Ρόδος: Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές

  • Σήμερα - 8:39

Εξαρθρώθηκε την Παρασκευή (12 Ιουλίου 2024), από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, πολυμελής εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά κλοπές στη Ρόδο.

Πρόκειται για εγκληματική ομάδα αποτελούμενη από τουλάχιστον 15 ταυτοποιημένα μέλη, ηλικίας από 19 έως 45 ετών, (κυρίως άνδρες, όλοι τους ημεδαποί) από τα οποία συνελήφθησαν τρία άτομα, μεταξύ των οποίων ένας με αρχηγικό ρόλο, ενώ άλλα τέσσερα είναι ήδη προσωρινά κρατούμενα (προφυλακισμένα) για παρόμοιες υποθέσεις.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση-συμμετοχή-λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξη διακεκριμένων κλοπών κατά συναυτουργία – κατ’ εξακολούθηση – κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Η αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας είναι αποτέλεσμα συνδυαστικής αξιολόγησης – αξιοποίησης των στοιχείων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια πολύμηνης - επισταμένης αστυνομικής έρευνας, συλλογής-ανάλυσης δεδομένων και στοχευμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Ρόδο.

Αναλυτικότερα από τη σταχυολόγηση των δεδομένων της υπόθεσης:

• διαπιστώθηκε ότι, η συγκρότηση και λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε τουλάχιστόν από τα τέλη Νοεμβρίου του 2022, με σκοπό τη διάπραξη διαρρήξεων σε κατοικίες και επιχειρήσεις, καθώς και την αφαίρεση οχημάτων.  

• εξακριβώθηκε ότι, αρχικά είχε συγκροτηθεί μια ενιαία εγκληματική ομάδα, στην οποία δύο μέλη με πρωτεύοντα-διευθύνοντα ρόλο (ηλικίας 29 και 31 ετών) στρατολόγησαν τους υπόλοιπους. Η ομάδα αυτή τον Σεπτέμβριο του 2023 διασπάστηκε σε δύο υποομάδες οι οποίες στη συνέχεια επανασυνδέθηκαν και συνέχισαν την κοινή τους δράση.

• διευκρινίστηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους (modus operandi) από όπου προέκυψε ότι, για να πέτυχουν τον σκοπό τους είχαν δημιουργήσει και χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακό στόλο οχημάτων» αποτελούμενο από δέκα αυτοκίνητα, τα οποία είτε έκλεβαν είτε αγόραζαν και τους τοποθετούσαν κλεμμένες πινακίδες. Επίσης λάμβαναν αυξημένα μέτρα αποφυγής του εντοπισμού τους, χρησιμοποιώντας διαφορά τεχνάσματα.  

• προσδιορίστηκε η γεωγραφική περιοχή δράσης τους, η οποία εκτεινόταν εκτός αστικού ιστού της πόλης της Ρόδου και κυρίως σε αραιοκατοικημένες περιοχές (Παστίδα – Σορωνή – Κάλαθος – Νότια Ρόδος), όπου παραβίαζαν μονοκατοικίες, απ’ όπου οι ένοικοι απουσίαζαν.

• εξιχνιάστηκαν συνολικά 50 περιπτώσεις κλοπής από τις οποίες σαράντα μια διαρρήξεις κατοικιών, δύο παραβιάσεις εργοταξίων, τρεις κλοπές οχημάτων και τέσσερις αφαιρέσεις πινακίδων κυκλοφορίας από οχήματα.

• εκτιμήθηκε ότι οικονομικό όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δραστηριότητα κυμαίνεται πάνω από 50.000 ευρώ, ενώ η αξία των χρυσαφικών που αφαίρεσαν υπερβαίνει τις 550.000 ευρώ.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν επτά από τα «επιχειρησιακά οχήματα» που χρησιμοποιούσαν.

Σημειώνεται ότι, στα τέλη Απριλίου 2024 είχαν συλλήφθη μέλη της εγκληματικής ομάδας τι στιγμή που επιχειρούσαν να διαφύγουν από το νησί με κλοπιμαία διαρρήξεων που είχαν τελέσει. (Σχετικό το από 29 Απριλίου 2024 Δελτίο Τύπου).

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.

Υπογραμμίζεται ότι, η επιτυχία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας να τερματίσει την εγκληματική δράση των συλληφθέντων είναι απότοκος επιχειρησιακού σχεδιασμού και εντάσσεται στις ειδικές αστυνομικές ενέργειες για την αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών και τη διατήρηση του περιβάλλοντος ασφάλειας.