Την ενοχή και των δύο που κατηγορούνται για την υπόθεση κατασκοπείας ζήτησε η εισαγγελέας
- Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:23
Πλήρη άρνηση για τα όσα τους βαραίνουν δήλωσαν χθες κατά τις απολογίες τους ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου, οι δύο κατηγορούμενοι Έλληνες μουσουλμάνοι στην υπόθεση κατασκοπείας που είχε εξιχνιαστεί τον περασμένο Δεκέμβριο στο νησί μας και ισχυρίστηκαν πως οι συναντήσεις και η επικοινωνία που είχαν γίνονταν στο πλαίσιο των κοινωνικών συναναστροφών.
Ωστόσο οι εξηγήσεις που έδωσαν τόσο ο 36χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο όσο και ο 53χρονος μάγειρας πλοίου που εκτελούσε δρομολόγια κορμού των νησιών μας αλλά και στο Καστελλόριζο, δεν έπεισαν την εισαγγελέα της έδρας η οποία στην αγόρευσή της δήλωσε ότι οι δύο κατηγορούμενοι υπέπεσαν σε αντιφάσεις και ότι «αποδείχτηκε πλήρως από την ακροαματική διαδικασία ότι ενεργώντας από κοινού και με δόλο τέλεσαν τα αδικήματα», για αυτό και ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι όπως κατηγορούνται.
Η δίκη διεκόπη αργά χθες το απόγευμα και συνεχίζεται σήμερα το πρωί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Στέλιου Αλεξανδρή, Ηλία Αναγνωστόπουλου, Αλέξανδρου Τσαγκαρίδη και Τίνας Χατζηκωνσταντίνου και φυσικά την έκδοση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή ημέρα εξετάστηκαν πέντε μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων και συγκεκριμένα ένας Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών πιστοποιημένος Εξεταστής ψηφιακών πειστηρίων της ΔΕΕ, ένας απόστρατος αντιπλοίαρχος, μία τακτική καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου στο Τμήμα Διεθνούς Δικαίου, ένας γείτονας της οικογένειας του 36χρονου γραμματέα και η κόρη του 53χρονου μάγειρα.
Ιδιαίτερα σημαντική για την υπεράσπιση ήταν η κατάθεση που έδωσε ο Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ο οποίος και μεταξύ άλλων εξήγησε στο δικαστήριο ότι δεν προκύπτει η ανταλλαγή αρχείων καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα είχε αποτυπωθεί το αντίστοιχο «ίχνος» στο διαδίκτυο, το οποίο σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να «σβηστεί». Στο ίδιο πόρισμα έχει καταλήξει ο μάρτυρας και για την αποστολή των όποιων αρχείων από τον γραμματέα του προξενείου όπου και εκεί δεν υπάρχει κάποιο «ίχνος», άρα δεν φαίνεται να έχει γίνει ανταλλαγή αρχείων.
Πριν από τις απολογίες των κατηγορουμένων, οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν αίτημα προς το δικαστήριο για να προσκομιστούν και να ελεγχθούν από τους εμπλεκομένους της δίκης τα πειστήρια της υπόθεσης και συγκεκριμένα, το ένα από τα δύο κινητά τηλέφωνα του 53χρονου μάγειρα και τα κιάλια που βρέθηκαν στην καμπίνα του.
Όπως τόνισαν οι συνήγοροι, υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με σημάδια στις φωτογραφίες που φέρονται να προκλήθηκαν επειδή υπάρχει σπάσιμο στην οθόνη του κινητού με το οποίο τραβήχτηκαν, κάτι που δεν ισχύει σε ό,τι αφορά το κινητό του 53χρονου, όπως προέκυψε και από τον έλεγχο που έκανε το δικαστήριο. Επίσης σε ό,τι αφορά τα κιάλια, πρόκειται για ένα ζευγάρι μικρά κιάλια τα οποία σύμφωνα με την υπεράσπιση, δε δύναται να χρησιμοποιηθούν για την τέλεση αδικημάτων που καταλογίζονται στους πελάτες τους.
