“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Κάθειρξη 16 ετών για τη διπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας στις Γούβες

Η απόφαση και οι ποινές για τους 5 κατηγορούμενους
  • Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:23

Την ενοχή και των πέντε κατηγορουμένων για το ένοπλο επεισόδιο έξω από ταβέρνα στις Πάνω Γούβες, τον Ιούλιο του 2021,  που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα ένας 38χρονος κτηνοτρόφος αλλά και η 45χρονη σύζυγος του στο χέρι, μπροστά στα δύο ανήλικα παιδιά τους, αποφάσισε ομόφωνα χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου.

Μετά από πολύωρη διάσκεψη, τακτικοί δικαστές και ένορκοι έκριναν ένοχο τον βασικό κατηγορούμενο (αυτόν που πυροβόλησε) για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας, τον αδερφό του ένοχο για άμεση συνέργεια στις δύο απόπειρες, ενώ οι τρεις συγκατηγορούμενοι τους κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως έδρας κ. Γεωργίας Γουρνιεζάκη που πρότεινε ενοχή σύμφωνα με το κατηγορητήριο για τους τέσσερις και για τον πέμπτο κατηγορούμενο, δηλαδή τον 33χρονο από το Καλό Χωριό, πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για απλή συνέργεια και όχι για ηθική αυτουργία όπως είχε παραπεμφθεί.

Ως προς τα ελαφρυντικά, το δικαστήριο αναγνώρισε στα δύο αδέρφια και σε έναν ακόμα συγκατηγορούμενο τους το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, στον μικρότερο σε ηλικία κατηγορούμενο, μόλις 19 ετών, το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, ενώ δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στον 33χρονο.

Οι ποινές

Συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών και 3 μηνών  κατά συγχώνευση επιβλήθηκε στο βασικό κατηγορούμενο, ο οποίος πυροβόλησε κατά του 38χρονου.

Στον αδερφό του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών. Ο 33χρονος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης έξι ετών, ενώ οι άλλοι καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Στη φυλακή επιστρέφει ο βασικός κατηγορούμενος καθώς το δικαστήριο δεν έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του. Για τους υπόλοιπους, η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Να σημειωθεί ότι για τον δεύτερο και τον τρίτο κατηγορούμενο  δόθηκε ανασταλτικό στην έφεση κατά πλειοψηφία. Για τους άλλους δύο ήταν ομόφωνη η απόφαση.

Την πολιτική αγωγή εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Γιώργος Κοκοσάλης, ενώ τους κατηγορούμενους υπερασπίστηκαν οι συνήγοροι κ. Γιώργος Στειακάκης και κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη.

Υπενθυμίζεται ότι στην κατάθεση του ο 38χρονος είχε ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία των κατηγορουμένων, πλην του 33χρονου για τον οποίο τόσο αυτός όσο και η σύζυγος του διαφοροποιήθηκαν στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι έκαναν «παραγνωρισά» και τον μπέρδεψαν με νεαρό συγκατηγορούμενο του. Προανακριτικά το ζευγάρι ήταν καταπέλτης. Τον τοποθετούσαν στο κάδρο του επεισοδίου, ενώ απέδιδαν στο στόμα του και τη φράση «στο μπέτη ρίξε του μπρε…», μετά την πρώτη άστοχη μπαλοθιά.

Οι καταθέσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να προφυλακιστεί ο 33χρονος και να κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκαλύφθηκε ότι το περασμένο Πάσχα έγινε συντεκνιά ανάμεσα στον παθόντα και τον 33χρονο. Ο πρώτος βάπτισε το παιδί του δεύτερου για να … εξιλεωθεί αφού, όπως ειπώθηκε,  τον είχε κατηγορήσει άδικα και είχε μπει φυλακή. Η άλλη όψη του νομίσματος αναφέρεται σε «σασμό» λόγω απειλών που είχαν προηγηθεί.

Στην κατάθεση του ο 38χρονος κτηνοτρόφος, ο οποίος έμεινε στο νοσοκομείο για περίπου 60 ημέρες, ανέφερε ότι ακόμα και  σήμερα παλεύει με τα προβλήματα υγείας που του προκάλεσε ο βαρύτατος τραυματισμός από τις τρεις σφαίρες που δέχθηκε. Περιέγραψε ότι η μία από τις σφαίρες, μπήκε  στο σώμα του λίγο πάνω από την καρδιά, έκανε δύο στροφές στους πνεύμονες και βγήκε από την κοιλιακή χώρα.

«Ούτε στο χειρότερο φονικό δεν πας να μπαλοτάρεις μπροστά σε μικρά παιδιά… Και αυτοί  ήρθαν να με σκοτώσουν μπροστά στα μάτια των παιδιών μου. Δεν δέχομαι τη συγνώμη τους και θέλω να τιμωρηθούν παραδειγματικά» είχε πει οργισμένος. Είχε καταθέσει ακόμα:

«πυροβόλησε προς το μέρος μου, όμως από θαύμα η σφαίρα δεν βρήκε κανένα από εμάς, ούτε και από τον κόσμο που καθόταν στο εσωτερικό του μαγαζιού. Η σφαίρα τρύπησε την τζαμαρία και καρφώθηκε σε μία εικόνα της Αγίας Μαρίνας» αναφερόμενος στο πρώτο πυροβολισμό.

Ευαγγελία Καρεκλάκη