Δηλώσεις του νέου Περιφερειακού Διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, υποστράτηγου, Γεωργίου Μιχαλόπουλου

Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή

Στα “ηνία” των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου έχοντας υπηρεσία στην Ελληνική Αστυνομία για 35 έτη

Ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή δίνει ο νέος Περιφερειακός Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, όσον αφορά το έργο της Αστυνομίας στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλή κοινωνική διαβίωση των πολιτών σε αυτά, τα οποία υποδέχονται κυρίως τη θερινή σεζόν και υψηλή επισκεψιμότητα.

Ο νέος Περιφερειακός Διοικητής της Αστυνομίας ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του στο νησιωτικό χώρο του Νοτίου Αιγαίου και ήδη έχει πραγματοποιήσει επαφές με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ενώ χθες, συνάντησε και τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, προκειμένου να υπάρξει η πρώτη συζήτηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος παραχώρησε μία συνέντευξη και έδωσε απαντήσεις σε ερωτήσεις που τέθηκαν προς εκείνον, ώστε να “ανοίξει” και μια ουσιαστική επικοινωνία με τους κατοίκους των νησιών.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Μιχαλόπουλος υπηρετεί στο σώμα της Αστυνομίας για 35 συναπτά έτη. Η τελευταία υπηρεσία του ήταν στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής. Έχει υπηρετήσει σε όλες τις Υπηρεσίες και Τροχαίας και Ασφάλειας και Τάξης. Υπήρξε Διευθυντής στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας για διάστημα περίπου ενάμιση έτους και ακόμη έναν χρόνο ήταν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λευκάδας.

Ο νέος Περιφερειακός Αστυνομικός Διοικητής έχει περάσει από Υπηρεσίες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει λάβει μέρος σε κάποιες εσωτερικές αποστολές ως εμπειρογνώμονας σε θέματα αλλοδαπών. Είχε αναλάβει - σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - εργασίες και έχει σφαιρική εικόνα από όλα τα θέματα που απασχολούν στην Αστυνομία.

Επίσης, γνωρίζει και τα νησιά των Κυκλάδων καθώς μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι υπηρέτησε ως Υποδιοικητής στην Πάρο πριν έρθει στη Σύρο, κατά το διάστημα 1994 – 1995.

Τα θέματα για τα οποία μίλησε ο ίδιος προς τα ΜΜΕ ήταν το κομμάτι της πρόληψης, η καλή εικόνα αλλά και συμπεριφορά των αστυνομικών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, καθώς επίσης, η υποστελέχωση, οι ενισχύσεις με προσωπικό στα νησιά, όπως επίσης, το μεταναστευτικό που απασχολεί τα Δωδεκάνησα. Τέλος, ο ίδιος εστίασε και στην έδρα του Νοτίου Αιγαίου, απαντώντας για το μείζον πρόβλημα του κυκλοφοριακού που ταλανίζει τη Σύρο και ειδικότερα το ιστορικό κέντρο της.

Πυξίδα” η πρόληψη

Ειδικότερα, στις δηλώσεις του, ο κ. Μιχαλόπουλος τόνισε πως η προτεραιότητα της Αστυνομίας είναι να μεριμνά για την πρόληψη. “Η αποστολή της Αστυνομίας είναι η εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης, της ευταξίας σε κάθε πόλη και σε κάθε νομό και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών. Προκειμένου να το επιτύχουμε αυτό, προσπαθούμε με διάφορες τεχνικές και μεθόδους να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στην πρόληψη. Κι αυτό επιτυγχάνεται με την εμφανή αστυνόμευση” ανέφερε ο ίδιος, κάτι που τόνισε πως θα πράξει η Αστυνομία στα νησιά, για να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

“Στα σημεία που παρατηρείται είτε παραβατικότητα, είτε εγκληματικότητα θα έχουμε μία εμφανή παρουσία” σχολίασε, εξηγώντας πως ο ίδιος γνωρίζει τα νησιά. “Έχω μία εικόνα από τα νησιά και της κατάστασης που επικρατεί. Θα προχωρήσουμε” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καλή παρουσία στα νησιά, παρά την υποστελέχωση

Σε συνέχεια των ανωτέρω, εξήγησε πως παρά την υποστελέχωση στα νησιά, οι δυνάμεις της Αστυνομίας θα προχωρήσουν στο έργο τους, με σχέδιο, ώστε να αποφεύγεται η καταστολή.