«Δεν έχω καμία σχέση με αυτά που αποδίδονται» δηλώνει ο 36χρονος γραμματέας
Πρώτος, ενώπιον του δικαστηρίου κλήθηκε για να απολογηθεί ο 36χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου, ο οποίος και καθ’ όλη τη διάρκεια δεν παρέλειπε να επισημαίνει πως ουδεμία σχέση έχει με τα όσα του καταλογίζονται.
Ο 36χρονος ξεκίνησε την απολογία του κάνοντας μία αναδρομή στον τρόπο και στον χρόνο γνωριμίας του με τον 53χρονο συγκατηγορούμενό του. Όπως είπε, για πρώτη φορά άκουσε για αυτόν, τον Αύγουστο του 2020 όταν ο πεθερός του είχε αναφέρει το όνομά του και ότι επρόκειτο να τον καλέσει στον γάμο της κόρης του, στον οποίο και τελικά ο 53χρονος δεν παρευρέθηκε καθώς την ημέρα εκείνη βρισκόταν εκτός Ρόδου σε ταξίδι με το πλοίο στο οποίο εργαζόταν.
Ο 36χρονος γραμματέας είπε στο δικαστήριο ότι γνωρίστηκαν με τον 53χρονο μάγειρα αρχές Οκτωβρίου (3, 4 ή 5 του μήνα. Δεν θυμόταν ακριβή ημερομηνία) και συναντήθηκαν συνολικά 5-6 φορές όπου πήγαν για καφέ ή φαγητό στο πλαίσιο κοινωνικών επαφών.
Ο ίδιος αναλύοντας τις συναντήσεις τους είπε πως πήγαν για καφέ στο Ακταίον, μία φορά τον κάλεσαν στο σπίτι του πεθερού του όπου του έκαναν το τραπέζι επειδή δεν είχε πάει στον γάμο, μία άλλη φορά βρέθηκαν σε καφετέρια στο κέντρο της πόλης για καφέ για να του κάνει ο 36χρονος μία εξυπηρέτηση που αφορούσε την εκτύπωση του εκκαθαριστικού σημειώματος του 53χρονου (ο τελευταίος δεν είχε χρόνο να το κάνει μόνος του), μία φορά πήγαν στο συνεργείο του πεθερού του και από εκεί σε ταβέρνα στα Απόλλωνα όπου έφαγαν οι δυο τους και μία άλλη στο σπίτι του γραμματέα στο Ροδίνι.
Η τελευταία τους συνάντηση έγινε δύο με τρεις ημέρες πριν από το lockdown τον Νοέμβριο του 2020 σε εστιατόριο στην Ανάληψη.
Σε όλες τους τις συναντήσεις, παρά τις πιεστικές ερωτήσεις της έδρας, ο 36χρονος είπε πως μιλούσαν φιλικά για διάφορα θέματα, όπως αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και γενικά ήταν στο πλαίσιο των κοινωνικών συναναστροφών.
Ο ίδιος είπε πως μερικές φορές η μεταξύ τους επικοινωνία τους γινόταν μέσω εφαρμογών, όπως το WhatsApp ή μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τις φωτογραφίες που βρέθηκαν στο κινητό του, ο 36χρονος είπε πως αυτές ουδεμία σχέση έχουν με τον συγκατηγορούμενό του.
Ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου, τόνισε ότι δεν θυμάται την ακριβή ημερομηνία λήψης, ωστόσο, όπως εξήγησε, επρόκειτο για φωτογραφίες που είχε κάνει ταχεία λήψη (screen shot) με το κινητό του από άλλο κινητό τηλέφωνο, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω στοιχεία καθώς, όπως είπε, στο δικαστήριο δεν θυμάται το νούμερο του κινητού αυτού.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι στις 6 Νοέμβριο 2020 έγινε λήψη από το δικό του κινητό 2-3 φωτογραφιών χωρίς να εξηγήσει τον ακριβή λόγω της ενέργειάς του αυτής.
