόσταση από την παραλία των Βραχνεΐκων μέχρι την Πλαζ της Αγυιάς, για τουλάχιστον 3 - 4 φορές, χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει τι κάνει».
Οι ώρες αυτές ήταν, το διάστημα που προσπαθούσε να «ισορροπήσει» και να δει ποια εντολή θα της «έδινε» ο εγκέφαλος της. Τελικά άφησε το βρέφος στην παραλία. Δεν υπήρχε σκέψη...το αφήνω να το βρει κάποιος, απλά το άφησε, εξηγεί ο κ. Χρονόπουλος. Στο ερώτημα γιατί η 27χρονη ενώ κυοφορούσε, δε ζήτησε νωρίτερα βοήθεια, η απάντηση φέρεται να είναι πως υπολόγιζε στη στήριξη του πατέρα του παιδιού της. Η μετέπειτα όμως άρνηση του ν' αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούσαν, σε συνδυασμό με την ήδη βεβαρημένη ψυχολογική της κατάσταση, ως ανύπαντρη μητέρα, αλλά και δεδομένου ότι είχε αποκρύψει το γεγονός ακόμα και από την οικογένεια της, θόλωσε την κρίση της.
Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ
«Θολό» παραμένει το τοπίο σχετικά με το ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε ο πρώην σύντροφος της κατηγορούμενης, στην τραγική έκβαση των γεγονότων. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, της τότε εγκυμονούσας, αν και βρίσκονταν σε διάσταση, όταν τον ενημέρωσε πως κυοφορεί της δήλωσε τη στήριξη του. Ομως, όσο ο καιρός προχωρούσε, εξαφανίστηκε αμφισβητώντας την πατρότητα του παιδιού.
Σύμφωνα με το δικηγόρο της κατηγορούμενης, ακόμα και τώρα διαμηνύει στην εντολέα του, μέσα στη φυλακή, δια μέσω τρίτων, πως το παιδί δεν είναι δικό του.
Από την πλευρά του, ο άνδρας φέρεται να υποστήριξε ενώπιον των δικαστικών λειτουργών, ότι με την 27χρονη είχαν χωρίσει, όταν έμαθε ότι ήταν έγκυος και πως ο ίδιος ήθελε να κρατήσει το παιδί. Λίγες μέρες αργότερα, δέχθηκε τηλεφώνημα από τη νεαρή, όπου και του έκανε γνωστό, ότι έχασε το παιδί.
ΕΠΙΛΟΧΕΙΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Από την πρώτη στιγμή του εντοπισμού και της σύλληψης της, η επιλόχειος κατάθλιψη βαριάς μορφής προβαλλόταν, ως η βασική αιτία του κακού. Μάλιστα, ο δικηγόρος Γιάννης Αποστολόπουλος που χειρίστηκε τότε την υπόθεση, είχε προσκομίσει στις εισαγγελικές αρχές, γνωμάτευση ιδιώτη ιατρού. Το περιεχόμενο αυτής, πιστοποιούσε την ύπαρξη της ψυχολογικής διαταραχής, ως αποτέλεσμα της «προβληματικής» εγκυμοσύνης, που την ώθησε στη συγκεκριμένη πράξη.
«Υπάρχουν, ακόμα και δυο ψυχιατρικές γνωματεύσεις του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείο Πατρών, το περιεχόμενο των οποίων είναι ελλιπές. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, στο νοσοκομείο. Πού ήταν το σύστημα υγείας, πού ήταν οι κοινωνικές δομές, οι υπηρεσίες;», επισημαίνει, σήμερα, με ιδιαίτερο νόημα ο κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος και προσθέτει πως η 27χρονη προφυλακισθείσα, εξακολουθεί να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, λόγω του ψυχολογικού της υπόβαθρου. Στον ισχυρισμό της εισαγγελέως, πως είχε αποφασίσει να σκοτώσει το παιδί της πριν το γεννήσει ο κ. Χρονόπουλος απαντά «Αυτό είναι άτοπο. Θα μπορούσε να κάνει διακοπή κύησης τους πρώτους μήνες, αντί να βιώνει 9 μήνες μια κατάσταση η οποία ήταν τραγική για την ίδια, να το κρύβει από τους γονείς της, από το περιβάλλον της και από τις εργασιακές της σχέσεις, επινοώντας δικαιολογίες για να καλύψει τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, ότι είναι άρρωστη κλπ. Γιατί να τα κάνει αυτά, εάν είχε σκοπό να το θανατώσει;».
Η ΕΔΕ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Για την υπόθεση, εκείνη την περίοδο με εντολή του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου, Γιάννη Καρβέλη, διετάχθη η διενέργεια προανακριτικής εξέτασης για να διευκρινιστεί, κάτω από ποιες συνθήκες έφυγε η μητέρα από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας» χωρίς να έχει πάρει εξιτήριο.