“Στα νησιά μας υπάρχει ένα πρόβλημα. Έχουμε υποστελέχωση των υπηρεσιών μας. Κι αυτό γίνεται περισσότερο εμφανές και τους χειμερινούς μήνες, αλλά και τους μήνες που έχουμε τουρισμό και ειδικότερα από τον Ιούλιο μέχρι και τέλος Αυγούστου που παρατηρείται η μεγάλη τουριστική κίνηση” εξήγησε σε πρώτο επίπεδο, λέγοντας όμως πως, ακριβώς γι αυτό, “Προσπαθεί το Αρχηγείο μας, με διάφορες αποσπάσεις προσωπικού και να ενισχύσει τις υπηρεσίες στις περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη τουριστική κίνηση και με παρεμβάσεις, με τεχνικά μέσα και άλλα βοηθήματα”.

Ο νέος Περιφερειακός Διοικητής της Αστυνομίας επανέλαβε πως, “Μεγάλη σημασία θα δώσουμε και στην αστυνόμευση. Θα έχουμε μία παρουσία που πρέπει ώστε να έχουμε καλά αποτελέσματα στην πρόληψη, προκειμένου να μη χρειάζεται να πηγαίνουμε στην καταστολή. “Στοιχίζει” λιγότερο η πρόληψη, από την καταστολή. Θα προσπαθήσουμε όσον το δυνατόν σε όλα τα νησιά να έχουμε μία καλή παρουσία”.

Καλή συμπεριφορά αστυνομικών προς τους πολίτες

Ο ίδιος έθιξε και ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, αυτό της συμπεριφοράς των αστυνομικών απέναντι στους πολίτες. Καθιστώντας ξεκάθαρη τη “γραμμή” του, επεσήμανε πως οι δυνάμεις οφείλουν να σέβονται στην πράξη τον πολίτη.

“Επίσης, ένα θέμα που θέλουμε να το επιτύχουμε και θα καταβάλλουμε μία προσπάθεια είναι να έχουμε μία καλή συμπεριφορά προς τους πολίτες, από τους αστυνομικούς.

Εκτός από την εμφάνιση πρέπει και η συμπεριφορά να είναι τέτοια ώστε να καταλάβει ο πολίτης ότι εμείς και κοινωνικά και ανθρώπινα, είμαστε δίπλα του και όχι απέναντί του” ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας βέβαια πως, “Αν χρειαστεί κάποιες φορές να εφαρμόσουμε τον νόμο και να επιβάλουμε κάποια πρόστιμα σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό επιβάλλεται από τον νόμο.

Δεν είμαστε εμείς που θα επιβάλλουμε το πρόστιμο, ούτε που θα συλλάβουμε κάποιον για κάποια παραβατική συμπεριφορά. Εφαρμόζουμε τον νόμο”.

Άρα, πρόσθεσε πως, “πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι είμαστε δίπλα στον πολίτη και πρέπει να τον βοηθήσουμε τον πολίτη στην καθημερινότητά του. Θέλουμε να είμαστε φιλικοί απέναντι στους πολίτες”.

Σχετικά με το θέμα δε, συμπλήρωσε πως, “Αυτό επιτυγχάνεται και από τη συμπεριφορά που επιδεικνύει ο αστυνομικός κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Δίνουμε έμφαση σε αυτό το θέμα, στην καλή συμπεριφορά του αστυνομικού και στην προσφορά του προς τους πολίτες”, επισημαίνοντας ξανά πως, “Θα δώσουμε βαρύτητα στην πρόληψη αλλά όπου χρειαστεί να κάνουμε καταστολή, θα κάνουμε”.

Μιλώντας με παράδειγμα, ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε τα εξής. “Δηλαδή αν έχουμε στο λιμάνι της Σύρου ένα περιπολικό που περιπολεί και το δει κάποιος που έχει αποφασίσει να κάνει μία παραβατική συμπεριφορά ή ό,τι άλλο, θεωρούμε πως θα τον αποτρέψουμε και μόνο με την παρουσία μας”. Αυτό προϋποθέτει όπως σχολίασε, “να έχουμε εμφανή αστυνόμευση”.

Μεταναστευτικό και νησιά

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, καθώς τουλάχιστον τα Δωδεκάνησα υποδέχονται πολλές ροές.

“Ένα άλλο θέμα που έχουμε στα νησιά μας, όχι τόσο στις Κυκλάδες βέβαια, αλλά το έχουμε στο Ν. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα είναι η παράνομη μετανάστευση. Από τα παράλια της Τουρκίας έχουμε μετακίνηση με διάφορα μέσα προς τη νησιωτική περιοχή τη δική μας” παρατήρησε ο Διοικητής, σημειώνοντας πως η Αστυνομία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης σε συνεργασία πάντα με το Λιμενικό Σώμα.