Ερωτηθείς για αυτό από την έδρα ο 36χρονος κατηγορούμενος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω, υπάρχουν εκατοντάδες φωτογραφίες στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είχα συγκεκριμένο λόγο».
Ο κατηγορούμενος είπε επίσης πως οι φωτογραφίες αυτές δεν τραβήχτηκαν με το κινητό του συγκατηγορουμένου του αλλά δεν θυμάται με ποιο τραβήχτηκαν.
«Δεν είχα ιδιαίτερο κίνητρο, υπάρχουν χιλιάδες παρόμοιες φωτογραφίες στο διαδίκτυο και αρκετές και στο κινητό μου, δεν μπορώ να θυμηθώ από πού τραβήχτηκαν».
Αναφορικά με το μήνυμα που αντάλλαξαν οι δύο κατηγορούμενοι και αφορούσε πολεμικό πλοίο ελλιμενισμένο στο Καστελλόριζο για το οποίο και ζητούσε πληροφορίες, ο 36χρονος γραμματέας είπε πως δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο σκοπό που ρώτησε ή που «έψαξε» στο διαδίκτυο για αυτό, αποδίδοντας την ενέργειά του σε «περιέργεια», ενώ πρόσθεσε ότι «ο ιστότοπος είναι ανοικτή πηγή και ο καθένας μπορεί να πάρει ό,τι θέλει».
Ο ίδιος επίσης τόνισε ότι «δεν ζήτησε τίποτα να του στείλει» ο συγκατηγορούμενός του.
Αρκετές φορές ο 36χρονος δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς απαντήσεις και περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι δεν θυμάται, όπως επίσης και ότι με τον 53χρονο μάγειρα είχαν καλές φιλικές σχέσεις και μία τέτοια σχέση είχαν αναπτύξει.
«Αρνούμαι τις κατηγορίες. Είχα μία ήρεμη ζωή, ποτέ δεν έχω απασχολήσει τις αρχές, εδώ και ένα χρόνο ταλαιπωρούμαστε. Δεν έχω καμία σχέση με αυτά που αποδίδονται. Εγώ δεν του ζήτησα (για τον 53χρονο) ποτέ να μου στείλει πληροφορίες» είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του ο 36χρονος ο οποίος αρνήθηκε ότι ζήτησε από τον συγκατηγορούμενό του να διαγράψει τα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει, ενώ αρκετές φορές σε ερωτήσεις για ζητήματα που είχε καταθέσει ο 53χρονος στις διωκτικές αρχές της περιοχής μας, ο 36χρονος δεν έδωσε απάντηση και είπε πως θα πρέπει να το κάνει ο συγκατηγορούμενός του.
53χρονος μάγειρας: «Πατρίδα μου είναι η Ελλάδα»
«Πατρίδα μου είναι η Ελλάδα και σημαία μου η ελληνική και δεν θα τα προδώσω ποτέ αυτά τα δύο»!
Με τη φράση αυτή ξεκίνησε χθες αργά το απόγευμα την απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου, ο 53χρονος μάγειρας ο οποίος και είπε πως έχει γυρίσει όλα τα όμορφα νησιά της πατρίδας του, μόνο Καστελλόριζο δεν έχει πάει και έτυχε να το κάνει με το πλοίο στο οποίο εργαζόταν πέρυσι το καλοκαίρι.
Πέντε μήνες δούλευε σε αυτό όταν, αρχές Οκτωβρίου, γνώρισε τον 36χρονο γραμματέα μέσω μίας γυναίκας από την Κομοτηνή με την οποία και γνωρίζονταν. Όπως είπε ο 53χρονος εκείνη έδωσε το τηλέφωνό του στον συγκατηγορούμενό του και ο τελευταίος επικοινώνησε μαζί του στις αρχές Οκτωβρίου 2020. Και ο 53χρονος αναφέρθηκε, μετά και από ερωτήσεις της έδρας, αναλυτικά στις φορές που συναντήθηκαν και το τι έκαναν με τον 36χρονο.