«Έγινε ενδελεχής έρευνα και έλεγχος και δεν προέκυψε καμία ευθύνη στο νοσοκομείο και στο προσωπικό. Το πόρισμα, έχει κοινοποιηθεί στην 6η ΥΠΕ», δηλώνει - για πρώτη φορά - στην έρευνα της «ΠτΚ», ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Ηλίας Θεοδωρόπουλος.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Το νεκρό μωρό εντοπίστηκε τυλιγμένο σε μια κουβέρτα από διερχόμενο στη θάλασσα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετά από συντονισμένες έρευνες, εντοπίζεται στο σπίτι που διαμένει με την οικογένεια της σε περιοχή της Πάτρας, γυναίκα που φέρεται να έχει σχέση με την υπόθεση. Τα στοιχεία δείχνουν, πως είναι αυτή που αναζητούσαν. Είχε γεννήσει στις 10 Φεβρουαρίου, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας». Την επομένη, φεύγει από την μαιευτική κλινική, χωρίς να λάβει εξιτήριο. Μαζί της παίρνει και το παιδί της. Κανείς αρχικά, δεν αντιλαμβάνεται τη φυγή της.
Συλλαμβάνεται και τελικά παραδέχεται, πως είναι εκείνη που εγκατέλειψε το σπλάχνο της στην ακτή, όπου και βρήκε τραγικό τέλος. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση ο θάνατος του βρέφους, προήλθε από «πνιγμό εντός θαλασσίου ύδατος». Μεταφέρεται στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενη.
Στους Λιμενικούς που χειρίζονταν την υπόθεση, φέρεται να είπε πως περιπλανήθηκε για ώρες με το αυτοκίνητο της, μέχρι να καταλήξει στην παραλία και να πάρει την απόφαση να αφήσει το νεογέννητο στο σημείο. Κατόπιν πήγε στο σπίτι της, ευρισκόμενη σε άθλια σωματική και ψυχολογική κατάσταση.
Ο εισαγγελέας της ασκεί δίωξη, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και μετά την απολογία της στον ανακριτή κρίνεται, προφυλακιστέα. Με δάκρυα στα μάτια δέχεται την απόφαση και παίρνει το δρόμο για τις φυλακές. Στο πλευρό της, βρίσκονται συντετριμμένοι, μη μπορώντας να αντέξουν το «βάρος» των αποκαλύψεων, οι γονείς της.
ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ
Η νεαρή βρίσκεται προφυλακισμένη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση στις γυναικείες φυλακές της Θήβας. Μετά την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πάτρας, στο αίτημα της για αποφυλάκιση και την μετατροπή της δίωξης της από ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε παιδοκτονία, περιμένει την εκδίκαση της υπόθεσης. Η ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 7 Δεκεμβρίου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αιγίου.
«Υποστηρίζω πως κακώς της ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ποινή που επισείει ισόβια κάθειρξη. Αντιθέτως, θα έπρεπε να κατηγορηθεί για παιδοκτονία, βάσει της οποίας, περιορίζεται το πλαίσιο ποινής μεταξύ 5 - 10 χρόνων. Ζήτησα μειωμένο καταλογισμό, λόγω της επιλόχειας κατάθλιψης. Δεν έγινε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης, δεδομένου πως η δίωξη που της ασκήθηκε θα ήταν δύσκολο να μετατρέψει την κατηγορία το Συμβούλιο, πριν η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο», δηλώνει ο Πατρινός ποινικολόγος.
Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ
«Ο βασικός υπερασπιστικός μας ισχυρισμός, είναι πως την εγκατέλειψαν και το εγκατέλειψε. Εάν η αυτή η κοπέλα, είχε κάποια βοήθεια από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο», υπογραμμίζει ο κ. Χρονόπουλος, προσθέτοντας «Από την πρώτη στιγμή, που μπήκε στο νοσοκομείο έχρηζε βοήθειας. Όφειλε να σημάνει συναγερμός, στις δομές του νοσηλευτικού ιδρύματος. Υπήρξε μια απαράδεκτη εγκατάλειψη της, από το σύστημα και αυτή η εγκατάλειψη της, επιδείνωσε τη ψυχική της αναταραχή, λόγω της επιλόχειας κατάθλιψης και επέφερε το μοιραίο γεγονός».
Στο επικείμενο δικαστήριο, ο συνήγορος υπεράσπισης της, αναμένεται να αιτηθεί τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για να διαπιστωθεί, εάν και σε τι βαθμό προκύπτουν ευθύνες στο νοσηλευτικό ίδρυμα, προκειμένου αυτές ν' αποδοθούν στους εμπλεκόμενους.
ΜΑΡΙΑΣ Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Κατηγορείστε για πορνογραφία»: Το μήνυμα που «πάγωσε» Πατρινούς – Τι συνέβη
30 Νοε. 2022 - 6:24 - Αχαΐα: Πόρισμα «καίει» την ΕΛΑΣ για έκδοση ταυτότητας σε… καταζητούμενο!
22 Νοε. 2022 - 6:23 - "Φάμπρικα" 1 εκατ. € με μετανάστες
19 Οκτ. 2022 - 6:22 - Πάτρα – Υπόθεση θανάτου τριών παιδιών: Εισαγγελική έρευνα για πειθαρχικές ευθύνες ιατροδικαστών
5 Ιουλ. 2022 - 6:24 - Υπόθεση Πισπιρίγκου: Σαφές μήνυμα οι αλλαγές στο ανθρωποκτονιών
9 Μαΐου. 2022 - 6:24