“Εκεί μαζί με το Λιμενικό και με άλλους φορείς, προσπαθούμε όσο το δυνατόν να έχουμε έναν έλεγχο αυτής της παράνομης μετανάστευσης” πρόσθεσε σχετικά με το σοβαρό θέμα.

Ετοιμότητα για έκτακτα γεγονότα

“Ένα ακόμη κομμάτι που μας απασχολεί και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή είναι η συμμετοχή σε όλα τα φαινόμενα που παρουσιάζονται είτε είναι θεομηνίες, είτε είναι πλημμύρες ή σεισμός, ή φωτιές” γνωστοποίησε ο ίδιος αναφορικά με έκτακτα γεγονότα, εξηγώντας πως, “Εκεί θα πρέπει να συμμετάσχουμε κι εμείς ως θεσμός μαζί με άλλους φορείς για την αντιμετώπιση αυτών των δυσμενών καταστάσεων”.

Για όλα τα παραπάνω θέματα, συμπλήρωσε πως, “θα δώσουμε βαρύτητα και πιστεύω ότι με τη βοήθεια και των λοιπών φορέων και αρχών, θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στην περιοχή μας”.

Ενισχύσεις στα νησιά

Ερωτηθείς για το θέμα των ενισχύσεων στα νησιά, ο Διοικητής ανέφερε πως υπάρχει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, αλλά εν όψει καλοκαιριού, γίνονται κινήσεις.

“Υπάρχει θέμα υποστελέχωσης. Παρόλα αυτά προσπαθούμε για το καλύτερο με σχεδιασμό. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι “αφίξεις” δυνάμεων σε Ρόδο, σε Σαντορίνη, στη Μύκονο, στη Σύρο και συνεχίζουμε. Έχουμε συνολικά 33 άτομα στο Νότιο Αιγαίο από 1η Απριλίου” γνωστοποίησε, επισημαίνοντας πως θα έρθουν και άλλα άτομα το προσεχές διάστημα.

“Οι δυνάμεις έρχονται ανά κύματα. Υπάρχει προτεραιότητα σε νησιά που διαθέτουν αεροδρόμια και είναι περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση. Τα άτομα που ήρθαν είναι τα μόνιμα και τους επόμενους δύο μήνες έρχονται οι δόκιμοι. Επίσης, θα έρθει κι άλλο μόνιμο προσωπικό” πρόσθεσε, λέγοντας τέλος πως, “Το πρόβλημα με τα νησιά είναι ότι δεν έχουμε πολλούς αστυνομικούς που να κατάγονται από τα νησιά ώστε να έρθουν. Αυτό είναι πρόβλημα”.

Περί κυκλοφοριακού στη Σύρο

Στον επίλογο της συζήτησης ρωτήθηκε και για το θέμα του κυκλοφοριακού της Σύρου, το οποίο υπήρξε ως θέμα στη συζήτηση με την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

“Το συζητήσαμε αυτό το θέμα. Είπαμε ότι δεν φτάνει μόνον να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις από την πλευρά τη δική μας” δήλωσε αρχικά, λέγοντας παρακάτω τα εξής. “Είναι δομημένη έτσι η πόλη που έχει τα προβλήματά της. Θα ήταν καλό να έχουμε μεγαλύτερους δρόμους να έχουμε parking για να μπορεί να σταθμεύει ο πολίτης και ο επισκέπτης που έρχεται να περάσει τις διακοπές του στο νησί. Να μην χρειάζεται να κινείται μέσα στην πόλη, αλλά να μπορεί να σταθμεύσει κοντά στην πόλη για να κάνει τη βόλτα του στο νησί”.

Πρόσθεσε δε, πως, “Άρα, πιστεύω ότι είναι περισσότερο θέμα και άλλων παραγόντων”, επισημαίνοντας όμως πως, “Εμείς θα καταβάλλουμε μία προσπάθεια από την πλευρά τη δική μας ώστε όσο περισσότερο γίνεται να μην έχουμε αυτήν την άσχημη εικόνα του να παρκάρει κάποιος παράνομα ή άλλος να κλείνει τον δρόμο, ή να παρκάρει σε θέσεις ΑΜΕΑ και όπου δεν επιτρέπεται.

Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μία παρέμβαση”.

Ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του, τόνισε πως, “Πιστεύω ότι αν διαθέσουμε εμείς τρεις τροχονόμους σε διάφορα σημεία, κάποιοι θα αποφεύγουν τις παραβάσεις. Πάλι προληπτικά θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε και να λύσουμε το πρόβλημα”.