“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

«Φραγγέλιο» σε 52χρονο ιερέα που «ερωτεύτηκε» 15χρονη

  • Παρασκευή, 18 Ιουνίου, 2021 - 06:23

Πλημμελημάτων Λάρισας έναν ιερέα κατηγορούμενο για προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους. Ο 52χρονος ιερέας που ζει στην Κύπρο, δεν φάνηκε και τόσο εγκρατής με τα σαρκικά πάθη και δηλώνοντας τον «έρωτά» του σε ανήλικη Λαρισαία που δεν είχε συμπληρώσει καν τα 15 έτη, έφθασε σε σημείο – σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο – να την καλέσει να εγκαταλείψει την οικογένειά της και να πάει στην Κύπρο, προκειμένου να ζήσουν μαζί.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα των συνομιλιών σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο ιερέας έστειλε και φωτογραφία με σεξουαλικό περιεχόμενο στην ανήλικη. Στις παραινέσεις ωστόσο και τις συστάσεις της οικογένειας της ανήλικης να σταματήσει να παρενοχλεί την κόρη τους, ο «παθιασμένος» ιερέας παρότι διαβεβαίωσε γι’ αυτό, όπως κατέθεσε χθες η μητέρα της 15χρονης, ταξίδεψε από την Κύπρο στη Λάρισα και συναντήθηκε με τη μικρή, σε προαύλιο ναού. Στο μεσοδιάστημα δε, συνομιλούσαν μέσω νέου λογαριασμού με ψεύτικα στοιχεία της μικρής για να μην γίνουν αντιληπτοί από την οικογένεια που της είχε απαγορεύσει να συνομιλεί με τον ιερέα. Οι γονείς παρατήρησαν έγκαιρα την αλλαγή στη συμπεριφορά του κοριτσιού τους και ερευνώντας εντόπισαν τα επίμαχα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έγκαιρα επίσης παρενέβησαν επικοινωνώντας αρχικά με τον ιερέα, αλλά όταν διαπίστωσαν πως επιμένει, τότε κατήγγειλαν την υπόθεση στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Μάλιστα η μητέρα συνάντησε τον ρασοφόρο ζητώντας να πάψει να παρενοχλεί την κόρη της. «Ήταν μεγάλος σε ηλικία αλλά και ιερωμένος και δεν είχε καμιά δουλειά να έρχεται σε επαφή με ανήλικα παιδιά» τόνισε χαρακτηριστικά χθες στο δικαστήριο η μητέρα της 15χρονης. Ο ιερέας δεν προσήλθε στο δικαστήριο αλλά ο συνήγορός του μετέφερε δήλωσή του με την οποία τονίζει πως «είμαι σφοδρότατα στεναχωρημένος με την εξέλιξη της υπόθεσης και μακάρι να μπορούσα να αντιστρέψω τα γεγονότα ζητώντας συγγνώμη από την ίδια και την οικογένειά της». Δήλωση που δεν φαίνεται να έπεισε το δικαστήριο το οποίο καταδίκασε τελικά τον «αμαρτωλό» παπά.

«ΓΙΑ ΓΕΝΕΤΗΣΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ»

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2016 (σ.σ. όταν ο ιερέας ήταν 52 ετών και η παθούσα 15 ετών), ο κατηγορούμενος «μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, που διατηρούσε», προσέγγισε την ανήλικη «η οποία δεν είχε συμπληρώσει τα δεκαπέντε έτη, αποστέλλοντάς της αίτημα φιλίας, μέσω του προφίλ που διατηρούσε», «στην ίδια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να την προσελκύσει για γενετήσιους λόγους.

Όταν οι γονείς της ανήλικης αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε, αφενός της απαγόρευσαν κάθε περαιτέρω επικοινωνία με τον κατηγορούμενο, αφετέρου δια γραπτού μηνύματος στον κατηγορούμενο ζήτησαν να σταματήσει να παρενοχλεί την ανήλικη, πλην όμως αυτή δημιούργησε εν αγνοία των γονέων της στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook νέο προφίλ», «δίδοντας ψεύτικα στοιχεία».

«Σε συνομιλίες που ακολούθησαν μέσω της ιστοσελίδας, της εφαρμογής messenger καθώς επίσης και τηλεφωνικά, ο κατηγορούμενος έπεισε την ανήλικη, να του αποστείλει φωτογραφία» με άσεμνο περιεχόμενο «και ο ίδιος απαντώντας άμεσα της απέστειλε φωτογραφία του ανδρικού μορίου του, σε δε γραπτά μηνύματα με ερωτικό περιεχόμενο που της απέστειλε» της περιέγραψε άλλες πράξεις του.

