“ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ” ΚΑΒΑΛΑΣ

ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ: Από μια ανάρτηση στο FB αποκαλύφθηκε μια καταδίκη για δωροδοκία

  • Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:32

Φαίνεται ότι ίσως πολλά συνέβαιναν στο πρώην ΤΕΙ Καβάλας και λίγα έβγαιναν στην δημοσιότητα. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από την υπόθεση της απόλυσης ενός καθηγητή του ιδρύματος, πριν από τουλάχιστον πέντε χρόνια, για το αδίκημα της δωροδοκίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης, αν και το δεύτερο δεν τεκμηριώθηκε στον ίδιο βαθμό με το πρώτο και το θέμα έρχεται τώρα στο φως της δημοσιότητας, ως παρεπόμενο μιας ανάρτησης στο FB.

Το «Χ» εδώ και εβδομάδες έχει δημοσιοποιήσει την ανάρτηση που έκανε στο FB, για δυο φορές, μια τον περασμένο Νοέμβριο και μία τώρα με αφορμή το μπαράζ των αποκαλύψεων στον αθλητικό και καλλιτεχνικό χώρο, ένας συνταξιούχος καθηγητής στο ΤΕΙ Καβάλας, ο Δημήτρης Κατέβας, στην οποία αναφέρεται σε τρία περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτητριών και φοιτητών, από ισάριθμους καθηγητές.

Στην ανάρτηση του ο κ. Κατέβας αναφέρει ότι «Υπήρχαν κ χειρότερες σεξιστικές καταστάσεις με…κάποιους “Καθηγηταραδες” του τότε ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ.

Ενδεικτικά τα αρχικά κάποιων:: Δημήτριος Π. της τότε ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ !!! Νικόλαος Ν.(Πρωην Νικολαος Τ.) του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ !!! Κι ένας Ιωάννης Α. του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ!!!

Άραγε τα θυμούνται οι τότε Φοιτητές???»

Το «Χ» επικοινώνησε με τον αντιπρύτανη του ΔΙΠΑΕ κ. Δημήτρη Μπαντέκα για να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν αυτή την ανάρτηση, καθώς κάτω από αυτήν υπάρχουν μια σειρά σχόλια καθηγητών και φοιτητών που την επικροτούν και εμμέσως επιβεβαιώνουν τα γραφόμενα.

Απαντώντας ο κ. Μπαντέκας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι τεκμηριωμένες καταγγελίες υπήρξαν για τον έναν από τους τρείς, οπότε η τότε διοίκηση του ΤΕΙ Καβάλας (Θανάσης Μητρόπουλος και Δημήτρης Μπαντέκας) κίνησαν όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την διερεύνηση της υπόθεσης και στην συνέχεια την πειθαρχική και ποινική του δίωξη.

Συγκριμένα σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μπαντέκα, ο εν λόγω καθηγητής πέρασε από πειθαρχικό μετά τις καταγγελίες δυο φοιτητριών, διενεργήθηκε ΕΔΕ και στην συνέχεια πέρασε από Πειθαρχικό Συμβούλιο από το οποίο τιμωρήθηκε με την ποινή της απόλυσης από την θέση του καθηγητή στο ΤΕΙ Καβάλας. Επίσης ασκήθηκε εναντίον του και ποινική δίωξη για το αδίκημα κύρια της δωροδοκίας και της πλαστογραφίας και μια σειρά άλλα διοικητικά παραπτώματα και πρωτόδικα του επιβλήθηκε η ποινή των 12 χρόνων. Ωστόσο ο κατηγορούμενος ήδη έχει καταθέσει εφέσεις και σύντομα αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση του, σε δεύτερο βαθμό τόσο για την ποινική όσο και την πειθαρχική διαδικασία ποινών.

Για την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης, δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία, οπότε δεν στοιχειοθετήθηκε ένα πλήρες κατηγορητήριο με την έννοια ότι ο κατηγορούμενος περιορίστηκε – σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας – μόνο σε μια λεκτική δραστηριότητα και μάλιστα ενώπιων και άλλων φοιτητών και όχι σε κάποια πράξη σεξουαλικού περιεχομένου, όπως τόνισε ο κ. Μπαντέκας.

Για τις άλλες περιπτώσεις ο κ. Μπαντέκας υποστήριξε ότι δεν υπήρξαν καταγγελίες για τους άλλους δύο καθηγητές, γι’ αυτό και δεν κινήθηκε καμία διαδικασία εναντίον τους. Αν σήμερα υπάρξει κάποια επώνυμη καταγγελία, ο αντιπρύτανης του ΔΙΠΑΕ επισήμανε ότι το ίδρυμα, δεν έχει καμιά δικαιοδοσία, καθώς έχουν συνταξιοδοτηθεί, οπότε η υπόθεση σε αυτή την περίπτωση θα βρεθεί απευθείας στα χέρια της δικαιοσύνης.

Σε ερώτηση μας, για πιο λόγο το θέμα δεν δόθηκε στην δημοσιότητα τόσα χρόνια, ο κ. Μπαντέκας απάντησε ότι «εμείς ως διοίκηση πράξαμε ότι ορίζει ο νόμος για τέτοιες περιπτώσεις, δεν ήταν δικό μας θέμα να βγάλουμε ανακοίνωση»!!!