Ο μάγειρας κατηγορούμενος επανέλαβε σχεδόν τα ίδια με τον συγκατηγορούμενό του, και αναίρεσε τα όσα προανακριτικά είχε δηλώσει, σύμφωνα με τα οποία ο 36χρονος του είχε ζητήσει να του δίνει πληροφορίες για τα πολεμικά πλοία που βρίσκονταν στο Καστελλόριζο, να του στέλνει φωτογραφίες αλλά και να τον ενημερώνει για τον αριθμό των φαντάρων που έφθαναν στο νησί. Ο 53χρονος μετά από πιεστικές ερωτήσεις της έδρας παραδέχτηκε ότι τα είχε πει στην αρχική του κατάθεση όλα τα παραπάνω, ωστόσο δεν ήξερε τι έλεγε.
«Εγώ τα είπα όλα αυτά, δεν θυμάμαι τι έλεγα, μετά πήγα σπίτι, πήρα τα φάρμακά μου, συνήλθα και τότε συνειδητοποίησα ότι όλα ήταν λάθος» είπε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο κατά την απολογία του ο 53χρονος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ναι μεν τα δήλωσε στους αστυνομικούς, όμως ουδέποτε ο 36χρονος συγκατηγορούμενός του, τον πίεζε να του πει πράγματα που γίνονταν εκεί (στο Καστελλόριζο) ή να του δώσει κάποια πληροφορία.
Ο 53χρονος είπε πως μετά από λίγο καιρό που έκαναν παρέα με τον 36χρονο άρχισε να τον αποφεύγει, δεν σήκωνε τα τηλέφωνα και ήθελε να ξεκόψει μαζί του. Ερωτηθείς γιατί να το κάνει αυτό, ο 53χρονος απάντησε ότι «ήθελε την ηρεμία του δεν ήθελε να του λένε έλα εδώ και έλα εκεί» και επειδή ο 36χρονος δούλευε στο Προξενείο «διέγραψε το τηλέφωνο και τα μηνύματά του γιατί δεν ήθελε να έχει σχέσεις με αυτούς σε Προξενεία»!
Για τα κιάλια είπε ότι τα βρήκε μεταξύ άλλων πραγμάτων που υπήρχαν στην καμπίνα του και έμειναν εκεί έως ότου τα εντόπισαν οι αστυνομικοί στην έρευνα που του έκαναν, ενώ τα πολεμικά πλοία είπε πως δεν έδινε σημασία πόσα και ποια βρίσκονταν στη Μεγίστη και πως συνήθως απέφευγε να βγάζει φωτογραφίες όταν βρισκόταν στο νησί, δηλώνοντας ότι οι φωτογραφίες δεν ήταν από το δικό του κινητό τηλέφωνο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στο εδώλιο 56χρονος για ασέλγεια σε βάρος 12χρονης
19 Δεκ. 2022 - 6:23 - Εξαρθρώθηκε κύκλωμα νομιμοποίησης αλλοδαπών στη Ρόδο: Ελληνίδες παντρεύονταν παράνομους μετανάστες έναντι αμοιβής
3 Νοε. 2022 - 6:26 - Τους κλείδωσαν στις καμπίνες και τους άφησαν να πνιγούν!
19 Αυγ. 2022 - 6:22 - Αθώοι κρίθηκαν από το δικαστήριο της Κω Μαχαιρίδης - Κουσουρνάς - Χατζηδιάκος
29 Ιουν. 2022 - 6:22 - Ούτε μέρα δεν μείωσε το Εφετείο την ποινή στους δολοφόνους της Ελένης Τοπαλούδη - Ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη η ετυμηγορία
23 Μαΐου. 2022 - 6:23