«Ενώ πρότεινε», προστίθεται στο κατηγορητήριο, «στην ανήλικη να εγκαταλείψει την οικία της και να μεταβεί στην Κύπρο, όπου έμενε ο κατηγορούμενος, για να τον συναντήσει, έχοντας σκοπό να τελέσει σε βάρος της το αδίκημα», «η δε μετάβασή της στον προαναφερόμενο τόπο θα γινόταν με χρήματα που θα της έστελνε ο ίδιος. Μάλιστα ο κατηγορούμενος, στις 13 Ιουνίου του 2016 επισκέφθηκε τη Λάρισα και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με την ανήλικη, συναντήθηκαν έξωθεν» ναού σε συνοικία της Λάρισας.

«Προέβη δε στις ανωτέρω πράξεις, προκειμένου να προσελκύσει την ανήλικη για γενετήσιους λόγους» καταλήγει το κατηγορητήριο. Πρωτόδικα μάλιστα το Δικαστήριο τον καταδίκασε σε 4ετή φυλάκιση λαμβάνοντας υπόψη του διαστάσεις, μεταξύ των οποίων, «το είδος και τη φύση του αδικήματος που τέλεσε ο κατηγορούμενος εις βάρος ανήλικης», «τον σκοπό που επιδίωκε, ήτοι τη γενετήσια ικανοποίησή του», «τη μεθόδευση της πράξης του», «την ιδιότητά του ως ιερέα και την εκμετάλλευση αυτής για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της ανήλικης παθούσας» αλλά και, «τη διαγωγή του μετά την τέλεση της ανωτέρω πράξεως και ιδίως τη μη μεταμέλειά του και τη μη εμφάνισή του στο Δικαστήριο».

«ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ»

Μοναδική μάρτυρας που κατέθεσε χθες ήταν η μητέρα της 15χρονης, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα. Για να σημειώσει μεταξύ άλλων πως «όταν αντιλήφθηκα τι συμβαίνει, ζήτησα και μίλησα τηλεφωνικά μαζί του γιατί ήταν μεγάλος σε ηλικία και ιερωμένος και δεν είχε καμιά δουλειά να έρχεται σε επαφή με ανήλικα παιδιά.

Με διαβεβαίωσε ότι θα σταματήσει να την ενοχλεί, αλλά έκανε το αντίθετο. Κανόνισε συνάντηση και ήρθε στη Λάρισα όπου συνάντησε το παιδί μου. Πήγα και τον βρήκα εκείνο το απόγευμα και του ζήτησα να σταματήσει τις επαφές με το παιδί μου.

Στο Facebook βρήκαμε μηνύματα και φωτογραφίες και τον καταγγείλαμε στην Αστυνομία γιατί ζήτησε από το παιδί μου να πάει στην Κύπρο με δικά του έξοδα».

«Το παιδί μου ήταν 14 χρονών» πρόσθεσε η μητέρα, για να διευκρινίσει απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου ότι «μέσω Facebook της έκανε αίτημα φιλίας, αλλά μετά της έστελνε μηνύματα ερωτικού περιεχομένου. Είχανε καθημερινή επαφή.

Εις γνώση του συνέβαιναν όλα αυτά, γνώριζε την ηλικία του παιδιού όταν της έστειλε φωτογραφία με το μόριό του. Ζητήσαμε να σταματήσει να την ενοχλεί αλλά όχι μόνο δεν διέκοψαν αλλά έκαναν και δεύτερο λογαριασμό για να επικοινωνούνε.

Μάλιστα ήρθε στη γειτονιά μου και συναντήθηκε με την κόρη μου. Της τηλεφωνούσα και δεν απαντούσε, ανησύχησα πολύ» τόνισε η μητέρα, προσθέτοντας πως «μετά τη συνάντηση με τον ιερέα η κόρη μου έφυγε τρομαγμένη».

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου, ενώ η υπεράσπιση μεταξύ άλλων μετέφερε δήλωση του κατηγορούμενου ιερέα με την οποία τόνισε πως «είμαι σφοδρότατα στεναχωρημένος με την εξέλιξη της υπόθεσης και μακάρι να μπορούσα να αντιστρέψω τα γεγονότα ζητώντας συγγνώμη από την ίδια και την οικογένειά της».

Να σημειωθεί τέλος πως η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον ιερέα έχει τριετή ανατολή, διάσταση που προκάλεσε την αντίδραση της μητέρας, κάνοντας λόγο για «ατιμωρησία».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