“ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Μαγνησία: Έτσι στήθηκε η απάτη με τα τρόφιμα

  • Τρίτη, 13 Οκτωβρίου, 2020 - 06:26

Δεν έφθαναν ούτε καν στις αποθήκες οι παραγγελίες που έκανε η εγκληματική οργάνωση, η οποία έστηνε απάτες στον χώρο των τροφίμων με το πρόσχημα ότι εταιρεία στη Γερμανία εμπορευόταν μεγάλες ποσότητες. Το κύκλωμα, που εξαπάτησε 16 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι δύο στη Μαγνησία προωθώντας τα προϊόντα τους σε μάρκετ σε χαμηλότερες τιμές, έβαζε οδηγούς φορτηγών να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες πριν φθάσουν εκεί και παρουσιαστούν οι οδηγοί μεταφορικών εταιρειών των επιχειρήσεων. Οι αποθήκες απαντούσαν στους απεγνωσμένους επιχειρηματίες ότι δεν είχαν παραλάβει τα προϊόντα τους. Τα τρόφιμα χάνοντας στους ενδιάμεσους σταθμούς με περίεργο τρόπο.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με τον έναν παθόντα επιχειρηματία της Μαγνησίας ηλικίας 57 ετών, οποίος ζημιώθηκε από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης με ποσό αξίας 18.000 ευρώ. Η λεία της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε έδρα στη Βόρεια Ελλάδα και άπλωνε τα δίχτυα της σε πολλές πόλεις, ήταν πάνω από 523.604 ευρώ. Δραστηριοποιούταν στις απάτες στον χώρο των τροφίμων ήδη από τον Ιούνιο του 2018. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου έχει σχηματίσει δικογραφία κατά 11 μελών, τέσσερα κύρια και εφτά με περιφερειακό ρόλο, το ένα από Αθήνα και τα υπόλοιπα από Βόρεια Ελλάδα. Οι δράστες δεν έχουν συλληφθεί λόγω παρέλευσης αυτοφώρου.

Οι επιτήδειοι δημιούργησαν μία εταιρεία φάντασμα στη Γερμανία και στη συνέχεια προμηθεύτηκαν γερμανικές τηλεφωνικές συνδέσεις, δημιούργησαν στο διαδίκτυο ιστοσελίδα της εν λόγω εταιρείας και επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τους υπευθύνους των επιχειρήσεων.

Ο 57χρονος είπε ότι οι απατεώνες τού τηλεφώνησαν για να επιδείξουν το υποτιθέμενο ενδιαφέρον τους και στη συνέχεια του έστειλαν email με την παραγγελία. «Το έστειλαν Παρασκευή γεγονός που δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Πάντα τέτοιες μέρες επιλέγουν ώστε να έχουν χρόνο για τη δράση τους. Τα πιστοποιητικά κατάθεσης των χρημάτων που υποτίθεται ότι επισυνάπτουν είναι όλα πλαστά, αλλά δεν έχεις χρόνο για να το διαπιστώσεις μέχρι την επόμενη εργάσιμη, τη Δευτέρα, που μπορεί να γίνει η διασταύρωση», λέει.

Οι επιτήδειοι δρουν βάσει συγκεκριμένου σχεδίου. «Ασκούν αφόρητη ψυχολογική πίεση για την παραγγελία. Λένε ότι βιάζονται ότι πρέπει να προωθήσουν περαιτέρω τα προϊόντα. Είναι όλα ψέματα όμως. Είναι μία καλοστημένη απάτη. Οι επιχειρήσεις αν δεν βλέπουν στην Τράπεζα τα χρήματα δεν θα πρέπει να προχωρούν σε καμία ενέργεια απολύτως. Όλα αυτά θα πρέπει να τους υποψιάζουν ότι κάτι δεν πάει καλά, πως κάτι περίεργο συμβαίνει», τονίζει.

Ο 57χρονος κατάλαβε την απάτη σε βάρος του όταν επικοινώνησε με αποθήκη σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας και ενημερώθηκε ότι τα προϊόντα του δεν είχαν παραληφθεί. Επιβεβαιώθηκε το Σάββατο όταν έμαθε ότι παρουσιάστηκαν δύο άλλα φορτηγά από αυτά της μεταφορικής του για να τα πάρουν από τον πρώτο οδηγό φορτηγού. Ηταν όμως πλέον αργά. Τη Δευτέρα επαληθεύτηκαν και τυπικά οι φόβοι του ότι τα χρήματα δεν είχαν μπει στην Τράπεζα. Τα πιστοποιητικά κατάθεσης των χρημάτων ήταν πλαστά, ενώ και η ιστοσελίδα που είχαν οι απατεώνες για να προσελκύσουν πελάτες δεν ήταν γνήσια.

Ο επιχειρηματίας μάθαινε εκείνη την περίοδο για τα «κατορθώματα» της εν λόγω σπείρας από άλλους παραγωγούς που είχαν βρεθεί στην ίδια θέση με εκείνον. «Είχαν εξαπατήσει πολύ κόσμο σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ένας από την Πελοπόννησο πρόλαβε τους δράστες στην αποθήκη. Ηταν ο μόνος που πήρε τα προϊόντα του πίσω. Στην Κοζάνη επιχειρηματίας με αποξηραμένα φυτά έπαθε μεγάλη ζημιά», σημειώνει. Μετά την εξιχνίαση της απάτης περιμένει οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να πάρει τα χρήματά του πίσω.

Πλαστά δικαιολογητικά καταθέσεων χρημάτων

Αποδεικτικά που έχουν αποσταλεί μέσω email για κατάθεση χρημάτων δεν θα πρέπει να πείθουν για κανέναν λόγο τους επιχειρηματίας. Με πλαστά πιστοποιητικά άγνωστος δράστης έχει εξαπατήσει ξενοδόχους στην Αλόννησο ζημιώνοντάς τους με χιλιάδες ευρώ το Νοέμβριο του 2019. Τον Δεκέμβριο με παρόμοιο τρόπο εξαπατήθηκαν επιχειρηματίες πρατηρίων υγρών καυσίμων. Τα προσχήματα που χρησιμοποιούν οι δράστες ποικίλουν. Αλλοτε επικαλούνται ονόματα γνωστών επιχειρηματιών, άλλοτε προσποιούνται τους φίλους ή αυτοπαρουσιάζονται σαν γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι. Ολη η ευρηματικότητά τους εξαντλείται με τις απάτες.

Το κύκλωμα

Η εγκληματική οργάνωση είχε δράσει σε πολλές πόλεις όπως σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κιλκίς, Κρήτη, Αθήνα. Είχε φτιάξει ένα ολόκληρο δίκτυο το οποίο για τις μεταφορές των προϊόντων όταν έφθασε στα ίχνη της η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

Η έρευνα των αστυνομικών άρχισε μετά από δύο καταγγελίες παραγωγών στη Μαγνησία. Η Εισαγγελία Βόλου διέταξε προκαταρκτική εξέταση και στο πλαίσιό της οι εξελίξεις πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Η εγκληματική οργάνωση προχωρούσε στη συστηματική διάπραξη απατών σε βάρος επιχειρήσεων εμπορίας και παραγωγής ειδών τροφίμων. Σε βάρος των δραστών μετά από πολύμηνη έρευνα σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της πλαστογραφίας και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, ενώ από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης καθώς το ποσό της απάτης είναι άνω των 120.000 ευρώ και το αδίκημα αποτελεί κακούργημα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